Gezonde lucht door Marjan Berk

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 751 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
142
Geschikt voor
vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Gezonde lucht
Shadow
Gezonde lucht door Marjan Berk
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
I Inleiding
1. titel: Gezonde Lucht
auteur: Marjan Berk
jaar van uitgave: 1997
druk: 1e
aantal blz.: 143 blz.

II De auteur

1. Marjan Berk wordt op 11 juli 1932 geboren in Zeist als Marie-Janne van Baren. Haar ouders scheiden als Marjan 6 jaar is.
Na de middelbare school volgt ze een opleiding voor psychiatrisch verpleegkundige, en daarna doet ze één jaar de toneelschool. Via de toneelschool komt Marjan Berk terecht in de wereld van cabaret, roneel, radio, en televisie. Ze trad onder meer op bij Wim Sonneveld en Rudi Carell.
Vanaf eind jaren zeventig ging ze steeds meer schrijven. Eerst voor toneel en televisie. Zo schreef ze de theaterschow ‘Moeder en haar jongens’, enkele liedjes voor Kinderen voor Kinderen, en ook het scenario voor de televisieserie Vrouwenvleugel. Hiervoor werd ze in 1992 bekroond met de Televizierring.

In 1980 verscheen het eerste boek van Marjan Berk: Het Bezuinigingskookboek, dat ze samen met Jeroen Krabbé samenstelde. Hierna schreef ze zowel fictie en non-fictie boeken en collumns in verschillende dagbladen en tijdschriften. Enkele boeken van Marjan Berk zijn: De dag dat de mayonaise mislukte (1983), Niet meer bang voor spinnen (2001), Toen de wereld nog jong was (2002), en Naar het Zuiden (2004).
Marjan Berk woont afwisselend in Amsterdam en Overijssel, en heeft 5 kinderen en 6 kleinkinderen.

2. De stroming is moderne Nederlandse literatuur

III Het verhaal

1. Sophie Deelder, bij het Nederlandse volk bekend als schrijfster van de populaire televieserie Gescheurd gordijn, rijdt met een dronken kop iemand aan. Na het ongeluk rijdt ze door en beland daarmee in een spiraal van schuldgevoel. Omdat ze bang is dat de jongen dood is, en dat de politie haar zoekt verhuist ze naar een dorpje op het platteland ver van de stad waar ze woonde. Ze verwaarloost de televisieserie die ze schrijft. Iets waar haar baas niet blij mee is.
Sofie kan haar schuldgevoelens niet kwijtraken en ziet het leven niet meer zitten. Dan brengt een aardige buurvrouw haar in contact met een waarzegster. Sofie vertrouwt haar geheim toe aan de waarzegster, mevrouw Ruisdaal. De waarzegster blijkt echter niet zo betrouwbaar te zijn als Sofie dacht; nadat ze heeft vertelt over het ongeluk, en dat ze denkt dat ze iemand heeft doodgereden, begint de vrouw Sofie te chanteren.

Dan ziet Sofie in een televisieprogramma dat de jongen die ze heeft aangereden nog leeft. Meteen verkoopt ze haar huisje in het dorp en verhuist ze terug naar Amsterdam. Daar begint ze een nieuwe serie: ‘Gezonde lucht’.

2. Analyse van het verhaal:
Thema: Het thema van het verhaal is schuldgevoel en ontvluchting van de werkelijkheid. Sofie voelt zich schuldig over de aanrijding die ze heeft veroorzaakt en ze slaat letterlijk op de vlucht.

Stijl: Het boek is erg simpel geschreven. De opbouw is duidelijk en er zijn geen flashbacks.
Ook is het verhaal niet erg diepgaand. Het boek is makkelijk te lezen en te begrijpen.

Structuur: Het verhaal is geschreven in de alwetende-vertelsituatie.

Ruimte: Het verhaal speelt zich eerst af in Amsterdam en daarna in een klein dorpje op het platteland.
Het verhaal geschreven in een belangenruimte. De plek waar het zich afspeelt staat symbool voor de gevoelens van Sofie; op het platteland is het rustig, en hier probeert Sofie ook de rust in zichzelf terug te vinden.

Tijd: Het verhaal is chronologisch geschreven, en er zijn geen flashbacks. De vertelde tijd is ongeveer 3 maanden, de verteltijd is 2 uur.
Het verhaal heeft een gesloten einde; Sofie komt erachter dat degene die ze heeft aangereden nog leeft, en ze besluit om weer terug te gaan naar Amsterdam waar ze een nieuwe televisieserie begint.

Hoofdpersonen: De belangrijkste hoofdpersonen zijn Sofie, Valerie, en mevrouw Ruisdaal.
- Sofie Deelder is de hoofdpersoon in het boek. Ze is schrijfster van een populaire televisieserie, en hierdoor redelijk bekend. Wanneer ze dronken een aanrijding veroorzaakt en vervolgens doorrijdt staat haar leven op zijn kop. Omdat ze niet naar de politie durft te gaan besluit ze te vluchten naar het platteland. Sofie is een flat-character; haar gedrag verandert niet.
- Valerie is de buurvrouw van Sofie. Het is de enige persoon in het dorp met wie Sofie omgaat. Sofie gaat vaak koffiedrinken bij Valerie. Valerie heeft een klein hotelletje. Ze brengt Sofie in contact met mevrouw Ruisdaal die bij haar logeert.
- mevrouw Ruisdaal is een waarzegster. Ze logeert bij de buurvrouw van Sofie. Wanneer Sofie haar om raad vraagt en haar geheim vertelt chanteert mevrouw Ruisdaal haar hiermee.

Titel: De titel is “Gezonde Lucht”. Het boek heet zo omdat Sofie de drukke stad ontvlucht om vervolgens in een dorpje op het platteland te gaan wonen. Hier is de lucht ‘gezond’.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gezonde lucht door Marjan Berk"