Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 963 woorden
  • 30 juli 2007
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 18 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
300
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel:
Hasse Simonsdochter.

Auteur:
Thea Beckman.

Jaartal eerst uitgave:
1983

Genre:
Historische roman.

Samenvatting :
Hasse Simonsdochter is een lelijk meisje (volgens de mensen waar ze mee omgaat) ze heeft zwarte haren en donkere ogen en is altijd buiten in de rietlanden.
Als ze op een dag weer in de rietlanden zit komen er drie jonge mannen met een kudde koeien aan. Hasse verstopt zich maar ze wordt ontdekt, de mannen willen haar verkrachten, maar hasse wordt beschermt door een goed geklede man op een paard. Hij doodt een van de mannen en de anderen vluchten. Als Hasse op een dag naar Kampen gaat (een wereld stad) hoort ze dat er een bandiet wordt onthoofd Hasse gaat kijken, maar wie staat daar: Jan van Schaffelaar de man op het paard, hij zou onthoofd worden. Hasse kon dit niet aanzien en ze verbidt hem (vroeger kon je iemand van het schavot redden door hem te verbidden, met hem te trouwen).
Eenmaal getrouwd gaan ze naar de Veluwe waar jan roofovervallen doet met een bende genaamd de Graafschappers, Hasse geniet er van ze doet mee aan de overvallen gekleed als man.

(Hier gaat het verhaal op eens over een ander persoon genaamd Gerrit.)Gerrit is knecht van een klok-gieter op een dag komt hij Hasse tegen en wordt verliefd op haar en als hij hoort dat Jan van Schaffelaar dood is doet hij er alles aan om Hasse te vinden .(hier gaat het weer over Hasse )
De bewoners in de streek waar de Graafschappers wonen worden straat arm van de bende dus er wordt een klein leger verzameld en ze gaan de bende achterna. In Barneveld worden ze in het nauw gedreven, ze vluchtten een kerk binnen maar het leger had kanonnen (in die tijd donderbussen genaamd) dus ze schoten op de kerk. De mannen (en een vrouw) binnen konden het niet lang uithouden zo dus gingen ze onderhandelen, als de aanvoerder zich uitleverde mochten de rest van de mannen vrij uit. Hasse was het hier niet mee eens want het was haar man maar Jan sprong en hij kwam dood op de grond neer.

Thema.
Het leven van Hasse simonsdochter.

Plaats.
Kampen, Zutphen, arbeidershuisje, ’s Hertogensbosch

Tijd:
Verleden tijd, 15e eeuw.

Het begin van het verhaal (inleiding aan het begin van de gebeurtenissen of midden)
Het begint midden in de eigenlijke gebeurtenissen. Geen inleiding, maar gewoon gelijk bij Hasse die door de natuur zwerft. O, de suizelende wind door het jonge riet! Hasse Simonsdochter kon er nooit genoeg van krijgen. Dat is het begin van het boek.

Probleem & afloop.
Het belangrijkste probleem in het boek gaat over de Graafschappers. Hasse verkleedt zich als man en doet zo mee aan de plunderpartijen. Veel mensen vinden dat zoiets niet hoort, een vrouw hoort niet te vechten. Maar daar gaat Hasse niet op in. Van de ene kant heeft het boek geen goede afloop. Jan gaat dood en Hasse en Lysken blijven achter. Van de andere kant loopt het wel goed af. Hasse komt Gerrit weer tegen waar ze uiteindelijk mee trouwt. Eigenlijk is het een open einde. Hasse zegt dat ze nog na moet denken over Gerrit's huwelijksaanzoek. Maar het is toch een gesloten einde doordat er onder als toelichting bij staat dat Hasse en Gerrit toch trouwen. Het is een zeer realistisch verhaal. Alles kan zo gebeurd zijn. Het is geen fantasie. Het is heel echt verteld en daar door krijg je het gevoel of dat je een waar gebeurd verhaal aan het lezen bent. Het boek heeft een gesloten einde.


Perspectief.
Voor het grootste deel door Hasse, maar soms ook door iemand anders van buitenaf.

Titelverklaring.
Hasse simonsdochter is de hoofdpersoon uit het verhaal, dus eigenlijk is het heel logisch dat het boek dan ook zo heet. Als ik in de bibliotheek kom, dan lees ik echt geen boek dat geen aantrekkelijke titel heeft, en toen ik dit boek zag staan, leek het me een mooi boek. Dat kwam door de plaatjes, maar ook door de titel. Omdat ik nieuwsgierig was waar het boek over ging.

Mening
1) mijn mening:
Ik vind hasse simonsdochter een heel mooi spannend boek. Ik werd erin meegesleurd en ik had hem dan ook binnen een paar dagen uit. De eerste keer dat ik dit boek las is ongeveer drie jaar geleden geweest, en nog steeds vind ik het een heel leuk mooi boek, en ontdek ik nieuwe dingen. Ook vind ik het een interessant boek Sommige stukken die weet ik heel goed, en andere heb ik soms zoiets bij van: huh, heb ik dit al eerder gelezen? Die stukjes spreken me gewoon niet aan, en daar lees ik overheen. Dit boek is een soort mengelsmoesje van Emotie, kennis, geschiedenis, en heel veel verschillende gedachtes.

2) de mening van een ander.
Ik vond het een prachtig boek. Doordat het zo realistisch was, leef je mee en van dat soort boeken hou ik. Toen Jan van Schaffelaar zelfmoord pleegde, kon ik mijn tranen niet bedwingen. Het verdriet dat Hasse voelt, voel jij ook laat maar zeggen. De zelfmoord van Jan komt heel plotseling, je verwacht het niet. Juist daarom is het zo mooi. Het is geen extreem moeilijk taalgebruik. Gewoon, niet makkelijk, maar ook niet moeilijk. Het taalgebruik is heel mooi, mooie zinnen, mooie opbouw. Ook veel situatie beschrijvende woorden. Je kan je de sfeer heel goed voorstellen. Het boek is romantisch, avontuurlijk en ook historisch. Een prachtige combinatie! Ik vond het jammer toen ik de laatste bladzijde van het boek gelezen had. Als het aan mij lag, had het boek twee keer zo dik mogen zijn!

3) aan welke eisen moet een goed boek voor mij voldoen?
• spannend.
• Niet al te moeilijke zinnen
• Goed te begrijpen
• Mooi
• Alsof het in het echt ook zou kunnen gebeuren
• Dat me aan het denken zet
• gesloten einde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Vol met type fouten!

12 jaar geleden

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"