Gegijzeld door Evert Hartman

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1500 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
199
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Gegijzeld
Shadow
Gegijzeld door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Punt A: Algemeen

Evert Hartman, Gegijzeld, 12e druk, Rotterdam, 1996. Oorspronkelijke druk 1984 in Rotterdam.

Schrijver

Evert Hartman werd op 12 juli 1937 in Dedemsvaart geboren. In 1947 verhuisde hij met zijn familie naar Kampen. Na zijn eindexamen H.B.S. ging hij eerst in militaire dienst, en begon in 1958 aan zijn studie sociale geografie aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Deze studie sloot hij in 1965 af met een doctoraal examen. Ondertussen was hij al begonnen met lesgeven in Hoogeveen, hij was daar leraar aardrijkskunde tot 1992. Sindsdien richtte hij zich volledig op het schrijven. Op donderdag 7 april 1994 overleed hij in zijn woonplaats Hoogeveen. Evert Hartman was getrouwd en had twee zonen. Evert Hartman schreef zowel ontspanningsboeken voor volwassenen als voor de jeugd. Zijn jeugdromans behandelen originele onderwerpen. In Hartmans verhalen zijn veel spannende gebeurtenissen, en dat heeft tot gevolg dat de jeugd de boeken graag leest. Als punt van kritiek hebben de mensen wel moeite mee dat de de gijzeling weinig invloed op de hoofdfiguren had. Ik heb het boek gelezen in week 51 van 2005. Hartman schrijft eigenlijk gewoon hoe elke schrijver schrijft met af en toe een humoristisch stukje er tussendoor. Hartman schreef ook de boeken:

1979 Oorlog zonder vrienden (Uitgeverij: Lemniscaat / 26e druk 2003)

1980 Vechten voor overmorgen (Uitgeverij: Lemniscaat / 13e druk 1997)
1982 Het onzichtbare licht (Uitgeverij: Lemniscaat / 15e druk 1998)
1984 Gegijzeld (Uitgeverij: Lemniscaat / 14e druk 1999)
1986 Buitenspel (Uitgeverij: Lemniscaat / 7e druk 2000)
1987 Morgen ben ik beter (Uitgeverij: Lemniscaat / 13e druk 1998)
1988 Het bedreigde land (Uitgeverij: Lemniscaat / 7e druk 1997)
1989 De droom in de woestijn (Uitgeverij: Lemniscaat / 4e druk 1990)
1991 Niemand houdt mij tegen : een avontuur in de 22ste eeuw (Uitgeverij: Lemniscaat / 8e druk 2000)
1993 De voorspelling (Uitgeverij: Lemniscaat / 8e druk 2000)
1994 De vloek van Polyfemos (Uitgeverij: Lemniscaat / 7e druk 2000)

Punt B: Genre

Dit boek is een avonturenroman omdat je de avonturen niet alleen van de gijzeling, maar ook van Leon in het instituut in het boek leest, wat ook bladzijden in beslag neemt. De avonturen van de gijzeling lopen daar weer omheen dus je beleeft 2 avonturen mee. Ook wordt het in de vorm van een dagboek geschreven, maar dat zijn dan maar een paar dagen van het dagboek.


Punt C: Onderwerp

Dit boek gaat over een gijzeling in een klas die bijles hadden van wiskunde, de eerste dag gebeurt er niks totdat ze de gijzelaars wat beter leren kennen. Want dan vertelt een van de gijzelaars een verhaal en na dat verhaal word er nog gepraat en daarna zijn ze vrij.

Punt D: Thematiek

Evert Hartman heeft veel boeken geschreven over bijzondere voorvallen en ook dit boek. Ik denk dat hij de bedoeling heeft gehad om te kijken hoe de mensen over dit probleem dachten. Waren ze het met zo’n gijzeling eens of niet. En om de mensen voor te lichten dat dit soort dingen kunnen gebeuren.

Punt E: Samenvatting van de inhoud

Gerard, Bertus, Henk, Jacqeline en meneer van Rooy worden onder de bijles wiskunde overvallen door de 2 gijzelaars Leon en David. De eerste dag moeten de leerlingen in dezelfde hoek blijven zitten en de politie moet schoonmaakmiddel- en, slaapzakken en voedingsmiddelen in de gang op een karretje zetten zodat de leerlingen het kunnen ophalen. Als de eisen die de gijzelaars stellen niet opgevolgd worden komen de leerlingen en van Rooy niet meer vrij. Later komen de leerlingen wat meer in contact met Leon en David en dan verteld Leon een verhaal: “De vader van Leon en zijn broer Edgar is tegen de regering en zeggen dat gewoon openlijk. Op een avond komt de GEPO (oproerkraaiers politie) Edgar halen maar Edgar zit verstopt en als ze hem niet kunnen vinden nemen ze zijn vader mee. Leon en zijn zusje blijven alleen achter maar de volgende avond komt de GEPO hen halen en gaan ze naar een instituut. Omdat Leon had gezegd dat zijn broer in de kast zat en dat niet zo was moesten ze extra pleinoefening- en doen maar bij de oefeningen viel Leon en moest hij naar de ziekenzaal en daar komt hij een meisje tegen waarmee hij afspreekt dat ze over een aantal weken zullen ontsnappen. Als ze na een aantal weken ontsnapt zijn, komen ze bij een vrouw waar ze eten krijgen en daarna geld om met de trein te gaan. Vlak voor de hoofdstad worden ze aangehouden door de GEPO en moeten ze met het busje mee, maar onderweg wordt op ze geschoten en de mannen van het busje en het meisje worden doodgeschoten. Edgar heeft hen bevrijd, Leon is vrij”! Na een tijdje zegt Leon “ga weg anders schiet ik”. Als meneer de Rooy het door de portofoon tegen de politie zegt, dat ze vrij zijn, komt de politie binnen en bevrijd hen.

Punt F: Hoofdperso(o)n(en)

Gerard is denk ik tussen de 12 en 15 jaar oud. Hij weet zich nooit helemaal goed een houding te geven. Is niet opgewekt en kijkt niet in de toekomst. Soms is hij bang maar als hij voor iemand op komt is hij helemaal niet bang. Gerard is erg slecht in wiskunde, daarom volgt hij bijlessen van meneer de Rooy. De gebeurtenis heeft invloed op het karakter van Gerard want hij gaat opeens als Henk heel de tijd wat zegt, er wat van zeggen of hem aantikken, hij wordt banger.
Het karakter van meneer de Rooy: Hij is een gewone leraar, hij is niet echt voorspelbaar. In het begin van het verhaal begrijp ik hem nog wel wat hij doet, maar later doet hij dingen die wel goed zijn, maar die je absoluut niet van hem verwacht. Dus het karakter heeft invloed op de gebeurtenissen die er gebeuren. Hij ziet er ook meer als een stratenmaker uit dan als een leraar uit.

Punt G: Plaats

Het verhaal speelt zich af in een school op de derde verdieping in een lokaal. De omgeving is heel belangrijk voor het verhaal want heel het boek speelt zich bijna helemaal in de school af, behalve het verhaal van Leon. Het boek is geschreven in 1984 en ik denk dat dit verhaal ook zo rond 1984 afspeelt want ze hadden nog geen mobieltjes enz.

Punt H: Tijd

Het verhaal begint dinsdag 22 maart om: 15.45 uur en eindigt zaterdag 26 maart om ongeveer 11.35. Waarschijnlijk speelt het verhaal zich zo rond 1984 af.
Het verhaal is wel in chronologische volgorde opgebouwd alleen in het verhaal van Leon wordt terug gekeken op zo’n tien jaar terug. Het boek is chronologisch opgebouwd omdat je telkens verder in het verhaal gaat en niet terugkijkt. Het zijn een aantal dagen die zich in het verhaal op elkaar volgend afspelen.

Punt I: Perspectief

Het verhaal wordt eigenlijk verteld vanuit Gerard zijn ogen, dus is het in een ik vorm geschreven. (Behalve dan het verhaal van Leon)

Punt J: Spanning

Er zit wel spanning in het verhaal omdat de klas gegijzeld wordt en je niet weet wat er gaat gebeuren. De eerste paar dagen hebben de kinderen niks te doen en je weet niet wat de leerlingen gaan doen, gaan ze zoals Henk proberen weg te komen? En bij het verhaal van Leon weet je ook niet wat er gaat gebeuren, ze maken plannen om te ontsnappen maar gaat dat lukken en als ze ontsnapt zijn worden ze misschien weer opgepakt door de GEPO en toen ze in het busje zaten wist je ook niet wat er ging gebeuren. Dus er zit spanning in het boek.

Punt K: Opbouw

Er is een verdeling in de hoofdstukken en het boek is in chronologische volgorde opgebouwd. Alleen in het verhaal van Leon is er een terug blik in de tijd van ongeveer tien jaar. Eigenlijk is er niet echt een hoogtepunt in het verhaal, misschien dat je de bevrijding een hoogte punt kan noemen. Het boek heeft een open slot, want je weet niet hoe het afloopt met de gijzelaars en de leraar en leerlingen, of ze worden verhoord of in de gevangenis komen of wat anders.

Punt L: Eigen mening

Goed, spannend, vreemd, goed van lengte, informatief, niet origineel, onwerkelijk, neutraal.
Goed: het boek is goed opgebouwd en is niet te lang.
Spannend: omdat je niet weet wat er gaat gebeuren in verschillende situaties.
Vreemd: omdat Leon aan de kinderen dat verhaal vertelt en daarna de gegijzelde vrij laat.
Goed van lengte: het verhaal heeft veel bladzijden maar door de spanning die erin zit merk je dat niet.
Onwerkelijk: Er zijn echt geen gijzelaars die aan hun gegijzelde zo’n verhaal gaan vertellen en ze daarna vrijlaten.

Ik vind het boek goed geschreven omdat het goed is opgebouwd het boek is niet te lang en er zit veel spanning in het boek.

Het boek is ook spannend genoeg om dat je niet weet wat er gaat gebeuren in verschillende situaties zoals: in het begin van de gijzeling en of ze op de kinderen gaan schieten als ze hun zin niet krijgen enz.

Het boek is vreemd en onwerkelijk omdat echte gijzelaars geen verhaal aan de kinderen gaan vertellen en daarna zomaar de gegijzelden vrijlaten.

Het boek is goed van lengte omdat het wel veel bladzijde heeft maar je dat niet merkt doordat er genoeg spanning in het verhaal zit.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gegijzeld door Evert Hartman"