Geklutste geheimen met strafwerk toe door Carry Slee

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover Geklutste geheimen met strafwerk toe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1000 woorden
  • 25 januari 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
104
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1996 Genomineerd)

Boekcover Geklutste geheimen met strafwerk toe
Shadow
Geklutste geheimen met strafwerk toe door Carry Slee
Shadow


Mijn boek heet: geklutste geheimen met strafwerk toe.

Jeroens vader is leraar op de school waar hij zit. Op een avond vraagt zijn vader hem of hij even een map wil halen die nog op school ligt. Als hij weg wil gaan merkt hij dat het licht in een van de klassen nog aan is. Als hij net het licht uit wil gaan doen voelt hij een mes op zijn keel. De jongen die het mes tegen zijn keel houdt is lid van een bende. Ze hebben uit de klas van Jeroen het geldkistje voor het schoolreisje gestolen. Ze dreigen tegen Jeroen dat als hij iets durft te zeggen er iets met hem gebeurd.

Als hij ’s avonds thuiskomt durft hij niets tegen zijn vader te zeggen. Daarna gaat hij nog even naar Amber. Hij is van plan het aan haar te vertellen maar Amber heeft net ontdekt dat haar moeder weer is gaan drinken dat ze wel genoeg heeft aan haar eigen problemen. Na een week komen ze er achter dat het geldkistje is gestolen. Jeroen schrikt als een van zijn vrienden voorstelt om een detective bureau op te richten. Ze willen gaan uitzoeken wie het geldkistje heeft gestolen. Als hij die middag thuiskomt vraagt zijn moeder of hij even voor haar naar de slager wil. Zijn hond Saartje neemt hij mee. Als hij bij de slager komt bindt hij Saartje buiten vast en gaat naar binnen. Als hij weer naar buiten komt is Saartje verdwenen. Jeroen schrikt. Hij heeft haar toch wel goed vastgebonden? De naam van zijn hond roepend loopt hij een steegje in. Daar ziet hij de bende met Saartje in hun hand. Hij krijgt Saartje terug als hij vanmiddag naar het landje komt en 20 euro meeneemt, anders vermoorden ze Saartje. Eigenlijk had hij die middag met zijn vrienden afgesproken, maar die belt hij af en zegt dat hij ziek is. De avond daarna hebben ze een vergadering van het detective bureau. Zijn vrienden willen zijn vader opbellen om te vragen of er niet iemand in school is geweest afgelopen weken. Jeroen schrikt en zegt dat hij dat beter zelf kan doen. Als hij opbelt doet hij net of een gesprek voert maar als hij het nummer heeft ingetoetst drukt hij het nummer weer uit. Een van zijn vrienden ziet het maar zegt er niks van. Als Jeroen eerder weg moet dan de rest vertelt hij wat hij heeft gezien. Zijn vrienden krijgen argwaan en besluiten dat er iets vreemds aan de hand is.

De volgende dag krijgt een jongen uit hun klas een ongeluk. Hij wordt aangereden door een auto die er hetzelfde uitziet als de auto van Ambers moeder. Als Amber die middag thuiskomt zit haar moeder dronken in de kamer. Amber wordt woedend en denkt dat haar moeder bij het ongeluk betrokken was. Ze weet niet wat ze moet doen en schrijft haar vader, die piloot is, een brief en vraagt hem naar huis te komen. Ze vertelt alles aan Jeroen en hij vertelt ook over de bende. Ze weten allebei niet wat ze moeten doen.

De volgende dag staat de bende voor zijn huis. Hij moet die middag naar het autokerkhof komen, anders vermoorden ze Saartje alsnog. Als hij die middag bij het autokerkhof komt sluiten ze hem op in een busje en pakken ze zijn jas af. Later in de middag komen ze terug en laten ze Jeroen vrij.

De volgende ochtend zien zijn vrienden een stukje in de krant staan over een bejaarde vrouw die is overvallen. Het signalement van de dader komt precies overeen met hoe Jeroen eruit ziet. Als Jeroen die middag naar de stad fietst wordt hij aangehouden door twee agenten omdat hij door rood rijdt. Een van de agenten herkent het signalement uit de krant en hij moet mee naar het bureau. Hij wordt ondervraagd door een rechercheur en moet mee naar het ziekenhuis waar de overvallen vrouw ligt om te zien of ze hem herkent. De vrouw is net onder behandeling dus wordt Jeroen weer naar huis gebracht. Ondertussen zijn zijn vrienden op het idee gekomen om naar de meester te gaan om te zeggen wat er met Jeroen aan de hand is en wat ze van hem denken. De meester komt op het idee om op te gaan zoeken maar onderweg komen ze zijn fiets tegen die nog bij het stoplicht staat. Ze besluiten om even te wachten.

Dan zien ze een groepje jongens aan komen lopen. Het is de bende. Ze blijven een tijdje bij Jeroens fiets staan en lopen dan weg. De meester besluit achter het groepje aan te rijden. De bende loopt naar het autokerkhof en gaat een busje in. Na een tijdje gaan ze weer weg. De meester en Jeroens vrienden kijken in het busje. Daar vinden ze het geldkistje en nog meer gestolen spullen. In de dichtstbijzijnde telefooncel belt de meester de politie op. Ze komen nog net op tijd om de bende in te rekenen.

Ondertussen zijn Jeroen en Amber weggelopen. Jeroen omdat hij bang is dat zijn vader heel boos wordt als erachter komt dat Jeroen wist door wie het geldkistje gestolen was, en Amber omdat ze er niet meer tegen kan dat haar moeder alcoholistte is. Ze gaan samen naar de hut in de duinen waarvan niemand van hun ouders weet dat hij er is.

Intussen zijn Jeroens ouders en de vader van Amber, die terug is gekomen van zijn vliegreis, samen met de meester en Jeroens vrienden aan het zoeken. Opeens komt een van zijn vrienden op het idee dat ze wel eens in de duinen kunnen zijn. Ze gaan op zoek en het blijkt ook zo te zijn. Jeroen is gerustgesteld als hij hoort dat de bende is ingerekend en Amber is blij als ze de stem van haar vader weer hoort. Dit keer wordt alles anders beloofd hij.Hoofdrol(en): Jeroen en Amber

Schrijver: Carry slee

Genre: criminaliteit want

1.er wordt veel gestolen

2.jeroen wordt bedreigd met een mes

3.Ambers moeder drinkt veel


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Geklutste geheimen met strafwerk toe door Carry Slee"