Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Grip door Stephan Enter

Beoordeling 8.5
Foto van Laura
Boekcover Grip
Shadow
  • Boekverslag door Laura
  • 6e klas vwo | 1373 woorden
  • 29 juli 2022
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
31 keer beoordeeld

Boekcover Grip
Shadow

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn.

Op deze zelfde zonovergoten dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Pau…

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoog…

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn.

Op deze zelfde zonovergoten dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Paul en Lotte elkaar terugzien. Een incident op de Lofoten, boven de poolcirkel, stuurde hun levens op dramatische wijze. Er bestaat echter nog altijd verwarring over wat destijds precies is voorgevallen, en in de aanloop naar de voorgenomen reünie wordt het verleden voor ieder van de groep in een nieuw en soms ontluisterend perspectief geplaatst.

Grip gaat over vriendschap, over reizen, over zelfinzicht, over vergankelijkheid en over de wezenlijke vraag of je het leven leidt dat je had willen leiden. Of de keuzes die je maakte wel jouw keuzes waren. Hoe het beeld dat je hebt van de ander zich tot die ander verhoudt.

Grip door Stephan Enter
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1          Titelbeschrijving

Stephan Enter, Grip, Uitgeverij Van Oorschot 2011 (12de druk, 2012)

2   Relevante gegevens over de schrijver

Stephan Enter is geboren in Rozendaal in 1973. Hij studeerde Nederlandse en Keltische letterkunde in Utrecht. Hij schreef in 1999 zijn eerste werk genaamd ‘Winterhanden’. Grip is zijn bekendste werk en het heeft drie prijzen gewonnen. Verder schreef hij nog vier andere romans in de periode van 1999 tot 1919. In een interview met de groene Amsterdammer uit 2018, vergelijkt hij zijn veranderende schrijfstijl met die van Willem F. Hermans.

3          Beknopte samenvatting van de inhoud

Vier vrienden; Lotte, Paul, Martin en Vincent zijn in hum studententijd naar de Noorse Lofoten afgereisd om die te beklimmen. Martin en Lotte zijn getrouwd en hebben een reünie georganiseerd in Wales, waar zij wonen. Paul en Vincent spreken af op het station Bruxelles Midi. Ze hebben elkaar heel lang niet gezien, maar de band tussen hen is niet veel veranderd. Paul kijkt nogsteeds een beejte op tegen Vincent die inmiddels een succesvolle carrière heeft in Japan. In de trein denkt Paul terug aan de reis naar Noorwegen, waar Paul Lotte van de dood heeft gered. Ze vraagt Paul na afloop of hij wil doen alsof het een ongeluk is geweest. In de trein naar Wales hebben Paul en Vincent het over een artikel uit de krant over onsterfelijkheid. Het tweede deel, heeft Martin als personale verteller. Hij is met zijn dochter Fiona in de bus om Vincent en Paul op te halen. De bus rijdt een schaap aan waardoor de bus niet meer verder kan rijden. We komen er achter dat Martin zich altijd een buitenbeentje voelde, omdat Paul en Vincent altijd een speciale band hadden volgens hem, en omdat hij uit een simpeler milieu komt. Als hij via een vervangende bus bij het station aankomt, merk hij op dat Vincent niks veranderd is. Het derde deel gaat vooral over Vincent. Hij begint met de herinnering naar de Noorse Lofoten. Op de middelbare school was hij onafscheidelijk met Lotte, maar in Noorwegen kwam aan de vriendschap een romantische twist, toen Lotte en hij gezoend hadden op een berg. De dag erna vroeg Lotte een relatie aan te gaan, maar Vincent weigerde het waarna Lotte zei dat ze dan zo snel mogelijk met iemand anders zou gaan. De dag erna vindt de val plaats. Misschien wel hierdoor, we weten dat het namelijk geen ongeluk was. De dag daarna begint Lotte een relatie met Martin, terwijl Martin nooit echt verliefd is geweest op Lotte. Vincent bedenkt zich hoe zijn leven zou zijn gelopen als hij degene zou zijn geweest die met Lotte is getrouwd. Hij moet er niet aan denken om zo’n vrijheid op te geven en om bijvoorbeeld een dochter te hebben als Fiona. Martin besluit het laatste deel van de reis te gaan lopen in verband met het lekkere weer. Vincent en Paul gaan dan even random zwemmen, maar door de stijging van het water raakt Vincents koffer in het water. Ze kunnen er ook moeilijk uitkomen en kiezen allebei een andere weg over een kliff. Vincent raakt geïrriteerd en verteld aan Martin dat Lotte eigenlijk met hem een relatie wilde in Noorwegen. Vincent komt in een gevaarlijke situatie terecht op de kliff, ondanks dat hij een ervaren klimmer is. In het vierde, korte deel is Paul weer de verteller. Hij krijgt tijdens de andere route op de kliff de gedachte dat de oneindigheid in het dorpje hangt. In de verte neemt hij iemand waar die Lotte kan zijn.

4          Verhaalanalyse

4.1 Ruimte

  • Het verhaal speelt zich af in de trein naar Wales. De treinreis bestaat ook voor een deel uit een metroreis. De treinreis beweegt zich van Brussel naar Wales. De flashbacks in de vorm van herinneringen vinden zich onder andere plaats in Noorwegen, waar het ongeluk is gebeurd. Die plaatsen zijn niet echt heel erg van belang. Ze hadden ook ergens heel anders kunnen plaatsvinden.
  • Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd van toen het boek geschreven is, met flashback naar hun studententijd, dat zal dan rond de jaren 80 of 90 zijn geweest.

4.2 Personages

  • De personages zijn Paul, Martin, Vincent en Lotte. De eerste drie hebben allemaal een eigen deel en daarom krijgen we veel te weten over hoe zij denken. Paul kijkt tegen Vincent op, Martin voelde zich altijd het buitenbeentje, Vincent is niet heel erg onder de indruk van mensen en Lotte was een ‘heuze player’. Martin en Lotte getrouwd, terwijl Martin de minst geschikte partner was van de vier, vanwege verschil in hoe ze opgegroeid waren. Alle vier de personen zijn ergens in de 40 jaar oud en deelden in hun studententijd hun passie voor het klimmen.

4.3 Vertelwijze

  • In het eerste deel is Paul de personale verteller, we krijgen te weten wat hij denkt en we gaan mee in zijn herinneringen. In deel twee is dit het geval voor Martin en in deel drie voor Vincent. In het vierde, kortste deel, gaat de personale verteller weer over naar Paul. Lotte krijgt geen verteller. Dat vind ik jammer, omdat het veel open plekken had kunnen sluiten. Aan de andere kant heeft de schrijver dat waarschijnlijk om die reden expres gedaan.
  • Het boek is in principe chronologisch verteld, met een vertelde tijd van een paar uur. Er is echter ruimschoots sprake van flashbacks. Het zijn flashbacks in de vorm van herinneringen van de personale vertellers. De herinneringen gaan vooral terug naar de studententijd dat de vier hoofdpersonen nog veel met elkaar omgingen.
  • Er is geen proloog of epiloog. Het boek is opgedeeld tot vier delen, waarvan de vierde een korte is en maar uit een hoofdstuk bestaat.

4.4 Motieven

  • Geef enkele motieven met korte voorbeelden/ citaten uit de tekst.

Een motief is een betekenisvolle herhaling in het boek. Een motief legt  verbanden in het boek.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Een motief is een betekenisvolle herhaling in het boek. Een motief legt  verbanden in het boek.

Je onderscheidt

  • Een verhaalmotief uit het verhaal is relatie. De (liefdes)relaties binnen de groep worden telkens op een andere manier beschreven. Er wordt ook door elke hoofdpersoon anders naar gekeken. Hele gezonde relaties lijken me het niet. De een kijkt tegen die op en de ander voelt zich weer een buitenbeetje terwijl er liefdesrelaties geweest zijn met alle drie de jongens in het verhaal. Een ander verhaalmotief is midlifecrisis, de hoofdpersonen krijgen door de reünie weer te maken met hun verleden. Ze krijgen de kans om hierover na te denken en te herinneren nu ze ouder zijn geworden en er komen andere waarheden naar boven. Een ander belangrijk verhaalmotief is onsterfelijkheid. Het blijkt een thema waar de hoofdpersonen veel over te denken en praten hebben.
  • Een kliff is een leidmotief. Het komt meerdere keren terug in het verhaal bij een spannende situatie. Allereerst in het eerste deel, wanneer de val van Lotte wordt besproken. Maar ook in het derde deel waar Vincent zich in een gevaarlijke situatie op de kliff brengt.

4.5 Thema

  • Dit boek stelt aan de orde: het vinden van grip en geluk in je leven. De hoofdpersonen kijken terug naar hun leven en proberen antwoord te krijgen op vragen die al lang spelen. Ze proberen met de antwoorden grip te krijgen op het leven.
  • Ik weet niet echt of er een boodschap zit aan het boek, maar hoe ik het heb geïnterpreteerd zou een boodschap kunnen zijn dat je door het vinden van antwoorden grip kan krijgen op je leven.

4.6 Titelverklaring en verklaring motto

  • De titel grip verwijst allereerst naar het thema van het boek, namelijk het vinden van grip in je leven. Daarnaast is grip een term die gebruikt wordt in het klimmen, waar alle vier de hoofdpersonen aan doen. Het is echter tegenstrijdig, omdat er bij de voorbeelden die in het boek genoemd werden van het klimmen, juist grip ontbreekt en de personages in een gevaarlijke situatie belanden. Een derde verwijzing zou kunnen zijn naar de hoeveelheid grip die de lezer krijgt op het verhaal. Veel open plekken zijn namelijk niet beantwoord. Eigenlijk vooral omdat we het verhaal van de verbindende persoon uit de vriendengroep, Lotte niet hebben gehoord.

4.7 Schrijfstijl

  • Stephan Enter gebruikt niet de meest toegankelijke taal, maar het is prima te lezen in principe. Doordat het boek is opgedeeld in meerdere delen met verschillend perspectieven, is er sprake van min of meer verschillende verhaallijnen. Dat maakt het boek minder toegankelijk, maar het maakt het boek naar mijn mening wel interessanter.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Grip door Stephan Enter"

Ook geschreven door Laura