Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

God's gym door Leon de Winter

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover God's gym
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3061 woorden
  • 24 oktober 2007
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6
10 keer beoordeeld

Boekcover God's gym
Shadow
God's gym door Leon de Winter
Shadow
Titel: God's gym
Auteur: Leon de Winter
Uitgeverij: De Bezige Bij
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2002
Jaar van gelezen druk: 2002
Aantal bladzijden: 371 bladzijden

Samenvatting:
Hierbij een korte samenvatting van het boek (deze heb ik zelf gemaakt):
Joop Koopman lijdt een rustig leventje; hij woont in Los Angeles in de wijk Venice en schrijft scripts voor films. Hij leeft daar met zijn 16- bijna 17 jarige dochter Mirjam. Hij komt oorspronkelijk uit Nederland, waar zijn ex Ellen woont.
Vrijdag 22 december van het jaar 2000 veranderd zijn leven echter drastisch. Zijn dochter Mirjam wordt deze dag 17 jaar. Hij geeft haar een mooie agenda van Saks waar ze erg blij mee is. Dan gaat ze weg, om wat te gaan doen met een paar vriendinnen. Later die dag wordt Joop gebeld; Mirjam heeft een ernstig motorongeluk gehad. De bestuurder van de motor was Errol die beter bekend staat als Godzilla, ook wel God genoemd, de eigenaar van de nieuwe Gym. Vanaf dat moment stort het leven van Joop in; wanneer blijkt dat Mirjam nooit meer Mirjam zal zijn en zij komt te overlijden tekent hij in een staat van shock formulieren waarin hij toestemming geeft het hart van Mirjam te doneren.

Na een aantal dagen komt Errol naar Joop toe. Hij geeft zichzelf overal de schuld van en offert zich op; hij geeft zijn leven alsware aan Joop. Hij heeft zijn gym verkocht om een mooie begrafenis van Mirjam te kunnen betalen, zegt zijn huis op en bekeerd zich tot het Jodendom. Wanneer Errol bij Joop komt inwonen gaat het steeds beter met hem, hij besluit na een tijdje ook contact op te nemen met het ziekenhuis waar Mirjam gelegen heeft. Hij wil namelijk weten wie nu het hart van zijn dochter in zijn lijf heeft kloppen. Echter willen de ontvangers geen contact met Joop.
Joop wordt gevraagd undercover te gaan om een Marokkaanse Nederlander te volgen, Omar van Lieshout. Omar zou gevaarlijke contacten met terroristen onderhouden. Aan Joop de taak deze te ontmaskeren. In het café waar Joop geacht wordt iedere dag te lunchen en te socializen met Omar komt hij een oud familie-lid en tevens liefde tegen. Linda was bekeerd tot het Boeddhisme en probeert Joop in contact te laten komen met Usso Apury. Zij is met hem op rondreis om geld in te zamelen voor zijn klooster.
Wanneer Joop tegen Omar verteld dat hij naar San Fransisco moet, bied Omar hem een lift aan. Hij heeft immers een afspraak met hackers die hij gebruikt om zijn website/internetwinkel op te bouwen. Tijdens de reis verteld Omar zijn levensverhaal aan Joop, wat niemand verder mag weten. Joop verteld Omar over zij dochter en over haar hart en Omar bied hem zijn diensten aan; namelijk het vinden van de huidige eigenaar van het hart.
Joop ging in San Francisco naar de afspraak toe die hij met Linda had. Dat bleek een Zwitserse bank te zijn. Usso Apury had contact gelegd met de geest van de grootvader van Joop. Er werd Joop verteld dat zijn grootvader, Herman de Vries, in thee handelde. En dat hij zo een heel groot kapitaal had opgebouwd in die tijd. Ook dat Herman het later op een Zwitserse bank had gezet. Dit kwam allemaal voort uit het contact dat Usso geestelijk met zijn vader had gehad. De rekening die Herman in Zwitserland had geopend bleek een code rekening te zijn, welke alleen geopend kon worden met een code, en op geen enkele naam stond geregistreerd. Linda was daar met hulp van Usso achtergekomen. Herman had in 1940 omgerekend $150.000 gestort op de Zwitserse rekening. Joop was de wettelijke rechthebbende op dat geld. Joop vond dit al veel maar toen vertelde de werknemer van de bank (Mr. Hurlimann) dat het bedrag van $150.000 in de loop van 60 jaar rente uitgegroeid was tot iets meer dan 2 miljoen dollar. Daar schrok Joop van. Mr. Hurlimann vroeg hem om te tekenen zodat deze 2 miljoen dollar overgeschreven kon worden op Joop zijn naam.
Na het ondertekenen van de papieren ontvangt Joop een telefoontje van een van Omar’s vrienden. Ze hadden het hart van Mirjam gevonden. Het was nu in gebruik door een 19 jarig meisje genaamd Alia Abbasi. Zij woont op 33 Rue Rabelais, 75008 Parijs, Frankrijk. Tijdens het ondertekenen had hij Philip al zien staan. Hij seint naar de WC. Hij wil met Joop praten. Philip is boos dat Joop geen telefonisch contact met hem had gehad en dat hij bevriend was geraakt met Omar, wat toch echt een levensgevaarlijke man was! Tijd voor uitleg was er niet genoeg en Philip had een hotel kamer geregeld, waar ze zouden gaan bijpraten over Omar. Na de bank moest Joop daar dan ook direct naartoe komen. Dat deed hij; hij ging naar het hotel, naar de afgesproken kamer en ontmoette Philip op de afgesproken plaats. Philip was woedend op Joop, dat hij zoveel risico’s had genomen, en dat hij niet wist hoe een gevaarlijk spel hij speelde. De twee maakten even ruzie. Joop nam het meer op voor Omar dan dat hij het met Philip eens was. Opeens noemde Philip de naam van de ontvanger van het hart van Mirjam, Alia Abbasi. Joop vroeg direct hoe Philip ervan wist. Het werd duidelijk dat de familie Abbasi vrienden was van Philip, en dat Philip meteen had gebeld na het ongeluk van Mirjam. Hij wou het Joop toen vertellen maar dat had hij dus niet gedaan. Joop was daar woedend over op Philip. Philip vertelde dat Alia’s vader, Huseen, een overgelopen Iraniër was die contact hield met de geheime dienst van Iran. En dat de achternaam Abbasi een schuilnaam was voor de echte, namelijk Nuri. Joop begreep niet wat dat nu met de dood van Mirjam te maken had. Maar hij had geen andere keus dan het te geloven. Joop moest en zou Alia zien. Na veel overleg besloten ze naar haar toe te gaan. Ze woonde niet in Parijs maar in Maine.
Na het gesprek met Philip vertrok hij weer naar huis, waar hij Errol aantreft. Daar heeft hij een gesprek met Errol; over dat Linda hem opgelicht had, dat een overleden grootvader van hem een groot kapitaal op zijn bank had staan. Linda had blijkbaar met een Zwitser die achter de rekening was gekomen een plan bedacht om het kapitaal, waar Joop recht op had, van hem af te pakken. Linda was er met de Zwitser vandoor gegaan. En de Monnik die Usso Apury heette was gewoon een verzonnen fantasie persoon om het geloofwaardiger over te laten komen allemaal. Blijkbaar had Linda zelfs een hekel aan Joop, waarschijnlijk omdat zijn ouders haar uit het huis hadden gezet.
Een paar dagen daarna bezoekt Joop samen met Philip Alia Abbasi in Portland, Maine. Joop mocht niet laten weten dat hij de vader van Mirjam, de donor van het hart was, hij sprak haar als een normaal iemand aan zonder het over Mirjam te hebben. Hij vond het wel jammer om niet te kunnen zeggen dat haar hart het hart van zijn dochter was. Na haar gezien te hebben wist Joop eigenlijk niet wat hij er nou mee moest, met het gegeven dat hij weet wie nu met het hart van Mirjam loopt.
Weer thuis begint hij een klein “verslag” te schrijven over de grote liefde van Mirjam voor wiskunde en hoe zij over hem, Joop, dacht.

2. De personen
De hoofdpersoon in dit verhaal is Joop Koopman, zevenenveertig jaar oud. Joop is de zoon van een joodse moeder en een Nederlandse vader. Joop is een lange tijd geleden met zijn vrouw (inmiddels ex-vrouw) Ellen naar Amerika, Los Angeles in de wijk Venice verhuisd voor haar werk. Ze kregen daar een dochter, Mirjam. Doordat Ellen tijdens een zakenreis naar Nederland vreemdging, zijn ze uiteindelijk uit elkaar gegaan. Joop bleef alleen met zijn dochter Mirjam achter en hadeen nog redelijk goed contact met Ellen.
Joop is van beroep schrijver, hij schrijft scripts voor Films. Helaas behaalt hij niet echt veel succes. Hij kan net rondkomen met het geld van een succesvolle opdracht en de erfenis van zijn moeder.

Joop is een beetje een naïeve man, die zonder dat hij er iets aan kan doen in de problemen raakt. Hierdoor komt Joop zijn bezorgdheid om allerlei dingen sterk naar voren. Joop is erg zorgzaam voor Mirjam en houdt erg veel van haar, zij is zijn leven. Hij vindt haar gigantisch mooi en droomt over haar. Wanneer zijn dochter komt te overlijden staat zijn wereld dan ook op zijn kop. Hij kan het verlies van zijn dochter niet verwerken en uit dat in zijn gedrag. Joop drinkt op dat moment veel alcohol en rookt sigaretten, hij verzorgt zich niet en wil geen contact met mensen.

In het boek zijn de personen het belangrijkst, indirect zijn ook de gebeurtenissen belangrijk. Joop is in het begin van het boek een doodgewone scriptschrijver, na de dood van zijn dochter wordt hij depressief en wordt hij opgepept door Errol wie de schuld op zich neemt voor de dood van zijn dochter, vervolgens komt hij terecht in een opdracht met betrekking tot het ontmantelen van een terrorist dankzij jeugdvriend Philip, wordt hij opgelicht door een familielid genaamd Linda en haar handlangers en krijgt hij te weten wie in het bezit is van het hart van zijn dochter, waar hij ook kennis mee maakt. Hij veranderd door het verhaal heen van iemand met een standaard/saai leven in iemand die van alles meemaakt.

De belangrijkste bijfiguur in het verhaal is uiteraard Erroll (Godzilla, God). Erroll is de eigenaar van een sportschool genaamd God’s Gym. Het ongeluk wat Mirjam kreeg was samen met hem; ze zat bij hem achter op de motor. Erroll voelt zich zo erg schuldig om de dood van Mirjam en geeft zichzelf de schuld van alles. Hij besluit zijn gym te verkopen, zijn huis op te zeggen en zich te bekeren tot het Jodendom, hij geeft zijn leven aan Joop. Hij komt dan ook bij Joop inwonen en verzorgd alles voor en van Joop in en om het huis. Volgens hem is het niet meer dan eerlijk; hij heeft een leven weggenomen en geeft zijn leven ervoor terug in de plaats. Ondanks dat Joop Erroll in eeste instantie haat worden het zeer goede vrienden en helpt Erroll Joop uit de put. Ze hebben een zeer diepgaande vriendschappelijke relatie met elkaar.

Ik vind de hoofdpersoon een interessante man; hij is aan de ene kant oersaai met zijn slechte scripts maar door de mensen waar hij mee omgaat, de dingen die hij meemaakt en die hij doet vind ik hem een buitengewoon boeiend persoon. Hij is slim en gedreven. Maar ook eigenwijs vind ik, bijvoorbeeld met het toch omgaan met Omar en Philip structueel niet bellen na ontmoetingen met Omar.

3. Het vertelstandpunt
Ik volg het verhaal door de ogen van de hoofdpersoon, in dit geval Joop Koopman. Dit heet het personaal perspectief. Het verhaal is geschreven vanuit de hij/zij vorm. Joop komt in vrijwel alle gebeurtenissen in het verhaal voor. Het verhaal is ook wel subjectief verteld, omdat het verteld wordt uit een persoon namelijk Joop Koopman.
Door dit perspectief kan ik mijzelf beter de gedachten en gevoelens van Joop interpreteren. Ik kan ook de omgeving en de gebeurtenissen beter begrijpen en “zien”; door deze manier van vertellen kan ik een mooi beeld vormen met mijn fantasie.

4. De opbouw
Het verhaal begint met een alwetende verteller, welke het Proloog verteld. Hierin staan de samenlopende omstandigheden die uiteindelijk het ongeluk van Erroll en Mirjam veroorzaken. Het is erg belangrijk dat je het Proloog goed begrijpt, dat geeft een duidelijker beeld van de situatie die zich afspeelt.
Na het proloog begint het verhaal waarin zich een aantal flashback’s voordoen. Joop verteld bijvoorbeeld over hoe hij Ellen heeft ontmoet en hoe hij er achter kwam dat Ellen vreemd ging toen ze op zakenreis naar Nederland was. Het verdere verloop van het verhaal is van gebeurtenis op gebeurtenis. Uiteraard een aantal terugblikken. Wanneer het afgelopen is is er een Epiloog. Een vervolg op de samenloop van omstandigheden.
De manier van schrijven van dit boek geeft een spannend effect wat stimuleerd tot doorlezen. Ook maakt dit het verhaal interessant om te lezen, het is onverwacht.


5. De tijd
De tijd waarin het verhaal speelt is het jaar 2000/2001. Hierdoor is het erg realistisch en kan je je beter indenken in de (leef)omstandigheden van de personen in het verhaal. Het verhaal is niet-chronologisch verteld, het heden en bet verleden staan door elkaar heen. Zo heeft Joop bijvoorbeeld regelmatig zogenoemde flash-backs tussen de gebeurtenissen door. Ook vind er een aantal keren een tijdvertraging plaats. Bijvoorbeeld het ongeluk van Mirjam en Erroll, dit wordt zeer uitgebreid beschreven.
De tijd is in dit verhaal behoorlijk belangrijk. Dit met betrekking op de mogelijkheden van medisch gebied (harttransplantaties), maar ook van sociaal/internationaal (bijvoorbeeld terrorisme en vreemdgaan) gebied. En natuurlijk het internet (hackers en online webwinkels). Als het verhaal in een andere tijd had gespeeld, bijvoorbeeld 20 jaar eerder waren een hoop dingen ondenkbaar of onmogelijk geweest en had het verhaal er totaal anders uitgezien.

6. De plaats
Het verhaal speelt zich af in Californië, Los Angelles, Venice. De plaats is in het verhaal in mijn ogen wel belangrijk, omdat de filmindustrie daar gevestigd is, dit is met betrekking op Joop zijn beroep als filmscriptschrijver behoorlijk belangrijk. Ook is Amerika een land waar veel aandacht aan terrorisme wordt besteed (van belang voor de rol van Phillip en Omar).

7. De titel
De titel van het boek is vernoemd naar de naam van de sportschool van Erroll (Godzilla, God), namelijk “God’s Gym”. Door deze Gym is Joop zijn leven indirect veranderd, daar heeft zijn dochter namelijk Erroll leren kennen en bij hem zat ze achterop de motor tijdens het ongeluk. Dit is ook de reden dat Leon de Winter deze naam koos als titel; zonder deze gym is er immers geen verhaal!
Toen ik de titel van het boek las, dacht ik in eerste instantie dat het boek iets met God te maken zou hebben en het dus een religieus boek zou zijn. Achteraf blijkt dit helemaal niet zo te zijn; de titel is in mijn ogen misleidend. Toch, na het lezen van het boek, geef ik Leon de Winter gelijk in zijn keuze. De titel hoort bij het boek. Een eventueel andere passende titel zou zijn “The Merchant Of Venice”. Dit wordt meerdere malen genoemd in het boek. Merchant betekent Koopman (=Joop Koopman) en Venice is de wijk/buurt waar hij woont.

8. Mijn mening
Ik heb bij dit boek dubbele gevoelens wat betreft of het een aan of afrader is. In eerste instantie komt in mijn gedachte op Lezen! Dit omdat het een uiterst interessant boek is om te lezen, door de manier van schrijven, het perspectief, de samenlopende omstandigheden, de verhaallijn en de tijd waar het zich afspeeld. Maar deze punten kunnen ook tegens zijn. Ik denk dat het boek aan te raden is aan ervaren mensen die een heel goed leesinzicht hebben, een goed geheugen hebben en vooral een flinke dosis concentratie tot hun beschikking hebben. Dit omdat je tijdens het lezen van dit boek gigantisch veel informatie krijgt toegespeeld wat je later in het verhaal nodig hebt om het verhaald goed te kunnen begrijpen en de verhaallijn goed te kunnen volgen.


Ik vind dit een van de mooiste boeken die ik heb gelezen. Het is dan ook de 3e keer dat ik het boek gelezen heb. Het blijft voor mij een zeer boeiend boek, door de manier van schrijven kom ik helemaal in het verhaal en ga ik buiten het boek om ook denken aan het verhaal. Ik ga er helemaal in op zeg maar.
Ik kan mij op veel momenten ook goed inleven in de gevoelens van Joop. Bijvoorbeeld wanneer hij wordt gebeld dat Mirjam een ongeluk heeft gehad, dat hij denkt dat het een misverstand is. Dat zijn dingen die ik zelf ook zou denken/doen. Ook de nieuwsgierigheid, en het zonder het door te hebben in de problemen komen is iets wat bij mij als persoon past.
De wereld van het verhaal spreekt mij ook erg aan. Het sociaalmilieu waar Joop in verkeerd vind ik erg interessant en afwisselend wat zorgt voor aparte gebeurtenissen en omstandigheden. Ik heb zelf in het dagelijks leven ook veel verschillende soorten vrienden, zowel van karakter en intelligentie als soort mens. Ik vind het leuk dat dit ook in het boek voor komt. De naakte onschuld en de crimineel naast elkaar. Dat past mij wel.
De opbouw van de tekst ligt mij ook. Toen ik begon met het boek en het proloog begon te lezen dacht ik bij mezelf echt van wat krijgen we nou, maar dit gaf het boek een bepaalde insteek en meer logica. Na het proloog startte het verhaal dan en afwisselend met flash-backs wordt je door het boek heen gesleept als ware. Ik vind dat een hele fijne manier van lezen en dus ook een goede opbouw. Na het verhaal kwam het epiloog, een vervolg op de samenloop van omstandigheden dus het proloog en dat gaf het boek een hele mooie afsluiting.
Ik wil ook nog wat kwijt over de titel van het boek. Toen ik het boek voor de eerste keer zag dacht ik dat het over God zou gaan. Tijdens het lezen kwam ik erachter dat het boek over heel iets anders ging en dat vond ik een heel leuk en verrassend effect hebben. Door deze verrassing werd ik natuurlijk verschrikkelijk nieuwsgierig waar het verhaal dán over ging en dat maakte het voor mij een super goed boek om te lezen.

9. Opvallende gebeurtenissen
Er zijn in het boek een aantal gebeurtenissen die mij erg opvielen en bepaalde emoties opriepen. De samenloop van omstandigheden en de gebeurtenis die hier uit voortvloeid is er een van; ik vond dit erg aangrijpend en ik schrok er ook wel van; ik had dit helemaal niet verwacht!
Een andere gebeurtenis die mij erg opviel was de afspraak met de zwiterse bank over de bank rekening van Herman. Ik vond dit een heel spannende gebeurtenis, alles wat er werd verteld over hoe het zit betreffende een coderekening had ik al eens van mijn vader gehoord en dat vond ik dan ook erg interessant en leuk om te lezen.
Een speciale gebeurtenis vond ik de ontmoeting tussen Joop en Alia. Ik vond dit erg appart omdat het gewoon op straat was en vrij vluchtig ging. Ook omdat Joop niet mocht vertellen wie hij werkelijk was. Dat vond ik wel apart, ja.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "God's gym door Leon de Winter"