Samenvatting
Gerard is een jongen die na het laatste lesuur bijles voor wiskunde krijgt van wiskundeleraar De Rooy. Hij krijgt daar bijles met twee andere kinderen. Verder is er ook nog Henk die eigenlijk niet tussen deze drie kinderen past, omdat hij er niet voor bijles is, maar voor straf. Henk is heel erg goed in wiskunde en krijgt extra sommen. Plotseling klinkt er een schot. Hij schrikt en met hem ook de andere kinderen die in het lokaal zitten. Hierna klinken er beneden in de gang voetstappen en geschreeuw. Even later komen er twee mannen het lokaal binnen. Ze hebben allebei een machinegeweer en een tas. Ze schieten tegen het plafond, en ze bevelen dat iedereen op de grond moet gaan liggen Na een tijd zenuwachtig op de grond te hebben gelegen mogen ze gaan zitten. Eén van de mannen haalt een radio uit zijn tasen het op Hilversum. Op het nieuwsbericht wordt gemeld dat er een gijzeling bezig is in een school. De gijzeling wordt opgeëist door het Internationaal Front voor de Bevrijding van Politieke Gevangenen. De Gijzelaars willen dat Nederland helpt om het racisme in andere landen te bestrijden. Gerard hoort dit bericht. Hij kan het bijna niet geloven dat ze gegijzeld zijn door twee terroristen.
Na een tijd moet er op een briefje voor het raam komen te staan dat er 's ochtends, 's middags en 's avonds eten aan het begin van de gang in een doos moest worden gezet. Gerard gelooft er niet in, maar het wordt braaf elke dag gebracht.


Na drie dagen gegijzeld te zitten is iedereen gaan praten. De gijzelaars ook. Ze zijn nu aardiger en er mag veel. Henk bleek ook brutaal te zijn, maar hij was het dan ook met de gijzelaars eens. De Rooy niet.
Hij vindt dat je niet mensen mag gijzelen voor iets dat niet normaal is; een gijzeling is ook niet normaal.
Leon, zo heet één van de gijzelaars, begint nu zijn verhaal te vertellen en waarom hij de gijzeling doet.
Leons verhaal: Leon ligt op een avond in bed. Hij ligt samen met zijn zusje Ramona op één kamer. Ze zijn nog wakker. Plotseling horen ze het gebrom van een auto. Het komt steeds dichterbij. Het stopt voor hun huis, en er wordt hard op de deur geklopt. Ze horen dat het mannen zijn. Het zijn mannen van de GEPO, de Geheime Politie die mensen oppakt die niet voor de "goede" partij zijn en er anders over denken dan mag. Ze komen vast zijn broer ophalen, die is fel tegen die partij, zijn vader is dat ook. De broer wordt snel verstopt in een geheime kast. Zijn vader doet open en er wordt gevraagd of zijn zoon, Edgar, thuis is. Zijn vader zegt van niet en nu wordt het huis doorzocht. Dan wordt Leons vader meegenomen, omdat zijn broer niet thuis is.
De volgende morgen wordt er opnieuw op de deur gebonsd. Het is weer de GEPO. Leon en zijn zusje van twaalf, Ramona, moeten mee naar een instituut. Ze moeten mee, omdat hun vader en broer toch weg zijn. Dit instituut blijkt al gelijk verschrikkelijk te zijn. Je moet op tijd opstaan, op tijd naar bed gaan, je kast goed inrichten, een uniform aan en nog veel meer verschrikkelijke eisen. Je krijgt daar ook elke dag les over de partij met als leider Sasdy. Ook is er pleinoefening waarbij je conditie wordt opgebouwd.
Het instituut mag je pas verlaten als je het goed hebt afgerond dat wil zeggen. Voor elke klus die je doet krijg je punten, tenminste, als je ze goed doet. Met een bepaald aantal punten ga je over naar de volgende kamer. Zo moet je alle vijfentwintig kamers afronden. Leon komt in kamer twintig, daar komt hij bij Chris, Walter, Luc, Kasper en David. Kasper doet ontzettend zijn best om zo snel mogelijk in een volgende kamer te komen. Leon had nog lang niet alle regels uit zijn hoofd geleerd toen er een signaal ging. Ze gingen snel naar de eetzaal, want vol is vol. Leon had zijn uniform niet aan, toen kregen ze geen eten. Bij de pleinoefening gaat het weer mis met Leon, hij is te traag, met als gevolg een extra pleinoefening. Hierbij valt hij flauw en moet hij naar de ziekenzaal. Hier ontmoet hij Felix, Bernt en Erwin. Ze zijn allemaal ziek en als ze beter zijn moeten ze weer terug naar hun kamer, zo ook Leon. Ook ontmoet hij Shaira. Dit is een meisje die ziek is. Ze wil graag ontsnappen hoort Leon. Op het instituut zijn de jongens en meisjes gescheiden van elkaar. Ook in de ziekenzaal. Aan het hoofd van die ziekenzaal staat de juffrouw, een zuster en Sedaka, een bewaker. Leon denkt veel na over ontsnappen. Hij heeft gezien dat ontsnappen bijna niet mogelijk is maar misschien bestaat er een kans.


Na een dag in de ziekenzaal te zijn is er ook een dokter geweest die naar Leon gekeken heeft. Hij moet over één dag weer terug, de juffrouw vindt van niet en verstopt hem in het schuurtje naast de ziekenzaal op het terrein van het instituut. Naast het schuurtje is een hek waarover je niet heen kan klimmen, omdat er scherpe punten aan de bovenkant zitten. Doorknippen kan wel, vooral als Leon een grote tang ziet liggen. Hij verstopt hem achter een richel van het schuurtje en bedenkt een goed plan.
Samen met Shaira wil hij ontsnappen, waar naartoe weet hij nog niet. Hij wil dat als Shaira beter wordt ze Ramona opzoekt en dat Ramona en Shaira samen nep ziek worden. Dan leggen ze een deken over de vensterbank en dan wordt Leon ook weer ziek. Dan ontsnappen ze met hun drieën en gaan ze naar Vilaka, de woonplaats van Leon. Leon vertelt dit plan aan Shaira en ze vindt het een goed plan, ze besluiten om het uit te voeren.
Die dag nog moet Leon terug naar zijn kamer. Hij moet meteen naar de steengroeve om te werken. Ze moeten daar stenen uithakken en kapot slaan. Dat is voor wegen. Het is een uur lopen naar de steengroeve. Er is ook een klein schuurtje. Na een tijd te hebben gewerkt gaan ze weer terug naar het instituut.
Heel verbaasd ziet Leon dat er na één dag al dekens uithangen uit een raam van de ziekenzaal. Leon verwondt zichzelf en moet naar de ziekenzaal. Walter en Chris moeten meelopen. Leon wil Shaira en Ramona meteen zien en Chris ziet zijn zus ook. Leon vertelt Chris het hele verhaal. Chris wil ook wel ontsnappen en Walter belooft het aan niemand door te vertellen.
Felix, iemand van de ziekenzaal helpt Leon goed door net te doen alsof hij wil ontsnappen, nu kunnen Leon, Chris, Ramona en Shaira snel achter de schuur. Leon pakt de tang en knipt het hek door. Ze lopen richting het dorp. Na een tijd lopen komen ze bij de steengroeve waar niks te vinden is, ook niet in het schuurtje. Dan komen ze bij een meer en maken ze kennis met een vrouw die al snel doorheeft dat ze ontsnapt zijn uit het instituut. Haar man zit in de gevangenis in de hoofdstad, net als Leons vader. Ze krijgen eten, kleren en geld en mogen haar boot lenen om over het meer te komen.
Vervolgens gaan ze met de trein. Onderweg stappen er mensen van de GEPO in. Zij ondervragen het groepje en zij waren op zoek naar ontsnapte mensen van het instituut, en nemen hun mee naar het instituut.
Onderweg naar het instituut wordt de auto overvallen. Shaira wordt neergeschoten. Het blijkt zijn broer te zijn die helpt Sasdy, de leider, weg te krijgen. Er is oorlog.
Dit was Leons verhaal. Alle kinderen en ook De Rooy hebben stil en met open mond geluisterd. Henk is het nog steeds eens met de gijzelaars, maar de Rooy is dat niet.
De terroristen geven zich over na een tijd te hebben gepraat. De radio maakt er een heel spektakel van. De eisen van gijzelaars worden niet opgevolgd. Ze worden in de boeien gesloten.
Over de schrijver:
Naam: Evert Hartman
Geboren: 12 Juli 1937
Overleden: 7 april 1994
Beroep: Aardrijkskundeleraar
Evert Hartman is geboren in Dedemsvaart, maar verhuisd op z’n 10e met de familie naar Kampen. Als hij 16 is, gaat het schrijversbloed kriebelen. Hij begint met het schrijven van korte verhalen, maar alleen voor eigen gebruik. Niemand mag ze nog zien! Na zijn eindexamen HBS (vroegere VWO) gaat hij in de militaire dienst. In 1958 gaat hij in Utrecht sociale geografie studeren. Na 7 jaar studeert hij af, maar inmiddels geeft hij al aardrijkskundeles op een school in Hoogeveen.
Tussen de aardrijkskundelessen door blijft hij verhalen schrijven. In 1973 komt het 1e boek ( voor volwassenen) uit. Daarna volgen nog twee avonturenromans voor volwassenen.
Nu hij elke dag in de klas met jongeren wordt geconfronteerd, besluit hij voortaan voor jongeren te schrijven. Dat bevalt hem veel beter. Zijn 1e jeugdboek Oorlog zonder vrienden wordt een groot succes! Evert wint er een belangrijke internationale prijs mee. In 1992 stopt Evert met lesgeven om fulltime schrijver te worden.
Evert heeft als grote wens, dat zijn boeken worden verfilmd. Die droom komt uit als een groep leraren en leerlingen van de Koningin Juliana-Mavo in Veenendaal zijn boek gegijzeld verfilmt. De film wint zelf een prijs als beste amateurfilm van Nederland!
Evert Hartman is nog geen 57 als hij in 1994 overlijdt. Hij had een vrouw en 2 zonen.
De boeken van Evert Hartman zijn spannend geschreven en er zit veel actie in. Ze zijn ook niet ingewikkeld opgebouwd. Misschien wel daarom zijn ze razend populair onder jongeren. Zijn boeken zijn vertaald in het Engels, Spaans, Duits, Deens en zelf in het IJsland
Evert Hartman schreef: Signalen in de nacht (1973), Machinist op dood spoor (1975), De laatste stuw (1977), Oorlog zonder vrienden (1979), echten voor overmorgen (1980), Gegijzeld (1984), Buitenspel (1986), Morgen weer beter (1987), Het bedreigde land (1988), De droom in de woestijn (1989), Niemand houdt mij tegen (1991), De voorspelling (1993), en De vloek van Polyfemos (1994).
Mijn mening:
Ik vond het boek erg leuk. Alleen in het begin vond ik het wat saai omdat je telkens de gedachte van de gerard leest. Wat moet ik doen? Wie zijn het? Enz. verder vond ik het een super mooi boek. Als ik er een cijfer op moest geven geeft ik er een 8 op!
Gegevens:
1. De titel van het boek is: Gegijzeld
2. De schrijver van het boek is: Evert Hartman
3. De uitgever heet: Lemniscaat
4. Dit boek is in het jaar 1984 verschenen.
5. Personages:
Gerard Hoofdpersoon
Een jongen van een jaar of veertien. Hij is één van de vier kinderen die ontvoerd wordt. Vanuit het gezichtspunt van Gerard wordt het verhaal geschreven. Je merkt dat hij bang is als de gijzelaars binnenkomen en erg meeleeft met Leon als hij zijn verhaal heeft verteld.
De andere kinderen zijn klasgenoten van Gerard.
Jacqueline, Bertus en Henk
Het zijn de andere drie leerlingen die gegijzeld zijn. Jacqueline is net als Gerard eerst ook erg bang, maar later begint ze een beetje met de gijzelaars te praten.
Bertus is op het begin ook erg bang maar trekt zich van Leon en David niet veel aan. Henk is alleen op het begin een beetje geschrokken en zegt de raarste dingen tegen de gijzelaars. Hij kan het goed met de gijzelaars vinden.
Leon Hoofdpersoon in het verhaal wat hij verteld
Één van de gijzelnemers, afkomstig uit een Zuid-Amerikaans land waar een dictatuur heerst. Hij is fanatiek voor de beweging, maar toch niet gewelddadig. Leon vertelt zijn levensverhaal en beleeft daarin veel hectische dingen. Hij neemt ook het iniatief om zich over te geven.
David
De tweede gijzelnemer. David is erg gesloten en zegt niet veel. Hij is ook erg fanatiek voor de
Beweging, maar laat dat veel minder merken. Hij let veel meer op de gijzelaars en vindt het ook niet erg fijn als de kinderen praten. David kent Leon van vroeger toen ze in hetzelfde dorpje woonden.
Chris, Luc, David, Walter en Kasper
Het zijn de jongens die in het instituut bij Leon op de kamer zaten. Leon kon het beste vinden met Chris. Ze zijn later in het verhaal ook samen met een paar andere uit het instituut gevlucht.
Ramona en Shaira
Ramona is het zusje van Leon en ze is ook opgesloten in het instituut. Ze ontmoette Shaira waarmee ze samen met Leon en Chris ontsnapten.
Gustaf en Edgar Brenda
Gustaf is de vader van Leon die ook wordt opgesloten door de GEPO. Edgar is de broer van Leon die zich verstopte toen de GEPO kwam. Toen hij hoorde van de buren dat zijn familie gevangen was genomen organiseerde hij een verzet tegen het onrecht in het land.
6. Hij zit gevangen in het klaslokaal. (hij is gegijzeld)
7. Ze leven erg mee als Leon (een van de gijzelaars) een verhaal verteld over wat ze mee gemaakt hebben.
8. De gijzelaars geven zichzelf over. En worden zo gegrepen.
9. De belangrijkste gebeurtenis in het boek is: het verhaal wat leon verteld maar dan specifiek de ontsnapping.
10. Het onderwerp is dat de kinderen in de klas worden gegijzeld samen met hun leraar.
11. Het verhaal speelt zich af in het lokaal van wiskunde.
12. Het verhaal speelt zich af in een paar dagen. In maart 1984.
13. Het verhaal zal echt gebeurd kunnen zijn omdat een klas in deze dagen ook best gegijzeld kunnen worden.
14. De tijd in het verhaal verloopt op een aardige normale manier. Maar er is ook een terugblik in de tijd omdat Leon een verhaal verteld over toen hij nog 12 jaar was.
15. Het verhaal maak je mee door de ogen van de hoofdpersoon: Gerard. Maar in het verhaal wat Leon verteld maak je het mee door Leon’s ogen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

er staat gijzel nemers terwijl het gijzelaars moet zijn


12 jaar geleden

K.

K.

hoe weet je dat het in maart -84- speelde...

18 jaar geleden

L.

L.

goed verslag. soms kleine foutjes erin.

9 jaar geleden

E.

E.

Mooi boek en een goed verslag. Ik heb hierdoor sowieso meer hulp gehad voor mijn boekpresentatie. Erg handig!
<'33

7 jaar geleden

T.

T.

Goed gemaakt netjes??

4 jaar geleden