Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Herfstlied door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Herfstlied
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 2386 woorden
  • 21 november 2012
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5
22 keer beoordeeld

Boekcover Herfstlied
Shadow
Herfstlied door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

“Herfstlied”

 

 

Algemene informatie

 

Titel: Herfstlied.

Auteur: Simone van der vlugt.

Uitgever: Anthos.

Gerne: Literaire thriller.

Motieven: Moord, jaloezie, dood, moeder-dochterrelatie, wraak.

Titelverklaring: De titel is gebaseerd op de vertaling van het gedicht ‘Chanson d’automne van Paul Verlaine.

Tijd: Zomer, Mei.

Plaats: Leiden

Ruimte: Kantoor, huis, restaurant, strand, café, stad, auto.

Type boek: Fictie, realistische.

 

Begin van het boek

 

Opening in handeling: De lezer zit meteen midden in de gebeurtenis.

 

Einde van het boek

 

Gesloten: Alle problemen zijn opgelost en alle belangrijke vragen zijn beantwoord aan het einde van het verhaal.

 

Omschrijving begin

 

Nadine zit op de fiets naar huis, het regent, net voordat het harder begin te regen slaat ze de straat in waar ze woon. De fiets van haar dochter Mariëlle ligt op de grond en verspert de doorgang. Nadine zet hem in de schuur en duwt daarna haar eigen rijwiel naar binnen en gaat via de keukendeur haar huis binnen.

 

Omschrijving einde

 

Moeizaam slikt Nadine, drukt haar hand tegen de zijkant van haar hals, een glibberige substantie vloeit over haar vingers. In een waas ziet ze dat Sigrid zich oprichten het mes opnieuw heft. Dan arriveert de politie en arresteert Sigrid.

 

Personages

 

Hoofdpersoon: Nadine; Doorzettingsvermogen, gelukkig, vriendelijk, gewoon, slim, rustig.

 

Helper: Elco; Vriendelijk, gewoon, aardig, slim, zacht.

 

Tegenstander: Sigrid; Schijnheilig, moordlustig, onbetrouwbaar, ongelukkig.

 

Afzijdige: Mariëlle; Gewoon, vriendelijk, rustig.

 

Vertelsituatie (vertelperspectief)

 

De alwetende vertelsituatie en sommige stukjes ik-verteller.

 

Opbouw

 

Chronologisch: de gebeurtenissen worden verteld in de volgorde waarin ze plaatsvinden.

 

Tijd

 

Terugblik (flashback): af en toe lees je stukjes over een dader, die dingen gedaan heeft of dingen van plan is

 

Samenvatting

 

Nadine is een 36-jarige journaliste bij het Leidsch Dagblad. Ze heeft een 16-jarige dochter Mariëlle die het liefst doet wat ze zelf wilt. Vijf jaar geleden is haar man Christiaan overleden. Daarna heeft ze nog een relatie met een man gehad, maar die werd daarna ook weer verbroken. Ze heeft een vriendin Sigrid die actrice is en die nog al eens een one night stand wil. Samen hebben ze het best naar hun zin, shoppen lekker, gaan naar het strand en nemen mannen op de korrel..

Nadine wil graag schrijfster worden en heeft een cursus gevolgd. .Ze gaat vaak met de leden van die schijf cursus naar een café bij hun in de buurt. Hoewel ze elkaar meetstal steunen zijn ze soms ook wel jaloers op elkaar.

 

Het begint met de moord op een meisje Melissa, dat door de moordenaar in een café wordt ontmoet en later wordt neergeslagen en gewurgd. Leiden is ontzet. Op de redactie komt het bericht binnen en de jonge vrouw die vermoord is, heeft wel iets weg van Nadine. Als Nadine zoals elke vrijdag avond weer met de leden van de schrijfcursus in hun café is ontmoet Eelco. Hij is uitgever en wel gecharmeerd van haar: hij schuift haar zijn visitekaartje toe met de mededeling “bel me.” Dat doet ze en ze kan hem vertellen over het manuscript dat ze heeft klaarliggen. Ze heeft een thriller geschreven dat ze 'littekens' noemt. Hij vraagt het hem toe te sturen en na een paar dagen heeft ze al commentaar terug. Hij vindt het goed, maar zijn uitgever heeft een ander soort boeken in het fonds. Het lijkt een dooddoener, maar hij kan haar wel in contact brengen met een andere uitgever: Aurora. Dat gebeurt en Nadine wordt bovendien verliefd op Eelco. Dat vertelt ze ook aan haar vriendin Sigrid.

 

Vanaf het begin heeft de lezer kennis kunnen maken met de later dader. Die zegt dat hij/zij erg verliefd is op Nadine en eigenlijk wil dat niemand in haar buurt komt. Het komt allemaal doordat de moeder van de ikfiguur hem/haar in de jeugd verlaten heeft, waardoor er een soort verlatingsangst bij de verteller is ontstaan. Hij/Zij zal voorkomen dat Nadine met een ander samen zal zijn.

 

Eelco blijft Nadine opzoeken. Nadine heeft steeds meer moeite met haar dochter die haar eigen weg wil gaan en niet wil vertellen met wie ze omgaat. Op een keer leest Nadine op msn een

een bericht van een Ruben. Mariëlle wil niet vertellen wie Ruben is, maar door een toeval komt Nadine erachter dat dit Ruben Offermans is, Mariëlle haar 26-jarige Nederlands leraar. Die heeft ze wel eens ontmoet en ze belt hem op om te zeggen dat ze hem onmiddellijk wil spreken. Hij zegt dat hij te ver gegaan is en dat hij Mariëlle met rust zal laten. Het was eigenlijk maar een spelletje. En Nadine zal geen aanklacht indienen.

 

Bij het vriendenclubje valt het minder goed dat Nadine haar boek zal worden uitgegeven. Aurora wil het boek uitgeven als ze het een en ander aan verbetert. Vooral Joëlla maakt hatelijke opmerkingen. Tom lijkt erg gecharmeerd van Nadine te zijn en dat maakt hem een verdachte met de wetenschap van de stukjes van de ik/verteller.

 

De ik-verteller geeft aan dat de zijn/haar moeder terugkeerde naar Nederland maar dat dit voor hem/haar te laat was. Hij/zij nam wraak op haar door haar op een metrostation ongemerkt voor de trein te duwen.

 

Niet lang daarna wordt ook Joëlla dood gevonden. Maar dat gebeurt allemaal na een gezellige barbecue die Nadine had georganiseerd omdat haar boek word uitgegeven. Veel mensen die gezien worden als de dader zijn op het feest aanwezig. Meerdere mensen hebben op het feestje gepraat met Joëlla en Mariëlle heeft dit vastgelegd op de videocamera. Maar kort daarna wordt Joëlla vermoord, eigenlijk op dezelfde manier als Melissa in het begin van het boek. Eerst geslagen met een stoeptegel, daarna gewurgd. Tom wordt even verdacht, want hij is het laatste die gezien is met Joëlla in een café. Wanneer de aanbiedingsfolder voor “Littekens” uitkomt, wil Nadine die trots laten zien aan Tom, maar die reageert vreemd. Hij lijkt wel jaloers en wordt daarmee toch weer meteen verdacht. Hij is namenlijk soortvan verliefd op Nadine en doet ook jaloers naar Elco.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

De ik-verteller is dan al op bezoek geweest bij Eelco. En heeft heb bedreigt met een pistool zonder dat Eelco de dader heeft kunnen zien, de dader heeft gezegt dat hij voortaan uit de buurt van Nadine moet blijven, omdat hij er anders aan moet geloven. De verteller heeft met een hese stem gesproken, waardoor Eelco niet kon weten wie hem heeft bedreigd.

 

In oktober komt het boek uit en tijdens de DDDD van de Bijenkorf moet Nadine signeren, maar er komt niet veel publiek op af. Dat valt haar tegen. Wat haar ook dwars zit is dat Eelco niet meer naar haar toe komt. Ze weet niet waarom dat is. Op een dag vertelt hij haar dat hij haar niet meer wil ontmoeten en Nadine vindt dat vreselijk. Ze dacht dat hij zo’n aardige man was. Sigrid lijdt met haar mee: mannen zijn toch maar rotzakken.

 

Het boek “Littekens” weet toch zijn weg te vinden naar de kopers. Er komt vrij snel een tweede druk. Haar collega Arnout gaat een studie maken van oude krantenberichten, omdat in de zaak met de twee gedode meisjes weinig vordering komt. Hij bestudeert oude moordzaken en denkt een aanwijzing te kunnen vinden. Hij vertelt Nadine wat hij te weten is gekomen.

 

De ik-verteller gaat op bezoek bij Mariëlle die hem/haar binnenlaat. Hieruit blijkt dat de ik-verteller een bekende van Nadine en Mariëlle moet zijn. Ze kijken naar de video-opnamen van de barbecue. Daarop staan gesprekken tussen de dader en Joëlla. Na dat bezoek dringt de verteller het huis opnieuw binnen om de videoband en de camera mee te nemen. Tijdens dat bezoek komt Mariëlle weer thuis en die vindt het maar allemaal heel erg vreemd.

 

Arnout wordt door Nadine uitgenodigd om de opening van de Boekenweek mee te maken. Eelco zal er waarschijnlijk ook zijn en Nadine wil hem liever niet meer ontmoeten, daarom kan Arnout mee als haar beschermer. Ze doen ook nog de gedichtenwandeling in Leiden, waarbij ze voor het gedicht “Herfstlied” van Paul Verlaine blijven stilstaan.

 

De ik-verteller geeft aan dat hij/zij ook een kaartje heeft bemachtigd voor het Boekenbal en dat hij/zij er ook naar toe zal gaan. De spanning wordt daarmee heftiger.

 

Tijdens het bal ontmoet Eelco toch Nadine. Hij wil haar aanspreken, maar krijgt een beuk van haar beschermer Arnout. Arnout zegt tegen Elco dat hij Nadine lekker met rust moet laten.

Nadine spreekt Eelco later op de wc en die vertelt haar dat hij een tijdje ervoor een ontmoeting heeft gehad met iemand die hem verbood nog Nadine contact hebben, en als hij dat wel zou doen dat hij vermoord zou worden. Nadine begrijpt het nu wel. Toch wil ze liever weg van het Boekenbal. Arnout neemt haar mee, maar als ze weggaan, komt er een ambulance aanrijden. Er is iets gebeurd.

Thuisgekomen merkt Nadine dat Mariëlle niet thuis is en dat Renate haar vriendinnetje niet weet waar ze is. De volgende morgen wordt Nadine door de politie gebeld met de mededeling dat Eelco is neergestoken tijdens het Boekenbal. Ze moet zich melden en hoort dat hij dood is.

Zij en Arnout worden gehoord, maar ook Ruben Offermans was aanwezig. Ze wil eigenlijk het liefst weg, want ze weet niet waar Mariëlle is. Ze kan op een zeker moment zomaar weglopen uit het bureau en gaat naar huis, maar Mariëlle is nergens te vinden. Dan hoort ze van Arnout dat haar dochter aangereden is en dat de dader doorgereden is. Ze ligt in het LUMC op IC. Ze heeft rare strepen in haar hals die de dokter niet direct kan verklaren.

Ze wordt eerst nog beademd, maar daarna komt ze gelukkig bij en kan aan Nadine doorgeven wie haar aangereden heeft. De verbazing van Nadine is groot.

 

De ik-verteller heeft inmiddels aangegeven dat hij/zij Eelco heeft neergestoken en dat hij/zij Mariëlle aangereden heeft en dat ze gewurgd had moeten worden. Maar er was een andere auto aankomen rijden.

 

De ontknoping nadert nu zijn einde. Nadine rijdt naar het huis van de dader en snuffelt in enkele spullen. Ze vindt in de afvalcontainer een plastic tas met bebloede schoenen en neemt die mee. Ze wordt steeds achtervolgd door een witte Peugot. Ze belt de politie en vertelt dat ze de bebloede schoenen heeft. Ze rijdt daarna naar huis en merkt dat er iemand in haar huis zit. Dat is Sigrid. Die wil dat Nadine met haar “meegaat”. Nadine weet dat Sigrid weet dat zij weet dat Sigrid de dader (en de ik-verteller ) is. Sigrid heeft een mes en wil beiden de dood in jagen. Ze steekt genadeloos toe.

 

In het laatste hoofdstuk zit Sigrid in de cel. Ze bekent dat ze verliefd was op Nadine. Ze lijdt aan Borderlinesyndroom en verlatingsangst. Ze had samen met Nadine gelukkig willen worden. Gelukkig is Arnout op het allerlaatste moment tussenbeide gekomen waardoor Nadine nog leeft. Sigrid krijgt 20 jaar met tbr en ze verwacht dat ze over 12 jaar vrij zal komen. Vanuit de cel ziet ze dat Nadine in interviews heeft gezegd dat ze een relatie heeft met Arnout. Haar populariteit als schrijfster is erg gestegen. Sigrid denkt dat ze elkaar nog hard nodig hebben.

 

Informatie over de auteur

 

Naam: Simone van der Vlugt

Leefdtijd: 45

Opleiding: Lerarenopleiding

Eerste boek: het amulet

Andere boeken: de reünie, schaduwzuster, bloedgeld, zwarte sneeuw, de slavenring, schijndood, de guillotine, het laatste offer, blauw water, Jacoba dochter van Holland, op klaar lichte dag, in mijn dromen.

Gewonnen prijzen:

1996; Eervolle vermelding Kinderjury voor De Amulet

1997; Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Amulet

1998; Eervolle vermelding Jonge Jury voor Bloedgeld

2000; Eervolle vermelding Zoenjury voor De Guillotine

2001; Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Guillotine

2001; 1e Platz Moeser Jugendbuch-Jury (Duitse prijs) voor De Guillotine

2001; Selectie Longlist Gouden Uil voor Zwarte Sneeuw

2001; Selectie Longlist Gouden Uil voor Zwarte Sneeuw

2001; De Kleine Cervantes (jeugdliteratuurprijs Gent, België) voor Zwarte Sneeuw

2003; Eervolle vermelding Jonge Jury voor Johanne

2004; Kerntitel Jonge Jury voor schijndood

2005; Eervolle vermelding Jonge Jury De slavenring

2009; Zilveren Vingerafdruk voor Blauw water

2010; NS Publieksprijs voor Op klaarlichte dag

 

(Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/simone_van_der_vlugt en http://www.simonevandervlugt.nl/informatie/biografie/)

 

Uitgewerkte persoonlijke reacties

 

Het onderwerp van het boek is vriendschap, wie zijn nou je echte vrienden en wie kan je vertrouwen? Zelf denk ik best vaak na over dit onderwerp omdat ik mezelf nogal veel bezig hou over welke vrienden ik wel en niet kan vertrouwen. Ik heb ooit wel is een film gezien over dit onderwerp, maar ik vind dit boek leuker omdat er veel spanning in zit en daar hou ik van.

 

De belangrijkste rol in het boek is die van Nadine, je weet alles over haar en in het boek word ook haar leven verteld. De gebeurtenissen vind ik spannend, vooral die van de ik-verteller, want je weet niet wie het is. De gebeurtenissen bleven boeiend, vooral die van de ik-verteller.

 

De hoofdpersoon is echt een heldin, haar boeken worden steeds afgewezen, maar toch blijft ze doorschijven en het opsturen naar uitgevers. Ik vind de personages in het boek levens echt omdat dit een waargebeurt verhaal zou kunnen zijn. De karaktereigenschappen van de hoofdpersoon zijn duidelijk beschreven, je leert haar goed kennen, ik vind het bij dit boek best wel belangrijk anders weet je niet echt waar het over gaat, en het is dan ook makkelijker lezen.

 

Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw. Ik vind het verhaal erg spannend, vooral de stukjes van de ik-verteller. Je ziet de gebeurtenissen van door de ogen van een persoon, ik vind de gebeurtenissen wel geslaagd, maar ik zou ook wel willen weten wat de andere personages denken.

 

Verwerkingsopdrachten

 

1. Fatale liefde; Sigrid is zo verliefd op Nadine dat ze zelfs mensen gaat bedreigen en vermoorden.

2. Eigen boek; omdat Nadine een eigen boek wil uitbrengen.

3. littekens; omdat het boek van Nadine zo heet.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Herfstlied door Simone van der Vlugt"