Geklutste geheimen met strafwerk toe door Carry Slee

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 857 woorden
  • 31 juli 2007
  • 22 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 22 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
104
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1996 Genomineerd)

Boekcover Geklutste geheimen met strafwerk toe
Shadow
Geklutste geheimen met strafwerk toe door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A Algemeen
1. Auteur: Carry Slee.
2. Titel: Geklutste geheimen met strafwerk toe.
3. Uitgever, plaats, jaar: Prometheus kinderboeken, Amsterdam, 2002.
4. Genre: criminaliteit.

B Beschrijving en inhoud
1. De hoofdrolspeler(s) zijn: Jeroen en Amber.
2. De gebeurtenissen spelen zich af op/in: straat, school.
3. De gebeurtenissen spelen zich af op: daglicht.
4. Het belangrijkste probleem in het boek is: dat Jeroen wordt mishandeld .
5. Het verhaal begint: dat Jeroen een map moet halen op school voor zijn vader. Hij ziet 3 jongens met het geldkistje van hun schoolreis de school uit lopen.

6. Het verhaal loopt af: dat ze het geldkistje weer terugvinden .
7. De titel slaat op: Jeroen heeft geheimen en hij is bang om het te vertellen omdat hij dan strafwerk krijgt.

C Eigen mening
Ik vind het een mooi en spannend boek omdat Jeroen in de problemen zit en hij weet het zelf niet.

Verslag:
Jeroen moet een map halen van school voor zijn vader. Als hij binnen is pakt hij de map en wil weer weg gaan. Net op het moment dat hij zijn vinger uitsteekt naar het lichtknopje, voelt hij een mes tegen zijn keel en iemand zegt: één kik en ik snij je strot door. Er staan drie jongens voor Jeroen. De eerste met het mes is kaal, de tweede is een beer van een vent en de derde, de kleinste kijkt gluiperig rond. De kale zegt tegen Jeroen dat hij zijn mond moet houden, want anders weten ze hem te vinden. Als de drie jongens weglopen, ziet Jeroen dat de kleinste het geldkistje van de schoolreis van Jeroen zijn klas onder zijn jas heeft verstopt. Als ze weg zijn loopt Jeroen ook naar huis. Toen hij thuis kwam wilde hij het zeggen maar zag de strenge ogen van zijn pa en durfde het niet meer. Hij verzon snel iets. Mag ik naar Amber vraagt hij snel. Ja, maar je moet wel om half negen thuis zijn.

Amber (Jeroens vriendin) heeft ook problemen. Haar moeder zit aan de drank. Jeroen stelt voor om een stip op de fles te zetten. De volgende dag gaat Jeroen gewoon naar school en dan ontdekt meester Erik dat het geldkistje weg is. Het kookcafé waar hij gister gegeten had met al zij kookvrienden, veranderde in een soort van detectivebureau. Ze hadden daar na school afgesproken om uit te vinden wie de dader is. Thijs denkt dat iemand uit hun klas het heeft gedaan. Als Jeroen op de fiets zit gaat hij naar Amber. Als hij binnenkomt zit zij huilend op de bank. Wat is er, vraagt Jeroen. Er staat geen stip op de fles snikt ze. Mijn moeder is weggegaan met de auto, omdat ik zo boos was dat ik de fles kapot had gegooid. Even later zitten Jeroen en Amber te zoeken naar haar moeders drankvoorraad. En ze hebben overal gezocht maar niks gevonden.


Als Jeroen naar huis gaat komt hij de drie jongens weer tegen. We hebben een uitnodiging voor je, zegt de kale: morgen half vier bij het autokerkhof. Als je er niet bent, gebeurt er iets ergs met jouw hondje. Maar dan heb ik afgesproken bij het kookcafé zegt Jeroen. Dat is niet onze zaak zeggen ze en de drie jongens rijden weg. De volgende dag na school belt Jeroen Liza op om te vertellen dat hij ziek is en niet kan komen naar het kookcafé. Als Hasna er na een kwartier nog niet is bellen ze haar ook op. Als Amber hoort dat Hasna aangereden is wordt ze even niet goed. Ze gaat naar huis en schreeuwt het uit tegen haar moeder. Waarom heb je Hasna aan gereden? Ik heb helemaal niemand aangereden zegt haar moeder. Ja, dat zal wel met je dronken kop. Intussen komt Jeroen aan bij het autokerkhof. Hij ziet nog niemand. Maar dan ziet hij de brommers van de drie jongens staan. Hij loopt naar een oude VW waar de brommers staan. Daar zitten de jongens. Kom binnen zeggen ze. De kleinste vraag of hij Jeroen zijn jack mag lenen. Jeroen doet zijn jack uit en geeft hem aan de kleine. Ze binden Jeroen vast en nemen zijn fiets mee. Even later komen ze terug en maken hem weer los. Je mag gaan, zeggen ze. Jeroen gaat naar Amber toe. Hoe gaat het vraagt hij. Ik heb mijn moeders drankvoorraad gevonden. En het verstopt, we hebben gevochten. Ik weet het nu ook niet meer zegt ze. Ik heb mijn vader een fax gestuurd. En hij zei dat hij zo snel mogelijk zou komen. Als Jeroen het nieuws kijkt ziet hij dat er een jongen precies zoals hij met zijn jack en dezelfde fiets een tasje van een oude vrouw jat. Nu spreekt hij af met Amber dat hij wegloopt met Amber naar een hut in de duinen. Als de meester van Jeroen zijn fiets ziet staan bij een boom stopt hij. Dan ziet hij drie jongens en de kinderen van het kookcafé. Stap in, zegt meester Erik. De jongens rijden weg naar het autokerkhof. De kinderen doorzoeken het nogal kleine autokerkhof en dan vinden ze het geldkistje. De jongens worden opgepakt. En ze vinden Jeroen en Amber al snel. Zo was alles toch nog goed afgelopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

bij auteur staat de verkeerde auteur het moet zijn:Van Holkema & Warendorf


14 jaar geleden

Andere verslagen van "Geklutste geheimen met strafwerk toe door Carry Slee"