God's gym door Leon de Winter

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2392 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.6
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
373
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2003 Genomineerd)

Boekcover God's gym
Shadow
God's gym door Leon de Winter
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De fragmenten.

Fragment 1. Mirjam’s verjaardagscadeau.

De locatie:
De keuken van Mirjam’s en Joop’s huis. Het is een grote keuken met een kookeiland. Er is veel lichtinval en er staat een grote houten tafel. De keuken zelf is wit en de koelkast groot en zilver. Op tafel staat ontbijt dat Joop voor Mirjam heeft gemaakt en een tasje met haar verjaardagscadeau (een agenda) erin. Ik zou dit fragment opnemen in LA in een grote keuken met uitzicht op een ruime, groene tuin.

De personages:
Joop: Joop zit in een joggingbroek en een badjas. Zijn haar zit in de war en hij draagt een leesbril. Hij komt verlegen en niet zo sociaal over, maar kan juist goed met mensen omgaan.

Mirjam: Mirjam is lang en slank. Ze heeft bruin haar. Ze draagt een kort spijkerrokje en een spijkerjasje. Ze is vrolijk en spontaan. Ook is ze een klein beetje brutaal.

Samenvatting:
Het is Mirjam’s verjaardag. Joop is al beneden en heeft ontbijt voor Mirjam gemaakt. Als Mirjam beneden komt feliciteert hij haar, en geeft haar haar cadeau. Ze pakt het uit, het is een agenda, en ze is er echt blij mee. Ze bedankt hem en gaat naar school.

Wat er precies gebeurt:
Joop zit op een stoel aan de keukentafel en leest de krant. Hij vouwt hem dicht en loopt naar het aanrecht. Hij pakt van de fruitschaal een appel, kiwi en banaan. Hij schild ze af en snijdt ze in stukjes. Hij maakt thee en zet het bord en de beker op de tafel. Naast het bord zet hij het tasje met Mirjam’s cadeau erin. Mirjam komt de keuken vrolijk binnen. “Hoi pap” zegt ze. Joop feliciteert haar met haar zeventiende verjaardag. Ze gaat aan tafel zitten. Mirjam: “Oh, lekker heb je ontbijt voor me gemaakt?” Joop: “Ja je wordt maar 1 keer zeventien.. Pak je cadeau maar uit”. Ze reageert enthousiast. Mirjam: “Dank je! Je had niet zo’n duur cadeau hoeven kopen..” Joop: “Nou, geef dan maar terug, dan ruil ik hem wel voor een goedkopere”. Mirjam: “Nee, nou is het al te laat”. Ze lachen erom en eten hun ontbijt op. Mirjam staat op om naar school te gaan. Joop: “rij je niet met Caroline mee?” Mirjam: “neehee”. Joop: “dan is het goed.. Tot vanavond!” Ze kust hem op zijn wang. Mirjam: “tot vanavond”.

Titel:
De verjaardag.


Fragment 2. Ontmoeting met God.

De locatie:
In de tuin van het huis van Joop en Mirjam. God staat voor de deur en Joop is binnen. De hal waar Joop staat is niet erg ruim en erg smal. De deur is breed en er zit een raampje in. De deur zelf is geel geverfd. Als je van buiten naar de deur toe wilt lopen moet je een trappetje op. De tuin is voor een deel bestraat en er staan een paar struiken in. Niet erg veel bloemen en kleuren want het is winter en erg koud buiten.

De personages:
Joop: Joop is erg verdrietig om het verlies van zijn dochter. Hij heeft een spijkerbroek een en een wit gestreept overhemd. Hij ziet er onverzorgd uit, want hij heeft zich al een paar dagen niet gewassen, geschoren of andere kleding aangetrokken. Hij heeft op dat moment niet de behoefte om met mensen te praten.
God: God is een lange, brede gespierde man. Hij heeft een donkere huidskleur en zijn hoofd is kaalgeschoren. Zijn hoofd is erg groot en z’n neus is een beetje plat. Hij draagt een zwarte joggingbroek, een wit shirt, en nike-gympen. Hij is verdrietig, voelt zich machteloos en schuldig. Hij wil graag met Joop praten.

Samenvatting: God staat al een tijdje voor het huis van Joop. Hij wil graag met Joop praten maar Joop wil niet. Hij wil het hebben over de dood van Mirjam, dat hij zich schuldig voelt, en dat hij vindt dat Mirjam een mooi en rechtvaardig uitvaart verdient.

Wat er precies gebeurt:
Het is half acht s’ ochtends. Mirjam is een week geleden overleden en is nog niet begraven. Joop is alleen thuis. De bel gaat. Joop loopt richting de voordeur terwijl hij zichzelf ondersteund aan meubels en aan de muur. De bel blijft rinkelen en Joop kijkt door het raampje van de deur. Hij ziet een grote donkere man. Ze kijken elkaar een paar seconden aan, tot Joop schreeuwt “wat wil je, wat moet je hier!” God knikt en roept terug: “ze moet begraven worden! Dat verdient ze!” Joop is een tijdje stil en denkt na. Hij roept terug: “ga weg hier, ga uit mijn tuin! Dat is allemaal jouw zorg niet!” God knikt en kijkt verdrietig naar beneden. Joop schreeuwt: “Ga weg! Waar wacht je op? Dat is de politie bel?” God zegt: “dit mag niet zo blijven, zij verdient het om een mooi graf te krijgen. U doet helemaal niks, u neemt de telefoon niet op, opent de post niet. Dit verdient ze niet. Zo krijgt ze nooit een afscheidsritueel”. God begint te huilen. Zijn schouders schokken. Joop kan het aanblik van God niet verdragen. Hij zoekt steun bij de kapstok. Hij wacht tot het snikken ophoudt en God weer begint te praten: “Misten Koepm’n? Ik heb m’n zaak verkocht! Ik wil voor haar een tempel bouwen! Ze verdient het! Ik betaal alles meneer, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken! Ik heb een bouwmeester al opdracht gegeven. Een sein van mij en ze beginnen direct. Mag ik u straks bellen sir? Neemt u dan alstublieft op? Alstublieft denk erover na. Ik bel u straks”. God spreekt snel en loopt daarna haastig naar z’n auto. Het is een grote, zwarte terrein wagen. Joop blijft zichzelf ondersteunen aan de kapstok, laat een diepe zucht vallen en begint te huilen.

Titel:
De ontmoeting met God.

Fragment 3. Mirjam’s as uitstrooien op zee.

De locatie:
Op een mooie witte boot, met de naam Ocean Blue. Ze varen op zee vlakbij het eiland Santa Catalina. De boot heet een U-vormige bank en er loopt een kapitein rond en een assistent. Aan de zijkanten van de boot staan zilveren rekjes.

De personages:
Joop: Joop heeft een zwarte broek aan en een wit overhemd. Hij heeft zichzelf geschoren en gewassen uit respect voor zijn dochter. Hij is opgelaten omdat hij geen afscheid wil nemen.
God: God draagt een wit poloshirt, een dun windjack en een zwarte trainingsbroek. Hij is een beetje van streek, maar wel opgelucht dat hij Joop mag helpen en Mirjam nu een afscheidsritueel krijgt.

Samenvatting:
God en Joop gaan samen op zee bij het eiland Santa Cataline Mirjam’s as uitstrooien. God wilde graag dat Mirjam een mooie uitvaart krijgt. Hij heeft een gebed ingestudeerd om op te zeggen.

Wat er precies gebeurt:
Joop en God zitten op een U-vormige bank te wachten tot de boot op de juiste plek is om het as van Mirjam uit te strooien. De assistent geeft een seintje naar God dat ze op de juiste plek zijn. Ze gaan op hun knieën op het bankje zitten zodat ze over de reling hangen. God zegt tegen Joop: “kom maar, buigt u zich maar, dan geef ik de urn aan”. Joop grijpt naar de handvaten. Hij houd hem boven het water, maar wacht. God: “zegt u het maar wanneer u de deksel eraf wilt”. Joop wacht. God ziet het en begint een gedicht op te zeggen: “Jitkedal wjitkaddasj. Wilt u dat ik doorga? Het is Kaddisj. Ik heb het opgezocht voor u. Je moet je hoofd bedekken bij deze woorden hebben ze me vertelt”. Joop knikt en God haalt twee baseballcaps uit zijn zak. Hij zet er een op z’n eigen hoofd en een op die van Joop. God zegt tegen Joop: “ zegt u me na?” God leest het gebed van een papiertje op. Joop herhaalt het. Joop houdt de urn schuin. De deksel valt in het water, en het as valt langzaam uit de urn en waait weg in de wind langzaam het water in.

De titel:
Het as van Mirjam.

Fragment 4. Oplichting Joop.

De locatie:
Een restaurantje aan de overkant van het Sgt. Francis hotel in LA Het restaurant is klein en een beetje duister, het is een beetje een rokershol.

Personages:
Hürlimann: 1 van de oplichters doet zich voor als baas van de Zwitserse bank, hij is een echte zakenman met en spreekt engels met een zwaar Duits accent. Hij draagt een mooi pak, gouden manchetknopen en een dure blouse met een sigaar in zijn mond. Hij heeft een slank postuur en een strenge uitdrukking.
Linda: ex-vriendin Joop en medeoplichtster. Ze draagt een mooie zomerse jurk met bloempatronen. Ze heeft haar haar los hangen en draagt een handtasje. Ze is recht voor haar raap en probeert Joop mee te krijgen. Ze gedraagt zich anders dan normaal.
Joop: Joop weet niet wat hij moet verwachten en loopt maar een beetje achter Linda aan. Hij is gewoon gekleed; een spijkerbroek en een shirt.
Usso Apury: de monnik (medeoplichter) draagt zijn oranje monnik gewaad met een nylon jack erover. Hij gedraagt zich rustig en doet net alsof hij weet hoe het boeddhisme in elkaar zit.

Samenvatting:
Linda vertelde aan Joop dat Usso Apury een reïncarnatie is van zijn grootvader. Zijn grootvader heeft Joop veel geld nagelaten zonder dat Joop dat wist. Een bedrag van 150.000 euro. Usso wil graag met Joop praten en Linda probeert hem over te halen, maar Joop verwacht een telefoontje. Toen hij niet gebeld werd besloot hij met Linda mee te gaan. Ze gingen naar een hotel en Linda melde aan Hürlimann dat ze er waren. Joop verwachtte een smerig kunstje. Ze vertrokken naar een restaurant aan de overkant. Usso kwam bij de groep. Usso vertelde gedetailleerd over de geboorte- en sterf- en huwelijksdatum en namen van zijn vrouw, kinderen etc. Joop was geschokt. Usso vertelde dat zijn grootvader geld had nagelaten wat hij ooit verdient had met zijn bedrijf. Joop moest een formulier onderteken, maar natuurlijk was het allemaal opzet en hun gingen er zogezegd met het geld vandoor.

Wat er precies gebeurt:
“U kan nu via een transactie uw geld overmaken.”Zei Hürlimann. “Goed.” Zei Joop. Wat had hij te verliezen? Het verdwenen geld van zijn grootvader. “Om hoeveel geld gaat het?” Vroeg Joop wanhopig zoekend naar de regels van zijn nieuwe leven. Hij zou immers een rijk man worden. “In 1940, toen uw grootvader in Basel was, deponeerde hij een bedrag van omgerekend $150.000.” Joop aarzelende niet langer en ondertekende het formulier.

Titel:
De oplichting van Joop.

Fragment 5. Ongeluk Mirjam.

Locatie:
Ziekenhuis voornamelijk wit met veel doctoren die rondlopen en wachtende mensen op bankjes met in het midden een balie dicht bij de ingang.

Personages:
Joop: Joop heeft normale kleding aan. Hij voelt zich nog raar, want hij wil weten of het echt Mirjam is die in het ziekenhuis ligt. Uit spanning rookt hij een sigaretje.
Doctor Hemmings: de dokter is een redelijk oude man die Joop heeft gebeld. Hij draagt gewoon een wit doctors uniform. Hij draagt een bril met dikke glazen en heeft vermoeide ogen van de vele overuren.
Philip: Philip werd meegevraagd door Joop. Hij draagt zoals altijd een mooi net jasje, met een spijkerbroek en een zonnebril op zijn naar achterovergekamde haar.

Samenvatting:
Joop had voorgevoelens dat er iets zou gebeuren. Hemmings begroette Joop en Philip en vertelde dat Mirjam was verongelukt tijdens een motorrit. Mirjam kende niemand met een motor en kan er dus nooit op gezeten hebben volgens Joop. Volgens hem waren de identiteitsbewijzen per ongeluk omgewisseld. Hemmings vertelde dat dat niet mogelijk was omdat ze haar mobiel hebben gevonden. Joop probeerde naar haar mobiel te bellen en Caroline (een vriendin van Mirjam) nam de telefoon op. Maar Mirjam was daar niet. Caroline vertelde dat ze met God de baas van God’s Gym mee was gereden omdat ze toevallig allebei ergens in Malibu moesten zijn. Joop keek naar de röntgenfoto’s van zijn dochter en stortte in elkaar.

Wat er precies gebeurt:
Joop belde naar Mirjam’s mobieltje. “Dit is ze? Wedden?” Zei hij.
“Meneer Koopman?” Dit is Caroline. “Mag ik Mirjam even, ze is haar mobiel kwijt. “ Zei Joop. “Ik heb haar geprobeerd te bellen, maar ze neemt maar niet op. “ Zei Caroline. “ Ze is 3 kwartier te laat.” Joop raakte in paniek en stond verstijf met zijn mobieltje in de kamer van Meneer Hemmings. Het meisje begon te huilen. “Ze is niet met ons meegereden maar met God.”

Titel:
Het ongeluk van Mirjam.

Het script.

Cliff hanger 1.
Deze cliff hanger hoort bij fragment 3. Joop en God zijn het as van Mirjam aan het uitstrooien op zee. Je ziet Joop in beeld, en hij stort bijna in van verdriet. Je ziet Joop en God over de reling hangen en het as uitstrooien. Als cliff hanger zie je het laatste beetje as van Mirjam uit de urn vallen en zie je Joop die instort van verdriet.

Cliff Hanger 2.
Deze cliff hanger hoort bij fragment 5. Joop is met Philip in het ziekenhuis. Ze staan in de kamer waar Mirjam ook ligt. Je ziet haar liggen aan de beademing en allemaal andere apparaten. Joop praat met de dokter. Hij vertelt aan Joop dat er niks meer te doen in voor Mirjam. Dat ze hersendood is en dat ze overleden is.

Cliff hanger 3.
Cliff hanger 3 hoor bij het moment dat Joop in het restaurant zit met Linda de bankmedewerker en Usso. Hij heeft niet aan Philip verteld dat hij al meerdere keren met Omar heeft gesproken. Joop ondertekent het formulier en ziet op dat moment Philip staan. Hij schrikt zich een ongeluk.

Acteurs voor de personages.
Joop: Ik moest bij Joop meteen aan het uiterlijk van Youp v. ’t hek denken. Een beetje een stevige man, die toch lief en gezellig overkomt.
Mirjam: Bij Mirjam moest ik aan Angela Schijf denken. Een lief meisje die ondanks haar schattige uiterlijk ook wel een beetje brutaal is.
God: Bij god denk ik aan iemand als 50 cent. Een grote, brede donkere man. Die er heel erg stuur uitziet, en alsof niks hem kan schelen, maar ondertussen een hart van goud heeft, en juist enorm veel zachte kanten heeft.
Philip: Bij Philip had ik geen duidelijk iemand voor ogen, omdat hij er niet heel erg vaak ik voorkomt. Ik zou denken aan een grijze, beetje oudere man, die er een beetje mysterieus en onbetrouwbaar uitziet.

Geef de film een titel.
De opoffering van God.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "God's gym door Leon de Winter"