Heb jij het al gedaan? door Caja Cazemier

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1985 woorden
  • 25 juni 2007
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
198
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Heb jij het al gedaan?
Shadow
Heb jij het al gedaan? door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens over de Schrijver:
Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school stak ze eerst een jaartje de handen uit de mouwen, samen met een aantal andere jongeren die zich nuttig wilden maken in de maatschappij. Caja ging dat jaar in de gezinsverzorging werken. Daarna studeerde ze in Groningen Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken. Ze woont met haar drie zoons en konijn Pluis in Leeuwarden. Haar vriend woont twee straten verderop. Lekker dichtbij! Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op. Haar eerste "boek" heeft Caja geschreven toen ze tien was. Na haar vijftiende schreef ze alleen nog maar dagboeken. Schriften vol liggen op zolder! Caja heeft vroeger wel eens gezegd dat ze later schrijfster wilde worden. Maar naast lezen en schrijven was ze vaak aan het schooltje spelen. Dus juf worden was ook een mogelijkheid. Dat is ze ook geworden, maar dan op de middelbare school omdat Caja geïnteresseerd is in jongeren. Maar naast haar leuke werk als juffrouw, had ze toch meer liefde voor het schrijven van boeken. Zo schrijft Caja Cazemier boeken als naar de brugklas en kies voor mij, die gaan over hoe het nou is als je in de brugklas zit en alle problemen die je tegen komt maar ook de leuke dingen. Ook schrijft Caja boeken die handig zijn om te lezen als je vragen heb over geld, liefde en de brugklas. Zo schreef zij survivalgids voor jongens, meisjes en survivalgids voor vakantie. Maar natuurlijk schrijft ze het meest over liefde, vriendschap en seksualiteit. Een aanrader is bv.VAMP, het gaat over een meisje die via sugababes.nl in contact komt met een jongen. Ze moet dingen voor de webcam doen die ze niet wilt maar als ze dat niet doet dan dreigt hij foto’s op internet te zetten. Ook verliefd zijn is een ramp is een goed boek wat gaat over een meisje die twijfelt of ze nou op jongens of meisjes valt. Nog steeds zoekt Caja onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, je anders voelen. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn. Ze hebben dan ook allemaal last van "groeipijn".

Korte Samenvatting:
Tosca krijgt tijdens de les een briefje naar haar gegooid met daar op:’Heb jij het al gedaan’. Na de les maakt ze een checklist met haar vriendinnen. Door alle vragen te beantwoorden weet je of je er klaar voor bent. Tosca gaat om de twee weken met haar zusje Anna naar haar vader in X. Ze ontmoet een jongen, Mees in de muziekwinkel. Ze praten een tijdje en dan spreken ze af om naar het concert van Brainwave te gaan. Maar als Tosca wacht bij de ingang op hem ziet ze dat hij niet alleen is. Hij heeft Julia meegenomen, zijn stiefzus maar Tosca denkt dat het zijn vriendin is. Teleurgesteld maar opgewonden gaat ze met hun mee naar binnen. Tijdens het concert raakt ze Mees en Julia kwijt, ‘ze zoekt ze zo wel’ denkt Tosca. Tosca staat helemaal vooraan bij het podium waar Brainwave optreedt. Rick zingt een liefdeslied en hij vraagt Tosca om bij hem op het podium te komen zitten. Aan het einde krijgt ze de kans backstage te gaan en ze loopt met een paar meisjes mee om een handtekening te vragen aan Rick. Rick vraagt Tosca om mee te gaan naar de kleedkamers, en dat doet ze. Rick is heel lief tegen haar en dan wordt Tosca die avond ontmaagd door Rick, de zanger van Brainwave. Als ze weer terug is bij haar moeder verteld ze haar vriendinnen wat erg gebeurt is. De vriendinnen geloven haar niet en vertellen het door aan de hele school. Ze wordt door iedereen aangekeken en ze merkt dat er veel over haar word gepraat. Na een tijd maakt ze het weer goed met haar vriendinnen en vertelt hen over Mees, ze mist hem en wilt hem graag zien maar ze heeft geen adres of iets. Ze brengt briefjes rond met haar telefoon nummer zodat Mees haar kan bellen als hij dit ziet. Andersom is Mees haar aan het zoeken en loopt elk weekend even door de stad en langs de muziekwinkel. Tosca had het al bijna opgegeven maar dan belt Mees, Julia had het briefje gezien en dat gelijk aan Mees gemeld. Dan spreken ze met elkaar af en alles loopt goed af.


Mijn persoonlijke beleving:
Ik vond het een leuk boek. Ik lees graag boeken die gaan over liefde en vriendschap, maar toch vond ik dit boek minder leuk dan de andere die ik gelezen heb. Het duurde soms te lang voordat er weer iets gebeurde in het boek. Bijvoorbeeld de treinreis wordt helemaal beschreven terwijl dat na mij idee niet nodig was. Ik denk dat je het wel korter had kunnen maken zodat het niet zo saai wordt maar het verhaal verder wel te begrijpen is. Het boek was ook niet heel spannend of humoristisch of zo dus het boek was soms een beetje saai. Ik vond het wel goed dat je ook kon lezen wat ze dachten, zo begreep je hun beter en dat leest veel interessanter. Het was wel iets minder dat je steeds drie verhalen te lezen kreeg waarin hetzelfde voorkwam, zo moest je dubbel lezen maar je las dan wel steeds hun gedachtes dus het was niet zo heel erg.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich vooral af in X, dat is de plaats waar haar vader woont. Ze ontmoet daar Mees in de muziekwinkel en het concert van Brainwave speelt zich ook af in X. Het speelt zich ook grotendeels af op school. De school van Tosca licht in Z dat is de plaats waar Tosca’s moeder woont. Soms werden de weersomstandigheden goed gebruikt om emotie te laten zien. Bijvoorbeeld: wanneer Tosca blij is en zin heeft in een nieuw schooljaar is het ook lekker weer en wanneer Tosca aan het einde van het feest verdrietig, dronken en stil in een hoekje van een steeg zit regent het heel hard. Ik vind dat de weersomstandigheden daar goed bij passen.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af ergens in de 20ste eeuw. Dat weet je omdat er veel word gepraat over mobiels, mp3 en andere producten die je pas sinds kort heb. Ook is Idols een programma wat in 2002 voor het eerst op tv was, dus als Tosca naar een concert van de winnaar van idols is gaat zal dat in 2003 zijn. Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Per persoon lees je de avond een keer maar je hebt het gevoel of het niet de zelfde avond is. Dit komt doordat je het met een andere persoon meemaakt. Het doel van die tijd is dan ook niet om spanning te weken maar om denk ik duidelijkheid te wekken. Hoe lang het verhaal duurt word niet echt duidelijk. Maar ik denk ongeveer een half jaar. Het boek heeft 198 blz. Het begint met een briefje die Tosca aan het einde van het verhaal overal ophangt omdat ze Mees zoekt. In het begin snap je het briefje nog niet maar halverwege het verhaal wordt het duidelijk. Het eindigt met Tosca en Mees samen in bed liggen. Tosca is helemaal verliefd en doet het met Mees voor haar tweede eerste keer.

Perspectief + Verteller:
Het verhaal wordt hoofdzakelijk vertelt door Tosca maar sommigen dagen en gebeurtenissen worden opnieuw verteld alleen uit iemands anders belevenis maar het is altijd duidelijk wie er vertelt. Het is steeds een wisselend perspectief. Door die manier is het ook wel weer leuk om het boek te lezen, want je weet ook hoe Mees over Tosca denkt als ze verliefd worden op elkaar.


Personen:
Tosca; Ze is zestien, klein en tenger, springerig krullend haar, ze houdt van muziek. Het meisje heeft seks gehad met Rick en is verliefd op Mees. Tosca is een meisje dat recht op haar doel afgaat. Ze is aardig en heel spontaan.
Mees; Hij is zeventien jaar, lang en dun, heeft kort bruin haar en bruine ogen in een lachend gezicht. Hij houdt van muziek, lezen en Pringles. Hij is heel erg verliefd op Tosca. Mees is een heel open jongen. Hij is betrouwbaar en zeer aardig.
Rick; Hij is zanger. Hij deed mee aan Idols en bracht het tot de finale. Daarna ging hij verder met de band Brainwave. Het is de jongen waarmee ze seks heeft gehad. Het is een aantrekkelijke lange jongen en veel meisjes vallen op hem.
Julia; Ze is een meisje dat bijna net zo lang en dun was als Mees, met lang steil blond haar en opvallende lichtblauwe ogen. Ze is de stiefzus van Mees.
Anna; Ze is dertien jaar, het zusje van Tosca. Anna heeft het gladde haar van hun vader, dus ze leken niet erg op elkaar. Anna zit nu in de brugklas.

Stijl;
-

Thema;
De thema’s van dit boek zijn:
• De eerste keer: Tosca en haar vriendinnen hebben het er vaak over. Wanneer ben je er nou aan toe? Moet je van iemand houden, of kun je het zomaar doen. Het zijn enkele vragen die halverwege het verhaal allemaal beantwoord worden. De eerste keer is een belangrijk thema in het boek.
• Vriendschap: Tosca gaat om met een hechte groep die bestaat uit een paar meiden. Maar wanneer ze vertelt dat ze met Rick van Idols naar bed is geweest geloven haar vriendinnen het niet. Ze raakt veel vrienden kwijt maar krijgt er ook nieuwe bij. Ze komt Mees en Julia tegen waar ze goed bevriend meer raakt.
• Liefde: Tosca denkt dat ze er wel klaar voor is, alleen heeft ze nog geen vriendje. Ze is helemaal weg van Rick, de winnaar van Idols maar ondertussen vind ze Mees ook wel leuk. Ze gaat naar het concert van Rick en aan het einde gaat ze met hem naar bed. Ze heeft er heel veel spijt van want eigenlijk is ze heel erg verliefd op Mees. Ze raakt Mees kwijt na het concert en zoekt op alle mogelijke manieren naar Mees en hij naar haar en uiteindelijk vinden ze elkaar.

Realistisch of niet;
Ik vind het boek grotendeels wel realistisch. Want de eerste keer is een onderwerp waar veel meiden het over hebben rond deze leeftijd. Ook zijn gescheiden ouders wat in deze tijd steeds veel vaker voor komt dus dat is ook realistisch. Wat niet zo snel zou gebeuren is dat je na een concert van je favoriete zanger je zomaar back stage mag. En ook dat Rick zomaar met haar zoent en met haar naar bed gaat zal ook niet zo snel gebeuren door een bekende zanger, maar kan natuurlijk altijd.

Titel;
‘Heb jij het al gedaan’, is de titel van het boek. Het eerste uur krijgt Tosca een briefje naar haar hoofd gegooid met die tekst erop. Het hele boek gaat over de eerste keer en de vraag;’heb jij het al gedaan’? Dus vandaar de titel.

Beoordeling
Ik vond het een leuk boek om te lezen, alleen had ik hem leuker verwacht toen ik de achterkant las. Het boek werd af en toe een beetje langdradig en werd zo een beetje saai en daardoor had ik soms moeite om verder te lezen. Het verhaal was wel heel erg realistisch en dat maakt het boek toch wel leuker. Ook was het wel een informatief verhaal. Er werd duidelijk gemaakt dat er maar één eerste keer is, en dat je dat moet doen met de juiste persoon. Het is dus wel een leuk boek maar ik zou hem geen tweede keer lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Heb jij het al gedaan? door Caja Cazemier"