Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gesloten huis door Nicolaas Matsier

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Gesloten huis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 423 woorden
  • 22 april 2005
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
12 keer beoordeeld

Boekcover Gesloten huis
Shadow
Gesloten huis door Nicolaas Matsier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving: Titel: Gesloten huis
Auteur: Nicolaas Matsier
Uitgever: de bezige bij
Aantal bladzijden: 264
Jaar van eerste uitgave: 1994
Gelezen druk: achtste druk, uit 1995 (B-BOEK) Titelverklaring: De titel verwijst letterlijk naar het afsluiten van het ouderlijk huis, en figuurlijk naar de afsluiting van een bepaalde periode in het leven van Tjit. Analyse Spanning: In het boek is niet echt sprake van spanning, omdat er geen zoektocht naar iets is, of er geen spannende dingen gebeuren. Wel is er af en toe een moment geweest waar ik benieuwd was wat er in Tjit zijn hoofd omging, en dat vond ik wel een klein beetje spanning geven. Tijd: De tijd in het verhaal bedraagt ongeveer het leven van Tjit, vanaf zijn vijfde jaar totdat hij (nu) ongeveer 47 jaar oud is. Dus ongeveer 42 jaar. Er worden veel flashbacks gebruikt, het boek is gedeeltelijk een grote flashback die langzaam naar het heden verschuift. De verteltijd is ongeveer 6 uur. En bedraagt 264 bladzijde.
Personages: Tjit: een man van ongeveer 47 jaar oud. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Hij moet samen met zijn broer en zus het huis van zijn moeder opruimen na haar overlijden. Tjit praat soms erg formeel, en legt alle dingen zeer uitgebreid uit. Bijvoorbeeld bij de promotie van zijn vader, hoe het plusfours pak aanvoelde en zijn wollen sokken knelde om zijn zwetende benen. Structuur: De gebeurtenissen die een reeks herinneringen op gang brengen vormen een raamwerk, er is hier sprake van een raamvertelling. Heden en verleden wisselen elkaar voortdurend af. Er is een niet-chronologische volgorde., het begint met het heden en dan komt een stuk verleden dan weer heden dan weer verleden, enzovoort. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Krommenie en in den Haag. De jeugd van Tjit in Krommenie en zijn middelbare schooltijd die hij in den Haag doorbracht. Ook worden de straten van den Haag genoemd als Tjit over zijn jeugdvriend Gerard begint, en hoe zij samen door de straten van de Haag achteruitliepen. Vertelsituatie & perspectief: Gesloten huis wordt helemaal door de ik-figuur verteld. In het eerste deel is zijn visie op zijn jeugd die van een volwassene, die kritisch en ironisch terugblikt op die jeugd. Soms wordt de ik-vorm vervangen door de je-vorm, het gaat hier vooral om een beschouwende manier van vertellen. Thema: Het onderwerp dat Gesloten huis behandelt, is het ‘schoonschip’ maken in de nieuwe levensfase die aanbreekt als men zijn ouders verloren heeft. Het huis moet dan worden opgeruimd, de voorliggende periode moet geordend worden voordat het leven weer kan worden opgevat met nieuwe,wellicht andere doelstellingen dan voorheen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gesloten huis door Nicolaas Matsier"