Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 400 woorden
  • 4 september 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
12 keer beoordeeld

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Thea Beckman Omslagillustrator: Jan Wesseling Uitgeverij: Lemniscaat Druk: 3e, 1983 Samenvatting: Hasse is de dochter van een mandenvlechter, als Hasse klein is moet ze haar vader vaak helpen. Vaak ontsnapt Hasse aan haar drukke leventje en gaat dan zwerven in de rietvelden. Ze vindt het heerlijk om het fluisterende geluid van het riet te horen en maakt zelf pijl en boog om mee te jagen. Thuis wordt ze mishandeld omdat haar ouders denken dat ze een elfenkind is. Op een dag, als ze weer eens in de rietvelden is, komen er veehandelaren die haar willen verkrachten. Een huursoldaat, Jan van Schaffelaar, redt haar maar moet daarvoor haar verkrachter vermoorden. Dat komt hem duur te staan en hij wordt ter dood veroordeeld. Als hij op het schavot staat verbidt Hasse hem(dat betekent hem van het schavot redden door met hem te trouwen) en ze gaat mee met Jan van Schaffelaar en zijn bende. Hasse is eindelijk vrij en als jongen verkleedt doet ze mee aan de overvallen, ze is de allerbeste boogschutter van de groep. Hasse krijgt zelfs een kind van Jan van Schaffelaar, Lysken. Op een dag ontvoeren ze de klokkengieters knecht Gerrit van Wou en zijn meester, Gerrit is diep onder de indruk van Hasse… Een jaar later worden ze in Barneveld in het nauw gedreven, ze zitten vast in een kerk. Als ze daar worden beschoten met kanonnen moeten ze zich wel overgeven, de mensen willen Jan van Schaffelaar en zijn vrouw Hasse hebben, de rest van de bende mag dan vrijuit gaan. Hasse is een beetje de oogappel van de bende en ze doen net alsof Hasse thuis bij haar kind is. Jan van Schaffelaar roept vanaf de kerktoren:,, Hier heb je Jan van Schaffelaar!” en springt naar beneden. Hasse is hier kapot van want Jan was de man die haar haar vrijheid heeft gegeven en die zielsveel van haar hield. Hasse duikt onder in haar geboortestad Kampen en komt daar Gerrit van Wou weer tegen. Om goed voor haar Lysken te zorgen trouwt ze Gerrit. Maar haar liefde van haar leven zal ze nooit vergeten; Jan van Schaffelaar…. Mening: Ik vind het een mooi boek, omdat Hasse eindelijk liefde krijgt en zich vrij voelt. Ik vind het ook een ontroerend boek, omdat als Hasse eindelijk gelukkig is, haar man dood gaat. Ik vind het ook nog een interessant boek, omdat deels ervan echt gebeurd is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"