Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 397 woorden
  • 17 mei 2013
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
1 keer beoordeeld

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Boekverslag Hasse Simonsdochter:

Hasse woont in Kampen. De mensen denken dat ze een wisselkind* is. Daarom vind Hasse het niet fijn tussen de mensen en gaat erg vaak naar de heide. Op een keer wordt ze aangevallen door veedrijvers, een soldaat* redt haar en vermoordt per ongeluk 1 veedrijver. Hij moet daardoor op het schavot vermoordt worden. Dat wil Hasse niet, dus redt ze hem door te trouwen met hem. Ze worden verbannen uit Kampen en gaan op de Veluwe wonen. Samen met de huurlingen van Jan van Schaffelaar. Hasse en Jan krijgen een dochter, Lysken. Ze maken veel mee, als ik dat allemaal ga vertellen wordt het verhaal langer dan 250 woorden… Even heel kort: Hasse en de mannen zijn niet erg geliefd. Er is een monnik en die wil iedereen van hen (vooral Hasse) op de brandstapel hebben. Haar man pleegt zelfmoord door van een kerktoren af te springen en daardoor wordt Hasse niet gepakt. Ze gaat samen met haar dochtertje in Kampen wonen en dan vraagt een man, Gerrit* haar ten huwelijk. Ze trouwt met hem en…… ze leven nog lang en gelukkig.

*wisselkind= een kind waarvan ze denken dat het van rietelfen is, zo’n kind moet je slecht behandelen, dan komen de rietelfen het kind ophalen.                                                    
*soldaat= Hasse’s man-> Jan van Schaffelaar                                                                                                            *Gerrit= die man was ze eerder tegengekomen toen haar man en zijn huurlingen hem hadden gegijzeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"