Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Grip door Stephan Enter

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Grip
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1669 woorden
  • 9 januari 2016
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
57 keer beoordeeld

Boekcover Grip
Shadow

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn.

Op deze zelfde zonovergoten dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Pau…

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoog…

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn.

Op deze zelfde zonovergoten dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Paul en Lotte elkaar terugzien. Een incident op de Lofoten, boven de poolcirkel, stuurde hun levens op dramatische wijze. Er bestaat echter nog altijd verwarring over wat destijds precies is voorgevallen, en in de aanloop naar de voorgenomen reünie wordt het verleden voor ieder van de groep in een nieuw en soms ontluisterend perspectief geplaatst.

Grip gaat over vriendschap, over reizen, over zelfinzicht, over vergankelijkheid en over de wezenlijke vraag of je het leven leidt dat je had willen leiden. Of de keuzes die je maakte wel jouw keuzes waren. Hoe het beeld dat je hebt van de ander zich tot die ander verhoudt.

Grip door Stephan Enter
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel

De titel van mijn boek is ‘Grip’.

Jaar van Uitgave

Grip werd in november van 2011 uitgegeven door de Uitgeverij Van Oorschot.

Auteur

De auteur van Grip is Stephan Enter.

Stephan Enter, geboren in 1968, studeerde in Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde en Keltische letterkunde en cultuur, waarvoor hij enkele malen Ierland bezocht. Sindsdien schreef hij drie boeken, waarvan er twee op de shortlist en een op de longlist van de Librisprijs zijn beland.

Zijn debuut is de verhalenbundel 'Winterhanden', dat uit zes verhalen bestaat en waarbij de hoofdpersoon steeds een jongen of man is die niet bij machte is om in relatie met anderen het heft in handen te nemen. Enter is de lieveling van veel literaire critici en wordt door velen beschouwd als een van de grote nieuwe talenten van de Nederlandse literatuur. Zijn tweede boek, de roman 'Lichtjaren', speelt vrijwel geheel in de stad Utrecht en de naaste omgeving. Voor deze roman werd Enter in 2005 genomineerd door de Libris Literatuurprijs en de Gerard Walschapprijs. Door Rudy Kousbroek werd Enter bestempeld als de beste Nederlandse auteur van dit moment. Wat opvalt is Enters geraffineerde spel met de taal. Iets dat ook tot het grote publiek doordringt met het verschijnen van zijn roman 'Grip' in 2011. Dit werk, over een groep vrienden die elkaar na lange tijd weer ziet, vestigt Enters naam als unieke schrijver. Vertalingen verschenen onder meer in het Duits en in het Noors.

Bibliografie van de auteur

  • Winterhanden (1999)
  • Lichtjaren (2004)
  • Macho (1997)
  • Verlichting (2002)
  • Heroïsch (2006)
  • Stroom (2006)
  • Spel (2007)
  • Grip (2011)

 

Bron: http://www.hetliteratuurhuis.nl/literair-utrecht/utrechtse-canon/auteurs/568/

Samenvatting

Deel Een
Paul van Woerden (40 jaar) wacht op het station in Brussel op een medereiziger, zijn vroegere studentenvriend Vincent Voogd. Samen zullen ze met de trein reizen naar een reünie die de andere twee klimmers van hun groepje hebben georganiseerd. Het zijn Lotte de Greve en Martin Beers. De klimtocht ging destijds naar de Noorse eilandengroep Lofoten. Paul en Vincent zitten bij elkaar in de trein en Vincent praat over een artikel dat hij net in de ochtendkrant heeft gelezen. Over twintig jaar zal de wetenschap zover kunnen zijn dat de mens onsterfelijk kan worden. Ze praten over de voor - en nadelen van die onsterfelijkheid. Paul denkt daarna aan de klimtocht van twintig jaar geleden.  Er is toen iets gebeurd. Lotte was door een zwak stuk gletsjerijs gevallen en  hij had Lotte van een bijna zekere dood gered. Zij had hem gevraagd net te doen alsof het een ongeluk was. Hij heeft dat beloofd.  

Deel Twee
In dit deel krijgen we te maken met een andere verteller, namelijk Martin die met zijn dochter Fiona in de bus op weg is naar het station om Vincent en Paul op te halen. We leren de gedachten van Martin kennen. Hij heeft niet zo veel met kinderen, eigenlijk is hij ook nooit echt verliefd op Lotte geweest. Ze was wel aantrekkelijk (niet heel erg mooi)  maar  ze was slordig en kon ook heel direct uit de hoek komen met gevatte opmerkingen.  Hij beseft heel goed dat hij uit een ander, eenvoudiger milieu afkomstig is en dat heeft hem bijna een minderwaardigheidscomplex bezorgd.


Deel Drie
In dit deel is Vincent Voogd de personale verteller. Hij begint met een herinnering aan de tijd dat hij en Lotte elkaar kenden. Ze kennen elkaar van de middelbare school en ze waren toen als gewone vriend en vriendin onafscheidelijk. Maar tijdens de Noorse klimreis komen ze bij elkaar en zoenen ze elkaar heftig. Het lijkt het begin van een romance te zijn, maar Vincent is niet iemand die zich graag wil binden en daardoor de grip op zijn eigen leven zou kunnen kwijtraken. Hij wijst haar verzoek om een relatie te beginnen af en Lotte wordt daarover woedend en zegt dat ze zich aan de “eerste de beste zal verbinden.”   Daags daarna valt ze in de bergen en later heeft ze een relatie met Martin.

Omdat het prachtig weer is, wil Martin hen de laatste kilometers laten lopen. Maar er gaat iets gebeuren: het water komt plots hoger en Vincent  die zijn koffer aan de vloedlijn had staan, merkt dat die verdwenen is. Hij gaat verwoed zoeken en hij ziet dat zijn koffer door het opkomende water is meegenomen. Hij wordt woedend op Martin, die hem had moeten waarschuwen en hij schreeuwt dat Lotte verliefd was op hem en helemaal niet op Martin. Hij krijgt later zijn koffer met moeite weer te pakken. Hij doet zijn schoenen uit en gaat op blote voeten verder. Vincent taxeert de klifachtige rotskust en besluit naar boven te klimmen, omdat hij genoeg punten ziet waaraan hij grip kan ontleven. Maar de klim blijkt veel lastiger dan hij had gedacht en als ervaren klimmer is hij zo stom geweest niet na te denken over de manier waarop hij eventueel zou moeten teruggaan. Hij komt in grote problemen. Hij heeft maar weinig houvast en zou te pletter kunnen vallen. Hij denkt weer aan Lotte. Op het moment dat hij het kalme ruisen van de branding hoort, wijkt zijn angst. 


Deel Vier 
Paul is weer de verteller  van dit laatste (heel korte deel). Hij heeft een andere doorgang van het klif genomen dan Vincent en loopt op de huizen in het dorpje af. In de verte ontwaart hij iemand die Lotte kan zijn.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/grip-stephan-enter

Perspectief

 

Grip is in een wisselend perspectief geschreven. Het boek bestaat uit vier delen. In deel een ligt het perspectief bij Paul, in deel twee bij Martin, in deel drie bij Vincent en in deel vier weer bij Paul.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Grip is in een wisselend perspectief geschreven. Het boek bestaat uit vier delen. In deel een ligt het perspectief bij Paul, in deel twee bij Martin, in deel drie bij Vincent en in deel vier weer bij Paul.

In deze verschillende delen krijg je de verschillende gedachten en gebeurtenissen van deze drie karakters te lezen. Je krijgt dus ook de gedachten van deze karakters over het verleden te weten.

Thematiek

De thematiek van Grip is geluk. De drie vertelpersonages, Paul, Martin en Vincent, denken terug naar een tijd waarin ze gelukkig waren: de tijd waarin ze bergen beklommen in Noorwegen. Ze denken terug aan alle keuzes ze toen hadden gemaakt. Ze stellen zich voor aan hoe hun leven er uit had kunnen zien als ze andere keuzes hadden gemaakt, of ze dan wel gelukkig zouden zijn.

Ruimte

Op de dag van het verhaalheden speelt het verhaal zich af in verschillende treinen en metro’s. Ook speelt het verhaal zich af op een strand dichtbij het huis van Martin en Lotte. Op dit strand voelt Paul zich heel gelukkig en Martin denkt daar dat hij het geluk met Lotte nog zal kunnen hervinden.

In de herinneringen van de drie vertelpersonages speelt het verhaal zich af op de Noorse eilandengroep, de Lofoten.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in mei 2007. Op die dag stond er een artikel over onsterfelijkheid in de krant.

Het verhaal speelt zich af in één dag. Het begint in de ochtend, met Paul die Vincent ziet op het station van Brussel. Het eindigt in de avond, wanneer Paul in Wales aankomt en het huis van Lotte en Martin in de verte ziet.

De herinneringen van Paul, Vincent en Martin spelen zich twintig jaar geleden af,  in juni 1987, toen de vrienden bergen beklommen op de Lofoten.

Titelverklaring

De titel ‘Grip’ wijst vooral naar de manier waarop het verleden nog een hele grote grip heeft op de personages in het boek. De personages hebben veel keuzes gemaakt in hun leven, waarin ze grip op hun eigen leven hadden.

Het begrip ‘grip’ kan ook verwijzen naar de manier waarop de personages grip proberen te krijgen op hun leven en gelukkig te worden.  

Motto

“Niets is het zingen der krekels

Verraadt hoe vlug ze sterven”

Bashõ (1644- 1696)

Deze poëtische zin is het motto van dit boek. Het is een Japans Haiku(een gedicht met een klein aantal woorden en een filosofische gedachte erachter). Dit haiku gaat over de vergankelijkheid van het leven, dus het is een passend motto voor dit boek, waarvan onsterfelijkheid een belangrijk deel is. De herinneringen van de vakantie naar de Lofoten zullen voor altijd een deel van Paul, Martin en Vincent zijn. Onsterfelijkheid is ook een  belangrijk gespreksonderwerp tussen de drie mannen, sinds er die ochtend een artikel over onsterfelijkheid in de krant had gestaan.

Eigen Mening

Het boek Grip heeft mij heel erg geïnteresseerd. Ik vond het leuk om steeds meer puzzelstukjes te krijgen van het verleden, die uiteindelijk allemaal bij elkaar pasten. Het was interessant om de verschillende gedachtes en visies van Paul, Martin en Vincent te lezen.

Ik vind Grip een heel mooi boek. Je komt veel te weten over de keuzes die de personages in het verleden hebben gemaakt en nu goed proberen te maken. Bijvoorbeeld, Vincent denkt veel over Lotte en hoe zijn leven er uit had kunnen zien als hij Lotte niet had afgewezen. Hij vraagt zich af of Lotte wel gelukkig is en of hij het goed zal kunnen maken.

Ik vind het heel mooi om zo dingen over een personage te weten te komen.

Het verhaal was soms wel wat langdradig. Stefan Enter beschreef alle ruimtes en mensen in die ruimtes heel gedetailleerd, waardoor het in sommige stukken wat saai was om te lezen. Omdat Paul, Martin en Vincent veel aan het reizen waren op de dag waarin het verhaal zich af speelt, worden er veel verschillende ruimtes omschreven, wat een beetje saai was om te lezen.

Het verhaal heeft me wel aan het denken gezet. Doordat ‘onsterfelijkheid’ en belangrijk gespreksonderwerp was en vaak in het verhaal terug kwam, begon ik zelf ook te denken over het concept onsterfelijkheid en of ik ooit zelf onsterfelijk zou willen zijn, net zoals de personages deden.

Als lezer weet je niet wat er met Vincent gaat gebeuren op het einde van het boek. Je weet niet of Vincent van de klif zal vallen of dat hij uiteindelijk naar boven weet te klimmen. Dit zet je ook aan het denken.

REACTIES

N.

N.

Ik kan niks

6 jaar geleden

N.

N.

yo niffaus, deze verslag heeft me hajeck geholpen broeren. God is groot later (freek vonk)

5 jaar geleden

E.

E.

Zwaar master, heb het niet gelezen, maar god zegt me dit is goed.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Grip door Stephan Enter"