Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1025 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 33 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
300
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Hasse Simonsdochter

Samenvatting

Hasse is een meisje dat opgroeit in de rietlanden bij Kampen.
Thuis wordt ze geslagen of moet ze manden vlechten, dus vlucht ze regelmatig de rietlanden in.
Op een dag komen de veedrijvers langs, elk meisje dat ze tegen komen verkrachten ze. Hasse, die zich schuilhoudt in het riet, wordt ontdekt. Gelukkig komt er een soldaat langs, die één van de veedrijvers een kopje kleiner maakt, de andere twee vluchten. Deze soldaat was de man van Hasse’s dromen. Hij heet Jan van Schaffelaar. Dan hoort ze dat de man die haar leven heeft gered wordt veroordeeld wegens moord op een veedrijver. Ze gaat naar Kampen en redt Jan van de doodstraf door hem te “verbidden”(het slachttoffer redden door met hem te trouwen).
Dit betekent wel dat ze wordt verbannen uit Kampen en de rietlanden die 16 jaar haar huis waren geweest. Jan van Schaffelaar is huurling, en huurlingen moeten de oorlog in. Dus kort na dat ze getrouwd is, is ze weer voor een tijd alleen. Om eenzaamheid te voorkomen koopt ze een hond, Tieske. Ze leeft in de bossen, wachtend tot haar man terugkomt. Wanneer ze aan Heer Wijnand (te Zutphen) gaat vragen waar haar man blijft krijgt ze te horen dat hij dood is. Wanneer haar man toch nog in Zutphen aan komt, blijkt Hasse al weg te zijn. Na een lange zoektocht heeft Jan Hasse weer gevonden en Hasse, bang om weer eenzaam te worden, sluit zich aan bij het vendel huurlingen.

“De Graafschappers” (zo word het vendel genoemd) word gevreesd over de hele Veluwe waar ze huishouden. Deze bende woont in een hoeve, twee monniken konden dus ook niet weten dat ze bij een rovershol aanklopten.
Ze krijgen onderdak maar prettig verloopt het niet.Vooral broeder Egidius bijt flink van zich af, wanneer de twee monniken vertrekken schreeuwt Egidius hen nog na dat ze nog niet van hem af zijn. Hasse krijgt een onbehagelijk gevoel.

Dan begint er een nieuw hoofdstuk over Gerrit van Wou. Gerrit is 16 jaar en gaat op bezoek bij zijn oom Geert van Wou(meester-klokkengieter) om de ambacht te leren. Hij krijgt samen met zijn oom de opdracht om naar Kampen te gaan. Het bevalt ze goed en ze worden de klokkengieters van de stad. Ze worden met opdrachten overspoelt en het klokkenspijs is op. Ze reizen naar Amsterdam om nieuw spijs te gaan halen. Aangezien deze Kampennaren het niet van water moeten hebben reizen ze over land. Op de Veluwe worden ze overvallen door de Graafschappers en gegijzeld. Het vendel wil losgeld voor de klokkengieters en stuurt boodschappers naar Kampen met het bericht om het losgeld te betalen. Kampen betaald het niet en ze dreigen om de grenzen met Zutphen te sluiten. Jan laat ze dan toch maar gaan.

Enkele maanden later veranderd de situatie en zijn de Graafschappers genoodzaakt om een andere opdrachtgever te zoeken. Ze worden huurlingen bij de bisschop van Utrecht en vestigen zich in Achterveld(dicht bij Barneveld). Hasse is ook zwanger, ze krijgt een meisje met de naam Lysken. In Amersfoort is ondertussen een oude bekende van het gezelschap, broeder Egidius genaamd, druk bezig de burgemeester van Amersfoort te overtuigen om de Graafschappers uit te schakelen. Dit lukt hem en het vendel wordt omsingeld door een legermacht. Een deel van de groep bevindt zich nog in de hoeve en de oudste van het stel weet weg te komen en neemt Lysken en Tieske mee. De rest trekt zich terug in de oude, stevige kerk van Barneveld. Ze dachten veilig te zijn tegen geweld daar in de kerk, maar hadden niet gerekend op kannonnen. Vele worden getroffen en Jan besluit dat het niet langer door kan gaan . Hij stuurt 2 onderhandelaars naar beneden. De eis van het leger is: van Schaffelaar en zijn vrouw. Van Schaffelaar verteld Hasse zijn laatste geheim en springt van de toren, Hasse’s hart is gebroken.
De rest van het vendel gaat vrijuit en ontmoeten Klein Butsken met Lysken en Tieske.
Hij blijft bij Hasse om voor haar en het kind te zorgen. Hij rooft voor hun eten, maar dan wordt hij betrapt en opgepakt. Ze wil hem verbidden en hem redden, maar ze krijgt de woorden niet over haar lippen, en gaat weer weg. Voordat ze terug naar Kampen gaat, graaft ze eerst nog Jan’s laatste geheim op: zijn schat. Dan gaat ze terug naar Kampen en bouwt een nieuw leven op als waarzegster. Hasse blijft bang voor Egidius die nog steeds op zoek is naar haar. Na een paar jaar besluit Gerrit op bezoek te gaan bij de waarzegster. Daar komt hij erachter dat het Hasse is, en doet haar een huwelijksaanzoek. Ze weigert eerst maar uit later archieven blijkt dat Hasse toch met Gerrit is getrouwd: ‘Hasse, meyster Ghert clockgieters husfrou.

Personages:

Hoofdpersonen:

Hasse: Het meisje dat opgroeit in de rietlanden en een echt buitenkind is.

Jan: De man van Hasse en de enige persoon ter wereld die nooit onaardig tegen Hasse was.
Gerrit: De jongen die zijn ogen niet van Hasse af kan houden, Hasse moet er eerst niks van hebben maar trouwt later toch met hem.

Bijpersonen:
Geert: De oom van Gerrit en eveneens meester-klokkengieter.
De graafschappers: Het vendel van van Schaffelaar dat overal wordt gevreesd.
Broeder Egidius: De monnik die Hasse op de brandstapel probeert te krijgen.

Het verhaal:

Het verhaal speelt zich af van 1462 tot zo ongeveer 1485. Het is moeilijk erachter te komen wanneer het verhaal eindigt, want er zijn geen jaartallen meer aangegeven.

De schrijfster:

Het boek is geschreven door Thea Beckman, en is goed voorbereid omdat het een historisch boek is. Ze heeft het gebied bezocht waar het verhaal zich afspeelt, bestudeerde oude plattegronden, snuffelde in archieven en las heel veel over de periode waarover ze wou schrijven.

Mening:

Ik vind het een erg mooi boeiend boek, hoe Hasse zo vaak wegliep van huis, zomaar met een onbekende soldaat trouwde en zich aansloot bij een vendel huurlingen.
Het is een is een historisch verhaal met spannende, romantische en ontroerende momenten.
Ik heb het boek 2 keer gelezen en toen ik nog jonger was heeft mijn moeder het voorgelezen maar het is me nooit gaat vervelen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

gaaf boek verslag hoor! Ik kan de samenvatting goed gebruiken voor mijn boekverslag Nederlands! Whahahahahaha!

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"