Gegijzeld door Evert Hartman

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 793 woorden
  • 21 augustus 2006
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
199
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Gegijzeld
Shadow
Gegijzeld door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting
.
Gerard krijgt elke dinsdagmiddag bijles van zijn wiskundeleraar de Rooy, samen met zijn twee klasgenoten; Jaqueline en Bertus. Vandaag zit Henk er ook bij als straf. Ze horen een schot en even later staan er twee gewapende mannen in de deuropening. De kinderen en de leraar worden bevolen om te gaan liggen en als waarschuwing schieten ze. Na lange tijd mogen ze weer gaan zitten, een van de mannen heeft er een radio bij gepakt. Ze horen op het nieuws dat ze betrokken zijn bij een gijzeling. Ze zullen morgenmiddag om 12:00 uur worden vrijgelaten, maar alleen als de minister op tv en radio vertelt dat er 60 politieke vluchtelingen worden toegelaten. De mannen hangen een briefje op het raam met de tijden waarop eten moet worden gebracht. Twee dagen lang worden de 60 politieke vluchtelingen niet vrijgelaten, en langzaam leren ze de gijzelnemers beter kennen.
Een van de twee heet Leon, Leon vertelt dat toen hij ongeveer zo oud was als Gerard zijn vader en broer tegen de politiek in zijn land waren. Op een dag kwam de GEPO (GEheime Politie) langs. Leon en zijn zus Ramona verstopten Edgar, zijn broer, en gaan in bed liggen. Zijn vader wordt meegenomen door de GEPO en even later komen ze weer terug en nemen Leon en Ramona ook mee. Na lange reis komen ze aan bij een groot gebouw. Ze komen erachter dat ze in een van de strafkampen van het land zitten. Ramona moet naar de meisjesafdeling en Leon naar de jongensafdeling. Langzaam komt hij erachter hoe het hier zijn gang gaat. Als hij flauw valt tijdens een straftraining komt hij terecht in de Ziekenzaal en bedenkt een ontsnappingsplan. Hij vraagt Shaira of ze zijn plan tegen Ramona wil vertellen en ze spreken met zijn drieën af in de ziekenzaal. Als hij naar de ziekenzaal wil, moeten twee van zijn kamergenoten mee; Walter en Chris. Chris wil ook mee ontsnappen en als ze gaan leidt Felix; een vriend die Leon had ontmoet op de ziekenzaal, de bewakers af, en daardoor wordt hij door de bewakers vermoordt. Met zijn vieren gaan ze op pad, onderweg krijgt Shaira een epilepsieaanval, maar als ze in het schuurtje van de steengroeve komen, komt Shaira weer bij. Ze nemen dynamietstaven uit het schuurtje mee en gaan verder. Onderweg komen ze in een dorpje een vrouw tegen die hen wel wil helpen en zo kunnen ze met een bootje en extra eten een groot meer oversteken. Als ze het meer zijn overgestoken nemen ze de trein naar Timboro maar onderweg worden ze opgepakt door de GEPO. Als ze weer op weg gaan naar het strafkamp wordt de auto beschoten. Shaira wordt geraakt en overlijdt. Het blijkt dat de schoten van bevrijders waren die op de auto’s van de GEPO schoten en niemand wilden vermoorden.Iedereen heeft na dit verhaal medelijden met Leon. Gerard wordt midden in de nacht wakker en hoort gekraak op het dak, hij verteld het aan Leon en David; de andere gijzelnemer, en zij zorgen ervoor dat de mensen van de politie weer weggaan. Ze blijven de rest van de ochtend praten, en dan moet van de Rooy; hun wiskundeleraar, van Leon aan de politie vertellen dat Leon en David opgeven. Even later worden Leon en David opgepakt en Gerard is weer vrij, maar nu weet hij niet of hij blij moet zijn of juist boos..

Karakters
Gerard;
Gerard is veertien jaar en een van de vijf gijzelaars. In het begin is hij erg bang voor de gijzelnemers maar na het verhaal van Leon toont hij veel medeleven. Hij wordt soms boos om grappen of stomme opmerkingen en soms begrijpt hij niet waarom mensen dingen wel of niet zeggen. Hij is niet echt dapper, maar dat wil hij ook niet zijn. Hij vindt het ook niet fijn om beslissingen te nemen, vooral als er veel van afhangt.

Leon;
Leon is in zijn eigen verhaal ongeveer veertien jaar en in het verhaal eromheen ongeveer 24 jaar. Hij wordt best snel nerveus en kan zijn woede niet goed verbergen. Soms geeft hij al snel de moed op en hij verbaast zich snel over dingen. Soms is hij jaloers en om onbelangrijke dingen wordt hij boos. Hij is ook best emotioneel.


Verklaring van de titel
De titel van het boek is Gegijzeld. Dit slaat op dat Gerard, zijn klasgenoten en de Rooy worden Gegijzeld. Maar het kan ook slaan op Leon in zijn eigen verhaal, want daar werd hij ook een soort van “gegijzeld” door de GEPO en daarna werd hij in een strafkamp gezet. Dus eigenlijk kan de titel op twee dingen slaan

Hoofdgedachte
Gerard wordt gegijzeld en hoort het verhaal van een van de gijzelnemers; Leon, door Leon krijgt hij een soort van andere kijk op de wereld.Het verhaal om Leon’s verhaal een duurt ongeveer een paar dagen. Maar het verhaal van Leon duurt voor mijn gevoel een paar weken, omdat hij meegenomen wordt door de GEPO, hij zit een tijdje in het strafkamp en hij ontsnapt nog.

Mijn mening
Ik vind het een heel mooi en realistisch verhaal. Het zou best echt gebeurd kunnen zijn en nu weet ik ook meer van de wereld in dictatoriale landen. Ik vind het ook heel mooi dat het is omschreven in twee werelden. Die van Gerard waarin ze gegijzeld worden en eerst heel bang waren maar na het verhaal medelijden en sympathie voor de gijzelnemers kregen, en het verhaal van Leon waarin je meer te weten krijgt over hoe het er aan toe ging in zijn kindertijd en wat hij allemaal heeft meegemaakt. Dit vind ik echt een heel mooi boek en ik zou graag meer boeken van Evert Hartman willen lezen.

Ik vind dat dit boek wel verfilmd zou kunnen worden, want zo kunnen mensen die niet van lezen houden ook meer te weten komen over de wereld van Leon. Het lijkt me heel mooi om in een film te zien hoe het er in een strafkamp aan toe ging en hoe de kinderen er mee om gingen. Als dit boek verfilmd zou worden zou ik graag naar de film gaan. De film zal dan misschien niet zoveel kijkers trekken maar degene die erin geïnteresseerd zijn, zullen waarschijnlijk heel enthousiast zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gegijzeld door Evert Hartman"