Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

De schrijver: Evert Hartman, is geboren op 12 juli 1937 in Dedemsvaart.Voor hij met schrijven begon heeft hij eerst Aardrijkskunde gegeven. In 1953 kwam zijn eerste boek voor volwassenen uit, daarna heeft hij nog drie boeken geschreven voor volwassenen en daarna heeft hij nog dertien boeken voor kinderen schreven. Met zeven van zijn boeken is hij in de prijzen gevallen. Evert Hartman is overleden op 7 april 1994.Het genre: De genre is Avontuur

Samenvatting: Het verhaal begint als twee mannen een groepje van vier scholieren: Henk, Gerard, Bertus en Jacqueline en hun leraar gijzelen. De mannen komen schietend het lokaal binnen. Ze zeggen dat ze niet zullen stoppen met de gijzeling voordat de regering aan hun eisen voldoet: onder andere politieke gevangen vrijlaten. Waarom de bezetters dat eisen wordt duidelijk als een van de bezetters (Leon) begint te vertellen: Leon woont samen met zijn vader broer en zusje in een land waar je niet tegen de regerende partij mag zijn. En zij zijn dat wel. Daarom wordt op een avond de vader van Leon opgepakt en meegenomen. Daarom denkt de GEPO(geheime politie) dat ze alleen thuis zijn. Zo worden hij en zijn zusje naar ¡¥Het Insituut voor Nationale Opvoeding en Ontwikkeling¡¦ gestuurd. Het gaat er daar streng aan toe alles stikt volgens de regels: je begint in kamer 25 en eindigt in kamer 1. Op een dag valt Leon en komt zo op de ziekenkamer terecht. Daar ontmoet hij een heel knap meisje: Shaira. Ondertussen is hij bezig met een plan te bedenken om te kunnen ontsnappen (iets dat volgens zijn kamergenoten onmogelijk is). Als hij even in een schuurtje wordt gezet door de verpleegster heeft hij een plan: hij legt een tang op een plank om het ijzerdraad door te knippen en zo kan vluchten. Als hij ondertussen weer bijna terug moet naar zijn kamer gaat hij naar Shaira om zijn plan te vertellen en om te vragen of zij mee wil. Ze spreken af dat ze samen met zijn zusje een keer probeeren tegelijketijd in de ziekenzaal te komen. Toen Shaira het beloofde teken gaf ging alles heel snel: hij verwondde zich expres aan zijn arm en kwam in de ziekenzaal samen met zijn vriend. Toen vluchtte hij samen met zijn zusje, vriend en Shaira. Als ze door hulp van goede vrouw een trein kunnen nemen worden ze overvallen door de GEPO. Zo komen ze in een busje. Dan horen ze schoten en een gil van Shaira. Shaira is omgekomen.

Dat was het verhaal van leon. Snel daarna laten de bezetters hun vrij. De gijzeling is afgelopen.Hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn Leon en David: in de gijzeling en in het verhaal van Leon speelt zij een hele grote rol. De belangrijkste bijpersonen zijn: De leraar en de scholieren. Leon en David agressief van aard. Leon heeft blond haar en David zwart haar. Ze zijn ongeveer vijfentwintig jaar. Henk maakt een ontwikkeling door: eerst vindt hij het niet goed wat de bezetters doen en aan het einde, als hij het verhaal gehoord heeft is hij het er helemaal mee eens. De andere kinderen en de leraar snappen aan het eind ook wel waarom ze gijzelen, maar zijn het er niet mee eens.Plaats: Het speelt zich af in een schoolgebouw in Haagwoude. Het verhaal van Leon speelt zich af in Vilaka (dat is waar hij woont) en in het instituut.Tijd: Het verhaal speelt zich af van dinsdag 22 maart om 15:45 tot zaterdag 26 maart 04:30. Dit weet je omdat het als het ware door de verteller in dagboekvorm is geschreven. De verteltijd: ik heb er ongeveer 4,5 uur overgedaan om het te lezen.

De vertelde tijd is: 4 dagen en het aantal dagen in het instituut. Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld, want het verhaal van Leon was eerder gebeurd dan de gijzeling.

Er is een flashback: het verhaal van Leon.Het verhaal begint met een inleiding: de leraar geeft een groepje kinderen bijles wiskunde.Het probleem is dat een groepje kinderen en hun leraar gegijzeld zijn. Het boek heeft een middelgoede afloop: het loopt goed af met het groepje scholieren en hun leraar maar niet met de gijzelaars, want die worden opgepakt. Het is een realistisch boek.Perspectief: Het hele boek is geschreven in een vertellersperspectief.Titel: De titel (GEGIJZELD) zegt het al: het boek gaat over een gijzeling.Mening: Ik vind het een boeiend en realistisch boek: het is zo geschreven dat het net lijkt of je het zelf meemaakt. Het is niet echt een spannend boek, maar het is zeker niet saai. Ik heb het boek met plezier gelezen en het is een aanrader!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

hee laura
ik vind dat je een heel goed verslag heb gemaakt van het boek gegijzeld. Ik heb het boek zelf ook gelezen en je verlsag gebruikt voor mijn eigen werkstuk. Bedankt en mjn complimenten! Groetjes Dana

18 jaar geleden