Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Groener gras door Klaas Bond

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Groener gras
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 837 woorden
  • 18 februari 2008
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
33 keer beoordeeld

Boekcover Groener gras
Shadow

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt k…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuw…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt kunnen worden, leert Marco Ramon zijn traptechniek. Maar elke vriendschap heeft haar prijs en de vriendschap met Ramon Diaz helemaal…

Groener gras door Klaas Bond
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Groener gras
1. De titel van het boek is: Groener gras.
De schrijver is: Klaas Bond.

2. Geef het verhaal in een woord weer:
Vriendschap

3. Verklaar de titel van het verhaal.
Groener gras: Daarmee bedoelen ze dat het ergens anders beter is.

4. De hoofdpersonen:
Marco is de hoofdpersoon zijn karakter verandert naarmate het verhaal vordert. Dit komt Omdat hij andere vrienden krijgt: Ramon Diaz zijn vriend. Marco is op het begin een leuke aardige jongen die zich niet veel van de buitenwereld aantrekt. Later in het verhaal verandert hij in een asociaal persoon.
Moeder van Marco: een heel erg ongerust persoon die zich zorgen maakt over de vriendschap met Ramon omdat zij Ramons achtergrond kent.

Ramon Diaz: Hij is een heel erg asociaal persoon die erg gewelddadig is en die geen rekening houd met de gevoelens van anderen.

5. Hoeveel tijd speelt zich af tussen het begin en het einde?
Een jaar.

6. Samenvatting:
Marco is een gewone doorsnee jonge en zit op de middelbare school. Op een dag komt er een nieuwe jongen bij hem in de klas: Ramon Diaz. Vanaf het begin trekken ze samen op. Daardoor wordt hij heel populair en krijgt hij allemaal nieuwe vrienden. Als hij uitgaat heeft hij het ene meisje na het andere. Ramon is best goed in voetbal, maar hij heeft niet echt een specialiteit. Marco wel, die kan heel erg goed met zijn linker been schieten. Op een dag wordt hij zelfs gescout voor Ajax en mag hij in de B- 1 gaat spelen, en later zelfs in de A-1. Hij wordt zelfs voor Jong Oranje gescout.

Als er een nieuw meisje bij hen in de klas komt (Emi) waar iedereen iets mee wilt (ook Ramon), wordt Ramon jaloers op Marco omdat hij een keer met haar stond te praten. Ramon lokt hem in de val en ze krijgen heel erg ruzie. Marco wordt later een tijdje bij Ajax geschorst omdat hij zich ziek meldt en ‘s avonds met Ramon op stap gaat, maar daar komt de trainer achter en hij betrapt Marco met drugs. Marco bedenkt een plan om Ramon terug te pakken. Hij steelt het proefwerk natuurkunde en schrijft de antwoorden fout over. Bij de antwoorden doet hij een briefje met: Kusjes van Ramon. Hij legt de antwoorden op de tafel van Emi, ze krijgt een 2 voor haar proefwerk.
Ramon weet meteen dat Marco dat gedaan heeft en gaat naar de conrector waar ook mr. Klanders is een leraar die Ramon haat en andersom. Ze geloven Ramon niet. Daardoor wordt hij heel erg kwaad en steekt mr. Klanders neer en gijzelt Emi. De conrector begint tegen Ramon te prater waardoor hij een beetje rustiger wordt. Dan ziet Marco zijn kans en pakt het mes af. Na dit alles neemt de moeder van Marco ontslag en starten een nieuw leven. Marco gaat naar een nieuwe school, en haalt daar zijn examen. Marco krijgt alsnog verkering met Emi.

7. Leeservaring:
• Het onderwerp spreek me wel aan omdat het over vriendschap en sport gaat.

• Het verhaal heeft me een paar nieuwe kanten van het onderwerp laten zien want ik heb nog nooit gezien hoe vriendschap tot dit soort conflicten kan lijden.
• Het verhaal heeft me niet echt aan het denken gezet
• Nee ik had verwacht dat het verhaal heel anders zou lopen en niet gedacht dat ze zo erge ruzie zouden krijgen.
• Ik ben niet anders over het onderwerp gaan denken
• Het onderwerp is goed uitgewerkt
• Het onderwerp is verrassend uitgewerkt omdat ik niet had gedacht dat dit zou gebeuren.
• Ik heb zo een soort verhaal nog nooit gelezen.

• Er zit genoeg tempo in het verhaal want het is niet te vlot verteld maar ook niet te langdradig
• Er zitten niet al teveel dialogen in maar niet te weinig
• Sommige gebeurtenissen hebben wel indruk op me gemaakt.
• De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig want het zou in het echt ook kunnen gebeuren alleen niet al te snel.
• Voor mij zijn de gebeurtenissen niet herkenbaar.
• Ik heb zelf nog nooit zoiets meegemaakt.
• Ik zou de gebeurtenissen van het verhaal ook niet mee willen maken.


• De hoofdpersoon gaat voor mij niet echt leven, bij de meeste boeken die ik leef heb ik dat wel alleen bij dit boek niet
• Het gedrag van Ramon die leraar neer steekt dat heeft mij wel aan het denken gezet.
• Ik moet best veel dingen zelf invullen om het innerlijke van de hoofdpersoon te begrijpen omdat de hoofdpersoon niet voor me gaat leven.
• Sommige beslissingen die de hoofdpersonen kan ik niet begrijpen.

• De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op.
• Het verhaal is spannend opgebouwd.
• Het verhaal is makkelijk opgebouwd omdat de gebeurtenissen elkaar logisch opvolgen.
• Het verhaal bevat een paar tijdsprongen bijv. wanneer Marco achter Ramons verleden komt.
• Het verhaal heeft geen passend slot omdat je tijdens het verhaal gaan denken dat het en slecht einde zal worden omdat de situatie in het verhaal steeds verslechtert.
• Het verhaal is makkelijk te lezen
• De zinnen zijn ook makkelijk te lezen en logisch opgebouwd.
• Het verhaal bevat veel beschrijvingen maar die zijn niet altijd even duidelijk.

REACTIES

B.

B.

Jij beweert dat de titel van het boek slaat op: "Daarmee bedoelen ze dat het ergens anders beter is." Maar op het einde van het boek word er gevraagd aan de vader van Marco, ben jij diegene die het nummer Groener Gras heeft geschreven? Het antwoord was ja. dus ik denk eerder dat dat de verklaring achter de titel is...

Groeten Bart

12 jaar geleden

T.

T.

Groener Gras:

Auteur: Klaas Bond
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2002

De hoofdpersoon:
Marco Altena, een jongen van 15 jaar.
Hij heeft bruin haar en groene ogen.
Hij is heel aardig behulpzaam en goed in voetbal.
Zijn leven veranderd als er een nieuwe jongen in zijn klas komt.
Hij heet Ramon Diaz het word zijn beste vriend.
Ramon laat Marco een andere kant van het leven zien,
de kant met de drugs, drank en meiden.
In ruil daarvoor leert Marco, Ramon zijn traptechniek.
Korte Samenvatting

Het verhaal gaat over Marco, een jongen van 15 jaar. Er komt een nieuwe jongen bij hem in de klas: Ramon Diaz. Hij is voor niets of niemand bang, en leert de grootste bullebak van klas al meteen een lesje.
Marco kan goed voetballen, en als blijkt dat Ramon daar een “bewonderaar” van is, worden ze vrienden.
Ze hebben een afspraak: Als Marco aan Ramon zijn “traptechniek” leert, laat Ramon hem de andere kant van het leven zien: de kant van Drank, drugs en meiden.
Maar dan blijkt het dat Ramon helemaal niet de stoere, gave jongen te zijn die Marco dacht dat hij was. Marco had bij zijn vriend de hand opengesneden.
Later, als ze op school in het kantoor van de directeur worden geroepen volgt er een steekpartij.
Voordat dit gebeurd, moet Marco allerlei dingen doen die hem niet aanstaan, zoals de banden van een leraar plat maken ,drugs slikken, grote bek trekken, proefwerken stelen enz, enz.
Dan komt er een nieuw meisje bij hun op school: Emi.
Vanaf hier gaat het bergafwaarts met de relatie tussen Ramon en Marco: ze zijn namelijk beide op het meisje verliefd. En tussen Marco’s ouders botert het ook niet echt.

Dan volgt de steekpartij waar ik eerder iets over gezegd had. Als dit is gebeurd kopen de ouders van Marco (na een proefscheiding) een nieuw huis, naast de muziekstudio waar de vader van Marco werkt, zodat hij wat vaker thuis is. De “Good Guy” van het verhaal krijgt altijd het meisje, en nu dus ook: Marco krijgt verkering met Emi.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Groener gras door Klaas Bond"