Gewoon Sanne door Marjan van den Berg

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1150 woorden
  • 3 mei 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
240
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Gewoon Sanne
Shadow
Gewoon Sanne door Marjan van den Berg
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gewoon Sanne, door Marjan van den Berg
Titel: Gewoon Sanne
Door: marjan van den Berg
Plaats van uitgave: Houten
Uitgever: Van Reemst
Jaar van uitgave: cop. 2003
Genre: Familieroman
Soort: volwassenen

1. A Waarom heb ik dit boek gekozen?
Dit boek heb ik gekozen omdat het er heel leuk uitzag (de kaft), het verhaal sprak me ook erg aan.

B Waar dacht je dat het verhaal over zou gaan? Waarop was die verwachting gebaseerd?
Ik dacht dat het boek zou gaan over Sanne, een vrouw van een middelbare leeftijd. Ik verwachtte dat het een leuk boek zou zijn waarbij je echt meeleeft met de gevoelens van de hoofdpersoon. Sanne is op zoek naar een partner en krijgt verschillende rare ervaringen met mannen die haar het hof maken. Ondertussen krijgt ze veel steun van haar zoon Wichard, en andere vriendinnen. Deze verwachting kwam door de kaft en door de samenvatting op de achterkant. De kaft ziet er vrolijk en warm uit.


C Zijn die verwachtingen uitgekomen?
Ja, het is een heel leuk en warm verhaal, je leeft echt mee met de hoofdpersoon, je zit echt helemaal in het verhaal. Het was een heel leuk en gezellig boek om te lezen.

2.Vind je, nu je het boek gelezen hebt, dat de titel er goed bij past?
Geef aan waarom de schrijver het boek deze titel volgens jou gegeven heeft en verzin zelf een andere titel voor dit boek.
Ik vind de titel: _Gewoon Sanne_, heel goed bij het boek passen, want het gaat gewoon over hoe Sanne is en hoe ze reageert op bepaalde dingen. Als ik een andere titel zou moeten verzinnen voor dit boek zou het iets worden van: _Sanne_s avontuur_ of _Sanne_s leven_. Ik vind deze titel (Gewoon Sanne) heel goed bij het boek passen!


3. Kies drie situaties uit het boek, beschrijf bij elke situatie hoe jij zou reageren en hoe die persoon in het boek reageert.
Situatie 1: Cathy (de zus van Sanne) gaat zomaar mee met Sanne naar de makelaar.

Als Sanne op weg is naar de makelaar in de stad (ze is opzoek naar een nieuw huis), komt ze haar zus Cathy tegen. Cathy doet heel opdringerig en wil persee mee naar de makelaar, omdat ze zelf niets te doen heeft. Uiteindelijk keurt Sanne het goed en mag ze mee. Bij de makelaar aangekomen, doet Cathy heel dominant en neemt bijna het hele gesprek over tussen de makelaar en Sanne. Ze speelt echt de grote zus en bepaalt bijna alles voor Sanne. Na een tijdje vind Sanne het genoeg en stuurt Cathy weg op een vriendelijke manier. Citaat: Cathy zegt: _Ga je op huizenjacht? Wat enig! Mag ik mee? Ik heb toch niets te doen!_
OP deze situatie had ik anders gereageerd. Ik had veel eerder voor mezelf opgekomen en tegen m_n zus gezegd dat ik het allemaal best zelf kon regelen. Ik vind het sowieso raar dat die zus ineens meeging, terwijl het niet de afspraak was.

Situatie 2: Als de makelaar haar laat zitten in het restaurant.
De makelaar ziet na de huizenjacht Sanne wel zitten en vraagt haar mee uit eten. Sanne vind het wel leuk en koopt gelijk nieuwe kleren. Ze heeft zichzelf helemaal opgetut en is precies op tijd in het restaurant, maar na een kwartier is de makelaar er nogsteeds niet. Sanne heeft ondertussen al wat bestelt en gaat zelf maar wat eten. Na een half uur komt de makelaar pas aan in het restaurant, de avond word nog erg gezellig.
Citaat: _Een karafje?_ Met het oog op het komend gezelschap?_ het klinkt bijna spottend, vindt Sanne.
Ik had anders gereageerd op deze situatie, omdat ik nooit zo lang in een restaurant zou wachten en ik zou zeker wat zeggen tegen Bob de makelaar over dat hij zo laat was. Ik zou het minder over me heen laten komen, ik zou zelf actie ondernemen.

Situatie 3: De rijstgooier en een vriend hebben ruzie op de bruiloft van Wichard.
Als op de bruiloft van Wichard, de rijstgooier en een vriend ruzie krijgen en beginnen te vechten grijpt Sanne in. Ze houd de twee herrieschoppers uit elkaar door ze in hun nekvel vast te grijpen met haar nagels. Dat kan ze doen omdat ze op een vmbo- school les geeft en het wel vaker heeft gedaan. Citaat: _ Kappen zei ik toch?_ Bitst Sanne. _ Hou je op?_ Johny knikt en houd op.
Op deze situatie zou ik anders reageren, ik zou meer toeschouwer zijn, in zo_n ongemakkelijke situatie zou ik echt niet weten wat ik zou moeten doen, misschien een beetje schreeuwen dat ze op zouden moeten houden.

4. Wat is de rol van de hoofdpersoon binnen de familierelatie in het boek?
Sanne is de moeder van Wichard, ze heeft een goede band met hem en haar schoondochter. Wichard stelt zich heel behulpzaam op tegenover zijn moeder. Hij helpt haar ook met de verhuizing, en bied altijd aan om te helpen, als er iets moet gebeuren. Haar schoondochter is een hele goede vriendin van haar. Ze praat vaak met haar schoondochter over de telefoon, ze geeft haar veel steun in moeilijkere tijden. Het gaat er allemaal leuk aan toe, Sanne is een goede moeder. Ze stelt zich open op voor haar zoon. Ze is iemand die het allemaal een beetje aankijkt, maar als het er op aankomt zelf goede keuzes maakt.

5. Kies de belangrijkste personen uit je boek en geef aan of je te maken hebt met type of met een karakter.
Sanne: is een round character. Sanne maakt in het boek een geleidelijke ontwikkeling door. Ze wordt steeds zelfstandiger, vind haar eigen weg en verwerkt het overlijden van haar man steeds beter. Je leert Sanne steeds beter kennen in het verhaal.

Wichard: een round character. Wichard word een steeds betere vader en weet zich steeds beter op te stellen tegenover de kinderen van zijn vrouw. Je ziet in de loop van het verhaal dat hij steeds volwassener word in zijn manier van doen (hoe hij op dingen reageert)

Hannah (schoondochter): flat character. Zij is een moeder van twee kinderen die goed weet wat ze wil en heel behulpzaam is, ze is echt iemand waar je lekker tegenaan kunt praten. Ze maakt geen groei door in het verhaal.

Yvonne (vriendin): flat character. Zij is heel aardig en maakt niet echt een groei door in het verhaal. Ze is een moeder van 1 kind. Ze praat met Sanne als ze het moeilijk heeft.

Cathy: Is de zus van Sanne zij is een flat character, in het begin van het boek word al snel haar karakter duidelijk. Ze is opdringerig en overbezorgd. Ze bemoeit zich ook vaak met Cathy, maar verder is ze aardig.

Motto:
In dit boek gaat het veel over liefde, je ziet hoe Sanne op zoek is naar liefde van een man en van familie. In dit boek word duidelijk dat liefde heel belangrijk is en dat je zonder liefde heel eenzaam en alleen bent.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.