Heb jij het al gedaan? door Caja Cazemier

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Heb jij het al gedaan?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1431 woorden
  • 23 januari 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
17 keer beoordeeld

Boekcover Heb jij het al gedaan?
Shadow
Heb jij het al gedaan? door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Heb jij het al gedaan?

Gaat over een groepje meiden van ongeveer 15 jaar. Eén van hen, Nanet, had al een vriend, en had ook al het 1 en ander mee gemaakt. De andere meiden waren vaak aan het fantaseren, wanneer ben jij er nou aan toe? Daarom gingen ze een lijstje maken, wat overal terug komt in het boek!
1. heb je een leuke jongen/vriend?
2. Wil die vriend het?
3. heb je condooms?
4. heb je ervaring
5. ben je vertrouwd met je eigen lijf?
6. wil je het ook echt?


Tosca haar ouders zijn gescheiden, en ze gaat altijd in het weekend naar haar vader. Op een dag ziet ze in X (de woonplaats van haar vader) een poster hangen Er wordt een concert aangekondigd van Brainwave, een band met een enorm goeie zanger. Als Tosca dan de volgende morgen vroeg naar de winkel gaat om een kaartje te kopen, komt ze een andere jongen tegen, Mees. Hij wil ook graag kaarten voor het concert. Ze staan een tijdje te kletsen, maar als de winkel open gaat, komen ze erachter dat de kaartjes zijn uitverkocht. Jammer. Maar, de verkoper wijst hun erop dat er soms nog op het concert zelf kaartjes zijn.

Die avond gaat Tosca er weer heen, daar ziet ze Mees ook weer, samen met Julia (wat later zijn schoonzusje blijkt te zijn) De laatste 3 kaarten zijn voor hun. Zo kunnen ze toch nog naar het concert. Als Tosca die avond een handtekening gaat vragen, bij de zanger, vraagt de zanger of ze nog wat wil drinken. Het drinken gaat verder met veel biertjes, en zo doet Tosca het voor de eerste keer, op de stoel.

Als ze ’s maandags weer op school komt, vertelt ze het hele verhaal aan haar vriendinnen, van Mees tot de zanger. Haar vriendinnen geloven haar eerst niet, en dat vind Tosca erg jammer. De hele school weet het ook binnen een dag. ‘Heb jij het met die zanger van Brainhave gedaan’. Ze wordt er gek van, vooral dat haar vriendinnen haar niet geloven. Een week later, geloven ze haar toch, en hebben haar vriendinnen er spijt van wat ze gedacht hebben.

Dan krijgt ze nog een probleem, die leuke jongen, Mees, heeft ze laten zitten. Hij heeft die kaartjes nog wel betaalt. Als ze vele advertenties zet in muziekbladen, en vele folders door de deur gooien, vind ze Mees uiteindelijk. Na veel gedonder kunnen ze elkaar eindelijk ontmoeten, en doet Tosca het eigenlijk voor de 1ste 2de keer. Eerste keer echt!. (Maar in werkelijk voor de 2de keer, maar zou ze Mees dat wel vertellen?)

1. Onderwerp

Toen ik het boek in handen kreeg dacht ik, nou best saai zo te zien, de voorkant is niet echt spetterend, maar omdat ik er misschien nog wel wat van kon leren begon in toch in het boek. Nadat je al een tijdje in het boek bezig bent, verbaast het je eigenlijk. Ik had nooit verwacht dat het zo’n boek zou worden met rustige verhalen, ik had een veel drukker boek verwacht, met meer avonturen. Wel leer je van dit boek best veel. Je komt er achter dat je niet zomaar met iemand het bed in moet duiken, maar wachten op de ware denk ik. Tosca voelde zich na het avontuur bijvoorbeeld heel erg schuldig, dat zou ik niet willen (net zoals de andere 3 meisjes). Op het onderwerp kom je ook meer te weten. De meisjes vertellen het aan elkaar, en zo kunnen wij er ook nog wat van opsteken. Zo weet je ook niet wat er gaat gebeuren, wat ze aan elkaar gaan vertellen, verrassend dus. Verder wordt er niet veel over gesproken wat dan de vervolgen zijn als je het bijvoorbeeld geen voorbehoedsmiddelen gebruikt. Om het boek nog spannender te maken zou je dat ook nog wel kunnen gebeuren.

2. Gebeurtenissen

Nadat het boek afviel (dat ik het best saai vond), las ik toch door. Het interesseert je dus nog wel heel erg. Het boek las ook heel erg makkelijk, en het bleef dus altijd boeiend. Soms heb je een boek van 100 bladzijden in een dag uit en een andere keer doe je er een week over, maar dit keer was het binnen 2 dagen uit. De eerste keer van Tosca viel toch wel op in het boek, omdat het niet zo was als de meeste eerste keren. Alles leek ook heel erg echt, en het was gewoon verrassend dat het ging gebeuren. Herkenbaar?. Dat was het dus niet. Ook heb ik het zelf nog nooit meegemaakt zoiets, en ik zou het vooral niet zo mee willen maken zoals Tosca het doet. De vriendinnenband die ze met z’n 4en hebben zou ik wel willen meemaken, dat je zo close kunt zijn met elkaar!.

3. Personages

Het leven van Tosca, dat zou ik niet willen hebben. Punt 1. haar ouders zijn gescheiden, dat lijkt me al verschrikkelijk, en punt 2. de dingen die zij doet, zou ik nooit doen. De verhalen die Tosca had, snap ik wel goed, en de problemen ook wel. Ik zou ook wel een vriendin van haar willen zijn, maar als ik haar had gelooft? Dat weet ik niet. De vriendinnen van Tosca hebben wel goeie ideeën en weten ook wel wat ze wel en niet moeten doen. Verder weet je niet heel veel van de personen zelf, maar toch kan je ze begrijpen. Tosca is door de gebeurtenissen wel heel erg veranderd, ze is veel opener geworden en dingen gaan begrijpen, zo komt het uiteindelijk toch ook weer goed.


4. Bouw


De bouw van het verhaal is simpel en makkelijk. Als het ene gebeurt, gebeurt het ander. Toch is het wel spannend, want zal het nou wel of niet gebeuren. Moeilijk is het boek helemaal niet. Iemand uit de eerste zou het ook best kunnen lezen, maar of diegene het zou begrijpen weet ik niet. Wel vertelt iedereen om de beurten zijn eigen verhaal, je moet je dan wel weer even inleven in de andere. Zo moeilijk is dat niet, omdat het niet heel ingewikkeld is. Gelukkig komt alles uiteindelijk toch nog allemaal goed, en zo heb je nog een goed eind.

5a. Taalgebruik (bij verhalen in boeken)

Het boek was dus heel makkelijk te lezen en je begreep alles ook heel goed. De zinnen zijn goed opgebouwd er als er een moeilijk woord in stond, kon je uit de context het antwoord wel vinden. Het verhaal beschrijft niet heel veel dingen, maar je kan er zelf een goed beeld bij krijgen, waar het zich bijvoorbeeld afspeelt. Het verhaal bestaat uit veel dialogen, maar dat is helemaal niet erg vind ik, het zijn leuke dialogen, en ze helpen je het boek door.

6a. Verwerkingsopdracht (dagboek)

Lief dagboek,
Nu heb ik toch wel zo’n *** dag gehad op school., ten eerste, kon ik mijn verhaal niet goed kwijt. Niemand geloofde mij, en iedereen ging het de hele tijd vragen. Heb jij het met hem gedaan????. Wat moest ik anders zeggen, nee, met m’n vader!!. Ik werd er echt gek van. Toen ging ik het uiteindelijk maar aan m’n zusje vertellen. Die begreep me wel goed, en dat was een enorme opluchting. Het was natuurlijk niet echt een fantastische avond, en vooral niet omdat ik over Mees gekost had. Ik schaam me zo!. Ik liet natuurlijk weer zo’n jongen lopen. Ik moet maar een zoek actie beginnen. Dat ga ik doen. Anna wil vast wel helpen. Nou ik ga dan maar weer., ik ga beginnen met m’n zoekactie. Hoe ik het ga doen weet ik nog niet., Dat zie ik wel weer!!..
Nou doeiii dagboek

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Lief dagboek,
IK HEB MEES GEVONDEN!
Eindelijk. Ik ga vanmiddag samen met Anna naar het station.
Daar komt hij aan om 13.32 aan. We hebben afgesproken in het station. Ik neem een bus pringles mee, want daar houd hij zo van.
EN heb ik nieuwe kleren gekocht., ik hoop zo dat het leuk word.
En dan kan ik hem elke week weer zien.!! Yes Yes.
En ik moet hem het geld ook nog terug geven voor het concert..,

En dat gekots, wat zou ik vaak sorry zeggen.
Maar ik moet stoppen, moet me nog afmaken.
Doeii doeii dagboekje

6b. Verwerkingsopdracht (resensie)

- Een boek die je in 1 adem uit leest.
( Leeuwarder courant )

- Zonder twijfel het leukste meidenboek van het jaar!
( Mid – Fryslander )

- Een boek vol fantasie, passie en romantiek!
( Telegraaf )

Ik ben het eens met deze recensie. Je kon eigenlijk niet stoppen met het boek. Een leuk meidenboek. Voor jongens zou het dus helemaal niks zijn. Romantiek komt er natuurlijk ook wel in voor, en fantasie is nodig om zo’n boek te schrijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Heb jij het al gedaan? door Caja Cazemier"