Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Groener gras door Klaas Bond

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Groener gras
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1211 woorden
  • 24 juli 2007
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
20 keer beoordeeld

Boekcover Groener gras
Shadow

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt k…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuw…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt kunnen worden, leert Marco Ramon zijn traptechniek. Maar elke vriendschap heeft haar prijs en de vriendschap met Ramon Diaz helemaal…

Groener gras door Klaas Bond
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Hoofdstuk 1. Persoonlijke reactie
Ik heb dit boek gekozen omdat de inhoud me erg aanspreekt.
Het boek gaat namelijk over voetbal en alles daar omheen, en dat vind in erg interessant. Ook de titel heeft een diepgaandere inhoud dan dat je op het eerste oog zou zeggen.
Mijn eerste indruk van het boek is vooral dat het interessant is. Ook vind ik het boek sfeerloos op een toch wel spannende manier, maar het is vooral onvoorspelbaar.
Ook de karakters van de hoofdpersonen zijn ‘’echt’’, je leert ze langzaam in het boek kennen en te weten wat er in hun omgaat. Het boek is ook niet ingewikkeld geschreven, het is echt voor mijn leeftijd geschreven, met duidelijke woorden.


Hoofdstuk 2. De Auteur
Klaas Bond is geboren in het jaar 1959. En hij is docent Nederlands. Hij was als kind al een echte lezer en nog steeds is lezen naast muziek maken een van zijn grootste hobby’s. Hij schreef wel eens wat, maar dat werd nooit serieus. Toen hij al een tijd voor de klas stond, besloot hij er eens over na te gaan denken of hij iets boeiends voor zijn leerlingen zou kunnen schrijven. Hij las een paar van zijn verhalen voor, en de leerlingen waren enthousiast. Dat was voor hem een teken om door te gaan met schrijven. Eerst schreef hij korte verhalen. De uitgever waar hij de verhalen naar toe had gestuurd, toonde wel belangstelling, maar wilde liever een jeugdroman van hem uitgeven. Dat werd gevoelige snaren. In dit verhaal speelt de belangstelling van Klaas Bond een grote rol. Zijn tweede boek Groener gras gaat over sport en het leven op school. Hierin heeft de schrijver autobiografische elementen verwerkt.

Hoofdstuk 3. Samenvatting van de inhoud
Marco zit op de middelbare school. Hij is niet super populair maar ook zeker niet de nerd van de klas. Op een dag komt er een nieuwe jongen bij hen in de klas; Ramon. Hij gaat vanaf het begin met Marco om. En Marco wordt ook al snel populair. Hij krijgt zelfs verkering met het meisje van zijn dromen, en als dat uitgaat, heeft hij het ene vriendinnetje na het andere. Ramon zegt dat hij een Spaanse vader heeft, en dat hij later bij Barcelona gaat voetballen. Hij is best goed in voetbal, maar hij heeft niks speciaals. Marco wel, die heeft een supersterk linkerbeen waarmee hij de bal precies kan plaatsen waar hij maar wil. Op een keer komen er scouts van Ajax bij een wedstrijd kijken. Marco mag in de B-1 van Ajax gaan spelen, en later zelfs in de A-1. Eenmaal daar wordt hij ook gespot voor Jong-Oranje.
Dan komt er een nieuw meisje bij hen in de klas, Emi. Ze is supermooi, en iedereen valt als een blok voor haar. Ramon is vastbesloten iets met haar te beginnen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Marco vindt haar op het begin niet heel leuk en zegt tegen Ramon dat hij niks met haar wil. Als hij af en toe met haar praat, vindt Ramon al dat hij met haar flirt. Uiteindelijk wordt Marco wel verliefd op Emi. Maar Ramon lokt hem in de val en Marco en Ramon krijgen heel erge ruzie.
Marco wordt zelfs een tijdje bij de Ajax A1 geschorst omdat hij zich ziek meldt en ‘s avonds met Ramon naar de disco gaat, maar daar komt de trainer van de A-1 op een onbekende manier achter en hij betrapt Marco met drugs. Marco bedenkt een plan om Ramon terug te pakken. Hij steelt het proefwerk natuurkunde want hij weet dat Emi daar erg slecht in is, en hij schrijft dezelfde vragen over, alleen verandert hij ze zo dat ze het foute antwoord eruit krijgt. Bij de antwoorden doet hij een briefje met: xxx van Ramon. Hij legt de antwoorden op de tafel van Emi en zo krijgt ze een 2 voor haar proefwerk.
Ramon verdenkt meteen Marco en gaat naar de conrector. Daar is ook Klanders, een leraar die Ramon haat en andersom. Ze komen er niet achter dat Marco het heeft gedaan, en daardoor raakt Ramon helemaal overstuur. Hij trekt een mes en steekt Klanders neer, daarna neemt zet hij zijn mes op Emi’s keel. De conrector begint op Ramon in te praten en hij wordt een beetje rustiger. Dan ziet Marco zijn kans schoon en maakt hem het mes afhandig.
Na die ingrijpende gebeurtenis besluit de moeder van Marco ontslag te nemen van haar baan (zij was adjunct directeur op de school van Marco), en een nieuw leven te beginnen. Marco gaat naar een nieuwe school, en doet daar zijn examen. Uiteindelijk krijgt Marco toch nog verkering met Emi, en eindigt het verhaal gelukkig goed.
(bron: scholieren.com, ook een stuk zelf geschreven)

Hoofdstuk 4. Lees ervaring
Ik vond het echt een boek waarvan je moet houden. Het onderwerp voetbal boeit mij in ieder geval heel erg, het is ook mooi gecombineerd met een liefdesverhaal. Het boek vertelt het verhaal achter het profvoetbal, wat dus eigenlijk een heel harde wereld blijkt te zijn. Dat verwacht je eigenlijk helemaal niet als je de voetballers over het veld ziet rennen en na de wedstrijd met een brede grijns tegen de camera’s ziet praten over de wedstrijd. Ook het aspect vrienden en liefde worden op een andere manier bekeken, zo blijkt ineens je beste vriend een agressieve jongens te zijn die niet bang is om een mes te gebruiken en daar iemand mee te proberen vermoorden. Toch denk ik nog steeds niet anders over het onderwerp voetbal of vriendschap, dit verhaal is wel realistisch maar de kans dat het jou zou overkomen is maar heel klein. Er is wel aan ieder onderdeel uit het boek genoeg aandacht besteed, je hebt soms stukken over liefde, dan weer voetbal en dan weer een raar soort vriendschap. In ieder geval heeft het boek genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien, als je eenmaal in het verhaal zit dan wil je eigenlijk niet meer stoppen met lezen. Dat komt vooral omdat je verschillende onderwerpen krijgt besproken, maar ook omdat het over een persoon gaat waar je gedurende het boek zijn gedachtes leert kennen. Ook verandert de gedachtegang van de hoofdpersoon tijdens het verhaal. Een stille lieve jongen wordt langzaam een achterbakse anders denkende jongen. Vooral als hij zijn ‘’vriend’’ wil terug pakken door zijn vriendinnetje te gebruiken is dat erg verbazingwekkend. Gelukkig heb ik zoiets nog nooit meegemaakt, en hoop ik ook niet dat ik het mee ga maken. Het lijkt me echt erg om zo door iemand bedrogen te worden. Alhoewel het profvoetballer gebeuren me wel aanstaat. Ik vind dat Marco alles wat hem overkomt ook niet erg tactisch aanpakt, hij kan beter iets langer nadenken voordat hij iets gaat ondernemen. De gebeurtenissen volgen wel op een logische volgorde. Het is zo opgebouwd dat je echt benieuwd bent naar wat er zal komen.

Het boek is wel in een duidelijke taal geschreven. Dat komt ook omdat het over tieners gaat, en die praten op het zelfde niveau als de doelgroep. Er staan geen zinnen in waarbij je echt moet nadenken. Ook de dialogen zijn duidelijk en plezierig om te lezen. Zo heb je niet alleen de gedachten van een persoon maar ook hoe hij zich uitdrukt in een gesprek, waardoor je de hoofdpersoon beter leert kennen.

REACTIES

D.

D.

Er zitten een hele boel kleine fouten in.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Groener gras door Klaas Bond"