ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

Gegijzeld - Evert HartmanA. Zakelijke gegevens:Titel: gegijzeld

Schrijver: Evert Hartman

Naam van de uitgeverij: BoektoppersB. Waarom is mijn boek een roman?Het boek is omvangrijk het heeft 236 bladzijdes. Het verhaal is best gecompliceerd, dat kun je niet in een paar bladzijdes uitleggen. Het boek gaat vooral over personen en de karakters. Je leert de gijzelaars steeds beter kennen als je verder in het boek komt. Ook worden de gevoelens en gedachten erg naar voren gebracht. Zo is er een meningsverschil tussen Gerard en de andere leerlingen. Gerard vindt dat de gijzelaars wel een beetje gelijk hebben maar dat vinden de anderen dus absoluut niet. In dit boek komen ook meerdere hoofdpersonen voor. Dat is natuurlijk de klas en de gijzelaars. Allen worden ze beschreven en laten ze weten wat ze vinden van de gijzeling.

De karakters veranderen vooral bij de gijzelaars en nauwelijks bij de kinderen, omdat ze bijna niet aan bod komen. Ze worden wel beschreven maar niet zo vaak dat je de karakters kunt zien veranderen. Ook is de genre duidelijk, namelijk: waar gebeurd. Kortom het is een roman

C. Eerste persoonlijke reactie:Leuk, interessant boek, omdat je het terrorisme nu ook eens van een andere kant ziet.

Dat gebeurt in die ene flashback. Spannend, natuurlijk omdat je niet weet wat die terroristen willen doen. Het verhaal is duidelijk zelfs met een flashback erin, meestal maakt dat het verhaal moeilijker. Gelukkig viel het hier heel erg mee. Ook het taalgebruik was niet moeilijk. Het verhaal van Leon was ook erg leuk verteld.D. Korte samenvatting:Een groepje kinderen en een leraar zitten nog op school als er ineens schoten klinken.

Er komen 2 gewapende mannen het lokaal binnen stormen. Ze zetten de bange en geschrokken kinderen samen met hun leraar De Rooy tegen de muur

Daar blijven ze een hele poos zitten, tot er opeens gepraat mag worden en naar de wc gegaan mag worden. Langzaam word het duidelijk waarom ze hier zitten: Leon en David, de gijzelnemers vertellen precies waarom ze hier zitten de vader van Leon wordt opgehaald door de GEPO.(Geheime politie) Leon en zijn zusje Ramona worden naar een opvoedingsinstituut gebracht waar de kinderen hoe ze zich voor de partij in moeten zetten. De jongens en de meisjes leven strikt gescheiden. Leon ontsnapte uit het instituut samen met zijn zusje, chris en Shaira, door een “ziek zijn”truc te gebruiken. En zijn daardoor ontsnapt. Ze gaan met de trein, maar als ze daar aankomen staat daar de GEPO en ze worden weer naar het instituut gebracht. Toch komen ze er niet aan. Onderweg worden ze overvallen en kunnen ze weer ontsnappen. Helaas komt bij het gevecht ook Shaira om het leven. Nu blijkt dat de broer van Leon Shaira vermoord heeft. De leerlingen in de klas zitten boeiend naar Leon te luisteren. Leon vertelt dat hij David drie jaar later is tegen gekomen. David is vrijgekomen uit het instituut. Na het verhaal afgerond te hebben mochten de kinderen naar huis. De meester belt naar de onderhandelaar en zegt dat de gijzelaars zich overgeven. De deur gaat open er komen een paar zwaarbewapende mannen binnen. Leon en David worden geboeid. De kinderen weten nou niet of ze blij moeten wezen of dat ze verdrietig moeten zijn.E. Spanning:Er komt 1 flashback in voor, dat gebeurd als Leon zijn verhaal gaat vertellen aan de kinderen in de klas. De flashback gaat terug naar zijn 12e. Het spannendste moment is hoe Leon samen met zijn zus Chris en Shaira ontsnapt uit het instituut. Je wilt weten of dat wel of niet lukt. Ook is het spannend dat de flashback in 1 keer kan stoppen en dat er wat ergs gebeurd in het lokaal, maar dat gebeurde niet. Ik had het einde misschien wel wat spannender en spectaculairder verwacht.

Hoofdpersonen:Leon

Hij is een van de 2 gijzelaars die vechten tegen het onrecht in hun land - Ze gijzelen 4 kinderen en een leraar op school - 24jaar oud – lang – hese stem – vreemd accent (dikke ‘l’) – buitenlander – sinds 5 jaar in Nederland – lid van Internationaal Front voor de Bevrijding van Politiek gevangenen (IFBP)

-1.90 meter lang – brede schouders – strak gezicht – kort blond sprietig haar – grijs/blauwe ogen - Slanke handen met lange smalle vingers en rechte nagels – oudere broer Edgar – 11.5 jaar jongere zus Ramona – vader is 55 jaar oud en heet Gustaf – moeder is al dood –woonde in klein dorp aan een klein riviertje met bergen ernaast en op de bergen ligt sneeuw – draagt een uzi.Ik heb respect voor het doen en laten van Leon, ik zou alles niet zo doen als hij Deed want het is moeilijk om op zo’n jonge leeftijd al zo veel lef te hebben.David:

Hij is een van de 2 gijzelaars die vechten tegen het onrecht in hun land - Ze gijzelen 4 kinderen en een leraar op school - zwaar accent – buitenlander – sinds 2 jaar in Nederland - lid van Internationaal Front voor de Bevrijding van Politiek gevangenen (IFBP) – donkere huid – rond gezicht

- donkere ogen – zwart golvend haar – draagt een uzi.Gerard:

Hij is een van de vier leerlingen de gegijzeld zijn - Hij is eerst erg bang voor de gijzelaars maar later begrijpt hij waarom Leon en David hun hebben gegijzeld - Als Leon zegt dat ze vrij zijn en naar huis kunnen wil hij bij de gijzelaars blijven – 14 jaar oud – dagdromer – heeft moeite met wiskunde –piekeraar

-lees‘freak’ – 2 jaar oudere broer Jos.Jacqueline:

Zij is een van de vier leerlingen de gegijzeld zijn - Zij is eerst erg bang voor de gijzelaars maar later begrijpt ze waarom Leon en David hun hebben gegijzeld - Als Leon zegt dat ze vrij zijn en naar huis kunnen wil zij bij de gijzelaars blijven – 14 jaar oud – donker blond haar – blauwe ogen.De Rooy:

(Sjoerd) – praat of wi niet belangrijk is – roker – laat zijn angst niet merken - Hij is eerst erg bang voor de gijzelaars maar later begrijpt hij waarom Leon en David hun hebben gegijzeld - Als Leon zegt dat ze vrij zijn en naar huis kunnen wil hij bij de gijzelaars/leerlingen blijven.Bertus:

Meestel rood hoofd – moeite met wiskunde – 13 jaar.Henk:

(Metselaar) hij is een van de vier leerlingen de gegijzeld zijn - Hij is eerst erg bang voor de gijzelaars maar later begrijpt hij waarom Leon en David hun hebben gegijzeld - Als Leon zegt dat ze vrij zijn en naar huis kunnen wil hij bij de gijzelaars blijven – 14 jaar oud – ‘roker’ – brutaal – volleyballer – snel aangebrand – klier.Chris, Luc, David, Walter & Kaspar:

Het zijn de jongens die in het instituut bij Leon op de kamer zaten. Leon kon het beste vinden met Chris. Ze zijn later in het verhaal ook samen met een paar anderen uit het instituut gevlucht.Ramona & Shaira:

Ramona is het zusje van Leon en ze is ook opgesloten in het instituut. Ze ontmoette Shaira waarmee ze samen met Leon en Chris ontsnapten.Gustaf & Edgar Benda:

Gustaf is de vader van Leon die ook wordt opgesloten door de GEPO. Edgar is de broer van Leon die zich verstopt had wanneer de GEPO langs kwam. Toen hij hoorde van de buren dat zijn familie gevangen werd genomen organiseerde hij een verzet tegen het onrecht in het land.http://www.scholieren.com/boekverslagen/3912Thema: waargebeurde verhalen,Tijd:

Het verhaal begint: dinsdag 22, maart 15.45 uur en eindigt zaterdag 26 maart om ongeveer 05:00Verhaalperspectief:

Vanuit vooral Leon die zijn verhaal aan de kinderen en De Rooy vertelt

Ruimte: in een klaslokaal maar ook in de gedachten van LeonF.Onderwerp:Het onderwerp interesseerde me, dat is ook de reden waarom ik het boek heb gekozen,

Ik hou wel een beetje van spanning en spectaculaire gebeurtenissen. Dat gebeurde vooral in het begin, met de bestorming van het schoolgebouw. Het verhaal heeft me wat van de kant van gijzelaars geleerd, dat het vaak niet voor niks is. Verder ben ik niet anders over het onderwerp gaan denken, gijzelen is fout en loont niet. Ik vind dat de belangrijke dingen de juiste hoeveelheid aandacht krijgt. Leon’s verhaal krijgt de meeste aandacht maar daar draait het boek dan ook om. Als ik boeken lees zijn het meestal van dit soort boeken, detectives, criminaliteit of geweld.Gebeurtenissen:De belangrijkste gebeurtenis is het verhaal wat Leon vertelt. Als hij zijn verhaal niet had verteld was er geen boek geweest. De nadruk licht op 2 dingen: De gedachten en gevoelens van de ontvoerders, ze vertellen alles aan de kinderen in de klas met heel het hart, Leon vertel hoe hij zich voelt. Maar het licht ook aan het verhaal, als er geen instituut was geweest, waren er ook geen gevoelens geweest. Eigenlijk kun je nergens de nadruk op leggen. Er gebeuren verschillende dingen zodat het boek niet saai wordt. De gebeurtenissen volgen elkaar op logische wijze op. Er komen geen onverwachte wendingen in het verhaal op 1 ding na. Dat de gijzelaars zich zo makkelijk op dat moment overgeven. De gebeurtenissen hebben me niet of nauwelijks aan het denken gezet. De gebeurtenis die op mij de meeste indruk heeft gemaakt was de inval van de GEPO. Ik vind de gebeurtenissen: boeiend, spannend, dramatisch en schokkend. De sfeer in de klas was eerst gespannen, bang en daarna gespannen over hoe het verhaal van Leon ging aflopen. Doordat de gebeurtenissen echt gebeurd zijn kon ik me het goed voorstellen. Ik hoefde geen gebeurtenissen in te vullen dat vond ik wel makkelijk lezen. Gelukkig heb ik zelf zo iets niet meegemaakt. Maar in Rusland is zoiets pas nog wel gebeurt, alleen hier liep het iets anders af zoals je weet.Personages:Ik zou op geen van de personages willen lijken, wie wil er nou terrorist zijn of scholier met wiskunde bijles? Ik kan me het wel voorstellen waarom Leon en David dit hebben gedaan maar zelf zou ik het niet doen. Er komen geen typetjes in voor. Ik vind vooral de eigenschap van de gijzelaars slecht, je gaat toch geen leerlingen bang maken omdat je je gelijk wil hebben? Het heeft me wel aan het denken gezet vanuit het perspectief van de gijzelaars. Omdat ze nooit voor de lol een gijzeling doen, er is in hun eerdere jaren wat gebeurd. Ik keur de ideeën van de gijzelaars af. De leerlingen en de leraar reageerde best voor de hand liggend toen Leon en David binnen vielen. Ze waren doodsbang en gingen onder de tafel liggen. Maar Leon en David zelf, daar had ik niet van verwacht dat ze het verhaal aan de kinderen gingen vertellen of dat ze zich zo makkelijk overgaven. Alle personages veranderen, de kinderen en de leraar waren eerst bang maar werden daarna relaxt en de gijzelaar waren eerst streng en later open en aardig. Ik zou never een gijzeling beginnen want dat zijn toch ook geen normen. En zeker niet als de mensen die je gijzelt er niks mee te maken hebt.Bouw:Ik vind de bouw van het boek goed, hierdoor ontstaat spanning en dat is ook wel nodig in dit soort boeken. Hij verhaal boeit me daarom ook. Door de spanning. Door de simpele en spannende bouw is het leuk om het boek te lezen. Er is maar 1 verhaallijn op die flashback na. Er gebeuren geen dingen door elkaar heen. Er wordt weinig met de tijd gedaan. Het gebeurd allemaal binnen een paar dagen. Je ziet de gebeurtenissen van verschillende kanten, dat maakt het verhaal juist interessant. Ik vind het eind verwacht maar ook onverwacht. Ze hadden hun verhaal vertelt dus lieten ze ze vrij. Dat snap ik wel, maar ik had het eind anders verwacht. Iets spectaculairder.Taalgebruik:Ik vind dat geen moeilijke woorden in voor komen het is hierdoor makkelijk te lezen. Ik vind de verhouding van gedachten/ beschrijving goed. Ik vind de taal passen bij de personages, gijzelaars praten meestal niet met moeilijke taal.G.Bespreekopdracht: 6Je ziet het verhaal van verschillende kanten, wat als gevolg heeft dat je van allebei de partijen de mening en gedachten weet. Je snapt beter waarom de gijzelaars een gijzeling beginnen. Dat komt omdat je het verhaal vanuit Leons kant ziet. Het maakt een hele hoop duidelijk. Ook zie je de kant van de kinderen die in het begin erg bang zijn en later beter snappen waarom dat ze worden vastgehouden. Maar ook het gevoel van gevangenschap wordt duidelijk vertelt vanuit het gezicht van de verschillende kinderen. De alwetende verteller vertelt vrij weinig, hij vertelt alleen als er iets aan elkaar geplakt of verduidelijkt moet worden.Schrijfopdracht: 2Afgelopen Zaterdag is er in het schoolgebouw van onze stad een einde gekomen aan een gijzeling. 2 mannen gewapend met machinegeweren liepen dinsdag na schooltijd het schoolgebouw binnen. Ze liepen rechtstreeks naar het lokaal op de 3e verdieping achterin de gang. Daar zat nog een groepje leerlingen en hun leraar, wiskunde te maken. De gijzelaars vertelden daar het verhaal dat als basis stond voor de gijzeling. Het betreffen Leon en David. Het verhaal heeft met beiden veel gedaan. Leons vader was meegenomen door de mensen van de GEPO, de geheime politie. Ook Leon met zijn zusje werden later opgehaald. Ze moesten naar een veel te streng instituut. De jongens en meisjes werden gescheiden. Leon en zijn zusje werden dus ook gescheiden. Ze maakten een heel erge tijd door. Zo vertelde ze dat de kinderen. Nadat ze hun verhaal hadden gedaan vonden de gijzelaars het niet meer nodig om de mensen nog langer vast te houden. Ze lieten ze dan ook gaan. Er zijn geen ernstige gewonden gevallen. Alleen de conciërge kreeg tijdens de inval een kogel naar zich toe geslingerd. Hij maakt het nu weer goed. De gijzelaars zijn opgepakt en worden vervolgt.Onderzoeks/zoekopdracht: 1De onzekerheidsoms ben ik een

verlegen wezen

dat wegkruipt bij

te felle spots op mijheb de donkere dood

meermaals

in de ogen gekekentoch was ik toen

moedig en bang

want de laatste adem

was nog niet

aan mij besteedik wil wegsporen

van mijn verledenen leef naar de toekomstze lacht me toe

met jou

http://www.hetschrijvertje.be/index.php?page=gedichten&Verhaal_Id=43681&process=storyIk vind dat dit gedicht erg goed bij het begin past. Ze weten niet wat er gebeurd. Ze zijn erg onzeker want je weet maar nooit wat gijzelaars met je van plan zijn. Het kan elk moment met ze afgelopen zijn. Dat is de onzekerheid die ze de hele tijd maar vooral in het begin hadden.GijzelingSchrijnende kinderen

Blootsvoets op de grond.

Gebalde vuisten houden

Het leven vast.Vrijheid is voorbij,

Tranen weerkaatsen

Het spiegelbeeld.

Gekrijs van alle kanten.

Wapens op de ogen

Gebrand.Het hoofd wordt neergelegd,

Schoten ontnemen de

Toekomst.

Broze diamanten in hun

Onschuld weggenomen.http://www.hetschrijvertje.be/index.php?page=gedichten&Verhaal_Id=82837&process=storyHet is waarschijnlijk al duidelijk waarom dit gedicht bij het verhaal past. Hier word precies beschreven hoe de kinderen en de leraar zich gevoeld zouden moeten hebben. Ook dit gedicht past het beste bij het begin want later waren de gijzelaars een stuk minder streng.GijzelingAlles is stil

iedereen luistert

In de ruimte is het kil

Er wordt soms wat gefluistert

Meer ook niet

angstige gezichten

een jongetje huilt om wat hij ziet

Binnen in het huis zijn er geen lichten

alles is donker, het is er koud

Ze weten niet wanneer de gijzeling ophoud.Lizsytjehttp://www.gedichten-freaks.nl/toon.asp?num=324667Ook dit is weer een gedicht waar duidelijk naar voren komt wat de gegijzelden voelden. Iedereen heeft er een ander gevoel bij een gijzeling maar iedereen is bang. In het verhaal wisten ze ook niet wanneer de gijzeling ophield. Hij was plotseling opgehouden.H Biografie van de auteurEvert HartmanGeboortedatum: 12 juli 1937

Geboorteplaats: Dedemsvaart, Nederland

Overleden: 7 april 1994

Biografie: Toen Evert Hartman 10 was verhuisde zijn familie naar Kampen. Na de HBS en militaire dienst ging hij sociale geografie studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij sloot deze studie in 1965 af, maar was toen al begonnen met lesgeven. Hij was docent aardrijkskunde op een middelbare school in Hoogeveen. Hij bleef daar lesgeven tot 1992, toen hij zich helemaal op het schrijven toelegde. Hij debuteerde in 1973 met een roman voor volwassenen. Na nog drie romans verscheen in 1979 zijn eerste jeugdboek. Evert Hartman was getrouwd en had twee zoons.Soort boeken van Evert Hartman De boeken van Evert Hartman zijn spannend en zitten vol actie. Zijn (soms controversiële) onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren. Veel van zijn boeken draaien om een gevecht voor vrijheid. De hoofdpersonen raken betrokken in een conflict waarin ze moeten kiezen: blijven ze trouw aan het gezag (van de regering, van hun ouders, van de medische wereld), of volgen ze hun geweten en gaan ze tegen dat gezag in? Door hun keuze komen ze in een positie waarin het soms lijkt of de hele wereld tegen hen is, maar ten slotte vinden ze toch een oplossing. Evert Hartman laat de twee kanten van het conflict zien, maar vaak is het wel duidelijk aan welke kant hij zelf staat. Hij vertelde ook een aantal oude verhalen (van Homerus en uit de Bijbel) na in zijn meeslepende stijl.Boeken:

1979 Oorlog zonder vrienden (Lemniscaat / 26e druk 2003)

1980 Vechten voor overmorgen (Lemniscaat / 13e druk 1997)

1982 Het onzichtbare licht (Lemniscaat / 15e druk 1998)

1984 Gegijzeld (Lemniscaat / 14e druk 1999)

1986 Buitenspel (Lemniscaat / 7e druk 2000)

1987 Morgen ben ik beter (Lemniscaat / 13e druk 1998)

1988 Het bedreigde land (Lemniscaat / 7e druk 1997)

1989 De droom in de woestijn (Lemniscaat / 4e druk 1990)

1991 Niemand houdt mij tegen : een avontuur in de 22ste eeuw (Lemniscaat / 8e druk 2000)

1993 De voorspelling (Lemniscaat / 8e druk 2000)

1994 De vloek van Polyfemos (Lemniscaat / 7e druk 2000)

Bekroningen:

1988 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Morgen ben ik beter

1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Het bedreigde land

1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De droom in de woestijn

1992 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Niemand houdt mij tegen: een avontuur in de 22ste eeuw

1994 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 14 t/m 16 jaar voor De voorspelling

1994 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De voorspelling

1995 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De vloek van Polyfemos

http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/ehartman.htm

Foto’swww.schrijversnet.nl


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Er staat dat Leon 12 was, maar Ramona was 12. Leon was 14.

12 jaar geleden

T.

T.

de uitgever is: lemniscaat geen boektoppers

14 jaar geleden

H.

H.

er staat dat de meester (ook wel meneer de Rooy) belt naar de onderhandelaars, terwijl in de 17e druk staat dat hij een portofoon gebruikt, wat dus niet bellen is.

10 jaar geleden

C.

C.

wat had je voor een cijfer hier voor?

Gr. Casper

9 jaar geleden

S.

S.

@ Helger, Wat maakt het uit?
Hoe moet je het dan noemen? Portofonen?

9 jaar geleden

R.

R.

Nee, ook niet portofonen, want dan is het weer een meervoud van een portofoon. Je had wel kunnen zeggen portofoneren, maar dat klinkt ook zo stom :D

9 jaar geleden

K.

K.

haha de uitgever is geen boektoppers maar lemniscaat

9 jaar geleden

J.

J.

thanks voor dit boekverslag ! ik snap niet waarom deze mensen zo zeuren ik heb er veel aan gehad !
goed gemaakt ook

doeg x

7 jaar geleden