Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1301 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
300
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inleiding:

Wie wil er, als je in 1480 woont, arm bent en mishandeld wordt nou niet trouwen met iemand van adel? Ook als is diegene een crimineel....?! Dit overkwam Hasse, de dochter van een mandenvlechter. Een zielig meisje dat door iedereen in haar omgeving geminacht wordt. Maar dit alles maakt haar adelijke crimineel niks uit. Hij houdt van Hasse zoals ze is. Het boek is geschreven door Thea Beckman, een schrijfster die al vele successen op haar naam heeft staan.

Schrijversinformatie:

Thea Beckman begon met schrijven in 1947. Eerst verhalen in jeugdtijdschriften zoals korte kinderverhalen in de Taptoe en in de Kris Kras. Toen kwamen de journalistieke stukjes in kranten. Daarna begon ze met boeken schrijven. In 1957 werd ze beroemd met een roman voor volwassenen: 'Anjers voor Adèle'. In de jaren 70 begon ze met het schrijven van jeugdboeken. In 1981 haalde ze haar doctoraal in psychologie. Haar scriptie ging over de invloed van jeugdboeken op kinderen.

Thea Beckman scheef vooral historische kinderboeken. Voor die boeken zocht ze altijd veel informatie. Ze wilde alles weten van de kleding en de gebruiksvoorwerpen van die tijd. Ze las er veel over en reisde naar de plaatsen waar het verhaal af gaat spelen. Soms duurt zo'n voorbereiding wel anderhalf jaar, voordat ze echt begon met het schrijven van de boeken. De boeken van Thea Beckman draaien eigenlijk altijd om hetzelfde; het gaat altijd over een kind dat onafhankelijk en meestal koppig is. Ook wil ze in haar boeken graag laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwen tegen de wil van de mannen in.
Het werk van Thea Beckman is vertaald in allerlei talen. In bijvoorbeeld Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Fries, Hongaars, IJslands, Japans, Russisch, Spaans en Zuid-Afrikaans.
Ze is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind en groeide op in een crisistijd. Haar vader kwam zonder werk te zitten, daardoor kon ze niet gaan studeren. Vroeger was het trouwens ook ongewoon dat meisjes gingen studeren en ook haar ouders wilden dat ze een 'nuttig' vak ging leren. Ze werd na de lagere school op de industrieschool opgeleid tot naaister. Dit was niets voor haar en ze werd van school gestuurd. Ze ging naar de MULO en werkte tot ze ging trouwen op een kantoor. Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckman en kreeg 3 kinderen: Rien, Jerry en Marianne. In 1997 had ze al 5 kleinkinderen. Thea Beckman stierf in de nacht van 4 op 5 mei 2004, na een ziekbed van 2 maanden, op 80 jarige leeftijd in haar huis in Bunnik aan de gevolgen van kanker.

Samenvatting:

Hasse Simonsdochter is een meisje uit Kampen. Ze is de dochter van een rietvlechter en houdt van het leven in de rietlanden. Als ze oud genoeg is moet ze meehelpen met manden vlechten bij haar vader, maar Hasse haat dat werk, Daardoor zit ze vaak dagenlang in de rietpolders om weg te zijn van dat zware werk. Hasse is erg agressief en doet niks anders dan schoppen, bijten en krabben.Haar ouders weten niet wat ze met haar aanmoeten en besluiten een oude buurvrouw om raad te vragen. Deze zegt dat Hasse een wisselkind van de elfen is en dat de enige manier om hun echte kind terug te krijgen is door haar nog meer te slaan zodat de rietelfen medelijden krijgen en haar weer inwisselen.
Als Hasse op een dag door de rietlanden zwerft komt er opeens een kudde koeien met veedrijvers naar het grasland waar zij zit. Bang geworden verschuilt ze zich en hoopt niet ontdekt te worden. Als er opeens een koe bij haar komt staan en opgewonden begint te loeien, zien de veedrijvers haar en willen ze haar verkrachten. Op dat moment komt er een ruiter langs gereden en wordt door de ruiter gered. De ruiter steekt een van de veedrijvers dood en de anderen rennen schreeuwend weg. De ruiter stelt zich voor als Jan van Schaffelaar en helpt Hasse door eten te geven en wat te laten drinken. Van Schaffelaar brengt Hasse naar huis en het lijkt even eind goed al goed. Maar helaas blijken de overige 2 veedrijvers van Schaffelaar te hebben verraden en hij wordt opgepakt, dit alles weet Hasse niet. Als ze op een dag weer aan het zwerven is ziet zij een hele stoet mensen naar de stad lopen. Ze besluit er achteraan te lopen. Als ze in de stad aankomt ziet ze een schavot en blijkt het dat Jan van Schaffelaar opgehangen wordt.

Omdat hij de enige is die haar ooit normaal heeft behandeld, besluit Hasse hem te verbidden. Vroeger kon je een moordenaar redden door hem te verbidden. Dan trouwde je met hem. Het huwelijk wordt goedgekeurd door de schepenen van de stad. Zo rijden ze aan het eind van de dag over de heide en zijn ze verbannen uit Kampen. Als ze zitten te praten komt Hasse erachter dat Jan een huurling is. Maar hij is ook half van adel (hij word ook wel de bastaard van Norg genoemd.) Als ze in Zutphen aankomen bij heer Wijnand, krijgt Jan een opdracht om op de Veluwe geldtransporten te overvallen. Hasse vraagt dan of ze mee mag en vertelt dat ze een feilloze boogschutter is. Als Jan dit hoort is hij erg verrast en Hasse mag mee. Omdat er een burger-oorlog uitbreekt vlucht heer Wijnand en kregen de soldaten geen soldij meer. Zo besloten Hasse en Jan om samen met hun bende “De Graafschappers” een nieuwe heer te zoeken. Zo kwamen ze in Amersfoort om zich bij bisschop David aan te bieden als huurlingen. Zo kwamen de Graafschappers in Barneveld terecht om alle transporten van waarde tegen te houden en mochten ze alle boerderijen overvallen. Zo werden ze de meest beruchte bende huurlingen van heel Barneveld. Na een lange tijd kwamen de Barnevelders en Amersfoorters in opstand en besloten ze om de Graafschappers voor eens en altijd weg te jagen. Zo kwam het dat de Amersfoorters van beide kanten aankwamen met grote legers en met vele kannonen. De Graafschappers zagen ze komen en besloten naar de kerk van Barneveld te vluchten. Toen de Barnevelders totaal onverwacht besloten de kerk te beschieten, was het snel gebeurd. Jan van Schaffelaar zag dat aankomen hij besloot van de toren te springen als een moedig man. Dit was de enige kans om Hasse te redden en zo kon Hasse veilig weg komen. Maar....hoe liep het verder af met Hasse?

Ontwikkeling hoofdpersoon:

Hasse groeit op als een onhandelbaar en erg agressief kind. Haar karakter verandert pas als ze Jan van Schaffelaar ontmoet en met hem trouwt. Ze wordt een goede maar eigenwijze vrouw en kan het nog steeds niet hebben als iemand haar onterecht terechtwijst. Aan het eind van het boek is ze zelfs zo verandert dat ze een echte huisvrouw wordt maar blijft haar felle karakter houden als ze denkt dat haar onrecht is aangedaan.

Mening:

Ik vond het een leuk boek om te lezen omdat het erg onvoorspelbaar en afwisselend is. Sowieso vind ik de boeken van Thea Beckman erg leuk omdat ze vaak over een waargebeurde geschiedenis met vrijgevochten meisjes of vrouwen gaan.

Ik vond de hoofdpersonen in het boek leuk omdat je ze ziet opgroeien en erg avontuurlijk zijn. Het gaat over gebeurtenissen die je niet elke dag tegenkomt en het is heel erg in details geschreven zodat je je erg kunt inleven met alle personen. Het taalgebruik is niet zo moeilijk en er blijft bijna altijd een beetje spanning in het verhaal zodat je het boek makkelijk doorleest.

Titelverklaring:

Hasse Simonsdochter slaat op de hoofdpersoon. Het boek is geschreven door haar ogen en de belevenissen in het boek zijn allemaal door haar gemaakt.

Afsluiting:

We hopen dat jullie onze boekbespreking leuk vonden en dat we genoeg verteld hebben en jullie genoeg geïnteresseerd hebben om het boek te gaan lezen want het is echt de moeite waard.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"