Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hajar en Daan door Robert Anker

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Hajar en Daan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1243 woorden
  • 24 mei 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Hajar en Daan
Shadow

'Met zijn middelvinger tekende hij haar wenkbrauwen na, die begonnen in een stip en na een sierlijke boog eindigden in een punt, als de Arabische faa, maar dan omgekeerd, kachelzwarte wenkbrauwen die op haar getinte huid geplakt leken te ziten.' Het oppervlakkige leven van escapist Daan Hollander, leraar geschiedenis aan het DataCare College, neemt een nieuwe wending …

'Met zijn middelvinger tekende hij haar wenkbrauwen na, die begonnen in een stip en na een sierlijke boog eindigden in een punt, als de Arabische faa, maar dan omgekeerd, kachelzwa…

'Met zijn middelvinger tekende hij haar wenkbrauwen na, die begonnen in een stip en na een sierlijke boog eindigden in een punt, als de Arabische faa, maar dan omgekeerd, kachelzwarte wenkbrauwen die op haar getinte huid geplakt leken te ziten.' Het oppervlakkige leven van escapist Daan Hollander, leraar geschiedenis aan het DataCare College, neemt een nieuwe wending als hij de slimme Hajar (spreek uit Hazjar) in zijn klas krijgt. De leerlinge, een Marokkaanse met hoofddoek, valt als een blok voor hem. En hij voor haar, al heeft hij dat niet meteen in de gaten. Hajars broertje Khalid en de cynische collega's van Daan Hollander waarschuwen het stel op eigen wijze. Daan volgt uiteindelijk Hajar, tot zijn oren verliefd, tot in de medina van Tetouan, waar hij haar letterlijk en figuurlijk in de menigte verliest. Hajar en Daan is een zinderend liefdesverhaal in een vernuftige compositie. Twee mensen die weten dat ze voor elkaar bestemd zijn, proberen samen een leven op te bouwen ondanks de krachten die hen willen scheiden.

Hajar en Daan door Robert Anker
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De vragen bij Hajar en Daan

1. Algemene gegevens
Auteur: Robert Anker.
Titel: Hajar en Daan.
Jaar van eerste druk: 2004
Gelezen druk: de druk staat niet in het boek.
Jaar van uitgave: 2007
Uitgeverij en plaats van uitgave: Muninga Pockets, onderdeel van Uitgeverij Maarten Muntinga bv, Amsterdam. In samenwerking met Em. Querido’s Uitegeverij bv, Amsterdam.

2. Beschrijf een belangrijk abstract motief in het boek:
Liefde.


‘Hoe is dat nou, zo’n moslimkutje?’
Daan grijnst ongemakkelijk, er klopt iets niet. Als het nu over Bambi ging – ‘modellenkutje’ – oké maar… Met een steek in zijn hart denkt hij terug aan vanochtend toen hij de la van zijn bureau opentrok om een absentenbriefje te pakken en de rode roos ontdekte die daar was neergelegd, dauw lekkend op de proefwerkblaadjes.

Een rode roos, trillend neergeplant in de tuin van zijn ziel, omdat hij drieëndertig jaar geleden aan zijn reis begon om haar te vinden, al wist hij dat toen nog niet, zoals Hajar Nait Sibaha, toe ze een jaar was, Marokko had verlaten om hem.
Pagina 77, 78

Dit symbool is belangrijk omdat Hajar hier subtiel haar liefde voor Daan laat blijken door een rode roos in zijn bureaula te leggen.

Later die avond zitten ze aan de glazen tafel met een pen en een stuk papier en probeert Hajar aan Daan te leren hoe hij haar naam in het Arabisch moet schrijven, van rechts naar links. Als hij dat net als zij met zijn likerhand doet lukt het mooier. Dan proberen ze elkaars naam tegen elkaar aan te schrijven, die van Daan (door Hajar) komend van links en die van Hajar (door Daan) van rechts, maar voordat haar naam voltooid is botst Daans linkerhand op die van Hajar. Haar naam dan maar aan de linkerkant en die van Daan rechts? Gaat ook niet want dan botsen ze in het begin en bovendien, zegt Hajar, schrijven we van elkaar af en dat mag niet. Daan besluit Hajars naam aan de rechterkant gewoon met rechts te schrijven en zo ontmoeten hun pennen elkaar aan het einden van de Arabische ‘r’ en de Romeinse ‘n’, waar ze lang blijven staan omdat er boven ze een verbond wordt gesloten waarvan zij het zegel zijn.
‘Schilt ende betrouwen,’ fluisteren Daans lippen op die van Hajar.
‘Schilt ende betrouwen,’ prevelt Hajar hem na.
Pagina 128,129

Dit is een zegel op hun relatie. En dat is zeker belangrijk want het komt ook weer terug als ze elkaar na een lange tijd weer ontmoeten en zij getrouwd is met een andere man.

‘Winnie?’ fluistert Hajar en ze kijkt hem aan, de faa’s schieten vragend omhoog, de ogen lekken zwart en glanzenin het licht van de kaars die ze ontstoken heeft, haar krullip spot niet meer maar kust zijn ziel. Daan knikt.
‘Sopa?’ zegt hij met schorre stem en hij slikt een paar keer als ze haar oudste troetel zorgvuldig tegen Winnie aan vlijt. Hajar knikt en kijkt Daan aan, met – hij zal er juigend aan terugdenken – een blik vol pijn, een traan welt op, haar mondhoek trekt. Ze haalt een vinger langs haar hoofddoek en fluistert, smeekt, op de rand van de verstaanbaarheid: ‘laat me gaan.’


dit is belangrijk want na deze ontmoeting zien ze elkaar heel lang niet meer. Maar toch blijven ze met elkaar verbonden door de knuffels.

3. Als ik in 1 zin de boodschap van het verhaal (het thema dus) moet formuleren, dan is dat de volgende: Liefde overwint al het verraad.
Argument 1: Gebruik hier een motief of zeer belangrijk symbool als argument. Noem dus niet alleen het motief of het symbool, maar leg uit wat dit te maken heeft met de boodschap van het verhaal.

Argument 2: Daan ontwikkelt zich in het boek van een onvolwassen jongen tot een volwassen man. Als Hajar Daan verlaat is hij nog onvolwassen maar hij probeert zijn leven weer op te pakken en verdiept zich onbewust in de dingen die Hajar interesseerden zoals boeken en vreemde culturen. Dat laat zien dat Daan Hajar nog steeds niet uit zijn hoofd kan zetten ondanks het verraad van haar dat zij hem verlaten heeft.

Argument 3: Hajar komt toch terug bij Daan als ze al getrouwd is met een Marokkaanse man. Dus de liefde overwint ook daar weer.

De volgende twee citaten zijn voor mij een belangrijke aanwijzing voor het thema:
Citaat 1: ‘Ga met me mee.’
Hajar schudt onmerkbaar haar hoofd, tranen wellen op in haar ogen. Ze toont haar rechterhand en aan die rechterhand zit een ring die Daan al wel had gezien maar die hij nu begrijpt te zijn een trouwring – zijn bruid is getrouwd!
‘Nee!’ Hij springt weer op en deinst achteruit, staat met de deur in zijn handen.
‘Kom terug,’ smeekt ze. ‘Kom terug, liefste.’ Aarzelend gaat Daan weer zitten. Buiten is het bewolkt geworden. Echt bewolkt? Nee, echter. Hajar legt haar vingers sussend op Daans lippen.
‘Stil lieveling. Niks zeggen. Ik ben getrouwd ja…’

‘Met die Mourad?!’
‘Ssst. Nee natuurlijk niet, ik trouw toch niet met een boer uit de Rif.’
‘ik wil zijn naam niet weten. Ik wil niet weten wie ik haat. Hajar, please, Hajar, wat heb je gedaan?’ ze zwijgt een tijdje, kijkt naar de handen in haar schoot.
‘Hij is aardig, vriendelijk, en goed voor mij. Leraar Frans in Tetouan. Ik kende hem al wel. Hij vroeg mij afgelopen zomer en ik heb ‘’ja’’ gezegd. Ik was er ineens van overtuigd dat dat de oplossing zou zijn voor alles, voor jou, maar niet alleen voor jou…’
‘Wanneer?’
‘Oktober.’
‘Een grote bruiloft?’
‘Ja, een groot feest. Ik leek net gelukkig.’
‘En… je bent met hem naar bed geweest, zeg dat het niet waar is.’
‘Natuurlijk ben ik met hem naar bed geweest, hij is toch mijn man.’ Daan krimpt kreunend in elkaar, ze hebben geneukt godverdomme, zij heeft hem… weg, weg met die beelden!

Waarom dit citaat zo goed bij het thema past: Hajar heeft Daan verraden door met een andere man te trouwen maar ze zijn toch weer bij elkaar en ze zijn verliefd.

Citaat 2: ‘En een Marokkaans, daar kom ik nooit meer van af, ze laten me nooit gaan, begrijp je wat ik bedoel? Die denken niet aan individuen, die denken…’

‘Maar baby, darling, je hoort toch bij mij?’
‘Ja natuurlijk, bij jou…’
‘Bij… ons… toch?’
‘Ja schat, natuurlijk, maar ‘’ze’’ vinden dat niet. Die hebben daar niks mee te maken.’

Waarom dit citaat zo goed bij het thema past: Hier wordt Hajar verraden door haat eigen familie en cultuur omdat ze niet bij hem zou horen en met hem zou mogen trouwen.

De titel en (eventueel) het motto passen ook erg goed bij het thema.

Uitleg:De titel is Hajar en Daan. Het zijn de namen van twee mensen die bij elkaar horen door liefde ondanks al het verraad en daarom worden ze samen genoemd in de titel.

Het motto:
Bernardo: ‘He’s one of them!’
Maria: ‘No, he’s only him.’
Dit motto wordt ook gebruikt als motief en als symbool.
Het komt steeds terug in het boek op momenten waar Daan erg emotioneel is. Het staat symbool voor de liefde tussen Hajar en Daan maar ook voor het verraad van de familie en het geloof door hun van elkaar te scheiden.

Wat ik verder nog kwijt wilde over dit boek:
Ik vond het verhaal van het boek erg mooi. Vooral dat Daan op zoek gaat naar Hajar. En hij zal niet rusten voordat hij haar gevonden heeft want hij houd heel erg veel van haar en hij kan niet zonder haar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hajar en Daan door Robert Anker"