ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

Zakelijke gegevensAuteur: Ronald Giphart

Titel: Giph

Uitgever:Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1997 7e druk, 279 blz. (1e druk 1993)

Genre: RomanEerste reactieIk heb dit boek gekozen omdat ik van een aantal mensen al had gehoord dat het boek erg grappig was. Ik had wel zin om een humoristisch boek te lezen, dus heb ik voor Giph gekozen.

Ik vond het boek echt heel erg grappig. Veel situaties werden ontzettend droog beschreven waardoor ik helemaal in een deuk lag. Ik vond sommige stukken over literatuur soms iets te langdradig, maar verder een erg leuk boek.VerdiepingSamenvatting

Giph, de hoofdpersoon van het boek, vertelt over ongeveer een jaar van zijn leven door middel van brieven aan een onbekend persoon. Hij woont met een aantal vrienden in een studentenhuis. Giph, Thijm en Monk zijn beste vrienden. Hun favoriete gespreksonderwerpen zijn seks en literatuur. Giph heeft verder nog veel meer vrienden en bekenden, waarvan de meeste ook in hun stamkroeg ‘de Wingerd’ komen.Op oudejaarsavond organiseren Giph en zijn huisgenoten een feest bij hun thuis. Het is een gaaf feest volgens Giph en er gebeurt van alles. Giph praat met een vloerenlegger en tijdens dat gesprek begint er een meisje heel erg vreemd te doen. Giph noemt haar een ‘halfmongool’, waarop de vloerenlegger meldt dat dat zijn vriendin is. Rond twaalf uur komt Noëlle in beeld, het meisje waar Giph verliefd op is. Later praat hij ook nog met Andrea. Bij Andrea en hem gaan de gesprekken altijd over seks. Dit keer gaat het gesprek over zijn lul (bijzonder grappig).

Diezelfde avond spelen ze ook nog met een aantal het ‘gevaarlijke vragen- spel’. Het spel wordt steeds intiemer en uiteindelijk zoent Giph zelfs nog met Freanne, de moeder van Noëlle (11 jaar ouder dan Giph).

Eind februari gaan ze met een groep vrienden naar Veysonnaz op skivakantie. Giph verteld in de brieven die hij daar schrijft over zijn liefde voor Noëlle en hij bestudeerd een tijdje het groepsgedrag. De laatste avond in de disco wordt hij op slag verliefd op Constance, een skilerares. Hij probeert haar te versieren, maar later blijkt dat ze toch niet bij elkaar passen en wijst hij haar af.Weer thuis krijgt Giph een uitnodiging van Freanne voor een boekenbal. Hij gaat mee, samen met Thijm en Monk, maar het valt een beetje tegen. Na het boekenbal gaat Giph mee naar het huis van Freanne in Utrecht en hebben ze voor het eerst samen seks. Er ontstaat een seksrelatie tussen hen.

Later neemt Freanne Giph een keer mee naar het huis van haar en haar man Nic, in Baarn. Giph blijft slapen. De volgende dag komen Nic en Noëlle onverwachts thuis. Nic is niet eens boos dat Giph de nacht daar heeft doorgebracht. Freanne en Nic gaan hierna samen naar Utrecht, Noëlle en Giph daar achterlatend. Deze twee besluiten ’s avonds mee te doen aan een traditie daar, genaamd: luilakken. Het gaat er om buiten zoveel mogelijk lawaai te maken en tegelijkertijd uit handen te blijven van de politie, het spel is eigenlijk verboden. Tijdens het spel bekent Noëlle dat ze verliefd is op Giph. Hierna is er opeens overal politie en worden ze opgepakt en afgezet bij een afgelegen haven. Noëlle herkent de haven, want zij heeft er een klein bootje liggen. Ze brengen daar samen de nacht door en Giph ontmaagd Noëlle.

Een maand later is Giph ontzettend ziek, moet de hele tijd overgeven en gaat daarom maar weer over literatuur schrijven. Hij denkt na over een boek uit zijn jeugd waarin een jongetje door zijn vriendjes werd doodverklaard. Dit verhaal is eigenlijk ook van toepassing op een van zijn huisgenoten: Fritsjof, de huismongool. Ook Fritsjof wordt nooit ergens bij betrokken. Giph, Thijm en Monk vinden hem maar irritant en hebben zelfs ooit eens een wild plan gemaakt om hem te vermoorden.

In het volgende hoofdstuk begint Giph aan het vergelijken van zijn tijd in Limburg met Freanne en zijn tijd met Noëlle op de boot. Hij zou niet weten voor wie hij moest kiezen.Giph beschrijft het laatste feest van de zomer, een vreemd feest op een boot. Dat vreemde kwam volgens Giph omdat hij niet officieel was uitgenodigd. Op het feest maakt hij zichzelf ook niet erg geliefd door een aantal van de gasten te beledigen. Hij besluit maar ontzettend dronken te worden en raakt diezelfde avond nog in gesprek met een zwerver.

In het volgende hoofdstuk verteld Giph over zijn vakantie in de Ardennen samen met Thijm en Monk. Ze staan daar op een camping en op een middag worden ze ontzettend dronken en melig. Ze besluiten ook om samen een boek te gaan schrijven over humor en literatuur. Het begint te regenen dus ze moeten de tent in, maar in hun dronken bui passen ze niet goed op en voor ze het weten is de tent lek, en hebben ze waterbedden en waterslaapzakken.

Diezelfde middag komen er nog twee meisjes naast hun staan, Daan en Floor. Ze houden een soort wedstrijdje wie van hun drie het lukt om deze twee meiden te versieren. Tijdens het ‘gevaarlijke vragen- spel’ krijgt Giph de opdracht in zijn tent te gaan liggen en te gaan slapen. Hij heeft het wedstrijdje dus verloren.

Ondertussen verteld Giph ook over een tuin feest van Freanne wat een beetje uit de hand loopt omdat Noëlle er ook is. Die avond bedrijft hij de liefde met Freanne en Noëlle tegelijk. De volgende ochtend krijgen ze ruzie.

Het laatste hoofdstuk in het boek beschrijft een feest in Sub Rosa, de uitgeverij van Freanne en Nic. Jeroen Brouwers, de favoriete schrijver van Giph, Thijm en Monk, is ook uitgenodigd. De drie praten een tijdlang met de schrijver. Ze vertellen hem hoe erg ze hem hebben bewonderd. Door de drank en door deze verhalen komt Jeroen Brouwers helemaal in een emotionele bui. Op een gegeven moment maakt hij Giph zelfs tot officiële bibliograaf. Giph raakt verward van het gedrag van Brouwers en besluit naar huis te gaan. Hij eindigt het boek en dus zijn laatste brief op de wc waar hij ernstig nadenkt over zichzelf. Hij bekijkt zichzelf in de spiegel. Hij was ook zo lelijk, hoe moet dat nu verder met ons (hij en zijn spiegelbeeld)?Onderzoek naar de verhaaltechniekSchrijfstijl


De schrijfstijl van het boek was heel apart. Giphart schrijft heel ironisch en gebruikt erg droge humor. Af en toe heb ik het idee dat hij ook zelfbedachte woorden gebruikt. Ik vond de schrijfstijl niet moeilijk en kon het boek goed volgen.

Er werd veel aandacht besteed aan de beschrijving van gevoelens en gedachten. Ook weidde Giphart erg uit over onderwerpen als literatuur.Ruimte

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Utrecht en dan vooral het studentenleven van Utrecht. Twee van de hoofdstukken spelen zich ergens anders af, één hoofdstuk speelt zich af in het wintersportgebied Veysonnaz en één speelt zich af tijdens de vakantie van Giph, Thijm en Monk in de Ardennen.

De plaatsen waar Giph en zijn vrienden meestal zijn, zijn het studentenhuis waar zij wonen, hun stamkroeg ‘de Wingerd’ en op allerlei feestjes.

Giph begint met schrijven op 31 december 1990 en eindigt hiermee in het begin van de nazomer van 1991.Verhaalfiguren

Giph: Hij is de hoofdpersoon in het boek. Zijn leven draait om schrijven, literatuur en seks. Zijn grote idool is schrijver Jeroen Brouwers. De twee onderwerpen waar hij het liefst over schrijft zijn seks en literatuur. Hij schrijft vaak vrij somber, maar wel met droge humor. Een aantal keren merk je in het boek dat hij depressief is, hij begint dan ook over zelfmoord te praten (wat hij niet echt serieus meent), over zijn haat tegen mensen en hij vindt zichzelf op dat soort moment zeer ongewild. Hier tegenover staan weer de momenten dat hij het leven wel weer erg ziet zitten, lol maakt op feestjes en allemaal vrouwen om zich heen heeft.Freanne: Giph is één van Freanne’s minnaars. Freanne is 11 jaar ouder dan hem en de moeder van Noëlle, een meisje waar Giph erg verliefd op is/ was. Freanne is net zo weg van seks als Giph, ze hebben eigenlijk ook alleen maar een seks- relatie samen.Noëlle: Giph was heel lang verliefd op haar en zij ook hem, bleek later. Giph had zowel met haar als met Freanne een relatie. Giph vindt haar heel jongensachtig door haar korte haar maar daardoor juist ook weer heel meisjesachtig.Monk en Thijm: Giph heeft hen leren kennen toen hij zijn studie begon en sinds de introductiedag zijn ze vrienden, ze horen bij elkaar. Ze hebben dezelfde interesses, en zijn alledrie helemaal weg van Jeroen Brouwers.Alle personen, op Giph zelf na, blijven eigenlijk een beetje oppervlakkig. De vier hierboven genoemde zijn nog wel de belangrijkste bijpersonen. Verder komen veel personen, zoals mede studenten en vage bekenden, maar heel af en toe in het boek voor, bijvoorbeeld op feestjes.Situaties

De begin situatie is een mengeling van een informatieve opening en een opening in de handeling. Het informatieve gedeelte zit in de introductie van de persoon Giph en het handelingsgedeelte komt doordat je meteen wordt betrokken bij wat er in het studentenhuis gebeurt.

Het boek eindigt in de badkamer waar Giph voor de spiegel staat en naar zichzelf kijkt. Hij vertelt hoe hij zichzelf ziet, hij ziet er niet uit op dat moment. Je blijft niet echt met vragen zitten, veel gebeurtenissen zijn afgesloten, wat dat betreft is het een gesloten einde. Aan de andere kant is het wel zo dat je nu niet weet hoe het verder gaat met Giph, een beetje een open einde zit er dus ook wel in.Vertelwijze

Het hele verhaal is geschreven vanuit de ik- persoon in briefvorm wat ook wel veel lijkt op dagboekvorm.Op zoek naar de thematiekHet thema in het boek is volgens mij genot. Het gaat Giph er vooral om dat hij kan genieten van het leven. Dit genieten van het leven probeert hij te bereiken door vooral de dingen te doen die hij leuk vindt, feestjes, schrijven, seks, vrouwen.

De titel Giph verwijst naar de hoofdpersoon van het boek: Giph. Het thema van het boek, genot, slaat terug op zo’n beetje alles wat Giph doet en beschrijft.Plaats in de literatuurgeschiedenisRonald Giphart is geboren in 1965 in Dordrecht. In 1987 verhuist hij naar Utrecht om daar Nederlands te gaan studeren. Omdat hij schrijver wil worden stopt hij na 3 jaar met zijn studie. Hij debuteert in 1992 met de roman ‘Ik ook van jou’ dat werd bekroon met het Gouden Ezelsoor. ‘Giph’ was zijn tweede roman en kwam uit in 1993.BeoordelingEr waren veel passages die mij erg aanspraken. Eén daarvan was de vakantie in de Ardennen. Vooral die ene middag dat ze alledrie zo ontzettend dronken waren vond ik heel erg grappig. Ik had ook wel medelijden met Giph op het moment dat hij zijn tent in werd gestuurd tijdens het ‘gevaarlijke vragen- spel’.

Ook de schrijfstijl sprak me wel aan, ik kon vaak erg om het boek lachen.

Wel vond ik dat er af en toe iets te veel werd uitgeweid over literatuur en bepaalde schrijvers waar Giph helemaal in op ging, dat zorgde voor een aantal saaie momenten.

Ik vond het een erg leuk en grappig boek om te lezen, het las makkelijk weg en is zeker een aanrader voor anderen.VerwerkingsopdrachtTaaksheet 2 LijfspreukHoofdfiguur: Giph

Lijfspreuk: Geniet van het levenDeze uiting past goed bij de hoofdfiguur omdat Giph vooral die dingen doet die hij leuk vind.

Voorbeelden ui de tekst waaruit dit duidelijk blijkt, zijn het feit dat hij vele feestje afloopt en daar dan ook vaak dronken wordt, hij heeft relaties die alleen uit seks bestaan, hij schrijft veel want dat is één van zijn grote passies, hij houdt van alle vrouwen. Dit zijn allemaal manieren van hem om van het leven te genieten.Taaksheet 6 Positieve eigenschappenKarakterschets van: Giph

Eindcijfer: 55 (erg menselijk)Giph heeft, al heeft hij dit zelf volgens mij vaak niet echt door, veel gevoel voor humor.

Hij is niet altijd even gelukkig met zichzelf en wordt ook nog wel eens onzeker als het nier lukt een bepaald meisje te versieren.

Op één van de laatste feestje die hij beschreef was hij nogal een tactloze zak. Hij liep iedereen af te zeiken en te beledigen en kreeg hierdoor nog bijna ruzie.

Giph is wel erg communicatief, helemaal als het gesprek over zijn favoriete onderwerpen seks en literatuur gaat. Hij kan daar heel open over praten. Een voorbeeld uit het boek hiervan is dat hij tegen een aantal meisjes heel open over ‘zijn lul’ praat.Taaksheet 8 VriendschapPersoon waar de meeste eigenschappen van bekend zijn, is Giph

Aantal eigenschappen: eerlijkheid, humor, zelfde interesses, aardig.Giph heeft humor en beschrijft gebeurtenissen op een grappige manier. Dat laatste merkt hij zelf ook wel eens op over zichzelf: ‘”Ik ben eigenlijk een beetje uitgeluld,” zei ik, uitermate grappig eigenlijk.Giph is vrienden met Monk en Thijm vanwege hun zelfde interesses: literatuur, schrijven en Jeroen Brouwers. Ik zelf deel deze interesses niet echt met Giph.Giph kan een hele aardige jongen zijn, een reden waarom anderen ook bevriend met hem zijn, maar hij kan ook erg tactloos uit de hoek komen: (tegen een meisje die hele verhalen tegen hem stond te vertellen op een feestje) “Kan jij nu niet gewoon eens even je kop dichthouden?” (het meisje kon deze opmerking, heel begrijpelijk, niet waarderen en liep boos weg).


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

WAT BEN JIJ GOED!

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

dankjewel voor de uitreksel

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Jaco

Jaco

Denk je dat je je niet goed in het karakter kon inleven?

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast