Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Heren van de thee door Hella S. Haasse

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Heren van de thee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 315 woorden
  • 17 december 2004
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
35 keer beoordeeld

Boekcover Heren van de thee
Shadow

Heren van de thee vertelt het levensverhaal van Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop. Eind negentiende eeuw trouwt Jenny na enige aarzeling met Rudolf en komt zij te wonen op de afgelegen thee-onderneming Gamboeng in de Preanger op Java. In het decor van de indrukwekkende mysterieuze natuur en tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de koloniale p…

Heren van de thee vertelt het levensverhaal van Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop. Eind negentiende eeuw trouwt Jenny na enige aarzeling met Rudolf en komt zij te…

Heren van de thee vertelt het levensverhaal van Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop. Eind negentiende eeuw trouwt Jenny na enige aarzeling met Rudolf en komt zij te wonen op de afgelegen thee-onderneming Gamboeng in de Preanger op Java. In het decor van de indrukwekkende mysterieuze natuur en tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de koloniale politiek, leven we mee met de autocratische ondernemer Rudolf en zijn langzaam verbitterd rakende echtgenote. Hella S. Haasse baseerde zich op een waargebeurd verhaal.

Heren van de thee door Hella S. Haasse
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Bibliografische gegevens: Titel: Heren van de thee
Auteur: Hella S. Haasse
Uitgever: Querido
Aantal Pagina’s: 302
Genre: Littéraire Roman/novelle Samenvatting: Het verhaal gaat over het leven, van een Nederlandse jongen, Rudolf genaamd, eind vorige eeuw op Java. Rudolf Kerkhoven vertrekt in 1871 naar Indië, als afgestudeerd chemisch technoloog. Daarmee volgt hij de rest van zijn familie, waarvan de meeste al naar Java zijn vertrokken. Ze stichten daar vele plantages en zorgen voor een betere economische welvaart op Java. Rudolf ontmoet bij zijn zus Cateau zijn toekomstige vrouw Jenny Roosegaarde Bisschop. Ze worden al snel verliefd op elkaar en besluiten dan ook al gauw, dat ze gaan trouwen. Het boek laat erg goed zien hoe hun band met elkaar is. In het begin zijn ze verliefd op elkaar, maar Jenny’s houding wordt steeds verbitterder, omdat Jenny er juist op uit wil en haar grenzen wil verleggen, terwijl Rudolf daar niets in ziet. Ze was bezig met de politiek en probeerde daar ook te gaan werken. Rudolf hield haar niet tegen, maar ze was niet gelukkig. Op die manier groeiden ze uit elkaar. Door deze gebeurtenissen werd ze heel droevig en depressief en na een paar maanden heeft ze zelfmoord gepleegd. In het boek wordt ook beschreven hoe Rudolf zich helemaal omhoog werkt en een paar belangrijke plantages sticht. In het begin mislukten zijn oogsten een paar keer en heeft hij nog maar weinig geld over. Toch heeft hij zich daar overheen gezet en is hij een goede man met goed draaiende plantages geworden. De onderlinge familiebanden zijn ook een belangrijk onderwerp in het verhaal. Je leest bijvoorbeeld dat de band met Cateau en Rudolf verslechtert, vanwege Cateau’s man. Hij kreeg ook nooit het vertrouwen en de complimenten van zijn ouders waar hij zo naar verlangde. Wanneer het leven van Rudolf bijna aan zijn einde is, zorgen zijn kinderen nog steeds goed voor hem.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Heren van de thee door Hella S. Haasse"