ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!
Zakelijke gegevens
Auteur : Mensje van Keulen
Titel : Geheime dame
Uitgever : Atlas
Plaats van uitgave : Amsterdam
Jaar van uitgave : 1992 (jaar van eerste uitgave: 1992)
Druk : tweede
Genre : roman

Eerste reactie
Ik heb dit werk gekozen, omdat het nog niet echt een bekend boek was. Er staan bijna geen uittreksels op internet en het leek me dus wel spannend om dit boek te gaan lezen. Ik was benieuwd naar waarom Mensje over het leven van Maarten ’t Hart ging schrijven. Wat was er zo bijzonder aan deze man, behalve dat hij ook schrijver is?

Ik vond het een heel erg indrukwekkend boek. Het leven van Maarten als travestiet was erg boeiende om te lezen, omdat je nu een duidelijker beeld krijgt van mensen die het liefst in vrouwenkleding lopen en de reacties dat dat op straat met zich meebrengt. Het is duidelijk dat je in onze maatschappij niet kunt doen en laten wat je wilt, ook al leven wij in een vrij land.

Verdieping
Samenvatting:

Mensje van Keulen volgt een poosje het leven van Maarten ’t Hart.
Op een dag staat er een dame voor de deur van Mensje van Keulen. Uiteindelijk komt ze erachter dat het geen gewone dame is. Het is Maarten ’t Hart in vrouwenkleding. Ze raakt geïnteresseerd in het leven van de andere schrijver die graag in vrouwenkleding loopt. Omdat hij dat thuis niet kan doen, omdat zijn vrouw er niet achter staat, komt hij vaak bij Mensje langs en gaan ze leuke dingen doen, maar dan wel als hij in vrouwenkleding loopt. Dat vindt hij veel prettiger dan als man door het leven te gaan. Ook op een signeersessie komt hij in vrouwenkleding. Hij vindt het moeilijk, want hij krijgt er veel opmerkingen over. Ook gaat Mensje mee naar kledingwinkels voor vrouwen, om een leuk pakje uit te zoeken voor Maarten. Zijn maten worden opgenomen en hij mag uiteindelijk bij een modeshow aanwezig zijn van de baas waarvan die kledingwinkel is. Ook wordt hij opgemaakt en krijgt hij mooie sieraden. Hij geniet er erg van. Toch vindt hij het allemaal niet echt genoeg. Hij heeft wel pruiken, maar wil er graag een met echt mensenhaar. Dat laat hij maken en het doet hem heel goed. Aan de ene kant wil hij graag een vrouw zijn, maar zich om laten bouwen lijkt hem niets. Als hij dan de eerste druk van zijn nieuwe boek aan de koningin mag aanbieden, belt Mensje de organisatie van dat evenement op om te vragen of Maarten in vrouwenkleding mag komen. Dat lijkt de organisatie geen goed idee, omdat het kan voorkomen dat de koningin daar alleen maar van schrikt, omdat iedereen hem van zijn boeken als man kent. Uiteindelijk gaat Maarten dan toch maar als man en zo heel erg vindt hij dat niet. Toch zal hij altijd op zijn tijd in vrouwenkleding blijven lopen.

Onderzoek van de verhaaltechniek
1. de schrijfstijl : simpel, aantrekkelijk.
2. de ruimte : 1992, Amsterdam
3. de verhaalfiguren : karakters duidelijk verwoord
4. de situaties : duidelijk en gedetailleerd in beeld gebracht
5. de vertelwijze : humoristisch en uitdagend

Op zoek naar de thematiek:
1. wat is het thema: travestie
2. welke tekstgedeelten en motieven zijn typerend voor dat thema: netjes taalgebruik.
Maarten wil graag als een volledige vrouw overkomen als hij
in vrouwenkleding loopt. Daardoor gebruikt hij ook de nette, Nederlandse taal.
3. wat is het verband tussen de titel en het thema: Maarten ’t Hart is een travestiet, van daar dat de titel ‘Geheime dame’ goed past. Hij is geen echte vrouw.

Plaats in de literatuurgeschiedenis:
1. wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd: 1992
2. wat weet je van de schrijver: Mensje Francina van der Steen, alias Mensje van Keulen werd op 10 juni 1946 in den Haag geboren. Ze was de oudste uit een gezin met drie kinderen.
Na de middelbare school heeft ze een tijdje in Engeland gewerkt. Eerst als hulp in de huishouding en later bij een antiquair. Ook heeft ze nog gewerkt op de veerboot tussen Hoek van Holland en Harwich. Ze verhuisde later naar Amsterdam, waar ze in 1967 trouwde met fotograaf Loon van Keulen. Inmiddels is ze daar weer van gescheiden. Ze woont nog steeds in Amsterdam . Samen met haar zoon Aldo.
Naast het schrijven heeft ze ook heel lang getekend. Ze schrijft niet graag over zichzelf. Al hoe wel ze over het boek “de ketting ‘zegt :
“De ketting lag heel dicht bij me. Ik wilde, wat ik eigenlijk nooit doe, iets kwijt wat met mezelf te maken had.”
3. wat weet je van de tijd waarin het werk geschreven werd: nog niet zo lang geleden. Het is vergelijkbaar met de tijd van nu.
4. in hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver: ze schrijft niet graag over zichzelf, maar dit boek gaat toch wel gedeeltelijk over zichzelf.
5. in hoeverre is dit werk typerend voor de tijd (stroming) waarin het ontstaan is: is niet typerend voor de tijd van nu. Het wordt nu alleen meer geaccepteerd dan toen.

Beoordeling
Ik vond het een heel origineel onderwerp, omdat er niet veel geschreven wordt in de literatuur over mannen die het leuk vinden om in vrouwenkleding rond te lopen. Dat is best een apart verschijnsel. De verhaalelementen die voor mij een positieve werking hebben is dat het verhaal heel diepzinnig is, het gaat heel diep in op de gedachten en gevoelens van Maarten. De passage die me het meest aanspreekt is waarin Maarten zijn nieuwe boek aan de koningin mag aanbieden en dat Mensje de organisatie van het evenement vraagt of hij in vrouwenkleding mag lopen. Op dat moment dat ik dat las was ik erg benieuwd naar het antwoord, omdat ik wou weten of Maarten zichzelf mocht zijn voor de koningin. Waarschijnlijk vonden ze het toch te moeilijk, want het antwoord was nee. Dit boek is niet met een ander boek of een film te vergelijken, omdat er niet vaak over dit onderwerp wordt gesproken. Om eerlijk te zijn is dit het eerste boek die ik heb gelezen wat over travestie zijn gaat. Als ik een man als travestie zie lopen, kijk ik ook om. Het is toch vreemd om mensen er zo bij te zien lopen, terwijl dat eigenlijk helemaal nog niet is geaccepteerd in deze maatschappij. Het heeft me wel aan het denken gezet, omdat het toch bijzonder is om te weten wat die mensen voelen en denken als er zo naar hun gestaard wordt en wat hen beweegt om er zo bij te gaan lopen. Ik zou best nog meer te weten willen komen over dit onderwerp. Het taalgebruik is simpel. Alles is makkelijk en duidelijk beschreven.

Mijn eindoordeel is zeker positief. Ik ben iets meer te weten gekomen over de gevoelens van Maarten en het verhaal is mooi beschreven. Ook was het makkelijk te lezen en las ik het in een keer uit.

Dit boek is een aanrader voor iedereen. Het is een boeiend onderwerp waar niet veel over geschreven wordt. Ook hoef je er niet in geïnteresseerd te zijn om geboeid te raken bij de gevoelens van Maarten en van Mensje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.