Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Haantjes door Kluun

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Haantjes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 716 woorden
  • 15 mei 2011
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
56 keer beoordeeld

Boekcover Haantjes
Shadow
Haantjes door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Stijn is samen met Frenk de medeoprichter van het reclamebureau Merk in Uitvoering. Het gaat niet zo goed met het bedrijf, ze geven goede ideeën aan klanten maar grote opdrachten krijgen ze niet. De vrouw van Stijn, Carmen, is net bevallen van hun eerste dochtertje Luna. Carmen is een succesvolle zakenvrouw die niet kan wachten om weer aan de slag te gaan. Frenk, medeoprichter Merk in Uitvoering, heeft een homofiele buurman Charles. Via Charles komt het reclamebureau in contact met de Gay Games die in 1998 in Amsterdam worden gehouden.

De Gay Games is een kleine versie van de Olympische Spelen voor homofielen. De Gay Games worden om de twee jaar georganiseerd in grote steden over de hele wereld. In 1998 in Amsterdam aan de beurt. Charles is een echte homo en weet Frenk te vertellen dat gays ‘big spenders’ zijn, er valt goud aan te verdienen. Hij heeft een goed idee dat hij Stijn en Frenk voorlegt. De vlaggen van de negen deelnemende landen op een andere manier aan de man te brengen: het rood in de vlaggen veranderen door de internationale gay kleur: roze. Dus de rood-wit-blauwe vlag van Nederland wordt roze-wit-blauw. Stijn en Frenk vinden het een goed idee en proberen het concept te verkopen aan bedrijven. Ze proberen verschillende, de Bijenkorf is bang voor imagoschade als ze producten voor homo’s gaan verkopen. Andere bedrijven slaan om verschillende redenen af dus besluiten Stijn en Frenk om de producten zelf te gaan verkopen. Arno de Hen van de Gay Business Amsterdam wil het product wel promoten, hij zorgt voor de vergunningen voor de verkoop en dergelijke. Stijn komt op het idee om niet alleen maar vlaggen te gaan verkopen maar ook petjes, fluitjes en T-shirts met v-hals met de verschillende vlaggen erop gedrukt. Carmen doet kritisch over de ideeën en is het niet met alles eens. Stijn en Frenk willen niet meer dan 20.000 gulden uitgeven, maar als ze de eerste factuur krijgen van het bedrijf waar ze alles laten maken blijkt dat alles bij elkaar ongeveer 100.000 gulden gaat kosten. Wanneer ze de producten geleverd krijgen zit het kantoor van Merk in Uitvoering tot het plafond toe vol met dozen. Het idee van Charles kreeg de naam ‘Gay-Flags’.

Tot grote ergernis van Stijn en Frenk kwamen ze er later achter dat een homo-organisatie al een officiële vlag voor de Gay Games hadden. De homo-organisatie wilde niet dat de hetero-organisatie commerciële belangen kreeg bij het uitgeven van hun vlag. Arno de Hen had hun niet goed ingelicht en had Merk in Uitvoering financieel uitgebuit; hij kreeg gratis vlaggen om in de straten op te hangen waar het gay event plaats vond terwijl Stijn en Frenk dachten dat ze ervoor betaald kregen.

Toen Merk in Uitvoering hun producten gingen promoten kwamen ze in contact met de Amsterdamse tv zender AT5. De zender was geïnteresseerd in hun producten en wilde een dagelijkse docusoap maken van een half uur die werd uitgezonden zolang de Gay Games bezig waren. De journaliste gaf deze documentaire de naam ‘Haantjes’. Uiteindelijk bleek dat Haantjes onderdeel was van het half uur durende Gay Games-journaal en werd maar vijf minuutjes uitgezonden.

De Gay Games lopen van één tot acht augustus. Charles had via zijn sportschool vier aantrekkelijke homo’s kunnen regelen die de fluitjes op straat verkochten. De eerste drie dagen van de Games loopt het niet helemaal soepel met de verkoop van de producten. De homo verkopers verkopen nauwelijks iets. Ze hoopten natuurlijk op een grotere winst per dag, nu maakten ze een enorm verlies als er niet snel wat verkocht werd. Op één avond roept Stijn de hulp van Carmen en zijn oude studievriend Thomas in, er is een toneelshow waar het gebruikelijk is dat iedereen zoveel mogelijk herrie maakt. Stijn en Frenk pakken hun kans en gaan samen met hun verkoopteam fluitjes verkopen, in een half uur hebben ze 1200 gulden verdiend.

AT5 maakt steeds meer opnames van mislukte acties van Merk in Uitvoering en dat kwam de verkoop niet ten goede. Ze zitten met grote schulden en laten vervolgens alles opkopen voor 2000 gulden.

Drie maanden later zien Stijn en Frenk een zwerver lopen met een petje en T-shirt met een Gay Flag erop. Dit kun je zien als het symbool van de mislukking van hun project ‘Gay Flags’.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Haantjes door Kluun"