Godin van de jacht door Heleen van Royen

Beoordeling 1.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1243 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 1.9
  • 8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
383
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2003 Genomineerd)

Boekcover Godin van de jacht
Shadow
Godin van de jacht door Heleen van Royen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Schrijver, titel, genre
A. Heleen van Royen
B. Godin van de jacht, Vassalluccie, Amsterdam, 2003, 286
C. Psychologische roman, het boek gaat diep in op het beschrijven van de hoofdpersoon, alles draait om haar. Het gaat over wat er allemaal gebeurd in het leven van de hoofdpersoon.

2. Samenvatting
Diana is een 35-jarige vrouw, getrouwd met Oscar en gezegend met een tweeling van twee jaar oud: Jesse en Daniel. Maar dit is niet genoeg voor Diana. Zo heeft ze al een paar jaar een minnaar, de twintig jaar oudere Tim. Oscar weet hiervan. Hij is er niet blij mee, maar gedoogt het. Voor ze gingen trouwen hebben Diana en Oscar afspraken gemaakt dat ze elkaar vrij zouden laten. Met Tim onderhoudt ze een passionele relatie en ook al hadden ze van tevoren afgesproken om niet verliefd te worden op elkaar, na vier jaar zeggen ze openlijk van elkaar te houden. Daarnaast ontmoet Diana Joshua, via een chatbox. Hij is 24 jaar en ontzettend geil, hij wil wel met Diana. Josh gaat echt puur voor de seks en zou nooit meer van Diana verwachten, daarom vind ze hem zo geweldig. Oscar weet ook dat Diana met Joshua chat, maar niet dat ze ook met hem afspreekt om seks te hebben. Alles lijkt prima te gaan. Totdat Diana zwanger raakt. Ze weet niet van wie, het kan zowel van Oscar, Joshua of Tim zijn. Zelf denkt ze dat het kind van Tim is. Diana besluit om aan geen van de mannen te vertellen dat ze zwanger is en maakt een afspraak met de abortuskliniek. Alleen Kofi weet ervan, een Ghanese vriend van Tim die zijn appartement ter beschikking stelt voor hun vrijpartijen. In de vier weken tijd tussen de ontdekking dat ze zwanger is en de echte ingreep gebeurt er veel. Natuurlijk is daar de vraag of ze zeker weten van Darwin, zo noemt ze de ongeboren vrucht al, af wil, of ze het de mannen toch moet vertellen, en wat er nu zal gebeuren met haar relatie met Tim nu hij van zijn vrouw wil scheiden en dus weer vrijgezel wordt. Dat zal alle verhoudingen veranderen. Diana is bang dat hij haar nu meer zal claimen, dat hij van haar hetzelfde zal verwachten en dat ze Oscar ook zou moeten verlaten voor Tim.

3. Verhaaltechniek
1. Het verhaal speelt zich af in deze tijd, het is een modern boek. Het Internet wordt op verschillende manier al veel gebruikt net zoals de gsm. Het boek wordt beschreven in 4 weken, de 4 weken vanaf de zwangerschapstest tot de abortus. Het boek speelt zich verder af in verschillende plaatsen in Nederland. Zoals in Almere, Zwolle en Amsterdam.

2. Diana: Diana is de hoofdpersoon. De schrijfster heeft er haar naam niet zomaar uitgekozen. Het boek heet ‘godin van de jacht’ Deze godin bestaan in de Griekse-geschiedenis echt en heeft de naam Diana. Diana is een 35jarige schoonheid. Ze is erg geëmancipeerd. Ze werkt. En zorgt ervoor dat zij niet de enige is in het huishouden die voor de kinderen zorgt. Ze is erg gesteld op vrijheid en heeft daarom een openrelatie. Naast haar man, Oscar heeft ze nog twee minnaars Tim(65) en Joshua(24). Na de geboorte van haar kinderen vrijt Diana vaak onveilig. Ze wordt opnieuw zwanger, ze weet niet zeker wie de vader van haar kind is maar hoopt en denkt Tim. Diana wil alles behalve een kind en laat het weghalen.
Oscar: Oscar is de man van Diana en werkt in Limburg voor een achtbanenontwerpbureau.
Een openrelatie is voor hem geen vereiste maar hij ligt zich bij het besluit van Diana neer. Hij vindt het goed zolang Diana als ze bij hem is ook echt bij hem is en niet de hele tijd is aan het smsen met haar minnaars. Hij houdt erg veel van zijn kinderen maar zo absoluut geen derde kind erbij willen.
Tim: Tim is de 20 jaar oudere minnaar van Diana. Hij is getrouwd en zijn kinderen zijn al het huis uit. Hij begeleidt teambuildingworkshops en op de manier leerde hij Diana kennen. Diana betekent alles voor hem. Na 4 jaar een verhouding met Diana te hebben verlaat hij zijn vrouw voor haar. Terwijl hij weet dat Diana nooit Bij oscar weg zou gaan. Tim vindt het bestaan van Oscar oké, maar hij wil niet dat Diana naast hem nog een ander minnaar heeft.
Joshua: Joshua is 24 jaar. Hij is loodgieter, is getrouwd en zijn vrouw is in verwachting van hun tweede kindje. Hij leert Diana kennen via een chatbox waar het erg goed klikt tussen de twee. Nadat ze virtueleseks hebben gehad willen ze elkaar dolgraag in het echt ontmoeten. Het gaat Joshua alleen om de seks en dat is juist wat Diana van haar minnaars verwacht.
Daniel en Jesse: Dit zijn de twee kinderen van Oscar en Diana het is een tweeling en beïnvloede het leven van Diana aanzienlijk.
Evelien: Evelien is de beste vriendin van Diana, ze kennen elkaar al heel erg lang. Ze zijn nog steeds vriendinnen maar zijn wel ontzettend uit elkaar gegroeid. Evelien is het absoluut niet eens met de openrelatie van Diana. Evelien heeft zelf 3 kinderen waar ze de hele dag mee bezig is, ze zijn alles voor haar. Joost, Eveliens man bedriegt haar, maar hier van komt ze niets te weten omdat ze zo ontwetend is en niet geloofd dat Joost haar ooit zal bedriegen.

Kofi: Kofi is een vriend van Tim en Diana. Diana en Tim mogen wekelijks Kofi’s huis gebruiken voor hun avontuurtjes. Hij is manager van de Mec Donalds en verdient goed. Hij woont in het huis van zijn ex die hem heeft verlaten voor een ander. Hij houdt nog altijd super veel van haar en heeft geen behoefte aan een nieuwe vriendin. Kofi is de enige die weet dat Diana in verwachting is en steunt haar hier in door mee naar de abortuskliniek te gaan.
3. Het is een ik-perspectief, Diana verteld het verhaal en legt haar gedachtes uit.
4. In het begin van het boek staan twee citaten.
- ‘She is the protectress of little children, and of all sucking animals. But also lover of the chase, especially that of stags’.(Robert Graves, The Greek Myths) Dit citaat gaat over de Griekse godin Diana, maar slaat ook op de hoofdpersoon. Ze is de beschermer van haar twee kinderen Jesse en Daniel. Maar ze is ook de minnaar van vele mannen.
- Je zoekt een zo hoog mogelijk amusementswaarde, met een zo laag mogelijke kotsfactor. (achtbaanontwerper Domingo Vergoossen. O/N)
Voor dit citaat is onder andere gekozen omdat Oscar in het boek hier werkt.
Maar eigenlijk gaat het niet over de achtbanen. Het gaat over hoe Hellen van Royen de vrijscènes omschrijft, met een zo hoog mogelijke amusementswaarde, maar toch zo dat het leesbaar blijft.
5. Vrijheid: Het boek gaat over de rechten van een vrouw. Diana is een vrouwe met een eigen wil en laat niet over zich heen lopen. In dit boek heeft de vrouw de macht, zij is de gene die meerdere minnaars heeft in tegenstelling met haar man. Ze beslist zelf over abortus, ze leeft als een vrije vrouw.
6. De titel is gemakkelijk te verklaren. Het boek gaat over de Griekse godin van de jacht, vertaald naar het heden. De hoofdpersoon is hierin de godin van de Jacht, ze lijkt op de Griekse godin.
7. Beschrijvende schrijfstijl. In dit boek, zoals me is opgevallen in de meeste literatuur boeken wordt alles maar dan ook echt alles omschreven. Waar, wanneer en op welke manier een gebeurtenis plaatsvindt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Godin van de jacht door Heleen van Royen"