Glazen hart door Femke Deen

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1946 woorden
  • 31 juli 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
128
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Glazen hart
Shadow
Glazen hart door Femke Deen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Auteur: Femke Deen
titel: glazen hart
Uitgeverij: Holland
Uitgave: Haarlem, 2004
Blz.: 125
Genre: Liefde, drama

Algemene gegevens
Over de schrijfster:

Het boek Glazen Hart is geschreven door Femke Deen. Femke is geboren in 1975 te Bussum. Femke Deen is nu 31 jaar oud. Ze heeft een opleiding tot journalist gevolgd en heeft na haar opleiding twee jaar lang als journalist voor de Volkskrant gewerkt. Nu is Femke freelance -journalist. Ze schrijft verhalen over allerlei onderwerpen voor onder andere; De Volkskrant, het Historisch Nieuwsblad en KidsWeek. Glazen Hart is het enige boek dat Femke Deen geschreven heeft.

Titelverklaring:
‘Soms denk ik wel eens dat mijn hart van glas is. Af en toe is het heel licht en doorschijnend. Maar soms lijkt het net alsof er iemand een steentje tegenaan gooit, waardoor er allemaal barstjes in komen. En ik denk wel eens dat Illias hart ook van glas is, maar dan van bewapend glas, met stalen draadjes erin. Maar dat is misschien wel gemeen om te denken.’(blz. 93)


Genre:
Het genre dat ik gelezen heb is een liefdesverhaal in combinatie met een probleemboek.
Maartje wordt verliefd op Illias. Doordat zij veel bij hem is, en te laat thuis komt, krijgt zei ruzie met haar vader en zijn vriendin. Ook liegt Illias dat Jessica, Maartje’s beste vriendin, Illias heeft proberen te versieren. Daardoor krijgt ze ook met haar beste vriendin ruzie. Illias is ontzettend lief voor Maartje, en geeft haar dure cadeaus. Maartje heeft soms ideeën dat Illias soms té lief voor haar is. Maar dit idee probeert ze telkens te verdringen. Hierdoor raakt ze ook nog eens behoorlijk in de war.

Tijd:
Ik heb het boek in 3 dagen gelezen. Ongeveer 2 uur per dag. Het boek heb ik erg leuk en spannend gevonden waardoor ik het snel heb uitgelezen.

In het boek wordt niet precies aangegeven in (welke periode=beter) hoeveel tijd het verhaal zich afspeelt. Aan het verloop van de gebeurtenissen denk ik dat het verhaal zich afspeelt in een tijd van 6 tot 8 weken.
‘ik heb al een paar dagen hoofdpijn’(blz. 69)
‘Maartje zat vaker naast Lubna de laatste tijd.’(blz. 84)

‘de volgende dagen liet Maartje haar vriendinnen links liggen’(blz. 52)

Het boek is in een chronologisch tijdverband geschreven(Het staat in een logische tijdsvolgorde). De gebeurtenissen spelen zich in een logische volgorde af. Voorbeeld:
- eerst wordt Maartje verliefd op Illias
- vervolgens zoent ze met Illias
- Ze gaat met Illias naar bed.

Het verhaal is vooral geschreven in het heden, afgewisseld met heden. Het heden wordt in dit boek gebruikt wanneer iemand iets zegt.
Verleden
- Een paar keer had ze gedacht dat hij naar haar keek. (blz. 6)
- Ze nam nog een slok van haar wodka cola. (blz. 76)
Heden.
- ‘Ik haal het heus wel. Ik heb altijd goede cijfers voor geschiedenis’. (blz. 16)
- ‘Hij denkt dat ik mijn talenten verspil op de havo’. (blz. 22)

Het thema:
Het thema van het boek kun je met een woord omschrijven: Loverboy. Het hele boek draait om een loverboy. De hoofdpersoon wordt dan ook verliefd op een jongen, die achteraf een loverboy blijkt te zijn. Het thema komt vaker voor in boeken, maar telkens verwerkt in een ander verhaal. Zelf denk ik dat dit thema goed is om een boek over te schrijven. Vooral om tienermeisjes er van bewust te maken dat dit elk meisje kan overkomen, en je er ook erg mee moet uitkijken.

Persoonsvorm:
In dit boek is er gebruik gemaakt van de ik-vorm en het hij/zei vorm.
- Ik heb met hem gepraat! (blz. 5)
- Soms denk ik wel eens dat mijn hart van glas is. (blz. 93)
- Ze had intussen alweer drie sms’jes gehad van Illias. (blz. 83)
- Ze opende haar mond om te schreeuwen. (blz. 78)
- Maartje Voelde zich alsof ze een trap in haar mag had gekregen.

Plaats:
Het boek glazen hart speelt zich af op drie plaatsen.
Op school.
- ‘Jessica stond met haar armen over elkaar naast de kluisjes op Maartje te wachten. (blz. 18)
- Jessica en Maartje liepen door de gang naar het lokaal waar ze het eerste uur les hadden.
- In de grote pauze was Maartje ook stil. (blz. 36)
Bij Maartje thuis.
- Met een rood gezicht liep haar vader door de woonkamer. ( blz. 24)
- Ze zat op haar kamer, achter haar kleine bureautje dat ze van Michel had gekregen. (blz.57)
Bij Illias.
- Het huis van Illias lag in de buitenwijk van de stad. (blz. 46)
- Ze zaten op een van de leren banken in de huiskamer van Illias. (blz. 75)

Echt:
Loverboys kom je in werkelijkheid overal tegen, en vaak ben je er zelf ook niet van bewust. Het verhaal laat dit precies zien. De gebeurtenissen die in dit boek afspelen, gebeuren in het echt precies hetzelfde. Je kunt je dan ook erg goed inleven in het verhaal.
In het echt komen vaak onzekere meisjes (meestal ook nog met problemen thuis, op school of met vriendinnen) in aanraking met loverboys. Het begint leuk, met lieve woorden en dure cadeaus. Later worden ze gedwongen om dingen te doen die ze zelf eigenlijk niet willen. In het verhaal was dit hetzelfde. Maartje, de hoofdpersoon uit het boek, wordt verliefd op Illias. Maartje is onzeker, haar ouders zijn gescheiden, en ze heeft veel ruzie met haar vader. Van Illias krijgt ze liefde en aandacht, en dure cadeaus. Maar het wordt minder, en Maartje wordt gedwongen naar bed te gaan met de beste vriend van Illias, Peter.

De personen
Hoofdpersoon:

Maartje is in dit verhaal de hoofdpersoon. De ouders van Maartje zijn gescheiden. Haar moeder heeft weinig tijd voor haar, en ze woont dan ook bij haar vader. Helaas heeft ze veel ruzie met hem. Daarnaast is Maartje een erg onzeker en verlegen persoon.
Maartje heeft lang bruin haar en bruine ogen. Ze is lang en slungelig. (blz. 6 )

Bijpersonen:
Een belangrijke bijpersoon, en ook bijna een hoofdpersoon, is Illias. Illias wordt in dit boek Maartje’s vriendje. Hij is knap, met donker golvend haar en donkere ogen. Omdat hij een loverboy is, is er weinig te zeggen over zijn werkelijke karakter. Tegen Maartje komt hij over als lief, behulpzaam en betrouwbaar.

Ook Maartje’s beste vriendin Jessica komt in het boek veel voor. Jessica heeft blonde krullen en blauwe ogen. Ze is behulpzaam, aardig en bezorgt. Jessica probeert in het verhaal Maartje uit de buurt van Illias te houden, omdat zei hem niet vertrouwt. Als Illias tegen Maartje liegt dat Jessica hem heeft proberen te versieren, verbreekt Maartje de vriendschap met Jessica.

Samenvatting
Elke dag ziet Maartje hem staan, een mooie jongen met donker golvend haar en zwoele, donkeren ogen. Maar natuurlijk kijkt hij niet naar haar maar naar Jessica, elke jongen kijkt naar Jessica.
Als Maartje hem een dag niet ziet is ze teleurgesteld. Maar Dennis, een jongen uit haar klas, roept haar. Hij stelt Maartje voor aan Illias, die mooie jongen die elke dag op het schoolplein staat. Maartje is opslag verliefd, en hij blijkbaar ook op haar. Elke dag ziet ze hem, en gaat ze met hem uit rijden in zijn dure auto.
Thuis heeft Maartje veel ruzie met haar vader en zijn vriendin. De enige bij wie ze met haar verhaal terecht kan is Illias. Hij begrijpt haar, en geeft haar liefde, die ze maar weinig krijgt van haar vader omdat die altijd aan het werk is. Illias geeft haar mooie en dure cadeaus, maar altijd zegt hij er nadrukkelijk bij: ‘Nu ben je echt van mij’. Hij belt haar 5 keer op een dag en stuurt haar elk uur een sms’je.
Doordat Maartje vaak bij Illias is, laat ze haar vriendinnen links liggen en komt ze haar afspraken niet na. Haar vriendinnen Jessica en Eline proberen Maartje te waarschuwen, zei vinden Illias maar vreemd. Maar Maartje is verliefd, en gelooft niet in de waarschuwingen van Jessica en Eline.
Ondertussen begint Illias steeds meer van Maartje te vragen. Hierdoor raakt ze in de war, maar verdringt haar gevoelens. Hij houdt toch van haar? En hij doet haar toch geen kwaad?
Maartje is ondertussen al bij Illias thuis geweest. Het is er niet echt gezellig, en zijn huisgenoten Peter en Jorien zijn al net zo min gezellig. Als zei op een avond dronken wordt gevoerd door Peter Jorien en Illias, wordt zi gedwongen met Peter ‘naar bed te gaan’. Achteraf bedenkt ze wat Illias haar heeft aangedaan. Maar ze denkt dat het een fout is geweest van Illias omdat hij zelf ook dronken was.
Maartje komt steeds vaker te laat thuis, en krijgt hier steeds meer ruzie van met haar vader. Tegen Ellen, de vriendin van Maartje’s vader, heeft ze verteld dat ze een vriendje heeft, en dat hij al 21 is. Als Ellen dreigt over Illias tegen haar vader te vertellen, loopt Maartje weg van huis. Ze zoekt steun bij Illias. Maar in de tijd dat ze bij hem is, merkt ze vreemde dingen. Als ze even naar buiten wil, is de deur op slot.
‘s Avonds hoort ze vreemde mannenstemmen. Jorien, een van de huisbewoners, is altijd stil en zegt nooit iets.
Op een van de avonden komt Illias naar Maartje toe en vertelt haar dat hij in geldnoot zit. Maartje kan dit oplossen, door met een vriend van Illias seks te hebben. Als Maartje dit weigert, slaat Illias haar. Als in een shok doet Maartje wat Illias wil. Nu beseft ze de ware aard van Illias.
Een aantal dagen later wordt ’s avonds het huis van Illias en zijn huisgenoten opengebroken door de politie. Maartje wordt bevrijd van Illias. Op het politiebureau bedenkt ze dat ze slachtoffer is geweest van een loverboy, en dat ze nog geluk heeft gehad dat ze uit de situatie verlost is.

Eindbeoordeling
Het einde:
‘Illias heeft ook van mij gehouden. Iedereen zegt dat het niet zo is, maar ik weet het zeker. Dat neemt niemand me af. Hij is de enige die me ooit zo bijzonder heeft laten voelen. Ik móet wel gewoon geloven dat hij van me hield, want anders kan ik alles wat er is gebeurd niet aan mezelf uitleggen. Snap je het?
Ik snap het zelf soms niet…
Misschien gaat het over. Ik hoop het. Ik denk het wel. Tot die tijd moet ik proberen de scherven de lijmen. Maar helemaal doorzichtig zal het glas nooit meer worden. De barstjes blijf je zien’.
Maartje

Het boek heeft een gesloten einde. Maartje geeft duidelijk aan wat er in de rest van haar leven zal spelen. Het einde zou je niet zomaar zelf opnieuw in kunnen vullen. Ik vind het een goed einde. Het is duidelijk, en je weet ook wat er na de gebeurtenissen nog zal spelen. Verder houd ik zelf niet erg van open einde, ik wil graag weten wat er nog gebeurt, of gaat gebeuren.

Beoordeling van het boek:
Wat ik goed vond aan het boek:

In het verhaal zat een spanning die je motiveert het boek verder te lezen. Hier hou ik wel van en ik vind dit erg goed. Het boek heeft het onderwerp loverboys. Veel meer boeken gaan over hetzelfde onderwerp, maar ik vind dat Femke Deen een erg goede manier van schrijven heeft.

Wat ik minder goed/niet goed vond aan het boek:
Sommige delen gingen teveel over hetzelfde. Elke keer viel Femke Deen dan terug in het stukje waar ze al eerder over geschreven had. Daarnaast had het boek van mij iets meer bijzaken mogen hebben. Het ging nu teveel over hetzelfde.

Cijfer:
Dit boek geef ik als eindcijfer een 8. De manier van schrijven, en de spanning die het boek had vond ik erg goed. Als ik de goede dingen afweeg tegen de minder goede dingen uit het verhaal, kom ik toch uit op dit cijfer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

in de zin,
ze wordt gedwongen om met peter naar bed te gaan..
staat er zi`in plaats van ze ;)

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Glazen hart door Femke Deen"