Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1751 woorden
  • 12 juni 2007
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 19 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
300
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting van het boek: Hasse Simonsdochter.
Holland, omstreeks 1480, Hasse de dochter van een mandenvlechter woont in het Rietland, dicht bij de stad Kampen. Haar ouders zien haar het liefst als een handwerkende vrouw die trouwt met een goede man, maar Hasse is het daar niet mee eens, het liefst zit ze buiten, bij haar hut in het Rietland. Omdat Hasse zo verschilt van haar andere broertjes en zussen, qua uiterlijk, maar ook hoe ze denkt en doet, zeggen haar ouders dat ze een wisselkind is, door de elven in de wieg gelegd, verwisseld voor het ‘echte’ kind. Daarom wordt ze slecht behandelt en op een keer als Hasse weer naar haar hut in het rietland vlucht wordt ze lastig gevallen door een groep veedrijvers (Jochem, Kobus, en Willem). Maar gelukkig komt Jan van Schaffelaar, een ruiter langs die Hasse te hulp schiet, maar bij het gevecht wat daarop volgt komt één van de veedrijvers om. Hasse is de man dankbaar dat hij haar leven heeft gered, en ze voelt meer dan gewone sympathie voor de charmante, jonge ridder.

Later krijgt ze te horen dat ze uitgehuwelijkt is, maar dat is niet het enige dat ze te horen krijgt, ze hoort ook dat Jan van Schaffelaar onthoofd zal worden wegens de moord op een van de veedrijvers. Hasse vond dat zo erg dat ze op de dag van de onthoofding op het plein voor het gerechtsgebouw aanwezig was. Moest hij sterven omdat hij haar gered heeft? Ze kon het niet geloven! Ze vraagt zich af waarom ze hem niet kan redden. Op het moment dat de beul zijn mes al geheven heeft, en het publiek doodstil toekijkt roept ze: ‘Ik verbidt hem.’ Ze trouwt met Jan om hem zo te redden van de dood. Eerst was Hasse toch niet zo blij. Met Jan van Schaffelaar getrouwd te zijn, betekende wel dat ze nooit meer in de stad Kampen mocht komen, en dat vond ze niet leuk. Het was haar geboorteplaats!


Samen vertrekken ze naar Zutphen, maar Jan van Schaffelaar is aanvoerder van een troep huurlingen en moet binnen een paar dagen alweer weg. Hij huurt voor Hasse een kleine muurwoning, maar daar voelt ze zich niet thuis, ook de kleren die ze als vrouw moet dragen, een rok en schoenen vind ze maar lastig, en ze vertrekt naar het bos om daar de zomer door te brengen. Aan het eind van de zomer hoort Hasse van, van Schaffelaars opdrachtgever dat haar man waarschijnlijk gedood is bij een van de gevechten. Hasse besluit terug te gaan naar haar geboortestad Kampen. Dat mocht, want ze was de vrouw van Jan niet meer. Verkleed als jongen trekt ze door de bossen. Ondertussen in Jan terug gekomen in Zutphen en op zoek naar Hasse. Hij bedenkt zich dat ze misschien wel naar haar geboorteplaats Kampen is gegaan en gaat daar naartoe. Op een nacht komt ze Jan en zijn legertje tegen, die waren helemaal niet gedood.
Het leger bestond uit ongeveer eenentwintig mensen.
De vrouw Elsa, Hasse, Jan, Lange Pieter, Klein Butsken, Vrome Gijs, Luie Jacob, Hans de Grutter, Blauwpoeper, Johan de Steenbikker en Marcus Becking. De tweeling Castor en Pullux, Fat, Maarten, Groenzoeter, Barthold de laddermaker, Plapperbek, Petken, Stille Nelis, Jullius de Pruis en Friedrich de Beul.
Intussen is in Kampen de jonge Gerrit aangekomen, die voor klokkengieter leert.

Inmiddels is de winter aangebroken op de boerderij die de groep huurlingen veroverd hebben en er komen twee monniken binnen, die het een schande vinden dat zo’n meisje bij zo’n groep weerbarstige kerels leeft, Hasse doet namelijk volop mee met de rooftochten. Van een van die monniken zal Hasse later nog last krijgen, maar daar heeft ze nu geen idee van. Als de monniken vertrokken zijn komt er niet veel later een groep klokkenmakers langs, waaronder Gerrit. De Klokkenmakers worden vastgehouden door de huurlingen, later worden ze weer vrij gelaten, maar Gerrit is verliefd geworden op Hasse.

Jan, Hasse en de rest van de huurlingen zijn nu voor Bisschop David van Bourgondië gaan werken, zij komen in de buurt van Barneveld terecht, waar Hasse een kind krijgt. De Barnevelders krijgen echter schoon genoeg van de groep huurlingen die de buurt onveilig maakt en opgestookt door een van de monniken die eerder bij de huurlingen op bezoek zijn geweest en ze willen hen belegeren, De huurlingen krijgen dit in de gaten en vluchten de kerk in. Maar de dorpelingen beschieten de kerk met kanonnen en ze moeten zich overgeven.

Hasse kan via een opening met haar pijl ook een paar mensen beschieten. Ze is bang, want haar kind (Lysken) is nog op de boerderij. Het is te gevaarlijk om haar de gaan redden! Het wordt steeds donkerder in de kerk van de rook. De groep Barnevelders wil zich terugtrekken voor een paar uur, onder 1 voorwaarde: Zij krijgen Jan en nemen hem gevangen! Zo niet, dan zullen Jan en Hasse sterven.
Om tot een goed besluit te kunnen komen, komt de groep huurlingen weer bij elkaar in de kerk.
Ze merken dat er al vijf man gestorven is. Jan besluit om de sterven voor Hasse. Hasse wil dit niet maar Jan steunt haar en zegt: ‘Het moet Hasse, het moet!’
Nog geen paar tellen later springt Jan van de kerk af…….DOOD.
Hasse huilt en is boos op de groep huurlingen, dat die Jan niet tegengehouden hebben.
(Ze maakt zich ook zorgen om Lysken. Maar dan komt Klein Butsken aan rennen met Lysken).
De groep valt uiteen nu de aanvoerder Jan dood is. Hasse gaat terug naar Kampen waar ze een waarzegster wordt.
Op een dag komt Gerrit bij haar langs en vraagt naar Hasse. Hasse schrikt en verraad zich uiteindelijk zelf, ze versprak zich en nu weet Gerrit dat zij het is.
Hij vraagt haar om te hertrouwen.
Eerst wil ze dit niet, maar later vond een historicus in de Kamper archieven een aantekening over ‘Hasse, meyster Ghert clockgieters husfrou’.

Ze is dus toch met hem getrouwd en zo wordt ze nog gelukkig!

Mijn mening:
Ik vind het een heel mooi verhaal. Ik vond het in het begin wel moeilijk om in het verhaal te komen, omdat het zich afspeelt in een andere tijd, de Middeleeuwen en er werd veel verteld over het leven in die tijd.
Maar al snel raakte ik zeer geboeid door de avonturen die Hasse allemaal beleefde. Spannende gebeurtenissen maar ook hele droevige, bijvoorbeeld als de boerderij in brand staat en ze niet weet of Lysken (haar baby) nog leeft.
Ik kreeg steeds meer bewondering voor Hasse, ik vond haar heel erg moedig en ze bleef altijd positief. Ze gaf nooit op en wist overal weer een oplossing voor te bedenken. Hasse werd echt mijn held in het verhaal.
Het is een dik boek om te lezen, maar er gebeurt heel veel zodat ik altijd wel verder wilde lezen. Sommige stukjes waren wel wat saaier om te lezen, zoals het lange stuk over hoe klokken gegoten werden in de Middeleeuwen.
Eigenlijk is dit het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen. Ik baalde zelfs toen ik het boek uit had.
Ik ben zeker van plan om nog meer historische jeugdboeken te gaan lezen. Het leuke van deze boeken is dat ze spannend zijn en ze beschrijven een verhaal dat waar gebeurd zou kunnen zijn.

Iets over de schrijfster:
Thea Beckman.

Thea Beckman is geboren op 23-07-1923 (in Rotterdam) als Thea Petie. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann (de naam van haar man) te Duits vond overkomen.
De nacht van 4 op 5 mei is ze overleden (in Bunnik). In 1945 trouwde ze met Dirk Hendrik Beckmann. Ze kregen drie kinderen: Rien, Jerry en Marianne
Thea Beckman schreef eerst verhaaltjes voor jeugdtijdschriften als de taptoe & Kris Kras, maar vanaf haar elfde wilde ze graag schrijfster worden van jeugdboeken.
Blijkbaar was ze heel koppig, want ze is het nog geworden ook! Tijdens het schrijven deed ze de muziek aan. Ze luisterde vooral naar klassieke muziek. Het liefst had ze spannende muziek aan, dan kreeg ze volgens haar eigen zeggen een spannend verhaal. Voordat ze met schrijven begon, trof ze veel voorbereidingen. Ze verzamelde zoveel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis. Na het overlijden van haar man bleef ze reizen hoewel met minder plezier. Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond. ‘Ik schrijf gewoon een boek, zoals ze vond dat het geschreven moest worden,’ aldus Thea Beckman. Ze deed dat zo spannend en interessant en zo goed mogelijk. Daarbij romantiseerde ze de historie, omdat ze vooral spannende en avontuurlijke boeken wilde schrijven.
Het boek Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman.
Beckmans bekendste boek is Kruistocht in Spijkerbroek uit 1973 waarvoor zij in 1974 de Gouden Griffel kreeg en een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dit boek gaat over de kruistochten van 1212. In 2005/2006 is het verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel Crusade in Jeans.
De opleiding van Thea Beckman.
Ze werd na de lagere school op de industrieschool opgeleid tot naaister. Dit was niets voor haar en ze werd van school gestuurd. Ze ging naar de MULO en werkte tot ze ging trouwen op een kantoor.

Over de boeken van Thea Beckman:
In de boeken van Thea Beckman komt altijd wel een kind voor dat kritisch, onafhankelijk en zelfs koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwelijke figuren vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld.
De literaire kritiek is wel eens negatief over de boeken van Thea Beckman. Vooral over haar stijl en over de karakterontwikkeling van de hoofdfiguren. Kinderen blijken deze kritiek niet te delen en hebben veel waardering voor haar boeken.
De schrijfster weet veel levendige historische beelden op te roepen van het menselijke leven in steden als Kampen en Zutphen.

Een citaat van Thea Beckman;
De middeleeuwen blijven me enorm boeien.
Ik heb het gevoel dat middeleeuwers zwaar onderschat worden. Ik geloof niet dat mensen van toen stommer waren dan die van nu.

Deze boeken heeft ze voor kinderen geschreven:
• De ongelooflijke avonturen van Tim & Holderdebolder
• Bertus en het wonderkrijtje (1964)
• Mickey en de vreemde rovers (1966)
• Met Korilu de Griemel rond (1970)
• Kruistocht in spijkerbroek (1973)
• Mijn vader woont in Brazilië (1974)
• Geef me de ruimte! (1976)
• Het rad van fortuin (1978)
• Stad in de storm (1979)
• Wij zijn wegwerpkinderen (1980)
• Hasse Simonsdochter (1983)
• Wonderkinderen (1984)
• Kinderen van Moeder Aarde (1985)
• Het helse paradijs (1987)
• Een bos vol spoken (1988)
• Het geheim van Rotterdam (1990)
Er zijn nog veel meer boeken die ze voor kinderen heeft geschreven

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"