Gifsla door Jan Wolkers

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Gifsla
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1092 woorden
  • 28 juli 1999
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6
25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1983
Pagina's
231
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Gifsla
Shadow

x

x

x

Gifsla door Jan Wolkers
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Jan Wolkers, Gifsla, 1983

Inhoud Het boek gaat over een periode van 4 dagen, rond het eind van het jaar. Het begint dat Rob Dilling, een bekende schrijver, een boek aan het schrijven is. Hij schrijft over een meisje wat de bosjes in gaat om te plassen.

Het meisje wordt opgehaald door haar moeder, en met een stevige omhelzing wordt het afgesloten, althans dat wordt je voorgespeeld. Want als de moeder haar aan het omhelzen is, druk ze een zetpil in het achterwerk van haar dochter. De dochter schokt, en valt dood neer in het gras. De moeder laat haar liggen, en het is tot op de volgende ochtend niemand opgevallen dat zij daar ligt. Totdat een vogelspotter vanuit zijn verrekijker een glimmend achterwerk boven het gras ziet uitkomen. Hij raakt gefascineerd door dit plaatje, maar wil toch niet als vies mannetje worden gezien. Daarom loopt hij op haar af, zeer luid, zodat iedereen het zou horen, maar het glimmend achterwerk geeft geen beweging, daarom gaat hij wat dichterbij kijken. Hij ziet dat het meisje verkleumd in het gras ligt, en wil haar helpen totdat hij ontdekt dat ze dood is. Dan overkomt hem iets wat hem nog nooit eerder was overkomen, hij laat zijn broek zakken, en neemt het lichaam tot zich. Als hij klaar is wordt hij heel erg bang, en zou willen dat hij het nooit gedaan had. Te laat, daarom gaat hij naar de polder, met zijn visspullen als dekmantel, en begraaft het lijk in de wegzuigende kleigrond.

Dit alles schrijft Rob in een klein huisje waar hij samen met zijn dochter en haar vriendin nieuwjaar hoopt te gaan vieren. Dit zal helaas zonder haar vriendin moeten, omdat ze ruzie hebben gehad. Alles wat Rob schrijft heeft enigszins betrekking op zijn eigen leven; de billen doen hem herinneren aan een oude vriendin, etc. etc.

Het boek gaat dan voornamelijk over het boek wat hij aan het schrijven is, en over het verloop van de ruzie van de twee vriendinnen. Het boek wordt steeds weer veranderd en er worden stukken aan geplakt. Als het dan eindelijk nieuwjaar is, dan zijn de twee vriendinnen weer bij elkaar en heeft Rob speciaal voor hun en zijn vriendin vuurwerk gekocht. Ze vinden het allemaal prachtig, en drinken op een goed nieuw jaar.

Aan het eind van het boek krijgen zijn dochter en hij ruzie omdat hij haar privé leven had binnen gedrongen. Boos loopt zij weg, en loopt naar de zee toe om daar wat af te koelen. Rob wordt zo bang dat hij meteen zijn schoen aan trekt, en naar zee toe rijdt. Eenmaal daar is het even zoeken, maar hij vindt haar toch. Zo koud als wat zodat hij een deken uit de achterbak pakt en die aan haar geeft als ze in de auto zou komen. Als ze zwicht, trekt ze de deken over haar heen, en gaat rustig zitten. Dan zitten ze daar, en Ellen zegt dat Rob toch wel hartstikke lief is. Plots grijpt Rob naar zijn borst (al jaren dronk hij ontzettend veel, maar wou dit jaar een nieuwe start maken), waarop Ellen vraagt wat er mis is. Rob antwoordt met :"Ik dacht dat je weg was..". Waarna nooit meer een woord van het gesproken zou worden.

Personages Rob: hij is toch wel een flat karakter, ook al draait het hele boek om hem. Er wordt niks over zijn ware karakter geschreven, Alleen dat hij heel veel van zijn dochter houdt, en dat hij een drank probleem heeft.

Ellen: toch wel een round karakter, omdat er over haar gevoelens veel gezegd wordt. Ze is heel erg snel op haar tenen getrapt, wat ze wel goed weet te verweren. Ellen is heel belangrijk voor het boek, omdat zij weergeeft hoe Rob denkt. In dat opzicht zou je dus denken dat Rob een round karakter, maar dat vind ik niet, omdat je toch te weinig over hem te weten komt.

Tijd Het verhaal speelt zich af in Zeeland rond de jaarwisseling waarbij er grote pakken sneeuw liggen.

In de korte tijd van het verhaal wordt er heel veel vertelt. De dagen zijn rond de 50 bladzijden wat ik heel knap vind om het zo te schrijven.

Het is een chronologisch verhaal, terwijl de tijd wel wordt aangegeven.

Perspectief Het is een Ik-verhaal doordat alles door Rob zijn ogen wordt bekeken, de naam Rob komt dus ook maar heel weinig voor. Het is wel zo dat het verhaal ook nog bekeken wordt vanuit een standpunt, om de lezer een indruk te geven hoe de omstandigheden zijn. Als hij bijvoorbeeld de telefoon opneemt, wordt er gezegd :'Rob Dilling', zei hij vermoeid. Terwijl het verhaal daarna weer verder gaat ik een ik persoon.

Ruimte Het is een balangen ruimte, omdat de sneeuw een grote invloed heeft op de koudheid. En de koudheid speelt weer een rol, omdat de rollen buiten gelimiteerd zijn. Hierdoor wordt het verhaal grotendeels in een warme ruimte afgespeeld.

Dit wil je ook lezen:

Stijl De schrijver schrijft zoals je als zo'n soort mens hoort te schrijven. Omdat Rob zo'n seksistisch boek heeft geschreven, krijg je het beeld van Rob wat verduidelijkt. Jan Wolkers schrijft zoals hij zijn beeldfiguur, Rob, laat schrijven.

Genre Dit verhaal is een novelle, omdat je geen echte karakter ontwikkeling ziet, met een raamvertelling.

Achtergrond Het verhaal past in de moderne literatuur.

Thema Ik denk dat de diepere bedoeling van het boek is dat vaak mensen die iets niet gedaan hebben toch de schuld krijgen. In dit boek krijg je een goed beeld daarvan. Het thema van het boek is denk ik het ten onder gaan van een ornitholoog die eigenlijk geen schuld heeft. Ook in dit boek van (Jan Wolkers) komt af en toe seks voor.

Motieven de ornitholoog

de dochter van Rob.

Titel Gifsla is een soort plant. Hij kan best hoog worden en daar heeft de ornitholoog gebruik van gemaakt om het lijk van het meisje in te verbergen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Titel Gifsla is een soort plant. Hij kan best hoog worden en daar heeft de ornitholoog gebruik van gemaakt om het lijk van het meisje in te verbergen.

Wereldbeeld Ik denk dat Rob Dilling heel erg op Jan Wolkers zelf lijkt met zijn losbandige leven en heeft hij eens een verhaal geschreven over zichzelf in een maffe situatie.

Beoordeling Ik vond dit een zeer goed boek, omdat je mee wordt genomen. Het boek heeft wat korte bladzijden wat het makkelijk maakt lezen. Je kan het soms wat langdradig noemen, omdat het boek terug duikt in het boek van Rob. Ik vond het een leuk boek om te lezen, maar het was af en toe wel verwarrend wat nou het echte verhaal was en het verhaal wat Rob schreef. Maar het was niet storend, wel een beetje speels eigenlijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gifsla door Jan Wolkers"