Giph door Ronald Giphart

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover Giph
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 759 woorden
  • 16 november 2001
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
23 keer beoordeeld

Boekcover Giph
Shadow
Giph door Ronald Giphart
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Ronald Giphart
Titel: Giph
Uitgave: 1993, 5de druk Samenvatting Giph is een student uit Utrecht. Als hij terug komt van skivakantie heeft hij drie brieven, een brief is van Freanne, de moeder van een medestudent, namelijk Noelle. Ze schrijft dat ze verliefd op Giph is. Giph gaat met haar naar een boekenbal en daarna met haar mee, om de nacht door te brengen. Giph gaat weer bij Freanne logeren, maar haar man en dochter. Giph blijft bij Noelle en zij blijken elkaar ook wel te mogen. Giph, Thijm en Monk komen met Jeroen in gesprek en ze mogen elkaar wel. Giph wordt de bibliograaf van Jeroen, doordat hij een citaat uit een boek van Jeroen goed plaatste. Tenslotte twijfelt Giph of hij Jeroen nu echt wel zo goed vindt, Giph denkt op de WC over zijn leven. Thematiek Het thema van het boek is seks en in mindere maten de literatuur. Alles wat Giph beleeft of doet draait uiteindelijk op seks uit. Hij heeft het er ook constant over. De literatuur speelt een rol in Giph omdat Giph een schrijver is en streeft naar hetzelfde worden als Jeroen Brouwer. Uiteindelijk blijkt dat dat toch niet zo zaligmakend is.
Ruimte Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Utrecht en dan vooral het studentenleven van Utrecht. Twee van de hoofdstukken spelen zich ergens anders af, één hoofdstuk speelt zich af in het wintersportgebied Veysonnaz en één speelt zich af tijdens de vakantie van Giph, Thijm en Monk in de Ardennen. De plaatsen waar Giph en zijn vrienden meestal zijn, zijn het studentenhuis waar zij wonen, hun stamkroeg ‘de Wingerd’ en op allerlei feestjes. Giph begint met schrijven op 31 december 1990 en eindigt hiermee in het begin van de nazomer van 1991. Titelverklaring Giph is de hoofdpersoon van het boek. De naam is afgeleid van de achternaam van de schrijver, Giphart. Ik heb ook een keer een verklaring gehoord die ik zelf een beetje in twijfel trek: Giph kan je ook uitspreken als ‘gif’. Dat zou dan slaan op de giftigheid van Giphs karakter, maar ik zie die giftigheid van Giph eigenlijk niet. Stijl De schrijfstijl van het boek was heel apart. Giphart schrijft heel ironisch en gebruikt erg droge humor. Af en toe heb ik het idee dat hij ook zelfbedachte woorden gebruikt. Ik vond de schrijfstijl niet moeilijk en kon het boek goed volgen. Er werd veel aandacht besteed aan de beschrijving van gevoelens en gedachten. Ook weidde Giphart erg uit over onderwerpen als literatuur. Opbouw Er zijn drie climaxen te vinden: op het moment dat Giph door zijn vrienden naar zijn eigen tent gestuurd wordt door zijn vrienden, die alleen willen zijn met Daan en Floor. Op dit moment voelt Giph zich zo verlaten en overbodig als hij zich nog nooit gevoeld heeft. Het moment dat noch Freanne noch Noelle hem meer wil zien, de twee toch wel belangrijkste vrouwen hebben hem verlaten. Als Brouwers tegen Giph zegt dat hij het schrijven van hem over moet nemen, dit moment is ook een soort ommezwaai in Giphs leven, omdat hij die hele scène niet van Brouwers, zijn held verwacht had. Taalgebruik Het taalgebruik was niet moeilijk. Het boek leest heel vlot als er een gebeurtenis wordt verteld, als Giph zijn gedachten over een onderwerp uitgebreid beschrijft, leest het soms wat minder snel, maar het boek wordt nooit langdradig. Het boek bevat niet heel veel of heel weinig dialoog, beschrijvingen en dialoog zijn ongeveer met elkaar in evenwicht.
Personen Het was niet erg makkelijk om je in de hoofdpersoon in te leven omdat je niet weet hoe en wat het studentenleven inhoud. Omdat je een beeld van de hoofdpersoon (foto’s) had kwam het boek heel echt over. Alleen bij Giph was dit natuurlijk het geval. Soms vond ik dat Giph wel een beetje ‘te’ veel aan seks dacht en geen rekening hield met de anderen. Verwerkingsopdracht Beste Mr. Giphart, Ik heb uw boek Giph gelezen en ben het totaal niet eens over hoe u omgaat met seks in uw boek. Ik heb er ge problemen mee als iemand seks in zijn boek gebruikt want dat komt vaak voor, maar de manier waarop uw het vertelt daar kan ik mij heel boos over maken. U vertelt de scenes TE realistisch en te gedetailleerd. Dit is niet wat kinderen op zo’n leeftijd mogen lezen. Vooral het deel van het boek dat u met Noelle bezig bent kan niet. Ik hoop dat u het nu met mij eens bent en u voortaan minder of ongedetailleerd seks in uw boek beschrijft. Met onvriendelijke groet,

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Giph door Ronald Giphart"