Groener gras door Klaas Bond

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 918 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 88 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 88 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
144
Geschikt voor
bovenbouw vmbo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Groener gras
Shadow

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt k…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuw…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt kunnen worden, leert Marco Ramon zijn traptechniek. Maar elke vriendschap heeft haar prijs en de vriendschap met Ramon Diaz helemaal…

Groener gras door Klaas Bond
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De schrijver & uitgever
- De schrijver van Groener Gras is Klaas Bond, hij is op 14 Januari 1959 geboren en werkt al jaren als leraar Nederlands op een scholengemeenschap.
Toen hij op een dag gesprekken voerde met zijn leerlingen over hun favoriete boeken en auteurs, kwam hij op het idee om zelf eens te proberen een jeugdboek te schrijven. Om er achter te komen of hij daarvoor voldoende talent had, schreef hij eerst een paar verhalen die hij voorlas aan zijn leerlingen. Na hun positieve reacties besloot hij te beginnen aan een roman, "Gevoelige snaren", die verscheen in 2001. Zijn tweede boek heet "Groener gras".

- De uitgever van Groener Gras is: Van Holkema & Warendorf.


De hoofdpersonen
- Marco Altena: Marco is een jongen van 15 jaar, die erg goed kan voetballen. Hij raakt bevriend met Ramon Diaz, die hem later veel problemen bezorgd. Marco's ouders zijn bijna nooit thuis en zien elkaar nooit. Ze denken erover om te gaan scheiden. Marco is aan het begin van het boek een erge aardige en rustige jongen, maar aan het einde als hij met steeds met Ramon omgaat, wordt het een agressieve jongen.
- Ramon Diaz: Ramon is een populaire jongen. Hij komt van een andere school af, want daar was hij er af geschopt. Nu zit hij bij Marco in de klas. Hij is erg populair en durft alles. Hij is ook erg agressief. Hij is dat vooral geworden doordat hij een rotjeugd heeft gehad. Zijn ouders zijn gescheiden en daardoor vertrouwt hij nu geen mens meer. Hij was helemaal gek op zijn Spaanse vader (dat later niet een zijn echte vader blijkt te zijn).
- Emi: Emi komt pas later bij Marco en Ramon in de klas, ze is een heel knap meisje en alle jongens zijn weg van haar, ook Marco en Ramon. Ramon word woedend als hij erachter komt dat Emi Marco leuker vind.

De samenvatting
- Marco leidt een normaal leven zoals elke jongen van 15 jaar. Hij zit in de 3e en voetbalt in de c1 van Juvenes. Aan het begin van het schooljaar van de 3e klas komt er een nieuwe jongen bij Marco in de klas, Ramon Diaz.Hij is voor niets en niemand bang, want gelijk de eerste dag vloert hij Jeroen ,de grootste treiterbak van de klas. Ook blijkt Ramon populair te zijn bij de meisjes. Al gauw kan Marco het goed met hem vinden. Ramon is een onder de indruk van Marco’s voetbaltalent. Marco leert Ramon zijn traptechniek en Ramon leert Marco de andere kant van het leven kennen: meiden, drugs en drank. Vanaf dat moment wordt hun band hechter dan ooit, ze worden bloedbroeders van elkaar tot in de dood, door middel van een snee in de pols en de snee tegen elkaar ana te houden. Na de wedstrijd tegen Blauw-Geel c1 vangt Marco woorden op van een ruzie tussen Ramon en Kevin (een jongen van de tegenpartij). Hij hoort de jongen zeggen “Nou sla me dan!? of durf je niet zonder mes?”. Marco vraagt zich af wat de jongen bedoelt met “kun je niet zonder mes?”. Hij gaat informeren naar het telefoonnummer van Kevin en belt hem op. Marco vraagt wat Kevin bedoelde met “kun je niet zonder mes?”. Kevin legt uit dat Ramon vroeger bij hem in de klas zat, en dat hij van de school is getrapt omdat hij een jongen had gesneden over zijn gezicht en dat er wel 50 hechtingen in moesten.Hij wil opzoek naar die jongen. Als hij hem heeft gevonden blijkt dat die jongen ook bloedbroeder is geweest met Ramon, hij was ook Ramons beste vriend. De band tussen Ramon en Marco is nog steeds heel goed ondanks dat Marco is gaan nadenken over Ramon. Alles wordt wel anders als ze het 4e schooljaar ingaan en een nieuw meisje bij Marco in de klas komt: Emi. Vanaf het begin zijn Ramon en Marco allebei verliefd geworden op Emi. Het loopt verkeerd af als ze allebei worden geroepen bij de Adjunct-directeur. Daar volgt een steekpartij waarbij Ramon een leraar van Marco heeft neergestoken (die hij heel erg haatte). Uiteindelijk wordt Marco zo boos dat hij het mes uit Ramon zijn handen weet te slaan en hem bont en blauw slaat. Na die steekpartij probeert het gezin van Marco het leven weer op te pakken door een nieuw huis dicht bij de studio van zijn vader te kopen, waardoor hij wat vaker thuis kan zijn. Marco veranderd langzaam weer in de jongen die hij was en uiteindelijk krijgt hij toch nog wat hij wou: Verkering met Emi.

Eigen mening
- Ik vind dit een super leuk boek omdat het net is of je het zelf meemaakt, het is allemaal zo mooi verteld. Het verhaal zou echt kunnen gebeuren, het is dus een realistisch verhaal. Het leuke aan het boek vind ik dat er steeds dingen gebeuren waar je helemáál niet van uit gaat. Ik vind dat het tempo van het boek goed is, het gaat allemaal niet te snel, maar het is ook niet te langzaam verteld. Het boek heeft best wel indruk op mij gemaakt vooral de gebeurtenis op het eind, met de steekpartij. Groener gras is een boek met spannende en leuke fragmenten, ik raad het boek aan iedereen aan!!!


Waar en in welke tijd
- Op school, in een disco, op het voetbalveld, buiten, thuis en op kamp.
Het verhaal speelt zich af in Nederland. Het speelt zich af in deze tijd en in ongeveer 1½ a 2 jaar. Alles wordt in chronologische volgorde verteld

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

O.

O.

ik vind het nergens opslaan

10 jaar geleden

J.

J.

moeilijk te lezen boek, en onsamen hangend.

10 jaar geleden

S.

S.

Jamer dat ik geen minder sterren kon geven dan 1

10 jaar geleden

J.

J.

(bedenk even dat ik je eer)

inderdaad

8 jaar geleden

I.

I.

sterre je hebt gelijk dit is niet goed

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Groener gras door Klaas Bond"