Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gegijzeld door Evert Hartman

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Gegijzeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 794 woorden
  • 21 maart 2001
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
26 keer beoordeeld

Boekcover Gegijzeld
Shadow
Gegijzeld door Evert Hartman
Shadow
„ Lemniscaat b.v. Rotterdam 1984
Inleiding
Een groepje jongeren heeft bijles, buiten ene die strafstudie heeft. Het zijn Gerard, Jacqueline, Bertus, Henk en de leraar Mr De Rooy. Het zijn de enigen die nog in het schoolgebouw zitten. Ze hebben wiskundebijles. Plotseling horen ze 2 harde knallen, ze weten niet wat het is en trekken er zich dan ook niet zoveel van aan. Maar als er dan 2 gewapende mannen het lokaal binnen komen stormen veranderen ze van gedacht. Ze blijven doodsbang als aan de grond genageld zitten, tot dat de mannen hen tegen de muur dwingen. Ze weten niet wat die mannen komen zoeken. Pas later beseffen ze dat het om een gijzeling gaat. De 2 mannen schieten een paar keer in het rond zonder iemand te raken. Ook als er een helikopter voorbijkomt lossen ze er een paar salvo’s op los. De gijzeling duurt dagen. Ze krijgen ondertussen wel eten en een paar schoonmaakspullen. De 2 mannen strijden namelijk om de politieke gevangenen in hun land. Na een tijdje beginnen de 2 mannen te praten over hun jeugd. Leon (een van de gijzelnemers) vertelt hoe zijn vader weggenomen werd door de GEPO ( de politie van de partij die in zijn land aan de macht is). En dan komen ze terug om hem en zijn zusje Ramona naar een instituut voor nationale opvoeding en ontwikkeling waar ze worden opgegroeid in het teken van de partij. Leon heeft ook nog een broer, Edgar, die verstop zat in het huis toen zij werden weggenomen. Op het instituut ontmoet hij Chris, een van de leden van zijn kamer, die later nog een grote hulp zal zijn. Als hij dan bij een pleinoefening ziek geraakt en naar de ziekenboeg wordt gebracht ontmoet hij daar Shaïra. Een mooi meisje, waar hij verliefd op wordt, die hem zal helpen om te ontsnappen. Ze spreken af dat ze over een paar weken samen naar de ziekenboeg komen, op voorwaarde dat hij zijn zusje meeneemt, want die zitten in het meisjeskwartier. En zo gezegd, zo gedaan. Wanneer hij, d.m.v. een afgesproken teken, ziet dat Shaïra en Ramona in de ziekenboeg zitten snijdt hij zich opzettelijk om naar de ziekenboeg te kunnen gaan. Maar als hij geëscorteerd wordt door Chris, moet hij het maar aflasten. Maar Shaïra en Ramona zeggen dat Chris mee mag en Leon keurt het goed. Als ze dan met een tang, die hij verstopt had, een gat in het hek kunnen knippen begint het avontuur pas... Slot
Binnenin het huisje vinden ze dynamiet die ze niet echt nodig hadden. Als de storm een beetje kalmer werd gingen ze weer verder. Het was donker en de ondergrond was glad en steil. Dan zien ze in de verte licht, een dorp. Om ongemerkt, omdat ze nog het instituutuniform aan hadden, door het dorp te gaan slopen ze voorzichtig over de straten. Maar als er dan toch plotseling een hond begon te blaffen liepen ze zo snel als ze konden naar een schuurtje dat ietsje verderop was. In die schuur overnachtten ze. ’s Morgens vervolgden ze hun tocht. Plotseling zien ze iemand op hen afkomen. Ze springen opzij achter de struiken. Maar ze zien dat het maar een kind is en beginnen ermee te praten, als plotseling de moeder van het kind hem roept. Ze merkt de vier jongeren op, en ziet dat ze van het instituut komen. Tot hun stomme verbazing zegt de vrouw dat ze haar moeten volgen naar haar huis. Daar krijgen een lekkere verse maal voor hun neus geschoven. Ook krijgen ze nieuwe, minder opvallende, kleren. Maar Leon vertrouwd haar niet zo en vraagt waarom ze dat allemaal voor hen doet. De vrouw antwoordt dat haar man vroeger in het instituut gewerkt heeft maar nu door de partij in de gevangenis is gesmeten. Ze vraagt dan ook of ze op hun weg naar die staatsgevangenis willen gaan voor haar man. Ze helpt de vier verder te gaan en geeft hen ook wat geld om de trein te nemen richting Timboro. Na een poosje zitten ze alle vier op de trein. Maar twee haltes voor Timboro komen twee mannen van de GEPO op de trein en vragen naar hun papieren, maar die hebben ze niet. De twee mannen nemen hen gevangen en nemen hen met de wagen weg. Onderweg wordt de wagen overvallen door het guerrillaleger. Een van de rondvliegende kogels treft Shaïra en doodt haar dan ook. Als ze uit de wagen komen zien ze tot hun stomme verbazing Edgar, de broer van Leon en Ramona. Na het verhaal van Leon zijn Gerard, Jacqueline en de anderen heel stil. De Rooy probeert de twee mannen te overtuigen om hun gijzeling stop te zetten. Na een lang gesprek tussen hun beslissen de twee mannen te stoppen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gegijzeld door Evert Hartman"