Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Groener gras door Klaas Bond

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Groener gras
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 649 woorden
  • 24 oktober 2003
  • 168 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
168 keer beoordeeld

Boekcover Groener gras
Shadow

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt k…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuw…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt kunnen worden, leert Marco Ramon zijn traptechniek. Maar elke vriendschap heeft haar prijs en de vriendschap met Ramon Diaz helemaal…

Groener gras door Klaas Bond
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Auteur: Klaas Bond
Titel: Groener Gras
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2002 Genre: psychologische roman Het boek gaat over een jongen van 15 jaar, genaamd Marco. Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas. Hij heet Ramon Diaz en is voor niets of niemand bang. Marco is een groot voetbaltalent en als blijkt dat Ramon daar een bewonderaar van is, is hun vriendschap een feit. Ramon laat Marco een andere kant van het leven zien, de kant met de drugs, drank en meiden. In ruil daarvoor leert Marco, Ramon zijn traptechniek. Maar Ramon blijkt later helemaal niet zo'n leuke jongen te zijn dan Marco dacht. Ramon is een erge agressieve en gevaarlijke jongen. Er ontstaan grootse problemen, als Marco niet precies doet zoals Ramon wil. Een van die problemen is bijvoorbeeld een steekpartij op school. Tussen Marco's ouders loopt het ook al niet zo lekker meer. Daarom gaan ze later verhuizen en komt alles toch nog goed. Marco hoeft Ramon dan niet meer te zien. Marco Altena: Marco is een jongen van 15 jaar, die erg goed kan voetballen. Hij raakt bevriend met Ramon Diaz, die hem later veel problemen bezorgd. Marco's ouders zijn bijna nooit thuis en zien elkaar nooit. Ze denken erover om te gaan scheiden. Marco is aan het begin van het boek een erge aardige en rustige jongen, maar aan het einde als hij met steeds met Ramon omgaat, wordt het een agressieve jongen. Ramon Diaz: Ramon is een populaire jongen. Hij is erg populair en durft alles. Hij is ook erg agressief. Hij is dat vooral geworden doordat hij een rotjeugd heeft gehad. Zijn ouders zijn gescheiden en daardooor vertrouwt hij nu geen mens meer. Hij was helemaal gek op zijn Spaanse vader (dat later niet een zijn echte vader blijkt te zijn). Emi: Emi is een meisje dat later bij Marco en Ramon in de klas komt. Ze is erg knap en alle jongens zijn gek van haar. Ook Ramon en Marco. Ramon gaat meteen achter haar aan, maar als hij erachter komt dat Marco haar ook leuk vind wordt hij woedend. Hij ziet Emi als 'zijn' meisje. Aan het eine van het boek blijkt dat Emi, Ramon helemaal niet zo leuk vind en dat ze Marco veel leuker vind. Het verhaal speelt zich af in Nederland. Waar het zich afspeelt wordt niet genoemd in het boek. Het speelt zich vooral af in en rond de school en ook op het trainingsveld waar Marco zijn voetbaltraining krijgt. Het verhaal speelt zich ongeveer rond deze tijd af. De verteltijd is ongeveer 1 1/2 a 2 jaar. De verteldetijd is 144 bladzijden. Alles wordt in chronologische volgorde verteld en er zijn geen flashbacks. Het verhaal begint midden in een gebeurtenis. Het boek begint op het moment dat Ramon wordt voorgesteld aan zijn nieuwe klas. Het grootste probleem is dat Marco bevriend is met Ramon terwijl hij dat helemaal niet wil. Ramon dwingt Marco dingen
te doen die hij helemaal niet wil doen (vb. banden lek steken van een leraar, drugs gebruiken enz enz). Maar door Ramon's verleden durft Marco hun vriendschap niet te beindigen. Marco weet namelijk dat Ramon bij zijn vorige 'best vriend' zijn gezicht heeft 'bewerkt' met een mes. Aan het einde van het boek gaat Marco verhuizen en ziet hij Ramon niet meer. Het boek heeft een open einde want je weet niet wat er gaat gebeuren nadat ze verhuist zijn. Je weet bijvoorbeeld niet of Marco, Ramon ooit nog een ziet. Het boek vind ik best wel realistisch. Het boek is in vertellerperspectief geschreven en dat blijft het hele boek zo. Groener gras slaat op het feit dat Marco erachter komt dat je altijd beter wilt, dan dat je hebt. Het thema is: vriendschap, agressie en voetbal

Ik vond het een goed boek, want het is goed geschreven (erg actueel) en ik leefde helemaal met de hoofdpersoon mee. Ik werd meegesleept in het verhaal.

REACTIES

M.

M.

leuk boek

20 jaar geleden

H.

H.

mischien is het ook wel goed voor de kinderen die dit willen gebruiken informatie over de schrijver/ster. meestal wordt dat wel in een boekbesprekking of boekverslag gevraagt
verder vind ik dit hele goeie informatie hebben doeg Hanna

20 jaar geleden

D.

D.


en jij slim genoeg om bij Scholieren.com te werken? Doe de test en word onze kersverse webdeveloper.
voorpagina
»
verslagen
»
boeken
»
titels
»
Groener gras
»
boekverslag
















Groener gras



Auteur Klaas Bond

Uitgegeven 2002

Pagina's 144

Oorspronkelijke taal Nederlands


Genre jeugdboek

Onderwerpen Voetbal, Vriendschap

Prijzen Genomineerd Jonge Jury 2004








Boekverslagen20


Dit Boekverslag






6.9 / 10
146 stemmen

3e klas havo/vwo
niveau

Mrs gumbo
NL
644 woorden
9098 keer
2 deze maand
24 oktober 2003











Jouw stem







6.7



Omdat je geen profiel hebt kan je stem niet aangepast worden.
Maak hier een profiel aan.











Auteur: Klaas Bond
Titel: Groener Gras
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2002

Genre: psychologische roman

Het boek gaat over een jongen van 15 jaar, genaamd Marco. Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas. Hij heet Ramon Diaz en is voor niets of niemand bang. Marco is een groot voetbaltalent en als blijkt dat Ramon daar een bewonderaar van is, is hun vriendschap een feit. Ramon laat Marco een andere kant van het leven zien, de kant met de drugs, drank en meiden. In ruil daarvoor leert Marco, Ramon zijn traptechniek. Maar Ramon blijkt later helemaal niet zo'n leuke jongen te zijn dan Marco dacht. Ramon is een erge agressieve en gevaarlijke jongen. Er ontstaan grootse problemen, als Marco niet precies doet zoals Ramon wil. Een van die problemen is bijvoorbeeld een steekpartij op school. Tussen Marco's ouders loopt het ook al niet zo lekker meer. Daarom gaan ze later verhuizen en komt alles toch nog goed. Marco hoeft Ramon dan niet meer te zien.







Marco Altena: Marco is een jongen van 15 jaar, die erg goed kan voetballen. Hij raakt bevriend met Ramon Diaz, die hem later veel problemen bezorgd. Marco's ouders zijn bijna nooit thuis en zien elkaar nooit. Ze denken erover om te gaan scheiden. Marco is aan het begin van het boek een erge aardige en rustige jongen, maar aan het einde als hij met steeds met Ramon omgaat, wordt het een agressieve jongen.
Ramon Diaz: Ramon is een populaire jongen. Hij is erg populair en durft alles. Hij is ook erg agressief. Hij is dat vooral geworden doordat hij een rotjeugd heeft gehad. Zijn ouders zijn gescheiden en daardooor vertrouwt hij nu geen mens meer. Hij was helemaal gek op zijn Spaanse vader (dat later niet een zijn echte vader blijkt te zijn).
Emi: Emi is een meisje dat later bij Marco en Ramon in de klas komt. Ze is erg knap en alle jongens zijn gek van haar. Ook Ramon en Marco. Ramon gaat meteen achter haar aan, maar als hij erachter komt dat Marco haar ook leuk vind wordt hij woedend. Hij ziet Emi als 'zijn' meisje. Aan het eine van het boek blijkt dat Emi, Ramon helemaal niet zo leuk vind en dat ze Marco veel leuker vind.

Het verhaal speelt zich af in Nederland. Waar het zich afspeelt wordt niet genoemd in het boek. Het speelt zich vooral af in en rond de school en ook op het trainingsveld waar Marco zijn voetbaltraining krijgt.
Het verhaal speelt zich ongeveer rond deze tijd af. De verteltijd is ongeveer 1 1/2 a 2 jaar. De verteldetijd is 144 bladzijden. Alles wordt in chronologische volgorde verteld en er zijn geen flashbacks.

Het verhaal begint midden in een gebeurtenis. Het boek begint op het moment dat Ramon wordt voorgesteld aan zijn nieuwe klas.

Het grootste probleem is dat Marco bevriend is met Ramon terwijl hij dat helemaal niet wil. Ramon dwingt Marco dingen
te doen die hij helemaal niet wil doen (vb. banden lek steken van een leraar, drugs gebruiken enz enz). Maar door Ramon's verleden durft Marco hun vriendschap niet te beindigen. Marco weet namelijk dat Ramon bij zijn vorige 'best vriend' zijn gezicht heeft 'bewerkt' met een mes. Aan het einde van het boek gaat Marco verhuizen en ziet hij Ramon niet meer. Het boek heeft een open einde want je weet niet wat er gaat gebeuren nadat ze verhuist zijn. Je weet bijvoorbeeld niet of Marco, Ramon ooit nog een ziet. Het boek vind ik best wel realistisch.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Groener gras door Klaas Bond"