Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Goudkoorts door Gerben Graddesz Hellinga

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Goudkoorts
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 654 woorden
  • 1 juli 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
19 keer beoordeeld

Boekcover Goudkoorts
Shadow
Goudkoorts door Gerben Graddesz Hellinga
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Titel: Goudkoorts,
schrijver: Gerben Graddesz Hellinga,
uitgave: 2001,
soort boek: historisch boek over de VS-1851.
Boek gekozen: omdat ik al 2 andere boeken uit deze reeks had gelezen, en omdat ik historische-romans leuk vind.

Samenvatting
Bob’s zijn vader heeft een goudbron gevonden in San Francisco, maar veel mensen azen op de goudbron en hij vreest zijn dood. Daarom heeft hij een brief gestuurd na Bob, zodat Bob de goudbron kan vinden. Hij reist vanaf Boston naar San Francisco, om Amerika heen dus, samen met zijn moeder en zus. Beide sterven onderweg aan cholera.

Ondertussen reizen Jim en Laurie ook naar San Francisco. Jim is een vrijgelaten slaaf en Laurie is een dochter van een beroepsgokker, die vals speelt. Laurie wil daar niet aan meehelpen en verlaat haar vader samen met Jim. Bob is in San Francisco en zoekt aanknopingspunten waar zijn vader is en waar het goud ligt. Zo komt hij bij McAllister, baas van een bank. Daar hoort hij dat zijn vader is overleden. McAllister overhandigt hem een brief, die is geschreven in geheimtaal.


Al snel komt hij tot de conclusie dat McAllister de moordenaar van zijn vader is. In de brief staat veel vermeld van een Chinees. Bob zoekt hem op en krijgt nog een brief, in een cijfercode. Andere Chinezen azen ook op de schat en nemen Bob gevangen, hij weet te ontsnappen maar dat hebben de Chinezen door, hij wordt vervolgens gered door Jim en Laurie, die ondertussen ook in San Francisco zijn aangekomen.
Samen met Laurie ontcijfert Bob de cijfercode. Alleen er zijn nog steeds velen die op de schat azen, dus kunnen ze niet zomaar al het goud ophalen. Jim heeft het eerste deel opgehaald, maar hij werd voortdurend in de gaten gehouden, door andere goudzoekers, dit kost hem bijna zijn leven.

Laurie werkt ondertussen in een Casino, waar ze aan de praat gaat met McAllister. Ze vertelt hem dat ze een goede goudbron heeft gevonden, een andere dan de goudbron van Bob, waar eigenlijk geen goud ligt. Ondertussen is Bob gevangen genomen door de bende van de Witte, hij weet te ontsnappen om ook te zeggen dat hij een goede goudbron heeft gevonden.
De mannen van McAllister en de bende van de Witte, gaan beide naar de neppe goudbron. Waar het tot een schietpartij komt, alle bendeleden worden neergeschoten. Dan komt Jim in het dal en vertelt dat de assistent van McAllister dood is. McAllister heeft de bende verslagen en besluit later terug te keren in het dal. Bob, Laurie en Jim halen nog wat van het goud, maar dan besluiten ze weg te gaan uit San Francisco, want hun leven staat op het spel. Alle drie kiezen hun eigen weg.

Schrijver
Gerben Graddesz Hellinga is geboren in Zaltbommel in 1938, na de 2e W.O. is hij gaan studeren in Amsterdam medicijnen en werd psychiater. Daarna heeft hij verhalen geschreven voor tijdschriften en verhalenbundels. Hij schreef in die tijd ook al een aantal boeken.
Het schrijven van boeken zit in zijn familie, want zijn vader, grootvader, grootmoeder en twee ooms van hem schrijven ook. In 1998 is hij met vervroegd pensioen gegaan, zodat hij zich meer op het schrijven van boeken kon gaan richten. Hij heeft geschreven en is daar nog steeds mee bezig, een reeks van 12 boeken over de Amerikaanse geschiedenis. Dit boek is daar 1 van. Ondertussen zijn er al 6 van uit. O.a. Moord in de Rocky Mountains, De Samenzwering en de Weg naar Suckersville

Eigen Mening
Ik vind het boek best wel moeilijk, omdat je in het begin heel veel informatie krijgt van de 3 hoofdpersonen, dat zich dan nog in 3 verhaallijnen afspeelt. Je moet soms dus even terugbladeren om te kijken waar het bij die persoon ook al weer over ging. Het boek geeft goed weer hoe het vroeger in de VS eraan toe ging. In die tijd, de 19e eeuw, was er veel goud gevonden in de bergen van Calofornië en waren er nog slaven in de VS.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Goudkoorts door Gerben Graddesz Hellinga"