ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!1: Zakelijke gegevensAuteur: Ronald Giphart

Titel:(Roman) Giph, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2000, 224 blz. (eerste druk 1993)

Genre: Het is sowieso een roman (dat staat tenminste voorin) en dan wel een studentenroman want het gaat vooral over het studentenleven.2: Eerste reactie
Keuze: Eigenlijk wist ik niet precies welk boek ik moest nemen en toen zei mijn vader dat hij nog een boek in de computerkamer had liggen. Toen haalde hij het op en toen hij zei dat het een heel leuk boek was en dat ik er maar eens écht voor moest gaan zitten. Dat heb ik toen gedaan en het is me zeker niet tegengevallen.

Het exemplaar dat ik heb gelezen was trouwens speciaal gesigneerd voor mijn vader door Ronald Giphart.Inhoud: In het begin vond ik het een vervelend boek, want het was erg moeilijk om te lezen vanwege het moeilijke taalgebruik van Ronald. Maar als je dan kijkt naar de manier hoe hij het heeft geschreven en ook wat hij precies schrijft ben je al snel verkocht (tenminste ik wel). Uiteindelijk vond ik het dus een heel gaaf boek. Hij fantaseert heel veel en laat daar ook hele gekke dingen uit voortvloeien. Maar het is wel jammer dat hij heel erg lange zinnen maakt, waardoor alles wel heel onduidelijk wordt.3: Verdieping
Samen- Giph, de hoofdpersoon van het boek, vertelt over ongeveer vatting een jaar van zijn leven door middel van brieven aan een

onbekend persoon. Hij woont met een aantal vrienden in een studentenhuis. Giph, Thijm en Monk zijn beste vrienden. Hun favoriete gespreksonderwerpen zijn seks en literatuur. Giph heeft verder nog veel meer vrienden en bekenden, waarvan de meeste ook in hun stamkroeg ‘de Wingerd’ komen.

Op oudejaarsavond organiseren Giph en zijn huisgenoten een feest bij hun thuis. Het is een gaaf feest volgens Giph en er gebeurt van alles. Giph praat met een vloerenlegger en tijdens dat gesprek begint er een meisje heel erg vreemd te doen. Giph noemt haar een ‘halfmongool’, waarop de vloerenlegger meldt dat dat zijn vriendin is. Rond twaalf uur komt Noëlle in beeld, het meisje waar Giph verliefd op is. Later praat hij ook nog met Andrea. Bij Andrea en hem gaan de gesprekken altijd over seks.

Dit keer gaat het gesprek over zijn penis (bijzonder grappig).

Diezelfde avond spelen ze ook nog met een aantal het ‘gevaarlijke vragen- spel’. Het spel wordt steeds intiemer en uiteindelijk zoent Giph zelfs nog met Freanne, de moeder van Noëlle (11 jaar ouder dan Giph).

Eind februari gaan ze met een groep vrienden naar Veysonnaz op skivakantie. Giph verteld in de brieven die hij daar schrijft over zijn liefde voor Noëlle en hij bestudeerd een tijdje het groepsgedrag. De laatste avond in de disco wordt hij op slag verliefd op Constance, een skilerares. Hij probeert haar te versieren, maar later blijkt dat ze toch niet bij elkaar passen en wijst hij haar af.Weer thuis krijgt Giph een uitnodiging van Freanne voor een boekenbal. Hij gaat mee, samen met Thijm en Monk, maar het valt een beetje tegen. Na het boekenbal gaat Giph mee naar het huis van Freanne in Utrecht en hebben ze voor het eerst samen seks. Er ontstaat een seksrelatie tussen hen.

Later neemt Freanne Giph een keer mee naar het huis van haar en haar man Nic, in Baarn. Giph blijft slapen. De volgende dag komen Nic en Noëlle onverwachts thuis. Nic is niet eens boos dat Giph de nacht daar heeft doorgebracht. Freanne en Nic gaan hierna samen naar Utrecht, Noëlle en Giph daar achterlatend. Deze twee besluiten ’s avonds mee te doen aan een traditie daar, genaamd: luilakken. Het gaat er om buiten zoveel mogelijk lawaai te maken en tegelijkertijd uit handen te blijven van de politie, het spel is eigenlijk verboden. Tijdens het spel bekent Noëlle dat ze verliefd is op Giph. Hierna is er opeens overal politie en worden ze opgepakt en afgezet bij een afgelegen haven. Noëlle herkent de haven, want zij heeft er een klein bootje liggen. Ze brengen daar samen de nacht door en Giph ontmaagd Noëlle.

Een maand later is Giph ontzettend ziek, moet de hele tijd overgeven en gaat daarom maar weer over literatuur schrijven. Hij denkt na over een boek uit zijn jeugd waarin een jongetje door zijn vriendjes werd doodverklaard. Dit verhaal is eigenlijk ook van toepassing op een van zijn huisgenoten: Fritsjof, de huismongool. Ook Fritsjof wordt nooit ergens bij betrokken. Giph, Thijm en Monk vinden hem maar irritant en hebben zelfs ooit eens een wild plan gemaakt om hem te vermoorden.

In het volgende hoofdstuk begint Giph aan het vergelijken van zijn tijd in Limburg met Freanne en zijn tijd met Noëlle op de boot. Hij zou niet weten voor wie hij moest kiezen.Giph beschrijft het laatste feest van de zomer, een vreemd feest op een boot. Dat vreemde kwam volgens Giph omdat hij niet officieel was uitgenodigd. Op het feest maakt hij zichzelf ook niet erg geliefd door een aantal van de gasten te beledigen. Hij besluit maar ontzettend dronken te worden en raakt diezelfde avond nog in gesprek met een zwerver.

In het volgende hoofdstuk verteld Giph over zijn vakantie in de Ardennen samen met Thijm en Monk. Ze staan daar op een camping en op een middag worden ze ontzettend dronken en melig. Ze besluiten ook om samen een boek te gaan schrijven over humor en literatuur. Het begint te regenen dus ze moeten de tent in, maar in hun dronken bui passen ze niet goed op en voor ze het weten is de tent lek, en hebben ze waterbedden en waterslaapzakken.

Diezelfde middag komen er nog twee meisjes naast hun staan, Daan en Floor. Ze houden een soort wedstrijdje wie van hun drie het lukt om deze twee meiden te versieren. Tijdens het ‘gevaarlijke vragen- spel’ krijgt Giph de opdracht in zijn tent te gaan liggen en te gaan slapen. Hij heeft het wedstrijdje dus verloren.

Ondertussen verteld Giph ook over een tuin feest van Freanne wat een beetje uit de hand loopt omdat Noëlle er ook is. Die avond bedrijft hij de liefde met Freanne en Noëlle tegelijk. De volgende ochtend krijgen ze ruzie.

Het laatste hoofdstuk in het boek beschrijft een feest in Sub Rosa, de uitgeverij van Freanne en Nic. Jeroen Brouwers, de favoriete schrijver van Giph, Thijm en Monk, is ook uitgenodigd. De drie praten een tijdlang met de schrijver. Ze vertellen hem hoe erg ze hem hebben bewonderd. Door de drank en door deze verhalen komt Jeroen Brouwers helemaal in een emotionele bui. Op een gegeven moment maakt hij Giph zelfs tot officiële bibliograaf. Giph raakt verward van het gedrag van Brouwers en besluit naar huis te gaan. Hij eindigt het boek en dus zijn laatste brief op de wc waar hij ernstig nadenkt over zichzelf. Hij bekijkt zichzelf in de spiegel. Hij was ook zo lelijk, hoe moet dat nu verder met ons (hij en zijn spiegelbeeld)?B) - Ruimte:Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Utrecht en dan vooral het studentenleven van Utrecht. Twee van de hoofdstukken spelen zich ergens anders af, één hoofdstuk speelt zich af in het wintersportgebied Veysonnaz en één speelt zich af tijdens de vakantie van Giph, Thijm en Monk in de Ardennen.De plaatsen waar Giph en zijn vrienden meestal zijn, zijn het studentenhuis waar zij wonen, hun stamkroeg ‘de Wingerd’ en op allerlei feestjes.

Giph begint met schrijven op 31 december 1990 en eindigt hiermee in het begin van de nazomer van 1991.- Verhaalfiguren:Giph: Hij is de hoofdpersoon in het boek. Zijn leven draait om schrijven, literatuur en seks. Zijn grote idool is schrijver Jeroen Brouwers. De twee onderwerpen waar hij het liefst over schrijft zijn seks en literatuur. Hij schrijft vaak vrij somber, maar wel met droge humor. Een aantal keren merk je in het boek dat hij depressief is, hij begint dan ook over zelfmoord te praten (wat hij niet echt serieus meent), over zijn haat tegen mensen en hij vindt zichzelf op dat soort moment zeer ongewild. Hier tegenover staan weer de momenten dat hij het leven wel weer erg ziet zitten, lol maakt op feestjes en allemaal vrouwen om zich heen heeft.Freanne: Giph is één van Freanne’s minnaars. Freanne is 11 jaar ouder dan hem en de moeder van Noëlle, een meisje waar Giph erg verliefd op is/ was. Freanne is net zo weg van seks als Giph, ze hebben eigenlijk ook alleen maar een seks- relatie samen.Noëlle: Giph was heel lang verliefd op haar en zij ook hem, bleek later. Giph had zowel met haar als met Freanne een relatie. Giph vindt haar heel jongensachtig door haar korte haar maar daardoor juist ook weer heel meisjesachtig.Monk en Thijm: Giph heeft hen leren kennen toen hij zijn studie begon en sinds de introductiedag zijn ze vrienden, ze horen bij elkaar. Ze hebben dezelfde interesses, en zijn alledrie helemaal weg van Jeroen Brouwers.Alle personen, op Giph zelf na, blijven eigenlijk een beetje oppervlakkig. De vier hierboven genoemde zijn nog wel de belangrijkste bijpersonen. Verder komen veel personen, zoals mede studenten en vage bekenden, maar heel af en toe in het boek voor, bijvoorbeeld op feestjes.- Vertelwijze:Het hele verhaal is geschreven in de ik-vorm en je zou het ook ‘dagboekvorm’ kunnen noemen.C) - Hoofdgedachte:Onder het thema verstaan we bij dit boek twee dingen: het studentenleven (dit is duidelijk omdat dit ook nog eens het decor is) en waarom Giph heeft besloten schrijver te worden. Voor de rest zou je er nog bij kunnen zetten, het woord ‘genot’

En misschien ook wel seks- Verband tussen titel en thema:De titel is zijn naam (in het boek heet hij Giph en soms zelfs Seksgiph) en het gaat ook de hele tijd over hem. Voor de rest kun je de woorden studentenleven, seks en het woord ‘genot’ terugvinden in alles wat hij doet en zegt.D) - Eerste publicatie:


Dit heb ik opgezocht op www.giphart.nl . Dit is zijn Nederlandstalige site met de mooiste boeken die hij heeft gepubliceerd en zijn biografie. Ook staat er een ‘Agenda’ en bestaat er op de site de mogelijkheid met Ronald contact op te nemen.

In zijn biografie heb ik gevonden dat hij het boek Giph een jaar na zijn debuut heeft uitgebracht (om precies te zijn in maart 1993). Hier onder wat citaten uit zijn biografie:‘Een jaar na zijn debuut verscheen de roman Giph (maart 1993), een boek waarin Giphart ‘vadermoord’ pleegt op zijn literaire held Jeroen Brouwers. Maar meer nog vervolgt Giphart zijn ‘grote queeste naar literatuur en seks’‘de leukste literaire seksroman van de laatste jaren’- Eigen kennis van Ronald Giphart:Ronald Giphart is geboren in 1965 in Dordrecht. In 1987 verhuist hij naar Utrecht om daar Nederlands te gaan studeren.

Omdat hij schrijver wil worden stopt hij na 3 jaar met zijn studie. Hij debuteert in 1992 met de roman ‘Ik ook van jou’ dat werd bekroon met het Gouden Ezelsoor.

‘Giph’ was zijn tweede roman en kwam uit in 1993.

Hierna kwamen nog verscheidene boeken uit zoals; ‘De Voorzitter’, ‘Het feest der liefde’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’.4: Beoordeling- Taalgebruik:Het taalgebruik is moeilijk en de lange zinnen bemoeilijken het lezen nog meer. Dat is eigenlijk het enige wat is aan te merken op het taalgebruik. Ja OK, en ook dat het erg seksistisch is en dat hij niet echt verlegen of preuts over komt. Hij vertelt gewoon wat hij ervan vindt en voor de rest niks extra’s of minder.- Eindoordeel:Ik vond het een heel gaaf boek, want Giphart fantaseert erg veel en laat er ook gekke dingen uit voort komen. Hij kan in dat fantaseren ook heel ver gaan. Het enige wat ik jammer vind is dat hij heel erg lang over een bepaald onderwerp doorgaat. Soms maakt hij zinnen van 7 regels lang met een stuk of 15 komma's. Dat is wel jammer, want het komt dan ook allemaal heel erg verwarrend over.

Ik heb het boek niet in een keer uit kunnen lezen, ik moest het boek heel vaak even aan de kant leggen, omdat ik dan eventjes de tijd nodig had om al die ironische ‘hilariteiten’ tot me door te laten dringen. Ik heb ook vaak het woordenboek nodig gehad om een woord op te zoeken want ik vind dat het een best wel moeilijk boek is. Er komen woorden en uitdrukkingen in voor zoals 'expliciet' en 'pathologisch jaloers'. Het boek leest dan ook minder prettig als je telkens moet stoppen.

Maar over het algemeen gezien vind ik het een erg geslaagd boek en ik zal het ook zeker aanraden aan anderen, want het is gewoon pure vermaak. Maar je moet er wel even de tijd voor nemen en soms even rust nemen anders lukt het je niet, maar aan het eind krijg je een voldaan gevoel (tenminste dat had ik). Een echt aanrader dus!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

een scholier

een scholier

bedankt het was super!!

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast