Gegijzeld door Evert Hartman

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1055 woorden
  • 21 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
199
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Gegijzeld
Shadow
Gegijzeld door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Zakelijke gegevens:
Titel: Gegijzeld
Auteur: Evert Hartman
Uitgever: Lemniscaat

Samenvatting

Op dinsdagmiddag zitten vier kinderen bij bijles wiskunde: Gerard, Bertus, Jacquiline en Henk ( Henk zit er niet voor wiskunde bijles, maar voor straf) bij meneer de Rooy.
Op een gegeven moment horen ze een schot en er komen 2 gewapende mannen binnen. Dat zijn de gijzelaars Leon en David. De volgende dag is de gijzeling nog bezig. De avond er voor hadden de gijzelaars eten gevraagd aan de politie en gekregen. Na een tijdje gaat één van de gijzelaars Leon spreken. Leon vertelt aan de kinderen dat ze strijden voor hun land. Leon wil dat Nederland 60 vluchtelingen binnenlaat. Op een middag vertelt Leon zijn levensverhaal.

Het verhaal van Leon:

Leon woont samen met zijn vader Gustaf, zijn broer Edgar en zijn zus Ramona in een dorpje.

Er heerst een dictatuur. De broer van Leon, Edgar, heeft in de stad in een dronken bui allemaal beledigingen geuit over de baas in het land. De volgende dag wordt hij opgehaald door de GEPO ( geheime politie ) maar ze kunnen Edgar niet vinden omdat hij op een geheime plek in het huis zit dus nemen ze zijn vader mee. Leon is zo boos dat ze zijn vader meenemen dat hij een van de GEPO leden slaat met een pook. Een paar dagen later worden Leon en Ramona door de GEPO opgehaald maar ze weten niet waar ze heen gaan. Leon en Ramona worden uiteindelijk naar een instituut gebracht. De jongens en meisjes moeten daar apart dus worden ze gesplitst. Leon komt met nog andere jongens op een kamer. Waaronder Chris. Chris wil ook graag vluchten. De regels in het instituut zijn erg streng. Als Leon een overtreding begaat,wordt de hele kamer gestraft. Ze krijgen een pleinoefening. Leon wordt het allemaal even te veel en zakt bewusteloos neer op de grond. Als hij wakker wordt, ligt hij op de ziekenafdeling van het instituut.De zuster is vergeleken met de rest van de bewakers erg aardig. Als de dokter langs gaat om een diagnose te stellen zegt hij dat Leon over 2 dagen weer naar zijn kamer mag. De zuster vindt dat echter te kort en laat hem langer blijven. Als de dokter steeds langskomt, verstopt de zuster Leon in een oude schuur naast de ziekenzaal. In die schuur vindt hij een tang die hem kan helpen ontsnappen. Als hij weer terugkomt in de ziekenkamer komt hij een meisje tegen: Shaira. Shaira wil ook graag ontsnappen en besluit om met Leon mee te gaan. Alleen moet Shaira de zus van Leon ook zien te smokkelen naar de ziekenkamer. Van daaruit zouden ze met ze drieën ontsnappen. Als Shaira en Ramona in de ziekenboeg zitten moeten ze een witte deken uit het raam hangen en dan kan Leon weten wanneer hij naar de ziekenboeg moet. Als Leon de deken uit het raam ziet hangen moet hij een smoes bedenken om te vluchten. Hij snijdt zich express aan glas en probeert zo de ziekenboeg in te komen. Zijn plannetje lukt bijna, echter de bewaker stuurt 2 jongens met hem mee. Hij besluit het daarom maar aan de jongens te vertellen.Één van de jongens, Chris, besluit mee te gaan. Eenmaal bij de ziekenboeg aan gekomen.Ontsnappen Leon, Chris, Shaira en Ramona.

Als ze eenmaal buiten zijn krijgen ze hulp van een vriendelijke vrouw. Ze betaalt hen treinkaartjes om met de trein verder te gaan. Maar in de trein stappen er mensen van de GEPO in en nemen het groepje weer terug naar het instituut met een busje.Onderweg worden ze beschoten. Shaira wordt geraakt en sterft. Als de overvallers komen blijkt de broer van Leon in het groepje te zitten.

Dan eindigt Leon met vertellen. Leon en David besluiten de gegijzelden vrij te laten. Meneer de Roy zegt via de intercom dat ze worden vrijgelaten, maar alleen als de eisen van de gijzelaars worden opgevolgd. Dan komen er mannen binnengestormd en worden Leon en David in de boeien geslagen. Meneer de Rooy, Jacquiline, Bertus, Gerard en Henk zijn vrij.

Hoofd en bijpersonen

Leon
Leon is een van de gijzelnemers. Hij gijzelt de klas omdat hij wil dat 60 vluchtelingen worden vrijgelaten. Hij leefde in een land waar dictatuur heerste. Leon is niet gewelddadig. Het is uiteindelijk zijn idee om de gijzelnemers vrij te laten.

Ramona en Shaira
Ramona is het zusje van Leon en is ook opgesloten in het instituut. Shaira lag ook in het ziekenhuis waar Leon ook lag. Later ontsnappen Ramona en Shaira ook.

Gustaf en Edgar ( vader en broer )

Gustaf is de vader van Leon die ook gevangen genomen wordt. Edgar is de broer van Leon. De GEPO zoekt Edgar maar ze zullen hem nooit vinden.

David
David is ook een van de gijzelaars. David zegt niet zo veel en let meer op de leerlingen.

Chris, Luc, David, Walter en Kasper
Dat zijn de jongens die bij Leon op de kamer zaten. Leon is het best bevriend met Chris en zal later onder andere met hem ontsnappen.

Jacqueline, Bertus, Henk, Gerard en meneer de Rooy
Dat zijn alle gegijzelden. Meneer de Rooy is de leraar uit de klas. Ze hebben ongeveer allemaal dezelfde emoties: Eerst waren ze bang voor de gijzelaars, maar als het verhaal vordert gaan ze steeds meer meeleven met Leon en David. Meneer de Rooy is de leraar die probeert rustig te blijven.

De tijd
Het boek is in een niet chronologische tijdvolgorde geschreven. Omdat het begint met de gijzeling van de klas en daarna Leon ( één van de gijzelaars ) zijn verhaal gaat vertellen. Dat is een flashback. Het verhaal speelt zich af tussen 22 en 26 maart.

Ruimte
Het verhaal speelt zich kleine delen af in het klaslokaal. Het speelt zich het meest af in het instituut waar Leon heeft gezeten.

Mijn mening

Dit is een van mijn lievelingsboeken geworden toen het ik het had gelezen. Dit is ook mijn lievelingsgenre. Als ik beoordelingswoorden moet gebruiken zou ik deze nemen.

1. Spannend
2. Mooi geschreven
3. Voor mijn leeftijd
4. Somber

Hierbij zou ik de volgende argumenten gebruiken

1. Er is veel spanning bij het ontsnappen
2. Ik vind dat het erg mooi is geschreven omdat de schrijver zich erg goed heeft ingeleefd
3. Het is niet te kinderachtig noch te moeilijk
4. Er gebeuren droevige dingen in het verhaal. Bijvoorbeeld dat Shaira wordt doodgeschoten en dat Gustaf ( Leon’s vader ) wordt opgepakt

Kortom, het boek was geweldig

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gegijzeld door Evert Hartman"