Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

A. Zakelijke gegevens.

Naam van de uitgever: Lemniscaat

Jaar van de uitgave: 1e druk 1984 maar ik heb de 8e druk gelezen uit 1991.B. Inhoud.De hoofdpersonen + hoe dat je ze leert kennen: Gerard, Leon en David.Gerard: hij is een van de vier leerlingen die gegijzeld zijn. Vanuit zijn oogpunt wordt er geschreven. Hij is eerst erg bang van de gijzelaars maar later begrijpt hij waarom Leon en David hun hebben gegijzeld. Als Leon zegt dat ze vrij zijn en naar huis kunnen gaan wil hij bij de gijzelaars blijven.Leon & David: Zijn de gijzelaars, ze vechten tegen het onrecht in hun land. Leon vertelt een verhaal wat hij zelf heeft meegemaakt in zijn jeugd. David is een beetje stil en rustig

Probleem van de personen: Gerard: dat hij gegijzeld is.

Leon en David: onrecht in hun land.Andere personen + hoe dat je ze leert kennen: Jacquline, Bertus & Henk: Zijn de andere leerlingen die gegijzeld zijn. Jacquline is eerst ook erg bang van de gijzelaars maar later begint ze met de gijzelaars te praten. Bertus is in het begin ook erg bang maar hij trekt zich van Leon en David niet veel aan. Henk is in het begin alleen een beetje geschrokken maar hij kan best goed met de gijzelaars op schieten.Meneer de Rooy: leraar wiskunde is ook gegijzeld.Chris, Luc, David, Walter & Kaspar: dat zijn de jongens waarmee Leon op de kamer zat, op het instituut. Met Chris kon hij het beste mee opschieten.Ramona & Shaira: Ramona is het zusje van Leon en ze is ook op gesloten in het instituut alleen dan op de meisjes afdeling. Ramona ontmoette Shaira daar. En zij ontsnappen samen met Leon en Chris.Gustaf & Edgar: Gustaf is de vader van Leon, Hij wordt ook opgesloten door de GEPO. Edgar is de broer van Leon, hij had zich verstopt toen de GEPO langs kwam.

Toen hij hoorde van de buren dat zijn familie gevangen was genomen door de GEPO organiseerde hij een verzet tegen het onrecht in het land.

Verhoudingen tussen de personen: tussen de leerlingen goede verhoudingen,

tussen Leon en David ook goede verhoudingen. Met Henk en de gijzelaars al meteen best goed, en later met de andere leerlingen ook.Waar speelt het verhaal zich af: in een school in Nederland. En het verhaal van Leon in een ander land waarvan de naam niet wordt genoemd.Hoeveel tijd er verloopt tussen het begin en het eind: 5 dagen.In welke volgorde de gebeurtenissen staan: alleen het verhaal is een terugblik verder staat het op volgorde. De bedoeling van dat is dat je weet hoe moeilijk Leon het heeft gehad, en hoe erg dat is.De bedoeling van de schrijver: vermaken en iets leren over een andere cultuur.verhaalsoort: avonturen verhalen.C. Mening

Mening: Ik vind dat het een goed boek omdat het goed geschreven.

Ik vind het een spannend boek omdat je wilt weten hoe het afloopt met de gijzeling en het verhaal van Leon.

Ik vind het een zielig boek omdat ik het zielig vind wat Leon heeft meegemaakt. Ik vind het een niet te moeilijk boek omdat er geen moeilijke woorden in voorkomen. Ik vind een heel leuk boek omdat ik wel van zo’n soort boeken houd.Situatie die ik bijzonder vond: als de gijzelaars en de leerlingen goed met elkaar op kunnen schieten omdat dat niet vaak voorkomt en anders zou Leon zijn verhaal niet hebben verteld.D. Informatie over de auteur.

Evert Hartman werd op 12 juli 1937 in Dedemsvaart geboren.

Hij groeide op in Kampen waar zijn vader deurwaarder was. Na zijn militaire diensttijd ging hij in 1958 aan de Rijks Universiteit Utrecht sociale geografie studeren. Tijdens zijn studie werd hij aardrijkskundeleraar in Hoogeveen, dat deed hij tot 1992. toen ging hij volledig op zijn schrijverschap toeleggen. Door zijn werk als docent stond hij dicht bij de jeugd; hij sprak hun taal en deelde hun interesse en twijfels.

Hij schreef voor volwassenen:

Signalen in de nacht (1973)

Machinist op dood spoor (1975)

De laatste sluw (1977)

voor de jeugd schreef hij:

Oorlog zonder vrienden (1979)

Vechten voor overmorgen (1980)

Het onzichtbare licht (1982)

Gegijzeld (1984)

Buitenspel (1986)

Morgen ben ik beter (1987)

Het bedreigde land (1988)

De droom in de woestijn (1989)

Niemand houdt mij tegen (1987)

De voorspelling (1993)

De vloek van Polyfemos (1994)

De bekroonde boeken van Evert Hartman zijn: Morgen ben ik beter, Niemand houdt mij tegen, De voorspelling, De vloek van Polyfemos.

Oorlog zonder vrienden kreeg de Europese boekenprijs in 1980.

Veel boeken van hem zijn vertaal in Deens, Duits en Spaans.

Evert Hartman overleed op 7 april 1994.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Jij heb zeker OP NIVEAU als nederlands boek. Bedankt ik heb er heel veel hulp aan gehad omdat ik net zoasl veel mensen het leesverslag op het laatste moment inlever :-). Bedankt

Joris

17 jaar geleden