Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

5. Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam.
6. Jaar van 1e uitgave: 1994.
7. Andere boeken van de schrijver/ serie: Niemand houdt mij tegen een avontuur in de 22ste eeuw, Vechten voor overmorgen, Buitenspel, De voorspelling, Het onzichtbare licht, Oorlog zonder vrienden en De vloek van Polyfemos de avonturen van Odysseus
DE INHOUD
1. De hoofdpersoon
1. Hoofdpersoon: Gerard
2. Uiterlijk en karakter van de hoofdpersoon uitgesplitst: Gerard is denk ik tussen de 12 en 15. Hij weet zich nooit helemaal goed een houding te geven. Is niet opgewekt en kijkt niet in de toekomst. Soms is hij bang maar hij springt ook wel eens in de bres voor iemand en is dan niet bang. Daarom denk ik dat hij z'n hart op de goede plaats heeft.
3. De hoofdpersoon komt wel/niet overeen met mijzelf: Geen overeenstemming.


4. Moeilijkheden waarmee de hoofdpersoon te maken krijgt: Hij wordt gegijzeld en de vraag is voor hem hoelang het duurt. Hij snapt het niet waarom ze gegijzeld zijn. Maar als de gijzelaars hun verhaal verteld hebben snapt hij dat drommels goed en neemt het zelf voor de gijzelaars op.
5. Korte samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen: "Dinsdag 22 maart om 15.45 Ergens van beneden klinkt geschreeuw; daarna het geluid van rennende voetstappen in de gang. De deur van het lokaal wordt open gesmeten - twee mannen, gekleed in donkergroene jacks en blauwe broeken en gewapend met machinepistolen, dringen naar binnen en trappen meteen de deur weer dicht. De vijf in het lokaal zijn verbijsterd. Wat willen ze?
'Liggen, allemaal!' De langste van de twee heeft een dikke l.
Ze bewegen zich niet Ze staren alleen maar naar de indringers, alsof ze niet echt
zijn. Gerard ziet dat ze behalve de pistolen ook nog tassen bij zich hebben."
2. Wie zijn de belangrijkste bijfiguren
1. Bijfiguren: Meneer de Rooy (de gegijzelde docent), David en Leon (de gijzellaars), Henk, Bertus en Jacqueline (de gegijzelde leerlingen).
2. Uiterlijk en karakter van de belangrijkste bijfiguur uitgesplitst: Meneer de Rooy heeft ze goed op een rijtje. Hij is rustig en bedaard en weet op het goede moment iets te zeggen tegen de gijzelaars. Door hem hebben ze zich uiteindelijk over gegeven. David en Leon hebben alle twee een verleden waarnaar ze handelen. Uit hun ogen was de actie goedbedoeld en voor hun medemensen.
3. De rol van de belangrijkste bijfiguur: Meneer de Rooy heeft zo met Leon en David gepraat dat ze zich hebben overgegeven.


DE PLAATS
1. Plaatsen waar het verhaal zich afspeelt: In een klaslokaal in Nederland.
DE TIJD
1. Tijd waarin het verhaal zich afspeelt: In deze tijd.
2. Bewijzen uit de tekst voor de tijd: Je ziet het aan moderne woorden/namen. En
vroeger hadden ze geen portofoon om te onderhandelen.
3. Tijdsverschil begin van het verhaal en het einde: Van Dinsdag 22 maart tot
zaterdag 26 maart Tussen juni en augustus.
4. Verklaring van het tijdsverschil: Staat letterlijk bij de hoofdstukken er boven.
5. Bespreek een fragment uit het verhaal: Het spannendste gedeelte: Ergens van beneden klinkt geschreeuw; daarna het geluid van rennende voetstappen in de gang. De deur van het lokaal wordt open gesmeten - twee mannen, gekleed in donkergroene jacks en blauwe broeken en gewapend met machinepistolen, dringen naar binnen en trappen meteen de deur weer dicht. De vijf in het lokaal zijn verbijsterd. Wat willen ze?
'Liggen, allemaal!' De langste van de twee heeft een dikke l.
Ze bewegen zich niet Ze staren alleen maar naar de indringers, alsof ze niet echt
zijn. Gerard ziet dat ze behalve de pistolen ook nog tassen bij zich hebben."
HET SOORT BOEK
1. Soort boek: Avonturen, want ze maken toch een groot avontuur mee in een korte tijd.
DE TITEL
1. Betekenis van de titel: Dat het boek over een gijzeling gaat.
2. Mening over de titel (goed gekozen of niet): Goed.
3. Waarom deze mening: Het gaat over het een gijzeling en ik vind het kort maar krachtig.
4. Las je het boek door de titel?: Nee, ik heb eerst een ander boek uit het pakket gelezen. Daarna ben ik gelijk aan dit boek begonnen omdat ik het er toch wel leuk uit vond zien en wat op de achterkant stond trok mij aan.
HET THEMA
1. Over welk onderwerp ging het boek?: Het boek ging over een gijzeling.
MIJN EIGEN MENING
1. Waarom dit boek gekozen?: Dun en het zag er leuk uit en wat er op de achterkant trok mij wel aan.
2. Vindt je het een goed onderwerp voor een verhaal?: Ja.
3. Heb je over hetzelfde onderwerp wel eens meer wat gelezen?: Ja, dat was een kaping.
4. Kon je je inleven in het verhaal?: Ja.
5. Eigen mening over het boek:
a. somber - droevig - opgewekt - gelukkig gelukkig
b. wel interessant - spannend - weinig interessant - saai spannend
c. humoristisch - niet humoristisch niet humoristisch
a. "De Rooy komt in de auto zitten naast Gerard zitten. Hij heeft tranen in zijn ogen
'Rustig maar' fluistert hij schor.
'Ze weten niet beter. Probeer aan iets anders te denken. Straks ben je bij je vader en moeder. We gaan naar huis. Wij zijn vrij!'
b. "De man wendt zich opeens met een vlugge beweging om en wijst hem aan 'Jij, hier komen!'."
c. "De kleinste van de twee tilt de loop van zijn machinepistool op en haalt de trekker over. Het salvo dondert door het lokaal. De tl-lamp in de hoek vliegt aan splinters."
Nog een foto en wat informatie van de schrijver
Evert Hartman werd op 12 juli 1937 te Dedemsvaart geboren. In 1947 verhuisde hij met zijn familie naar Kampen. Na zijn eindexamen H.B.S. ging hij eerst in militaire dienst, en begon in 1958 aan zijn studie sociale geografie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Deze studie sloot hij in 1965 af met een doctoraal examen. Maar ondertussen was hij al begonnen met les geven in Hoogeveen. Hij was daar leraar aardrijkskunde tot 1992. Sindsdien wijdde hij zich volledig aan het schrijven. Op donderdag 7 april 1994 overleed hij in zijn woonplaats Hoogeveen. Evert Hartman was getrouwd en had twee zonen.
Als jongen van zestien jaar wilde hij al verhalen schrijven. Voorzichtig begon hij met het schrijven van korte verhalen voor 'eigen gebruik'. Zijn eerste boeken waren avonturenromans voor volwassenen, zoals Signalen in de nacht, dat zich afspeelt tegen het decor van de Duitse bezetting. In 1978 begon hij met het schrijven van jeugdboeken. In 1979 verscheen Evert Hartmans eerste jeugdboek Oorlog zonder vrienden, dat onmiddellijk geweldig populair werd. Het boek werd bekroond door vele kinderjury's en ontving de Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur, Padua 1980. In Vechten voor overmorgen geeft Evert Hartman een gedurfde kijk op een toekomst die erg dichtbij lijkt. Het onzichtbare licht baseerde hij op ervaringen van een meisje dat ontdekt dat ze helderziend is. Gegijzeld is niet alleen het spannende verslag van een gijzeling. De kinderen en de terroristen zijn volledig op elkaar aangewezen, waardoor de gijzeling een onverwachte wending neemt. In Buitenspel vertelt Evert Hartman een fascinerend verhaal over onder meer jaloezie tussen klasgenoten, de ontvoering van een middelbare scholier en belastingontduiking. In Morgen ben ik beter belandt Mariëlle in het ziekenhuis. Als niet duidelijk wordt, wat er met haar aan de hand is gaat haar vriendin op onderzoek uit. Het boek werd in 1988 bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het bedreigde land en De droom in de woestijn zijn spannende verhalen die gesitueerd zijn in het Heilige Land in de tijd van de Bijbel. In Niemand houdt mij tegen, een avontuur in de 22ste eeuw neemt Evert Hartman de lezer mee naar de verre toekomst, wanneer heel laag-Nederland onder water is gelopen. De voorspelling is het verhaal van de student Sander die tijdens zijn ontgroening te horen krijgt dat hij nog twee weken te leven heeft. In De vloek van Polyfemos, de avonturen van Odysseus hervertelt hij de Odyssee van Homeros. Evert Hartman had als grote wens dat zijn boeken verfilmd zouden worden. Gegijzeld werd verfilmd door leraren en leerlingen van de Koningin Juliana-mavo in Veenendaal en uitgeroepen tot de beste amateurfilm van Nederland. Zijn boeken zijn enorm populair; dat wordt wel bewezen door het feit dat hij vier keer bekroond is door de Nederlandse Kinderjury.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.