ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
B. Zakelijke gegevens + motivatie.

1. Titel: Geheime Operatie
Schrijver: Jack Didden
2. Uitgeverij: Elzenga
Eerste druk in: 2001
3. Ik heb het boek gekozen omdat ten eerste de naam me aansprak “Geheime Operatie” dat klonk al goed. Toen ik de samenvatting las, was ik helemaal overtuigd dat het een leuk boek zou zijn de eerst bladzijdes waren meteen raak ik was er in verdiept en dat had ik ook verwacht.

C. Inhoud.

1. Het verhaal speelt zich af in 2 landen in Nederland en Amerika.
Ook speelt het zich af in verschillende ruimtes zoals: huiskamers, ziekenhuizen, vliegvelden enz. Er wordt altijd wel duidelijk aangegeven in welke ruimte het zich afspeelt.
Het verhaal speelt zich af rond deze tijd misschien zelfs iets verder om dat er in het boek een kloon voorkomt van een mens en dat is nog nooit gebeurd in Nederland dus daarom. Het speelt zich misschien af in deze tijd omdat alles net zo is als deze tijd.

De hoofdpersoon is Paul (of eigenlijk een kloon van Tony Baker, zoals hij op het laats wordt genoemd). Hij is een jongen met geen familie hij is een kloon.
Zijn grootste probleem is dat zijn “moeder” wordt vermoord en hij wil weten wie de dader is en waarom. Dat wordt een hele zoektocht, hij heeft vlak voor zijn “moeders” dood een sleutel gekregen die van een kluisje op ene vliegveld is en daar gaat hij naar toe en komt er achter dat zijn “vader” crimineel is en dat zijn daarom zijn “moeder” samen met hem was gevlucht. Ze had een aantal keren reisjes gemaakt naar Amerika omdat hij daar was gekloond (dat wist Paul eerst niet) hij werd altijd voorgelogen en hem werd verteld dat hij niemand kon vertrouwen. Hij lost het op met de hulp van 2 mensen ene Zwart en Donna (zie bijpersonen).

2. De hoofdpersoon is Paul Zwikkers of Tony Baker of eigenlijk niemand!
Hij is een kloon van de echte Tony Baker, hij heeft donkerblond haar een kuiltje in zijn kin en donkere ogen.
Paul is iemand die alles zelf wou uitzoeken hij houd wel van spanning.
Hij wil niemand vertrouwen omdat zijn “moeder”dat had gezegd en daar hield hij zich ook aan, een betrouwbaar persoon, je leert hem kennen van binnenuit.

3. Nee Paul veranderd niet echt hij blijft bij zijn standpunt om niemand te vertrouwen en hij wil alles zelf uitzoeken het hele verhaal lang.

4. Miriam(“moeder’): doet zich voor als de moeder van Paul maar is dat is ze niet. Ze heeft hem meegenomen uit Amerika omdat ze erachter was gekomen dat Paul een kloon was en wou samen met Donna de kinderen meenemen (hij was niet de enige kloon) maar het lukte ze alleen Paul mee te nemen en die heeft ze gehouden.

Donna: heeft Paul soms geholpen bij zijn onderzoek naar de moordenaar van zijn moeder en heeft Miriam geholpen met het bevrijden van Paul en is een goede vriendin geworden van Paul.

Zwart: zijn echte naam is niet bekend maar hij helpt Paul meerdere malen bij zijn onderzoek. Hij is een goede vriend van Donna en uiteindelijk ook een goede vriend van Paul, want eerst vertrouwde Paul hem niet.

Dokter Anthony Burns: hij heeft er voor gezorgd dat Paul gekloond werd en heeft daarvoor geld gekregen van een man die de vader is van de echte Paul (echte naam Tony Baker). Paul en hij zijn gezworen vijanden maar gelukkig gaat Burns de cel in.

Annie&Gerard: dit zijn de pleegouders van Paul na het overlijden van zijn moeder. Paul vertrouwt ze heel erg en hij voelt ze als de familie die hij nooit heeft gehad.

5. Het is een soort detectiveverhaal en een spannend verhaal!

D. Eigen mening

a. gebeurtenissen

1. Het verhaal komt erg op me over en het is zeker een heel realistisch verhaal.

2. Nee zo iemand ken ik niet.

3. Ja een beetje over het oplossen van zaken en over klonen hoe erg dat eigenlijk wel niet is en dat het ook erg raar is om te doen bij mensen vooral. Stel je voor dat je iemand van 60 gaat klonen dan krijg je dus een baby van 60 jaar!!!

b. personages

1. ik vond Paul de hoofdpersoon erg sympathiek hoe hij met alles omging vond ik erg knap van hem, dat zou ik in zo’n situatie niet gekund hebben.
Ik vond dokter Burns niet sympathiek omdat hij voor geld mensen kloonden en dat vind ik wel te ver gaan.

2. Ja het verdriet van iemand kwijtraken herken ik wel want dat heb ik pas geleden ook meegemaakt en dat is echt heel vervelend.

3. Ja dat hij op onderzoek uitging om de daders te vinden dat zou ik ook gedaan hebben want dat zou ik dan wel willen uitzoeken.

c. opbouw

1. Het wordt meestal in goede volgorde verteld maar soms zijn er oog terugblikken en dan gaat het een beetje door elkaar maar dat gebeurt niet zo vaak dus het is allemaal goed te volgen en dat blijf het hele verhaal zo.

2. Het verhaal speelt zich in ongeveer 2 jaar want er gebeurd zo veel dat het niet allemaal in een paar maanden kan zijn gebeurd in die tijd wordt Paul zijn “moeder” vermoord en hij vliegt 2 keer heen en weer van Amerika naar Nederland en in Amerika blijft hij dan ook weer een paar maanden. Hij verblijft ook ongeveer een half jaar bij zogehete pleegouders.

3. Ja het verhaal heeft een open einde: Citaat – Tony was de meest naaste familie doe hij had. En Tony had niet lang meer te leven. Tenzij Paul een van zijn nieren afstond… Dit is het einde van het boek en er komt dus niet een echt einde aan en daar houd ik niet zo van.
Ik weet dan niet hoe het allemaal afloopt tenzij er een vervolg is maar
maar die is er niet bij dit boek.

c. taalgebruik

1. Nee het boek was niet moeilijk om te lezen omdat alles er duidelijk instond en ik was er helmaal in verdiept dus ging ik zelf ook een beetje meedoen in het verhaal en dat was wel leuk!

2. Er zitten een paar gesprekjes in maar die zijn niet zo lang. Er zitten wel meer gesprekken in dan beschrijvingen maar het is wel goed verdeeld.
Van allebei is er ongeveer even veel alleen iets meer gesprekjes.

3. Nee er zit niet zoveel humor in het boek want het si meer spanning en actie dan humor en dat vind ik niet zo erg want ik hou wel van spanning en er hoeft niet zoveel humor in te zitten en bij dit boek is dat het geval.

e. eindoordeel

Ik vond het boek zeker spannend en ik vond het ook wel aangrijpend en het heeft me een beetje aan het denken gezet over het klonen van mensen.
Citaat: Maar nu was hij ook niet Tony Baker. Hij was een kloon, hij was…niemand!
Het lijkt me erg raar om te horen te krijgen dat je een kloon bent dat je eigenlijk niet echt bent of toch wel, dat lijkt me erg verwarrend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

man ik moet dit doen voor school maar ik ga dit echt niet allemaal lezen

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast