Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 485 woorden
  • 22 augustus 2007
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hasse Simonsdochter Hasse Simonsdochter komt uit een mandenvlechtersgezin. Toen ze geboren werd, viel het de mensen op dat ze donker haar en donkere ogen had. Later, toen ze wat ouder werd, kreeg ze verschrikkelijke driftbuien. Daardoor dacht men dat ze een wisselkind was. Men dacht dat ze na haar geboorte omgewisseld was met een lelijk elfenkind omdat ze zo mooi was. Als de ouders hun echte kind weer terug wilde moesten ze haar een harde opvoeding geven. Daardoor zouden de elfen medelijden met hun wisselkind krijgen, zodat ze het weer zouden omruilen. Hasse was een buitenkind, ze voelde zich thuis in de rietlanden. Op een keer toen ze daar was kwamen er een paar veedrijvers langs. Die zagen haar en probeerde haar toen te verkrachten. Op dat moment kwam Jan van Schaffelaar langs en redde haar door een van haar belagers te doden. Dat gebeurde vlak bij Kampen. De andere belager was hem in Kampen gaan aangeven. Toen hij Kampen binnen reedt, werd hij opgepakt door de schout. Hij kreeg de doodstraf. Hij zou worden onthoofd. Maar toen hij op het schavot stond, kwam Hasse en ze riep: Ik verbid hem! Dat betekent dat ze met hem zou trouwen en hem daardoor redde van de dood. Jan van Schaffelaar had een huurlingenbende waarmee Hasse ook zou moeten optrekken. Deze mannen hadden respect voor haar, omdat ze de vrouw va Jan van Schaffelaar was. Als Jan van Schaffelaar en z’n bende worden ingehuurd om te gaan vechten voor een heer blijft Hasse alleen achter. Ze kan zich niet aanpassen aan het gewone stadsleven en trekt zich weer terug in de vrije natuur. Als ze na 3 maande weer terug komt hoort ze dat zijn groep verloren had. Ze dacht dat hij dood was en vertrok weer terug naar Kampen. 2 dagen later kwam Jan van Schaffelaar weer terug. Hij hoorde dat ze vertrokken was en ging haar zoeken hij zocht dagen, weken en vond haar terug op de plaats waar ze hun huwelijksnacht hadden gevierd. Alles ging goed samen met Hasse en de bende van Jan van Schaffelaar. Maar in tijd van vrede kwam de bende aan de kost door te stelen en te plunderen, waardoor ze in de streek heel berucht waren. Zo overviel ze een keer de koets van Gerrit van Wou, een meester klokkengieter en zijn neef. Ze waren op weg naar Amsterdam maar Gerrit van Wou durfde niet over water, dus gingen ze over land. Hasse zorgde er uiteindelijk voor dat ze vrij kwamen. In de tijd dat ze gevangen zaten werden ze niet slecht behandelt. De neef van Gerrit van Wou heette Geert. Hij was in de tijd dat ze gevangen waren, erg verliefd op Hasse geworden. Maar Hasse wilde niets van hem weten. Hasse was ondertussen bevallen van een meisje die ze Lysken noemt. Daardoor doet Hasse doet meer mee met de roof tochten. Als Lysken wat ouder is weer wel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"