Geen geweld door Mieke van Hooft

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2612 woorden
  • 5 december 2006
  • 111 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 111 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Geen geweld
Shadow
Geen geweld door Mieke van Hooft
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Geen geweld
Auteur: Mieke van Hooft

Een korte samenvatting:
De broer van Kelvin, Roy, komt de middag nadat hij zijn boeken heeft gehaald thuis met een biggetje. Hij heeft het biggetje meegenomen, omdat ze geen melk kon krijgen van haar moeder, dus moet hij haar om de 2 uur melk voeren. Ze besluiten het biggetje te verstoppen op Roy zijn kamer en niets te zeggen tegen hun ouders. Maar die avond komen hun ouders erachter dat ze het biggetje op Roy zijn kamer hebben verstopt, omdat de big lawaai maakt om 3 uur s ’nachts. De volgende ochtend is Kelvin te laat op zijn kennismakingdag, omdat hij ook wakker was geworden van het lawaai van het biggetje. Als Kelvin weer thuis is kan hij het biggetje nergens vinden. Hij zoekt zijn broer op in de kinderboerderij. Daar vertelt zijn broer dat hij het huis uit wil. Hun moeder zeurt zoveel en niks mag, vind hij. Kelvin vraagt hem of hij ruzie heeft gehad, en inderdaad want het biggetje mag niet blijven. Die avond blijft Roy zonder dat hun ouders het weten op de kinderboerderij voor het biggetje, die ze Watje hebben genoemd. Als die avond Roy vertrekt, gaat Kelvin ook nog even langs ook al had zijn broer gezegd dat hij dat niet mocht. Hij ziet dat Bram en Fieke langs waren gekomen. Eigenlijk was Bart onverwachts gekomen en hij werd erg dronken. Die avond hoorden Kelvin en zijn ouders dat Roy door Bart was neergestoken. Kelvin zijn ouders gingen naar het ziekenhuis en het bleek dat Roy in coma lag. Kelvin en zijn ouders probeerden hem wakker te maken door middel van muziek en praten, dit lukte niet. Watje werd de eerste dag verzorgd door Fieke. Daarna wou de mentrix van Kelvin en haar man Watje wel opvoeden. Een paar dagen nadat Roy in het ziekenhuis was beland, kwam de mentrix van Kelvin langs. Ze gingen naar Kneel, omdat ze wou weten hoeveel weken melk het biggetje nog moest hebben. Kneel is net als Roy een vrijwilliger van de kinderboerderij, dus hij weet veel van dieren. Toen ze daar arriveerden zag Elly Morrisson (dat is de mentrix van Kelvin) de helm van Bart aan de kapstok hangen. Dus de mentrix van Kelvin dacht al dat Bart in het huis van Kneel was. En inderdaad daar had Bart zich verstopt. Toen belden ze de politie.
Die avond werd er een stille tocht gehouden voor Roy en een andere jongen die ook slachtoffer was van zinloos geweld. Toen Kneel de volgende ochtend was uitgerust van zijn avontuur wou hij graag langskomen in het ziekenhuis. Hij nam ook een biggetje mee (niet Watje maar een zusje van haar). Toen het biggetje plotseling begon te krijsen, werd Roy wakker uit zijn coma!


Personages:
De hoofdpersoon is Kelvin.
-Kelvin is snel ongerust (zie passage en paginanummer hieronder).
“Roy is nog maar net de straat uit of Kelvin wordt overvallen door een gevoel van onrust. Hij gaat weer op de bank zitten voor de tv en zapt van de ene zender naar de andere. Er is niets wat zijn aandacht lang kan vasthouden. Hij gaat voor het raam staan en kijkt naar buiten.” (Mieke van Hooft, Geen geweld, pagina 45)

- Kelvin is vastberaden (zie passage en paginanummer hieronder).
“Na 5 minuten heeft Kelvin het wel gezien. Hij zet de tv uit en gooit de afstandbediening naast zich op de bank.
Zo. En nou gaat hij naar Roy.” (Mieke van Hooft, Geen geweld, pagina 47)

- Kelvin is ook een beetje een dromer.
“Hij wipt het deksel van de doos en haalt het zacht board timmerplankje eruit. Er
zitten honderden gaatjes in alsof een houtwormfamilie er met smaak van heeft
gegeten. Hij grinnikt om het hamertje dat ook in de doos ligt. Het is veel kleiner dan

hij zich herinnert. Hij weet nog dat mam het hamertje had afgepakt nadat hij spijkers
in de keuken had geslagen. ’Schiet je op?’ hoort hij Roy roepen. Hij lijkt of de stem
hem wakker schud.” (Mieke van Hooft, Geen geweld, pagina 14)

Kelvin is een kleine, magere jongen met lichtblond haar en een smal gezicht. (pagina 7)

In het begin is Kelvin nog echt een onzekere brugklasser die zich drukt maakt of hij wel vrienden krijgt. En aan het eind is Kelvin een zelfverzekerde brugklasser die zich drukt maakt over heel andere dingen. Zoals of zijn broer nog uit zijn coma ontwaakt.

De belangrijkste bijfiguren zijn Roy, zijn ouders, Fieke, Bart, Kneel.

-Roy is een 17 jarige jongen die net zijn diploma heeft gehaald. Hij maakt altijd ruzie met zijn ouders. En hij is dol op dieren.

-De vader van Kelvin en Roy werkt en is bijna nooit thuis.

-De moeder van Kelvin en Roy werkt en is vaak ongerust, ook wil ze geen huisdieren.

-Fieke is bevriend met Roy sinds de kleuterklas en nu dus nog steeds.

-Bart zat eerst bij Roy in de klas maar is blijven zitten in het eindexamenjaar en zit nu nog een keer in het examenjaar.

-Kneel is een rare man die vrijwillig op de kinderboerderij werkt, hij is raar maar wel heel aardig.


-Kelvin heeft de hoofdrol in het boek.

-Roy is de broer van Kelvin, later raakt hij betrokken bij een ruzie en beland in het ziekenhuis.

-Moeder vindt het niet goed dat Roy het biggetje houdt, daarom blijft hij op de kinderboerderij slapen. Als Roy in het ziekenhuis ligt blijft moeder er steeds bij.

-Vader was eerst ongeïnteresseerd in zijn gezin en in Kelvin, toen Roy werd aangevallen kreeg Kelvin een betere band met zijn vader.

-Fieke ze was erbij toen het ongeluk met Roy gebeurde, en als ze op bezoek kwam in het ziekenhuis bewoog Roy zijn hoofd steeds naar haar richting als ze tegen hem praatte. Ze zorgde ook 1 dag voor Watje (het biggetje).

-Bart heeft Roy aangevallen en toen Kneel bedreigd en zich in Kneel zijn huis verstopt.

-Kneel neemt een biggetje mee naar het ziekenhuis, (niet Watje maar een zusje van Watje) daar gaat het biggetje gillen en word Roy wakker.

Je leert ze kennen van binnen en van buiten, omdat de schrijver goed uitlegt hoe die persoon eruit ziet en ook hoe diegene doet en hij legt ook uit hoe hij denkt. Bijvoorbeeld dat Kelvin denkt dat hij toch wel een beetje ongerust is over Roy.
5. Het probleem van de hoofdpersoon is vooral dat zijn broer is aangevallen door Bart, en of zijn broer wel wakker word uit zijn coma. Als Roy niet snel wakker word kan er namelijk schade aan zijn hersenen ontstaan. Gelukkig word dankzij Kneel en het biggetje dat gilt Roy toch wakker. Ook is zijn probleem dat hij in een brugklas terecht komt waar Kelvin niemand kent, toch maakt hij wel vrienden.

Het thema is zinloos geweld. Dat blijkt uit de volgende stukjes.

- De politie komt langs bij het huis van Roy en Kelvin. De politie vertelt de ouders dat Roy is betrokken bij een vechtpartij, hij is meerder malen met een mes gestoken en daarna met is hij met zijn hoofd tegen de muur gevallen alleen maar omdat hij vroeg of een vriend weg wou gaan omdat hij zo dronken was.

- De school organiseert een stille tocht. Voor Roy en nog een ander slachtoffer die is overleden door zinloos geweld. Iedereen dat er belang bij had om mee te lopen mocht ook meelopen met de stille tocht. Het andere slachtoffer heette Huub Wallis en heeft tijdens de stille tocht word zijn steen onthuld, er staat op: Huub Wallis – 16 jaar, slachtoffer van zinloos geweld.

- Bart had Kneel bedreigd met een mes, hij zei dat als hij zich niet bij hem mocht verstoppen hij Kneel zou doodsteken. Ook moest Kneel beloven dat hij niemand binnen liet. Anders zou Bart Kneel vermoorden, had hij gedreigd.

Waar speelt het verhaal zich af
Het speelt zich af in Nederland. Ik denk dat het in de stad of in een groot dorp afspeelt, omdat er in het boek staat: “Hij fietst de straat uit, zigzagt om een paar meisjes heen die badminton spelen en steekt de kruising over richting centrum.” (Mieke van Hooft, Geen geweld, pagina 47) Kevin woont dus heel dicht bij het centrum en meestal is er in een klein dorpje geen centrum, wel in een stad of groot dorp. De plaatsen waar het verhaal zich voornamelijk afspeelt is bij de kinderboerderij, thuis, in het ziekenhuis en op school.

- De plek waar zijn huis staat is dus dicht in de buurt van het centrum. (Zie citaat hierboven) Kelvin woont ook dicht bij zijn mentrix in de buurt: “Hij is nog maar een paar straten van huis als hij in zijn vaart een bocht te ruim neemt en net niet onderuit gaat. (…) Kelvin knikt. “U bent mijn mentrix,” zegt hij.

- De plek waar de kinderboerderij word zo in het boek omschreven: “De kinderboerderij ligt vlak bij een plantsoen tegenover de winkels.” (Mieke van Hooft, Geen geweld, pagina 47) en “De kinderboerderij word omgeven door bomen en struiken. Daarachter ligt het winkelcentrum.”

- De plek waar Kelvin zijn school staat word zo in het boek omschreven: “De scholengemeenschap is op loopafstand van zijn huis.”

-De route naar het ziekenhuis word zo in het boek omschreven: “Hoewel de afstand van het marktplein en de ziekenhuisparkeerplaats niet zo groot is , duurt het toch wel even voordat de stoet daar is.” Het is dus op loopafstand vanaf het marktplein. Het marktplein ligt dichtbij de school waar Kelvin op zit.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
- Rond 2000 denk ik, toen was het boek geschreven en ze weten al wat een coma is en hebben ook allemaal apparatuur om te zien wat Roy zijn hartslag is. Ook bestaat er al een weegschaal waar hij in het begin van het verhaal op ging staan om te kijken hoe zwaar zijn boekentas is. Ook bestond er in het verhaal al een mobiele telefoon, want Kelvin werd gebeld op zijn mobiel door zijn vader.

- Ik denk dat er ongeveer 9 dagen in het boek verlopen, Omdat:
In hoofdstuk 1 en 2 gaat er 1 dag voorbij. In hoofdstuk , 4, 5, 6 en 7 (voor de helft) gaat er ook 1 dag voorbij. In Hoofdstuk 7(vanaf de helt), 8 en 9 gaat er ook 1 dag voorbij, er zijn nu al 3 dagen geweest. In hoofdstuk 10 gaat er 1 dag voorbij, nu zitten we al op 4 dagen.
In hoofdstuk 11 gaan er ong. 4 dagen voorbij, er zijn nu al 8 dagen geweest. In hoofdstuk 12 en 13 gaat er nog 1 dag voor bij. Met al deze dagen komen we uit op 9 dagen.

- Er zijn bijna geen terugblikken, behalve om iets uit te leggen. Bijv. op zolder kwam Kelvin hamertje tik tegen, toen legde de schrijfster uit waarom hij moest grimlachen toen hij het hamertje zag.

Beoordelingswoorden:
-Spannend, omdat je niet zeker weet of Roy wel uit zijn coma ontwaakt en je weet ook niet waar Bart heen is gevlucht.
Verrassend, omdat ik echt had verwacht dat de politie Bart ergens in een krot zou vinden maar hij had zich gewoon in het huis van Kneel verstopt, toen de mentrix van Kelvin ineens zei: “Bart, waar ben je?” vond ik het wel heel vreemd en wou ik gelijk verder lezen.

-Droevig, omdat Roy was aangevallen. Maar ook, omdat de zoon van de conciërge (Huub Wallis) slachtoffer was van zinloos geweld. Ook was het zielig voor Kelvin, omdat er soms geen van zijn ouders thuis waren. Hij was ook helemaal geflipt toen hij Roy de eerste keer zag. Hij zei: “Hij is dood.” Toen hij de 2e keer langskwam flipte Kelvin helemaal. Toen moest hij van zijn ouders tegen Roy praten. Hij ging aan Roy zijn arm trekken en tegen hem schreeuwen, pas toen zijn vader Kelvin wegtrok hield hij op. Ook op school vraagt iedereen aan Kelvin: “Jij bent toch het broertje van Roy? Hoe gaat het met hem?” Gelukkig doen ze in de klas heel aardig tegen hem.

-Realistisch, want in Nederland worden best veel mensen in elkaar zomaar in elkaar geslagen. Ook is het wel eens op tv dat er iemand in het ziekenhuis ligt door zinloos geweld. En er kan zomaar bij een gezin de politie langskomen om te vertellen dat hun broer, zus, man, vrouw, moeder of vader in elkaar is geslagen, en dan moet je ineens naar het ziekenhuis.

-Medeleven, je kon heel erg met de personen in het boek meeleven. Bijv. Fieke die heeft het allemaal zien gebeuren en ze is zich helemaal rot geschrokken. Ook met de ouders kon je meeleven, vooral met de moeder. Ze had namelijk net ruzie gemaakt met Roy. Als die ruzie er niet was geweest had Roy gewoon thuis geslapen en was het allemaal niet gebeurt. Ze voelde zich heel erg schuldig.

Verwerkingsopdracht:
Kelvin Kleuver
Zwaanlaan 34
7865 AC Zwolle

Groningen, 19 november 2006

Beste Kelvin,

Laatst heb ik het verhaal gelezen over je broer, zijn big en jij.
Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is. Dat Bart zoiets doet is ongelooflijk stom. Ik leef heel erg met je mee. Het is wel raar dat Bart zomaar met een mes ging steken toen hij werd gevraagd om weg te gaan. Echt afschuwelijk. Is Roy eigenlijk alweer terug uit het ziekenhuis? En zit Bart in de gevangenis? Zo ja, hoelang moet hij daar blijven? Zorgt je mentrix nog steeds voor Watje? Heb je Watje na het ongeluk alweer gezien? Heeft Roy haar alweer gezien? Is Roy boos op Bart of heeft hij het hem vergeven? Hoe gaat het met jou? Hoe gaat het met Kneel? Is je vader ook vaker thuis? Ik hoop dat je antwoord op mijn vragen wil geven. Ook wil ik je vertellen dat ik tegen zinloos geweld ben. Als je boos bent, moet je maar tot 10 tellen of tegen een muur slaan. Maar je moet zeker niet zomaar iemand slaan. Ik hoop dat je het met me eens bent. Ook ben ik het eens met je conciërge, Rob Wallis, want toen hij Roy zomaar neerstak werd hij zelf slachtoffer van zijn eigen woede. Gelukkig heb ik nog niet meegemaakt dat iemand van mijn familie of iemand die ik ken slachtoffer is geworden van zinloos geweld. Maar ik heb laatst gezien dat een jongen uit me klas is aangereden. Dat is niet zo erg als wanneer je broer word neergestoken, toch kan ik wel begrijpen wat je toen moest doormaken.
Ik denk dat je wel moet doen alsof er iets gebeurt is, maar er niet teveel de nadruk op leggen. Ga gewoon net als voor het ongeluk leuke dingen met je broer doen!
Nog een keer wil ik je zeggen dat ik het erg naar voor jullie vind en ik aan jullie zal denken, veel sterkte.


Groeten

Informatie over de auteur
De auteur heet Mieke van Hooft. Ze is geboren in 1956. Ze is nu dus ong. 50 jaar jong. In haar boeken kiest ze meestal voor belevenissen waarin kinderen zichzelf kunnen herkennen. Spanning en humor vindt ze erg belangrijk. Vaak schrijft ze over problemen zoals pesten, gescheiden ouders of geweld. Maar er komen ook altijd grappige dingen in haar boeken voor. “Want... aan het lezen van een boek moet je plezier kunnen beleven,” zegt Mieke van Hooft. Ze schrijft niet onder een schuilnaam maar gewoon onder haar eigen naam.
Op de basisschool schreef Mieke van Hooft al stukjes voor de jeugdpagina van een regionaal dagblad. Toen ze twaalf was schreef ze haar eerste boek. Ze stuurde het boek naar de uitgever maar die weigerde het. Op haar zeventiende had ze al vier boeken geschreven maar de uitgever vond het nog steeds niets. Toen ze 23 was werd haar eerste boek “Kijk naar je eigen.” uitgegeven.
Deze vijf boeken voor 10 jaar en ouder heeft Mieke van Hooft onder andere uitgegeven:

- De tasjesdief
- Nachtlopers
- Kinderen ontvoerd
- Treiterkoppen
- De truc met de doos

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

is het boek echt gebeurt?

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Geen geweld door Mieke van Hooft"