Gimmick! door Joost Zwagerman

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1236 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 50 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.3
  • 50 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1989
Pagina's
240
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Gimmick!
Shadow

Nee, ik heb geen zin. Ik heb eigenlijk nooit zin om ergens heen te gaan. Meestal heb ik alleen maar zin om ergens vandaan te gaan.' Walter van Raamsdonk komt terecht in de wereld van jonge, succesvolle kunstenaars in Amsterdam. Die zijn voornamelijk gefixeerd op geld, seks en drugs - en o ja, heel af en toe maken ze ook nog wat kunst. Gimmick! staat inmiddels be…

Nee, ik heb geen zin. Ik heb eigenlijk nooit zin om ergens heen te gaan. Meestal heb ik alleen maar zin om ergens vandaan te gaan.' Walter van Raamsdonk komt terecht in de we…

Nee, ik heb geen zin. Ik heb eigenlijk nooit zin om ergens heen te gaan. Meestal heb ik alleen maar zin om ergens vandaan te gaan.' Walter van Raamsdonk komt terecht in de wereld van jonge, succesvolle kunstenaars in Amsterdam. Die zijn voornamelijk gefixeerd op geld, seks en drugs - en o ja, heel af en toe maken ze ook nog wat kunst. Gimmick! staat inmiddels bekend als dé roman van een generatie.

Gimmick! door Joost Zwagerman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekgegevens.

• Titel: Gimmick!

• Ondertitel: n.v.t.

• Aantal bladzijden: 253

• Jaar van 1e uitgave: 1989

• Titelverklaring: Gimmick! is de naam van de discotheek waar een groep moderne kunstenaars elkaar treffen. hun leven wordt beheerst door drugs, drank, seks, geld en de moderne media. Aangezien de Gimmick! een belangrijke rol speelt in de verhoudingen tussen de vrienden is de titel Gimmick! waarschijnlijk gekozen.

• Schrijver: Joost Zwagerman.


Situaties.

• Beginsituatie.

Walter Raam en zijn vriend Groen zijn in New York en bezoeken daar peepshows.

• Eindsituatie.

Walter is thuis bij zijn one-night-stand, voelt zich eenzaam en wil een taxi.

• Hoogte / dieptepunt.

Het bijna ondraaglijke gemis naar zijn ex vriendin Sammie.

Samenvatting.

Het verhaal gaat over een groep jonge kunstenaars wier leven beheerst wordt door drugs, drank, seks, geld en de moderne media. Zij treffen elkaar in de moderne discotheek de Gimmick! die zich bevindt in hartje Amsterdam. Krampachtig proberen zij allen aan een carrière te beginnen maar dit wil nog niet echt vlotten. Ze zijn onbevangen en weten nog niet precies wat ze willen. De hoofdpersoon Walter Raam kijkt terug op zijn leven, zijn vrienden, ex vriendinnen en hoe fijn het wel niet was geweest. Vele vriendinnen heeft hij gehad maar nog nooit was hij zo gek geweest op Sammie, oftewel Suzan. Alles had goed geleken, totdat zij hem verliet. Zijn wereld was ingestort. In het verhaal passeert menig passage over zijn tijd met Sammie.
Pogingen om Sammie te vergeten, mislukken volkomen. Ook zijn vrienden kunnen hem hier niet echt bij helpen. Het enige waar ze aan denken is seks, drugs en drank.

Ook het schilderwerk van Walter ligt stil. Groen probeert hem aan te moedigen weer te gaan schilderen maar ook dit mag niet baten.
Dan gaat Walter op bezoek in Florence bij een oude vriendin van hem, Petje. Eigenlijk heet zij Mariëtte en ook zij is een ex van hem. Ze is enorm veranderd, truttig en beschaafd. Er is niets meer over van het wilde wat ze vroeger bezat. Walter komt terecht in een studentenhuis waar Petje samen met nog wat anderen woont. Walter vindt het maar saai en kan niet wachten terug te gaan naar Nederland.
Als hij weer terug is, begint Groen over de Canarische Eilanden. Dit is volgens hem het Walhalla voor de kunstenaars. Hij vraagt of Walter meegaat, die dit uiteraard niet afslaat. Samen vertrekken ze naar de Canarische Eilanden. Eenmaal daar ontmoet Groen zijn scharreltje Rosita. Het eiland blijkt inderdaad vol te zitten met kunstenaars. Daar treffen ze personen als Sergio Valla (een galeriehouder en beeldend kunstenaar), Bleichfeld en Martin Moreno. Als Martin Moreno een expositie heeft in de galerie van Sergio Valla, loopt alles fout. Een gevecht ontstaat tussen de twee. Waarbij Sergio in het ziekenhuis terecht komt.
Groen en Walter stappen weer in het vliegtuig om direct op weg te gaan naar New York. Walter is depressief en Groen belooft hem een lief en meegaand meisje omdat hij eindelijk die Sammie moet vergeten. Ze komen aan in de YMCA waar Walter het eigenlijk meteen al weer gezien heeft. Hij besluit ervandoor te gaan en treft in een café een vrouw genaamd Dulcie. Zij neemt hem in huis, waar Walter nog een paar maanden doorbrengt. Toch kan hij Sammie maar niet vergeten.
Walter heeft er ook genoeg van om bij Dulcie in huis te zitten. Hij pakt zijn spullen en vertrekt onverwachts. Hij jat nog even wat geld uit Dulcie’s ladekast en vertrekt.
Als Walter terug is in Nederland gaat hij 2 gram coke halen bij een dealer. Daar komt hij Sammie tegen. Het gesprek tussen de twee verloopt raar maar uiteindelijk gaan ze samen nog even naar een café. Daar probeert Walter erachter te komen waarom zij hem verlaten heeft. Sammie wil hem echter geen antwoord geven.
Walter gaat na tijden weer naar de Gimmick. dit blijkt inmiddels een ballentent te zijn. De sfeer is weg en zijn vrienden komen er niet meer. Als Walter wat coke snuift in de toiletten wordt hij betrapt en eruit gesmeten. Een meisje die in het verleden een van zijn one-night-stands is geweest, vangt hem op en neemt hem mee naar huis. Walter bereikt zijn dieptepunt: hij mist Sammie en ziet het niet meer zo zitten.

Hoofdpersonen in het boek.

• Walter Raam (van Raamsdonk)

Dit is de hoofdpersoon. Het is een rare depressieve vogel die zijn ex vriendinnetje Sammie mist. Ondanks pogingen van zijn vrienden om hem weer aan het schilderen te krijgen, doet hij niks meer. Hij gebruikt alle drugs die je je maar bedenken kan.

• Groen.

Dit is een ‘vriend’ van Walter. Hij is altijd bezig met vrouwen en probeert ze het bed in te krijgen. Ook hij zit aan alle drugs. Of het een echte vriend is, wordt niet echt duidelijk want als Walter hem vraagt of hij ‘Sammie genaaid’ heeft geeft hij aan dat absoluut niet gedaan te hebben omdat ze de ex is van Walter en dat dat reden genoeg is. Sammie probeerde hem te verleiden, zei hij. Van Sammie zelf hoort Walter overigens een andere versie. Groen probeerde juist haar het bed in te praten. Het lijkt erop dat Groen alles doet zolang hij er zelf beter van wordt.

• Sammie. (Suzan)

Dit is het meisje waar Walter nog steeds verdriet om heeft. In het boek wordt niet veel meer beschreven over hun relatie dan alleen het seksuele vlak.

Plaats.

Het speelt zich op meerdere plaatsen af omdat Walter ook nog de wereld rondreist. Vaak is het in Amsterdam zelf, maar toen hij op reis was, was het ook in Florence, op de Canarische eilanden en in New York.

Tijd.

Het speelt zich gewoon af in het jaartal van wanneer het boek geschreven is. Dat is te merken aan de beschrijving van de muziek die gedraaid wordt in de Gimmick! en gesuggereerd wordt als hits van die tijd. Ook de kledingbeschrijving past binnen die periode. (1989) Ik denk dat er ook niet veel meer dan een jaar tijd overheen is gegaan in dit verhaal.

Thema.

Ik denk dat het thema vooral verloren liefde is. Walter treurt nog steeds om het verlies van zijn vriendinnetje Sammie. Hij kan er maar niet overheen komen.

Motieven.

- liefde.
- Verlies.
- Seks.

Walter is bezeten door de liefde voor Sammie. Hij kan hier maar niet overheen komen. Zijn liefde voor haar beheerst zijn hele leven.

Walter verloor niet alleen zijn grote liefde Sammie, maar ook zijn zin in het leven.

Seks speelt een grote rol in Walters leven. Dit is goed te merken omdat dit veel aan bod komt in het boek. Hij heeft de neiging om relaties met mensen direct aan seks te kopppelen.

Eigen mening.

Ik vind het op zich geen verkeerd boek alleen het is niet helemaal mijn ding. Het wordt wel boeiend en vooral beeldend geschreven alleen het thema staat mij persoonlijk niet zo aan. Als ik er zo over nadenk vind ik het aan de andere kant toch wel een heel interessant boek omdat het net even anders is als vele andere boeken. Het is geen standaard verhaallijn met standaard personages dus als je het zo bekijkt is het toch wel heel interessant.
Of het boek nou echt geschikt is voor leeftijdsgenoten, dat denk ik niet. Niet iedereen zal hierin geïnteresseerd zijn en het is ook een kwestie van jezelf openstellen voor een bepaald onderwerp. Het kan af en toe wel langdradig zijn maar dat wordt wel weer goed gemaakt door grappige stukken met veel vaart en humor.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gimmick! door Joost Zwagerman"