Godin van de jacht door Heleen van Royen

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2282 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
383
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2003 Genomineerd)

Boekcover Godin van de jacht
Shadow
Godin van de jacht door Heleen van Royen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Beschrijving en persoonlijke reactie

1. Complete titelbeschrijving:
De titel ‘Godin van de jacht’ slaat op de hoofdpersoon van het boek, Diana de Wit. Ze is gelukkig getrouwd, heeft twee kinderen en een oudere en een jongere minnaar. ‘Godin van de jacht’ slaat naar mijn mening dus op het feit dat ze ‘jaagt’ op mannen.

2. Motivatie van boekkeuze:
Ik heb het boek ‘Godin van de jacht’ van Heleen van Royen gelezen nadat ik veel over haar en haar boeken had gehoord. Op internet heb ik toen enkele pagina’s uit het boek gelezen, en heb daarop besloten om het te lezen voor Nederlands.

3. Korte samenvatting van de inhoud:
Diana de Wit is gelukkig getrouwd met Oscar en heeft twee zoontjes. In feite is ze een modelburger, op een detail na: Diana heeft minnaars.

Regel nummer een van haar buitenechtelijke relaties: ‘Ik zal Oscar nooit voor jou verlaten, ik ben gelukkig getrouwd, dit is alleen voor de seks’.
Haar oudere minnar heet Tim, haar jongere chatlover heet Joshua. Diana’s man is op de hoogte van het feit dat Diana niet alleen met hem het bed deelt, en heeft zich hiermee afgevonden. Details weet hij niet en wil hij ook niet weten. Diana is gelukkig met haar drie mannen tot ze er op een dag achterkomt dat ze zwanger is en ze niet weet van wie. Ze denkt van Tim.
Des te moeilijker wordt het wanneer Tim zijn vrouw verlaat, voor zijn verliefdheid op Diana. Hij weet dat ze oscar nooit zal verlaten, maar kan het niet langer volhouden met een ander getrouwd te zijn.
Het boek werkt toe naar het plegen van abortus. Door het boek heen spreekt Diana af en toe tot het kindje in haar buik als een soort van zichzelf overtuigen dat ze het goede doet.
Het boek eindigt met Diana die Joshua weer ontmoet, ondanks haar ongewenste zwangerschap, haar abortus, verandert ze haar levensstijl niet.

4. Eerste persoonlijke reactie:
Ik vond ‘Godin van de jacht’ een van de leukste boeken die ik sinds een hele tijd gelezen heb… en ik lees veel. Het is op een heel grappige maar ook heel realistische manier geschreven. Diana heeft haar zaakjes goed geregeld en ze vindt het goed zo. Een heel sterke vrouw.
Het is een eerlijk boek, het verhaal niet altijd even luchtig, maar op een enorm leuke manier geschreven.


AD1
Schrijver: Heleen van Royen
Titel: Godin van de jacht
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam : Vassallucci 2003

AD2
Ik had al enkele pagina’s uit het boek gelezen en veel over de schrijfster gehoord, vandaar dat ik besloot het te lezen.

AD3
De hoofdpersoon uit het boek is Diana de Wit, zij is gelukkig getrouwd met Oscar en samen met hem heeft ze twee zoontjes Jesse en Daniel, een tweeling. Diana is trots op haar gezin en eigenlijk zijn ze met z’n viertjes een doorsnee gezin. Alleen is er een ding anders: Diana heeft minnaars. Al jaren heeft ze een seksuele relatie met de ongeveer twintig jaar oudere Tim. Tim houdt van haar, maar Diana wil afstand bewaren. Nooit zal ze haar gezin verlaten voor een van haar minnaars. Ze is gelukkig met Oscar. Haar tweede minnaar is de meer dan tien jaar jongere Joshua die ze op de Chat heeft ontmoet en waarmee de gesprekken een steeds meer op seks gerichte tint kregen. Uiteindelijk besluit ze hem te ontmoeten en ook met hem ontwikkelt ze een relatie gebaseerd op seks. Beide minnaars zijn getrouwd.
Oscar weet dat zijn vrouw hem niet 100% is, maar heeft min of meer ingestemd met de situatie. Hij accepteert dat Diana haar buitenechtelijke afspraakjes ‘nodig’ heeft.
Alles lijkt goed te gaan, maar dan komt Diana erachter dat ze zwanger is. Ze gokt erop dat het kind van Tim is, en ze weet dat wanneer ze dit kind houdt, ze haar huwelijk kan vergeten en dat wil ze absoluut niet. Ze besluit niemand op de hoogte te stellen van haar zwangerschap en voor abortus te kiezen. Door het boek heen spreekt ze enkele keren tot het kindje dat in haar buik groeit. Alsof ze zichzelf wil overtuigen dat ze de goede keuze maakt.
Tussendoor zijn er de ontmoetingen tussen Diana en haar beste vriendin Evelien. Evelien is getrouwd, heeft drie kinderen die haar leven zijn en haar man gaat, zonder dat zij het weet, vreemd. Diana is hier wel van op de hoogte maar kan het niet over haar hart verkrijgen om het Evelien te vertellen. Evelien’s leven draait nog enkel om haar kinderen en ze begrijpt Diana totaal niet.
Het verhaal speelt zich af in Alemere, waar Diana en Oscar wonen, en in Amsterdam, waar ze regelmatig Tim ontmoet, en het is de moderne tijd, maar wel enkele jaren terug, aangezien er nog over guldens gesproken wordt.
Het verhaal werkt toe naar de uiteindelijke abortus. Diana gaat samen met Kofi naar de kliniek. Kofi is een vriend van Tim, hij leent haar en Tim vaker zijn huis voor hun ontmoetingen. Kofi is een heel zachtaardige man die gelooft in echte liefde en zelf nog steeds rouwt om het verlies van de vrouw van zijn leven die hem verliet nadat ze geen kinderen konden krijgen. Kofi gelooft nog steeds in het samenkomen van Tim en Diana. Bij een bezoekje aan Kofi flapt Diana eruit dat ze zwanger is en over haar abortus plannen. Als een echte vriend gaat Kofi met haar mee. Via Kofi komt Diana er ook achter dat Tim zijn vrouw verlaat, later blijkt dat Tim niet langer kon leven met de vrouw waar hij niet van hield, hij wilde Diana. Maar Diana weigert Oscar te verlaten, hierbij eindigt ook hun relatie, Diana hoort niks meer van Tim en later hoort ze dat hij er met een ander vandoor is.
Ondertussen was Tim ook enorm jaloers op Joshua, deze relatie hield ze dan ook geheim voor hem.
Het verhaal eindigt na de abortus.
Na de abortus brengt Kofi Diana naar zijn huis en bied haar aan wat te rusten terwijl hij haar auto voor enkele boodschappen etc. gebruikt. Diana stemt toe. Wanneer Kofi weg is krijgt Diana een smsje van Joshua, waar ze is en of hij langs kan komen. Diana’s lust en verlangen naar hem winnen het van haar verstand en laten hem komen. Hierbij pakt ze de draad dus gewoon weer op. Diana gaat verder met haar minnaar Joshua, ook al maakte ze al een keer de schrik mee van een ongewenste zwangerschap. Haar oude leventje gaat verder.

AD4.
Het boek heeft me enthousiast gemaakt om meer boeken van Heleen van Royen te lezen. Hopelijk zijn deze net zo goed als Godin van de jacht. Het was een geweldig boek wat ik in twee dagen uitlas. Grappig, serieus, realistisch. Echt een super boek!
Een toch wel bezwarend verhaal, een vrouw met minnaars en een ongewenste zwangerschap die uitloopt in abortus, wordt op een luchtige, grappige manier verteld. Het verhaal van een sterke vrouw die voor zichzelf kiest en ervoor zorgt dat haar omgeving zich aan HAAR aanpast in plaats van andersom. Ik kan niet meer zeggen als een geweldig leuk boek.

Verdiepingsopdracht

Perspectief en (on)betrouwbaarheid:
Het boek is geschreven in een ik-perspectief. Je leest alles vanuit Diana.
Wat betreft de betrouwbaarheid van het boek. Ik neem aan dat ermee bedoelt wordt hoe realistisch is het? Ik denk dat het wel redelijk realistisch is. Je moet de personen vinden die het van je pikken maar het zou makkelijk echt waar kunnen zijn.

Thematiek:
De titel heb ik eerder al verklaard, deze slaat op de hoofdpersoon. Wat betreft het thema van het boek, dat zijn er meerdere. Abortus, zwangerschap, buitenechtelijke relaties, macht en seks.
Het draait om Diana en haar minnaars en haar huwelijk. Ze oefent in feite macht uit over drie mannen. Haar eigen man, want hij moet het ‘toestaan’ en over haar minnaars, die niet meer voor haar mogen zijn als ‘gezonde ontspanning’.
Haar zwangerschap en abortus zijn een beetje de rode draad in het verhaal.

Personages:
Diana de Wit, zij is de godin van de jacht. Diana trouwde met Oscar op voorwaarde dat hij haar ‘buitenechtelijke uitstapjes’ zou toestaan.
Ze is een sterke vrouw met absoluut een eigen wil. Zij bepaalt het spel.
Tevens is ze de moeder van de tweeling Daniel en Jesse.
Diana zeer tevreden over haar leven, met man, kinderen en minnaars.

Oscar de Wit, Diana’s man en vader van haar kinderen. Oscar is niet blij met Diana’s vrije seksleven, maar staat het oogluikend toe. Hij wil haar niet kwijt, maar is we geïrriteerd en jaloers wanneer het ter sprake komt. Hij wil niets weten over haar minnaars. Het enige wat hij eist is volledige aandacht voor hem wanneer ze samen zijn.

Tim, hij is Diana’s eerste minnaar. Al vier jaar lang hebben ze een relatie. Tim is twintig jaar ouder als Diana, en een vrij rustige man die verliefd op haar wordt. Na vier jaar verteld hij zijn vrouw van zijn relatie met Diana en gaan ze scheiden. Hij verwacht niet van Diana dat ze Oscar zal verlaten. Tevens is hij jaloers op Diana’s relatie met Joshua. Uiteindelijk blijkt dat Tim een relatie krijgt met Diana’s collega Mirjam.

Joshua, hij is Diana’s tweede minnaar. Hij is tien jaar jonger. Ook Joshua is getrouwd en zijn vrouw is zelfs zwanger van hun tweede. Joshua is puur lichamelijk gek op Diana en probeert zo vaak als hij kan een afspraakje met haar te regelen.
Diana ontmoette Joshua op de chat, hun chatsessies duurden uren en werden steeds erotischer. Uiteindelijk wil Diana hem ontmoeten.

Kofi, hij komt uit Ghana en is een goede vriend van Tim. Wanneer Kofi avonddienst heeft bij de Kentucky Fried Chicken, mogen Diana en Tim gebruik maken van zijn appartement, wat een stuk goedkoper is als een hotel. Kofi is een enorm goede vriend en hij vind Tim en Diana geweldig goed bij elkaar passen. Kofi zelf heeft liefdesverdriet. Sinds zijn vrouw hem verliet nadat ze samen geen kinderen konden krijgen, is er nooit meer een ander geweest, nog elke dag mist hij haar. Wanneer Diana hem vraagt met haar mee te gaan naar de abortuskliniek, twijfelt hij geen moment en belooft tevens niks tegen Tim te zeggen.

Evelien, is Diana’s beste vriendin sinds school. In hun jeugd was Evelien net zo wild als Diana en waren ze beiden even gek op mannen en seks. Maar sinds Evelien getrouwd is met Joost en drie kinderen heeft gekregen is ze veranderd in een burgerlijk vrouwtje dat leeft voor haar gezin en niet inziet, of misschien wel wil inzien, dat haar man al een tijd lang vreemdgaat. Ze slikt alle smoesjes als zoete koek. Tevens vind ze dat Diana ordinair bezig is en kan ze niet begrijpen waarom ze niet genoeg kan hebben aan Oscar. Wanneer Diana over haar avontuurtjes verteld raakt Evelien vaak geïrriteerd.
Joost, is de man van Evelien, erg belangrijk in het boek is hij niet, maar een gebeurtenis is wel belangrijk. Sinds hun jongste dochtertje is geboren is er nog maar weinig sprake van seks tussen Evelien en Joost wat hem behoorlijk frustreert. Joost begint een affaire met de jongere Nathalie en hij vertelt dit aan Diana op een feestje. Hij gaat ervan uit dat Diana, de vrouw van de open relatie en seks buiten de deur, hem vast wel begrijpt, hierbij vergeet hij dat deze zelfde vrouw ook de beste vriendin is van zijn eigen vrouw. Diana is geshockeerd wanneer ze hoort dat Joost een vriendinnetje heeft en is er absoluut op tegen, haar eigen affaires zijn heel anders, Oscar is ervan op de hoogte. Toch verteld ze niks aan Evelien.

Jesse en Daniel, de tweeling. Ze zijn ongeveer twee jaar oud. Diana besteed veel tijd aan ze en is gek op ze. Toch wenst ze soms dat ze maar een kindje had gekregen, dat was een stuk overzichtelijker geweest. Al met al is ze toch gek op haar kinderen.

Darwin, zo noemt Diana de ongeboren vrucht. In het weekend dat ze bevrucht raakte, had ze seks gehad met drie verschillende mannen, in het boek beschrijft ze in haar fantasie een soort van spermaoorlog. En net als in het echte leven, geldt ook hier het recht van de sterkste. Vandaar dat ze de vrucht noemt naar de wetenschapper Darwin, verantwoordelijk voor de evolutietheorie.

Beargumenteerd eindoordeel:
Ik vond het een geweldig boek. Het is op een goed te begrijpen manier geschreven, grappig, serieus, realistisch. Het boek verteld een toch wel serieuze situatie, een ongewenste zwangerschap en abortus, op een luchtige manier. Diana, de hoofdpersoon in het boek, heeft een fout gemaakt en lost deze ook zelf op. Het is een boek waarin de vrouw centraal staat. Ik denk dat dat ook het hoofddoel wat van de schrijfster. De vrouw een sterke rol toedelen, onafhankelijk van een man en zelfs drie mannen in haar macht’ hebbende. In dit boek is Diana een beetje de ‘heldin’ van de vrouwen.
Daarbij is het een verhaal wat echt waar zou kunnen zijn, het is een serieus realistisch probleem waar genoeg vrouwen mee te maken krijgen, al dan niet door buitenechtelijke affaires.
De boodschap is denk ik, dat een vrouw ook haar eigen boontjes kan doppen en moet opkomen voor haar eigen belangen en verlangens.
De stijl waarin het boek geschreven is, spreekt me ook erg aan. Niet te moeilijk, maar echt op een manier die je het gevoel geeft dat je echt in Diana’s hoofd zit. De grappige denkwijze, de kleine dingetjes die je zelf ook wel vaker denkt maar nooit uitspreekt, die komen naar voren in het boek.
Het was gewoon erg goed leesbaar en mooi. Ik wil zeker nog meer van Heleen van Royen lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Godin van de jacht door Heleen van Royen"