Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 526 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 46 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
300
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
RECENSIE

Hasse Simonsdochter is geschreven door Thea Beckman. Hasse Simonsdochter gaat over het meisje Hasse. Hasse houdt ervan om langs de IJssel te zwerven. Wanneer zij bijna verkracht wordt, helpt Jan van Schaffelaar haar uit de nood en zij verbidt Jan. Ze redt hem daarmee van het schavot door met hem te trouwen.
Jan van Schaffelaar is de aanvoeder van een troep berucht huurlingen die vechten op de Veluwe voor de hertog van Gelre. Hasse verkleedt zich als jongen en doet mee aan de overvallen als boogschutter. Als haar man dan moet sterven om haar leven te behouden, weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze blijft achter met haar enige kind, Lysken, en wordt waarzegster.

De titel ‘Hasse Simonsdochter’ is gegeven aan het boek, wegens het feit dat Hasse Simonsdochter de hoofdpersoon in het boek is. Om haar draait het verhaal van het begin tot aan het eind.


Hasse Simonsdochter is een mooi, indrukwekkend en droevig boek. Liefde, trouw en vriendschap wisselen elkaar af. Het verhaal wordt zo mooi verteld.
De gevoelens van Jan van Schaffelaar voor Hasse is opvallend snel veranderd, in een huwelijksnacht. Dit is grappig om te lezen! De zorg voor elkaar, binnen de troep, is ook duidelijk te merken. Er is ongemerkt een band ontstaan tussen de huurlingen. Ze vechten niet alleen voor hun eigen leven, maar vechten voor elkaars leven. Vooral Jan van Schaffelaar is een heldhaftige man. Iemand waar je bewondering voor zou hebben. Het verdrietigste moment vond ik wel, toen Jan van de toren sprong om anderen te redden. Hasse is uiteindelijk wel een doorzetter en niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten.

Thea Beckman heeft echt een stijl van schrijven wat je steeds weer boeit. Tijdens het lezen ga je echt een voorstelling maken van de omgeving en personen. Het verhaal wordt helemaal bijzonder, wanneer je weet dat Jan van Schaffelaar en Hasse echt hebben bestaan. Het verhaal is er natuurlijk wel omheen verzonnen. Steeds weer gebeuren er dingen die je niet zou verwachten. Gelijk al op het begin van het boek, wanneer ze bijna verkracht wordt. Dit had ik echt niet verwacht, en zo zijn er steeds dingen die spanning in het verhaal brengen.

In Hasse Simonsdochter wordt veel personen een naam gegeven met soms allerlei onnodige informatie. Het is dan gewoon niet nodig in het verhaal, het brengt je eerder in de war. Bij gesprekken is het namelijk niet altijd even duidelijk wie nu wat zegt. Het is belangrijk dat je goed opneemt wat je leest.

Thea Beckman gebruikt in haar boeken wel eens namen voor voorwerpen die wij niet kennen. Het is wel jammer dat ze niet altijd een duidelijke uitleg geeft over deze voorwerpen.
Daardoor weet je niet altijd wat ze met sommige dingen wil duidelijk maken.

Naast dit alles blijft Hasse Simonsdochter een prachtig boek en een zeker een aanrader. Helemaal als je van verhalen houdt die zich afspelen in bijzondere perioden in de geschiedenis. En als je dit boek misschien niet zo leuk lijkt, er is zeker wel een ander boek van Thea Beckman bij die je wel leuk lijkt. Thea Beckman is een unieke en goede schrijver.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"