Goed fout! door Mirjam Mous

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3676 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
128
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Goed fout!
Shadow
Goed fout! door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Onderwerp:
Is het een onderwerp waar je al eens over hebt nagedacht? Spreekt het onderwerp je aan?
Ik heb zeker eens eerder gehoord over pedofielen en ook dingen gezien op het nieuws. Ik vind het maar raar dat mensen zo iets doen en dat ze aan van die onschuldige kinderen gaan zitten. In mijn boek valt het dan nog wel mee maar wat je soms op het nieuws ziet is gewoon niet normaal. Het onderwerp spreekt mij wel aan, omdat ik ook erg benieuwd ben hoe het word opgelost. Of de kinderen het aan hun ouders vertellen en of de pedofiel wordt opgepakt.
Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?
Nee niet echt. Het heeft me alleen nog meer duidelijk gemaakt dat het gewoon niet normaal is en dat het gewoon zielig is voor dat meisje. Dat je dat kunt doen bij kinderen begrijp ik gewoon niet.

Ben je anders over het onderwerp gaan denken?
Nee, ik blijf het gewoon vreselijk vinden zoals ik al eerder zei en wat ook vaak het probleem is, is dat er vaak geen bewijzen zijn. Daardoor kan de pedofiel niet gestraft worden voor zijn daad.
Is de uitwerking van het boek verrassend of bijzonder?
Ik vind de uitwerking verrassend, omdat ik zelf dacht dat Luif geen pedofiel was. Dit kwam doordat Stine zo overtuigd bleef dat Luif geen pedofiel kon zijn, omdat hij zo aardig was en zo lief. Ze kon ook alles tegen Luif zeggen over bijvoorbeeld: de zwangerschap van haar moeder; over Dieter en over de omstandigheden thuis. Ze kon het zich gewoon niet voorstellen. Hier een stukje uit het boek om mijn mening te ondersteunen: (blz. 90) Thijs heeft zich vergist. Anders was Luif toch niet vrijgesproken?! Niet iedere volwassene die goed met kinderen kan opschieten, is een kinderlokker. Ze zijn gewoon jaloers, omdat Luif zo bijzonder is. Een kunstenaar en ook nog een schrijver. Daar zijn de meesten in het dorp veel te stom voor. Wie een beetje anders is, vinden ze hier meteen al gek.
Ben je het eens met de zienswijze van op het probleem zoals die in het boek naar voren komt?
Het boek kijk negatief tegen Luif op. Daar ben ik het hartstikke mee eens, want ik kijk ook heel negatief tegen Luif op. De zienswijze is dus heel negatief tegen Luif en het boek ondersteund Stine weer om actie te ondernemen tegen Luif.
Zijn er onderdelen van het onderwerp die te veel of te weinig aandacht hebben gekregen?
Ja. Ik vind het erg jammer dat de mening van de ouders van Stine over Luif (de pedofiel) niet duidelijk wordt omschreven. Dit vind ik erg jammer, want hier was ik juist benieuwd naar. Ik vermoed dat de moeder heel erg geshockeerd is en dat de vader nog wel een appeltje te schillen heeft met die Luif.


2. Gebeurtenissen:
Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om je blijven boeien?
Ja en Nee. Nee, omdat in het begin het verhaal erg langzaam opgang komt. Stine spreekt erg veel met Luif af en er gebeurt daar eigenlijk niet echt heel veel. Ze drinken veel thee en praten veel. Er gebeuren wel kleine korte stukjes tussen door. Bijvoorbeeld dat Stine een mobiel voor handvaardigheid moet maken en dat Luif haar dan uiteindelijk moet helpen. Ook dat ze een beetje verliefd word op Dieter. Als ze verkering met Dieter heeft komt het verhaal pas echt opgang en volgen de gebeurtenissen elkaar sneller op zodat het spannender wordt. Ze gaat het feest organiseren en als ze het feest wil geven is Luif vermist. Hier gebeuren ook allemaal weer kleine dingen omheen. Bijvoorbeeld dat ze Emma moet verzorgen en dat ze afspraakjes met Dieter heeft.
Komen de gebeurtenissen logisch uit elkaar voort of is het verband moeilijk te verklaren?
De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort. Er waren geen gebeurtenissen waarvan ik dacht: waarom gebeurt dat nou? Een paar voorbeelden daarvan zijn: Als Stine haar zusje Emma in aanraking is gekomen met een pedofiel dat Stine dan erg boos is en haar zusje goed gaat beschermen. Het is ook logisch dat als de hele buurt voor Luif zijn deur staat en er stenen door zijn ramen gegooid worden dat hij dan het dorp uit gaat

Geef de gebeurtenissen weer door middel van een keuze uit de volgende beoordelingswoorden: spannend/boeiend/herkenbaar/-dramatisch/-humoristisch/zwaarwichtig/geloofwaardig/verrassend/onaanvaarbaar/waarschijnlijk/schokkend. Verduidelijk je keuze met voorbeelden.
schokkend – Ik vind het erg schokkend wat er met Emma gebeurt. Zij komt in aanraking met de pedofiel Luif en ze mag het tegen niemand zeggen. Als ze dit volhoudt, krijgt ze een computer spelletje maar doordat Stine er toch achter is gekomen is het niet heel erg uit de hand gelopen. Dat Luif dan zegt dat als ze haar mond houdt, ze een computerspelletje krijgt. Dat vind ik erg schokkend, omdat je kinderen niet mag misbruiken.
Waarschijnlijk – Dit soort dingen gebeuren ook in het echt ook al is het onwaarschijnlijk dat mensen dit doen. Dit zou zo echt gebeurd kunnen zijn.
Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet? Waarover?
Ja, de gebeurtenissen hebben mij aan het denken gezet. Ik dacht eigenlijk niet veel na over hoe het slachtoffer zich zou voelen maar meer hoe de dader zich zou voelen. Waarom doet hij dit en wat vindt hij er zo leuk aan. Dit vroeg Stine zich ook af en zij is naar Luif toegegaan. Dat stukje laat ik zien in de volgende vraag.
Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je hebt gemaakt.
Ik heb dit stukje gekozen, omdat ik dit een heel herkenbaar stuk vind. Ik zou precies het zelfde hebben gereageerd als Stine. Uit dit stukje zie je ineens een hele andere Luif dan hoe hij eerder deed. Eerst was hij zo begripvol en aardig en kon je altijd met hem praten. Maar nu zie je pas echt dat het een `monster´ is!
Hier een stukje uit het boek om mijn mening te ondersteunen: (blz. 124) Ik had het voorzichtiger willen vragen. `Ben jij een pedofiel?’ Ik houd van kinderen, ja.´ Hij gaat gewoon door met inpakken. `Als je van kinderen houdt, doe je zoiets niet,´ zeg ik fel. Hij vouw het deksel van een doos dicht. Dan dwalen zijn handen onhandig vboven het aanrecht tot hij ze in zijn zakken steekt. `Jij bent verliefd op Dieter. Dan wil je hem toch ook graag aanraken?´ Ik denk aan de eerste keer in de vrachtwagen, toen Dieter wilden vrijen en ik niet. `Sorry,´ had hij gezegd, zo lief. `Dat is niet hetzelfde,´ zeg ik. `Als ik iets niet wil, kan ik dat zeggen. Een kind moet je beschermen.´ Hij haalt zijn schouders op. `Ik doe heus niks als een kind niet wil. Niet iedere pedofiel is een kinderverkrachter. Ik heb Emma en Bibi geen kwaad gedaan.´ Maar waarom moest ze dan liegen? Denk ik. (ze praten een tijdje over vallende sterren) `Als je een ster zag vallen en je mocht een wens doen,´ zeg ik. `Zou je dan wensen dat je geen pedofiel meer was?´ Hij schudt zijn hoofd. De klootzak! `Waarom niet?´ `Kinderen maken me gelukkig.’ Ik begrijp hem niet. `Je mag ze toch niet aanraken.´ `Sommige kinderen kunnen ook van volwassenen houden. Die vinden het fijn als je ze streelt.´ Ik voel me ineens hartstikke vies. Hij is gek. Krankzinnig. `Heb je dan wel eens…?´ Ik kan het niet zeggen. Als ik er maar aan dénk dat hij met zijn volwassen handen aan een onschuldig kind zit, word ik al misselijk. `Ja,´ zegt hij. `Maar nooit hier in het dorp.´ Blijven staan. Niet omvallen. Mijn hele lijf staat in brand. `Ik ben blij dat je weggaat!´ Mijn hakken piepen over de vloer. Ik draai me om en ren weg. Monter, denk ik. Ik haat je.

3. Personages:
Is de hoofdpersoon een held(in) op wie zou je willen lijken? Waarom(niet)?
De hoofdpersoon is een heldin. Ik vind het knap dat ze nog naar Luif is gegaan aan het eind van het verhaal om te vragen of hij pedofiel is. Dit moet je wel durven. Ik vind het ook knap hoe ze met haar zusje omgaat. Ze fiets vaak met haar en doet veel dingen met haar. Dit moet ook van haar ouders, omdat haar moeder zwanger is. Haar moeder zit volledig in een dip en haar hormonen werken heel sterk! Het ene moment is ze heel boos om niets en dan huilt ze weer. Ik vind het knap hoe Stine daar me omgaat. Daarom vind ik haar wel een heldin. Ik zou wel op Stine willen lijken, omdat ik het heel knap vind hoe zij met dingen omgaat.

Beschrijf de eigenschappen van de personages. Bewonder je deze, vind je die gewoon of verafschuw je die eigenschappen?
Hoofdpersoon:
Stine: Stine is dertien jaar en zit in de brugklas. Zij heeft veel vrienden, maar haar beste vriendin is Frederiek. Ook is Stine helemaal verliefd op Dieter.Uiteindelijk weet ze met een beetje hulp van Luif verkering met hem te krijgen. Ze moet veel op haar zusje Emma passen. Ze doet het ook en dat bewonder ik aan haar. Haar uiterlijk wordt eigenlijk niet beschreven in het boek, alleen zegt de schrijver soms welke kleding ze aan heeft.
Stine heeft ook rare dingen, zo maakt ze bijvoorbeeld een soort dagboek door allemaal briefjes en bierviltjes onder te kalken en die in een schoenendoos onder haar bed te bewaren.Terwijl ze voor haar verjaardag een dagboek van haar moeder heeft gehad.
Stine is een beetje een doorzetter ze blijft lang volhouden dat Luif onschuldig is en krijgt het voor elkaar om een relatie met Dieter te beginnen

Bijpersonen:
Frederiek: Frederiek is de beste vriendin van Stine.Ze woont aan de overkant van Stine en zitten in dezelfde klas. Ze gaat 3 weken op vakantie naar Spanje. Als Frederiek eenmaal terug is, geven ze midden in de nacht een discofeest op Luif’s boerderij. Als Frederiek haar ouders daar eenmaal achter komen krijgt Frederiek 3 weken huisarrest, daarom bedenken ze te communiceren door grote letter te maken en die voor het raam te houden.Verder is Frederiek wel een braaf meisje ze doet bijna alles wat haar ouders haar vragen, en als een schoolvriendin haar een sigaret aanbied rookt ze die niet op. Dat bewonder ik wel aan haar.
Emma: Emma is het zusje van Stine. Ze is ongeveer een jaar of vijf/zes.
Emma kan goed met haar grote zus opschieten. Als Stine op haar moet passen, wil ze meestal fietsen. Als Emma een keer mee gaat naar Luif, is ze in een keer helemaal verslaafd aan de beer die ze van Luif krijgt. Hij heet beer Ollekebolleke. Op een dag zijn haar ouders niet thuis en is Stine bij Dieter, ze gaat naar Luif toe en word misbruikt door hem. Daarna doet ze heel geheimzinnig en word uiteindelijk betrapt door Stine. Ik bewonder haar niet echt. Het is gewoon een lief schattig meisje van 5/6 jaar alleen ze moet iets mee maken wat niet leuk voor haar is en waar ze later nog wel is last van kan krijgen.
Luif: Luif is een kippenboer die net in het dorp is komen wonen, Als Stine en Frederiek kippen op de straat zien lopen, vangen ze die en brengen ze de kip netjes terug naar Luif. Zo raakt Stine bevriend met Luif. Als de geruchten rondgaan dat Luif een pedofiel is, gelooft Stine de geruchten niet. Het is ten slotte een vriend van haar. Als ze hoort dat Luif haar zusje heeft misbruikt, kan ze het helemaal niet geloven. Ze is Razend en sluit haar vriendschap met hem.Uiteindelijk word Luif op genomen in een inrichting en gaat hij het dorp uit. Ik verafschuw hem zeker! Wat hij doet begrijp ik gewoon niet. Hij is een raar personage en ik vind zijn eigenschappen erg raar. Bijvoorbeeld dat hij graag seks heeft met jonge kinderen.
Dieter: Dieter is de vriend van Stine. Hij is een aardige jongen van 16 jaar. Hij is ook kippenvanger net als de vader van Stine bij Luif. Zo heeft Stine Dieter en Luif leren kennen. Ik bewonder hem niet, want hij doet niet echt veel bijzondere dingen in het boek. Hij is gewoon een aardige jongen. Verder is er weinig bekend over hem in het boek.
Stine’s ouders: Haar moeder is zwanger en heeft veel last van rare buien door de hormonen. Haar vader is een aardige man. Hij is kippenvanger bij Luif. Ik kan niet zeggen of ik ze bewonder of verafschuw, want daarvoor is er te weinig informatie in het boek over hun. Verder is er weinig bekend over de ouders.
Welke personages lijken op echte mensen? Welke personages gingen voor je leven en welke niet.
Ik kon me bij ieder personage wel een voorstelling maken. Altijd als ik een boek lees zie ik die personen en die gebeurtenissen ook allemaal voor me, helemaal bij dit boek. Er was geen een personage die niet voor mij ging leven. Dit komt denk ik door de goede marnier van schrijven. Er zijn niet zomaar wat personen bedacht en hup in het boek. Nee, daar is echt over na gedacht. Zoals ik al zei: Het kan een waar gebeurd verhaal zijn. Vooral dat gesprekje tussen Luif en Stine wat ik heb omschreven zag ik helemaal voor me.
Reageren de personages voorspelbaar of juist helemaal niet? Wat vind je daarvan?
Nee, dat vind ik niet. Het is erg verrassend hoe de personages reageren. Bijvoorbeeld dat gesprekje tussen Stine en Luif wat ik heb omschreven. Ik had niet verwacht dat Luif zo zou reageren. Dat vond ik eigenlijk wel het verrassendste. Wat ik ook niet had verwacht is dat Luif zich weg zou laten jagen door de bewoners van het dorp doordat hun zijn ramen in gingen gooien. Ik dacht dat hij gewoon zou blijven. Die verrassende reacties vind ik juist leuk. Dat houdt het boek spannend.

Van welke personages kom je het meest te weten? Is dat genoeg om hun gedrag te begrijpen? Wat vind je van dat gedrag?
Ik kom het meest te weten van Stine, de hoofdpersoon. Ik begreep hun gedrag en reacties wel in die situatie. Het is bijvoorbeeld logisch dat Stine woedend word op Luif wanneer hij haar Zusje Emma misbruikt. Dit begreep ik ook, omdat ik gelezen had dat Emma een goede band had met haar zus Stine en dat ze vaak fietsen! Ik vind dit een goede reactie! Nog een voorbeeld daarvan is dat Stine in het begin Dietier niet verkering durft te vragen. Dat verwachtte ik al, omdat ik eerder had gelezen dat Stine een beetje onzeker is in de liefde.
Met welke beslissingen of ideeën van de personages ben jij het eens? En met welke het oneens? Wat zou jij anders hebben gedaan? En hoe dan?
Ik ben regelmatig eens met de beslissingen en ideeën van de personages. Ik vind het goed hoe Stine naar Luif toegaat en hem gaat vragen waarom hij pedofiel is. Dit is goed voor haar om te weten, want dan kan ze het beter verwerken. Alleen begrijp ik niet wat Luif er zo leuk aan vind om jonge kinderen te misbruiken. Dit zou is zelf nóóit doen.Ik begrijp ook niet waarom Stine en Frederiek een geheimfeest geven in de schuur van Luif waar hun ouders niets van af weten. Toen hij nog thuis was vond hij het goed maar toen hij vermist was hebben Stine en Frederiek alsnog het feest gegeven. Dit hadden ze niet mogen doen want er hadden gekke dingen kunnen gebeuren. Ze hadden het moeten overleggen met hun ouders. Maar ik vind dat Luif sowieso geen toestemming had moeten geven om een feest in zijn scheur te geven. Hij had eerst de ouders even moeten informeren.

4. Bouw:
Hangt alles goed met elkaar samen of vind je dat van niet?
De constructie van het verhaal hang goed samen. Ik denk dat dit komt doordat er niet te veel gebeurtenissen door elkaar gebeuren maar je alles goed kan volgen. De gebeuren wel gebeurtenissen door elkaar maar het is niet te verwarrend. Bijvoorbeeld dat feest dat Stine en Frederiek willen geven gebeurt gelijk met de vermissing van Luif alleen dat blijft nog overzichtelijk. Het is chronologisch geschreven.
Is het verhaal spannend of boeiend?
Ik vind het verhaal spannend, omdat er steeds weer een gebeurtenis is met een soort doel of een resultaat en je wilt weten hoe dat uitpakt en hoe de mensen reageren. Bijvoorbeeld de vermissing van Luif. Dan wil je weten waar hij is en of hij is gevlucht of misschien wel al vermoord door een vorige misbruikt slachtoffer. Dat maakt het boek zo spannend.
Past de opbouw van het verhaal goed bij het onderwerp?
Ja, Zoals ik al eerder zei: De gebeurtenissen lopen niet te veel door elkaar en je kan alles goed volgen. Het is overzichtelijk en daar houd ik van als ik een boek lees. Het loopt allemaal niet te veel door elkaar.
Wordt er gebruik gemaakt van flash backs of herinneringen in het verhaal? Wat vind je daarvan?
Er wordt geen gebruik gemaakt van herinneringen of flash backs. Ik denk dat hij dit gedaan heeft, omdat het anders misschien te ingewikkeld werd. Of misschien wouw hij zich alleen richten op wat er nu gebeurde met Emma en niet met dingen uit het verleden. Ik zou wel een herinnering willen lezen van Luif over een van zijn vorige misbruikingen en hoe die ouders daar op reageerden en of er verschillen waren.
Wat vind je van de afloop van het verhaal? Blijft het onduidelijk?
Ik vind het een goed einde. Je weet wat er met iedereen gebeurd is. Je weet dat Luif het dorp uit is en niet de gevangenis in gaat maar naar een kliniek. Stine heeft een relatie heeft met Dietier en dat Emma die gaat haar leventje gewoon weer oppakken. Alles is duidelijk.

5. Taalgebruik:
Is het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Het verhaal was niet lastig om te lezen. Dit kwam vooral door de niet te moeilijke woorden. Dit kwam ook, omdat ze niet te veel gebeurtenissen door elkaar lieten lopen. Als je dat wel zou doen zou het een stuk lastiger zijn om die te onderscheiden.
Wat vind je van de verhouding tussen beschrijven, gesprekken en weergave van gedachte of gevoelens?
Dat was goed te onderscheiden. Dit kwam vooral door de duidelijke uitleg. Dit vond ik niet saai, omdat ik gewoon van duidelijkheid en overzicht houd.
Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
Ja, dat vind ik wel. Als iemand van dertien praat dan zijn er voor woorden gekozen die alleen iemand van dertien zou zeggen. Bijvoorbeeld: (blz. 53) Van verliefd zijn word je dood moe. En toch kan ik nog geen seconde stilzitten. Dit is echt een zin voor een jong verliefd meisje. En niet voor een vrouw van 53 die erg veel van haar man houd en al 20 jaar getrouwd zijn. De taal past ook goed bij het onderwerp en er zijn niet te moeilijke woorden gekozen.

6. Extra:

Korte samenvatting
Frederiek gaat voor drie weken op vakantie. Als Stine vraagt of ze mee mag, krijgt ze te horen dat haar moeder zwanger is. Ze mag niet mee want ze moet helpen in huis. Voor Stine zijn 3 weken zonder beste vriendin erg lang. Ze sluit vriendschap met Luif. Met Luif kan ze over alle problemen praten. Stine moet vaak op haar zusje passen en besluit Emma een keer mee te nemen naar Luif. Luif heeft alleen maar aandacht voor Emma en niet meer voor Stine. Stine wordt jaloers. Stine krijgt verkering met Dieter. Als Stine op een dag thuis komt van Dieter is Emma’s jas weg. Stine denkt dat ze met der vader mee is. Maar als Emma alleen thuis komt, vraagt ze waar Emma is geweest. Emma zegt helemaal niets. Als Emma later op de avond vraagt of ze nog een keer naar Luif gaan, antwoordt Stine dat Luif weg is. Emma zegt dan op eens dat hij er wel is. Stine schrikt en realiseert dat Emma vanmiddag bij Luif was. Stine vertelt alles aan der ouders. Haar ouders bellen de politie. Voor Emma komt er een soort therapeut om uit te zoeken wat er die middag is gebeurd. Voor Luif weg gaat, moet Stine weten waarom hij zo is. Het enige wat Luif kan zeggen dat hij van kleine kinderen houdt. De rust keert terug als Luif weg is.

Informatie over de schrijver
Mirjam Mous is geboren op 1963 in Made. Haar vader was kunstschilder, haar moeder de dochter van de slager. Broertjes of zusjes had Mirjam niet. Toch verveelde ze zich nooit, want ze las alles wat ze maar te pakken kon krijgen. Het liefst dikke boeken, want dan duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages.
Zodra Mirjam kon lezen, was het haar droom om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf. Ze heeft 20 jaar als onderwijzeres op de Berkenhof in Breda gewerkt.
Mirjam maakt graag verre reizen. Vooral Afrika is een van haar favoriete landen. Gorilla’s bekijken in Oeganda, door het oerwoud lopen, in de woestijn naar water snakken of walvissen zoeken bij IJsland (Go go wat leuk…). Tijdens een vakantie in Amerika werd het idee voor “Pistolen Paula” geboren, een slapstickachtige parodie op de western met een stoere meid als revolverheld.
Ook gaat Mirjam graag naar de film of naar de schouwburg. Vroeger heeft ze zelf toneel gespeeld. Als ze ergens gaat voorlezen, doet ze dan ook vaak een toneelstukje met de kinderen.
Zelf heeft Mirjam geen kinderen. Ze woont samen met haar vriend Wim in een verbouwd boerderijtje in Breda. Op zolder heeft ze een eigen kamertje waar ze ongestoord kan schrijven. Meestal boeken, maar ook verhalen voor bijvoorbeeld de Okki.
Wat Mirjam in de eerste plaats wil, is kinderen aan het lezen krijgen. Ook kinderen die liever computerspelletjes spelen en boeken maar saai vinden. Daarom gebruikt ze taal, die dicht bij de doelgroep ligt en geeft ze de verhalen veel vaart en humor. De kinderen die zij in haar klas heeft gehad, bleken behoefte te hebben aan dat soort boeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Goed fout! door Mirjam Mous"