Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Deathly Hallows
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1899 woorden
  • 10 mei 2017
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
23 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Deathly Hallows
Shadow

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - and Harry has already lost so much. Only by destroying Voldemort’s remaining Horcruxes can Harry free himself and overcome the Dark Lord’s forces of evil. In a final and perilous j…

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - an…

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - and Harry has already lost so much. Only by destroying Voldemort’s remaining Horcruxes can Harry free himself and overcome the Dark Lord’s forces of evil. In a final and perilous journey, Harry must find the strength and the will to face a deadly confrontation that is his alone to fight.

Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Auteur: J.K. Rowling
Vertaling: Wiebe Buddingh
Uitgeverij: De Harmonie Amsterdam/Standaard Uitgeverij Antwerpen
Eerste druk: 2007, Bloomsbury Publishing Plc. Londen

Inhoud

  • Samenvatting;
  • Personages;
  • Leeservaring;
  • Dagboek;
  • Krantenartikel;
  • Boekpromotie;
  • Bronnen.

Samenvatting

Harry moet in dit laatste boek de opdracht die hij van Perkamentus heeft gekregen voltooien, samen met Ron en Hermelien, zijn beste vrienden, die vastberaden zijn om hem te helpen. Deze geheimzinnige opdracht is de overgebleven gruzielementen vernietigen, die Voldemort gebruikt heeft om daar een stukje van zijn ziel in te verstoppen; niemand mag het drietal helpen, omdat er maar heel weinig mensen te vertrouwen zijn.

Terwijl Voldemort steeds machtiger wordt, moet Harry met Ron en Hermelien gaan kamperen, omdat ze nergens meer veilig zijn en er een hoge beloning op hun hoofden staat. Perkamentus heeft wel iets voor ieder achtergelaten, wat ze allemaal uitvoerig bestuderen. Harry breekt in op het Ministerie van Toverkunst en weet het eerste gruzielement te bemachtigen, het Medaillon van Zwadderich. Met het Zwaard van Griffoendor, dat ze daarna vinden, weten ze het te vernietigen. Een tijdje later breken ze in bij Goudgrijp, de tovenaarsbank, en stelen daar de Beker van Huffelpuf, die ook vernietigd wordt.

Harry begint bezeten te raken door de relieken van de dood, de Onzichtbaarheidsmantel (die Harry al heeft), de Steen van Wederkeer, waarmee doden teruggeroepen konden worden en de Zegevlier, de toverstaf die geen duel verliest.

Op Zweinstein vinden ze de Diadeem van Ravenklauw, die ze in de kamer van hoge nood vinden. Deze wordt per ongeluk vernietigd door een vriend van Draco Malfidus. Inmiddels wordt Zweinstein belegerd door de aanhangers van Voldemort en op het moment dat er een tijdje rust is, offert Harry zich op door naar Voldemort te gaan. Harry wordt vermoord en komt op een plek waar Perkamentus ook is. Perkamentus vertelt hem dat hij expres is vermoord, dat Voldemort hem niet vermoord heeft, maar het gruzielement, dat zijn litteken was, en dat hij, Harry, de rechtmatige eigenaar van de Zegevlier is geworden.

Harry komt terug in de echte wereld en staat nu tegenover Voldemort, die nu sterfelijk is, omdat ook Nagini gedood is door Marcel Lubbermans. Voldemort spreekt de Avada Kadevravloek uit, terwijl Harry tegelijkertijd de Expelliarmusspreuk zegt. De doodsvloek kaatst terug op Voldemort zelf, omdat hij niet de rechtmatige eigenaar is van de Zegevlier, die in de handen van Harry Potter valt. Harry gebruikt hem om zijn oude toverstok te repareren en besluit de Zegevlier terug te leggen in de witte tombe van Perkamentus.

Personages

Harry Potter is de hoofdpersoon; in dit laatste boek is hij zestien jaar oud. Hij heeft het zwarte, onhandelbare haar van zijn vader en de groene ogen van zijn moeder geërfd. Hij is erg onzelfzuchtig en wil altijd helpen. Hij is niet erg blij met het feit dat hij zo beroemd is (iets dat Ron niet snapt), maar hij heeft wel geleerd om het te accepteren en de taak op zich genomen de Heer van het Duister te doden.

Ron Wemel is de beste vriend van Harry, heeft vuurrood haar en is soms een beetje jaloers op Harry, omdat hij zo bekend is. Zijn ouders zijn niet erg rijk en daardoor moet hij weleens tweedehands spullen dragen; daar heeft Ron wel erg moeite mee. Ron is best onzeker en is dan ook erg blij als hij aandacht krijgt. Hij is erg trouw aan zijn twee beste vrienden: Harry en Hermelien.

Hermelien Griffel is de beste vriendin van Harry, niet meer dan dat (waar Ron altijd zo bang voor is). Ze wordt soms geplaagd met haar grote krullige bos haar en haar te grote voortanden. Ze is erg intelligent en dat komt goed van pas in de avonturen die ze beleven. Allebei haar ouders zijn dreuzels; ze wordt soms ook daardoor modderbloedje genoemd. Ze is erg bazig, maar ook heel zenuwachtig als ze op de proef gesteld wordt.

Als ze in het oude huis van Sirius overnachten, komt Lupos, zijn oude, vertrouwde leraar hem opzoeken, hij wil hen helpen en vraagt of ze hem de geheime opdracht willen vertellen. Harry wil het niet, omdat Lupos dan weg moet gaan bij zijn kind, waar hij niet zo blij mee blijkt te zijn. Dat snap ik wel, maar hij kan toch gewoon de opdracht alleen maar vertellen? Misschien dat Lupos iets wist, waardoor ze sneller vooruit konden. Ik vind het dus al helemaal raar dat Harry zelfs boos wordt!

In het rustmoment tijdens de strijd bij Zweinstein wordt er gerouwd om de doden in de Grote Zaal. Harry kan het allemaal niet aanzien omdat hij zich schuldig voelt en besluit weg te gaan om de herinnering van Sneep te zien. In zo'n situatie zou ik niet weggaan, en hij zou zich ook niet schuldig mogen voelen; de mensen hebben er zelf voor gekozen om aan zijn kant te staan en om met hem mee te vechten. Het is dan ook respectloos om gewoon weg te gaan, omdat hij te nieuwsgierig is naar die herinnering.

Leeservaring

Ik vond het een leuk boek; ik had er al lang naar uitgekeken om het te lezen. Het leest heel lekker, omdat het zo spannend is en ik heb me geen moment verveeld tijdens het lezen. Het einde had ik totaal niet zo verwacht, maar het is wel allemaal echt heel goed geschreven; ik kan me gewoon bijna niet voorstellen dat een mens zoiets geniaals kan bedenken. Het is duidelijk het leukste boek dat ik ooit gelezen heb, ook al heb ik dat wel bij heel veel boeken als ik ze uit heb. Het was ook wel teleurstellend dat er hierna geen Harry Potter boeken meer zijn, dat dit het dan was, maar ik ga zeker de hele reeks nog eens opnieuw lezen. De film heb ik pas daarna gezien, om mijn eigen fantasie de loop te kunnen laten over de situaties. Dat was wel moeilijk, omdat ik de vorige films wel gezien heb.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Dagboek

Lief dagboek,

Vandaag hebben we ingebroken bij Goudgrijp, de bank van de tovenaars, om de beker van Huffelpuf te stelen uit de kluis van Bellatrix van Detta. Ik vertrouwde het plan niet echt, en al helemaal niet de kobold, Grijphaak, die ons gaat helpen met de uitvoering van het plan (hij stemt er alleen mee in omdat hij tegen de Heer van het Duister is, anders zou hij nooit zijn soortgenoten verraden). Hermelien was Bellatrix, Ron was een buitenlander die het nieuwe regime van de Heer Voldemort bewonderde en ik ging mee in de Onzichtbaarheidsmantel met Grijphaak op mijn rug. We gingen naar binnen en de kobold die ons hielp, was meteen bang voor Bellatrix, maar hij vond het raar omdat Bellatrix haar toverstaf al een tijdje kwijt was en ze hem nu opeens had. De situatie begon uit de hand te lopen en ik vuurde de Imperiusspreuk op de kobold van Goudgrijp af. Ik zei het zo zacht mogelijk, zodat de dooddoener achter ons mij niet zou horen. Na een paar keer lukte het en gingen we met hem mee, in het karretje dat naar diep onder de grond zou leiden. Eenmaal in het karretje kon ik de mantel afdoen; wat was die warm! Dit kon ook alleen maar doordat de kobold van Goudgrijp onder de Imperiusvloek verkeerde... Voordat we bij de kluis kwamen, moesten we langs een draak; nu was ik echt doodsbang. De draak hoorde ons, maar gelukkig wist grijphaak dat we geluiden moesten maken die hard galmden, zodat de draak zich terugtrok. De geluiden waren voor mensen ook niet bepaald fijn. Bij de kluis van Bellatrix hadden we geen flauw idee waar de beker van Huffelpuf moest zijn en bij alles dat we aanraakten werden het er meteen een stuk of tien meer! Opeens zag ik het, boven op een plank. Ik moest snel zijn anders werden we bedolven onder de kopieën van de schatten. Grijphaak klom op mijn rug en pakte de beker en gaf hem aan mij op datzelfde moment pakte hij ook het zwaard en was verdwenen. Ik was woedend; we hadden wel afgesproken dat het zwaard zijn beloning was, maar dat hij dat pas zou krijgen als de beker vernietigd was. Ondertussen waren ze er buiten de kluis al achtergekomen dat er ingebroken was, dat was wel te horen. De munten en gouden voorwerpen die zich maar bleven ophopen werden er steeds meer, tot opeens de kluis opengemaakt werd. We zagen tientallen woedende kobolds en de draak die ook boos werd van het geluid. We hadden geen betere optie; we moesten op de rug van de draak klimmen en zo proberen weg te komen. Nu kwamen er ook tovenaars bij! We probeerden het plafond boven ons kapot te maken, zodat de draak weg kon vliegen met ons op zijn rug. Ik moest me goed vasthouden aan de schubben, die niet veel houvast boden. Na een paar pogingen het plafond kapot te maken, slaagden we erin een groot gat te maken, waar de draak doorheen kon, en op zijn rug vlogen we weg.

Krantenartikel

Inbraak bij Goudgrijp

Gistermiddag hebben Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel bij Goudgrijp ingebroken.

Wegisweg, gistermiddag

Ongewenst persoon Nr. 1 en zijn vriendjes hebben gistermiddag tegen drie uur bij de tovenaarsbank Goudgrijp ingebroken, een klus die voor onmogelijk verklaard is; dit is voor het eerst in onze geschiedenis dat zoiets gebeurt.

Met een kobold die onder de Imperiusvloek verkeerde, zijn zij naar de kluis van vrouwe Bellatrix van Detta gegaan om daar een voorwerp te stelen. Juffrouw Griffel ging vermomd als Van Detta, Ron Wemel als een buitenlander en hoe Harry Potter binnen is gekomen, is niet bekend. De kobold die hen geholpen heeft, beweert hem niet te hebben gezien.

Toen bleek dat onraad was, is er meteen een aantal dooddoeners bij gehaald. Deze waren al te laat, want het drietal besloot om op de rug van de draak die de kluizen bewaakt, te vluchten. Een groep dooddoeners probeert Harry en zijn vrienden nu op te sporen.

Vele mensen vragen zich af wat Harry Potter nu precies zoekt; het is namelijk al de tweede keer dat hij ergens inbreekt, de vorige keer bij het Ministerie van Toverkunst.

Nog steeds staat de prijs van tienduizend galjoenen op zijn hoofd, dus als u iets gezien of gehoord heeft, kunt u dat melden bij het ministerie.

Recensie

Zal het Goede het Duister overwinnen?

Het dringt Harry Potter door dat hij met Voldemort zal moeten strijden, dit zal hem alleen lukken als hij alle gruzielementen vernietigd heeft. Hierbij spelen de Relieken van de Dood, de Zegevlier, de Steen der Wederkeer en de Onzichtbaarheidsmantel een grote rol.

Dit boek raad ik eigenlijk aan iedereen aan, wel zeker boven de leeftijd van twaalf, omdat je anders de hoofdpersoon niet altijd even goed begrijpt. Je moet natuurlijk wel van spanning houden en van gebeurtenissen die je in de werkelijkheid niet kunnen overkomen. Dit boek is geschikt voor zowel jongens als meisjes.

Je moet niet schrikken van de dikte van het boek; het je leest het zo uit, dat garandeer ik iedereen. Ik raad wel aan om dit boek na de voorafgaande delen te lezen. Ook zou ik niet de films kijken van tevoren; het is echt heel mooi om je eigen fantasie te kunnen gebruiken in boeken.

Bronnen

Bronnen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling"